fredag 30 maj 2014

Fredagstankar......


Regn och rusk och jag är lite hängig så det finns inte så mycket mer att göra än att baka (har två superrecept att bjuda på så småningom) och att fundera på livet :) Jag fick en jättefin kommentar för någon vecka sedan som gjorde mig både glad och ledsen på samma gång och jag har funderat lite på den senaste dagarna.

Kommentaren löd:
Hur länge tänkte du köra på din minidiet förresten? Hoppas att det kommer en uppdatering snart på hur din kropp svarat på den. Gör själv en sorts reverse diet och håller på att höja mina kalorier just nu. Hittills har kroppen svarat bra och accepterat det högre kaloriintaget utan att lägga på sig för mycket. Däremot är både mitt välmående och kvalitén på min träning så mycket bättre när kroppen får mer energi och näring. Är nästan svårt att förstå hur jag orkade med allt med mina tidigare kalorier nu när jag ökat dom med mer än 50%. Eller det gjorde man ju inte alltid... förlorade kontrollen över ätandet oftare förut när allt kändes förbjudet och minsta utsvävning spräckte dagens kalori-budget. Tack för att du visar att det finns ett annat sätt att leva än att svälta sig resterande liv! <3


Jag är enormt glad att jag kan inspirera andra att leva ett sundare liv med mer energi och fokus på god näringsrik mat och rolig träning. Men jag blir också ledsen över att det finns så många därute som mår dåligt och som mixtrar med maten (läs äter på tok för lite) och tränar som galningar i tron om att man ska bli lyckligare om man väger x antal kg mindre eller har rutor på magen. Det är verkligen jättekul att det går en hälsotrend i Sverige just nu och det är väl ingen nyhet att många skulle må bättre av att röra på sig mer och äta bättre. Jag är med i ett par grupper på Facebook där medlemmarna lägger ut övningar, tips och inspiration till att leva ett hälsosammare liv och det är så himla kul att se! Många mår så mycket bättre av att börja träna och äta bättre. De fysiska förändringarna är ju självklart en bonus och gör att man blir motiverad att fortsätta. Men denna trend leder också till att vi skapar ideal som för många är ouppnåeliga och som gör att fler och fler tjejer och killar mår dåligt. Det är trots allt inte många som kan gå omkring med rutor på magen 365 dagar om året, det är liksom inte rimligt. För vissa är det ett mål, och det är absolut inget fel med det! Att kontant ligga på en låg fett% tar mycket tid, fokus, uppoffringar, planering och något man måste hängiva sig till. Det tar mycket mental energi och den energin måste tas från andra aspekter av livet. Jag hyser största respekt för de som har detta som mål, vi prioriterar alla vår tid och vårt fokus på olika saker.  Men många strävar efter detta till den grad att det blir ohälsosamt och jag får så gott som dagligen mail från tjejer som mår dåligt och som har problem med maten och det gör mig riktigt jäkla ledsen!
2001-2008-2014
Jag har levt i båda ändarna av begreppet hälsa. Jag har varit en ohälsosam tonåring som festade på helgerna, åt skräpmat, gick upp i vikt och jag var extremt olycklig över hur jag såg ut. Självkänslan var i botten, jag var energilös, obekväm med min kropp och jag hade inom loppet av ett år testat i stort sett alla bantningsknep som fanns....utan resultat så klart. Man kan inte direkt säga att jag hade de genetiska förutsättningarna för en fitnesskropp, men mina dåliga vanor gjorde inte saken bättre. Jag var helt enkelt inte lycklig och jag var enormt vilsen vilket gjorde att jag hoppade på den ena dieten efter den andra i tron om att just den skulle vara "den rätta".
Jag har levt på den andra sidan också. Där jag tränat extremt hårt, varit petnoga med maten, fått grymma resultat, men vet ni vad? Jag var inte lycklig då heller. Jag var jättenöjd med hur jag såg ut och var var stolt över att jag klarade att nå det mål jag satt upp, men samtidigt var mitt förhållande till mat och träning katastrofalt. Mat var ångest. Coachen jag anlitade för att lägga upp mina dieter brydde sig överhuvudtaget inte om min hälsa och alla dieter han gav ut till tjejerna i sitt team (ca 300 tjejer) var exakt likadana, oavsett förutsättningar, bakgrund och hur man svarade på upplägget. Jag tränade 2-3 timmar per dag och tiden som inte gick till att träna gick till att förbereda matlådor och tänka på mat. Jag gick aldrig ut och åt, jag tackade nej till att träffa vänner eftersom jag inte viste vad jag skulle kunna äta, om jag missade ett träningspass fick jag ångest och mitt välmående hängde på om jag klarat av att följa mitt schema till 100% eller inte.
Jag såg på mat som "bra" och "dåligt", "tillåtet" och "förbjudet". Kosten var extremt restriktiv, jag var konstant hungrig och jag tänkte på mat hela tiden. Om jag någon gång råkade äta något som inte fanns med på schemat spårade jag ur totalt och åt allt jag kom över, vilket ledde till ångest och jag svor att jag aldrig skulle göra så igen....yeah right! Jag var nöjd med hur jag såg ut i kroppen men jag var ändå inte lycklig.
I mitt livs form men ändå inte lycklig
Det har tagit mig ÅR att hitta en bra balans mellan kost och träning och jag faktiskt med handen på hjärtat säga att jag idag mår riktigt bra! Jag är lycklig och jag tycker om mig själv. Jag tycker att jag är fin, oavsett om jag väger 5 kg mer eller mindre, har rutor på magen eller inte. Självklart vill jag, precis som alla andra, se bra ut och jag tycker det är snyggt med starka och vältränade kroppar, men jag är inte beredd att offra min hälsa och mitt välmående för det och det ska man inte behöva göra. Man kan se vältränad ut och till och med tävla om det är ett mål man vill uppnå, utan att svälta sig själv och träna flera timmar per dag. Jag har genom iifym/flexible dieting (if it fits your macros) hittat en livsstil som funkar för mig. Ingen mat är förbjuden, jag går ut och äter på restaurang relativt ofta och jag anpassar maten efter mina macros. Jag tänker inte på mat på samma sätt som jag gjorde förut, nu är matlagning och bakning ett intresse och något jag mår bra av.

För att svara på kommentaren jag fick ovan så håller jag fortfarande på med min mini-diet, jag är nu inne på vecka 11. Jag kör en diet för att lära mig mer om hur reverse diet fungerar samt för att se om min ämnesomsättning återhämtat sig (läs mer om metabolic damage här). Jag kör på tills det inte känns bra längre (om jag måste gå ner för lågt i kalorier och tappar energi och lust till att träna) och efter det kommer jag göra en ny reverse diet. Eftersom jag misshandlat min kropp i så många år, 8 år för att vara exakt, så kommer det att behövas flera cykler av reverse diet och sedan diet för att min ämnesomsättning ska bli någorlunda normal. Hur lång tid det tar för ämnesomsättningen att återhämta sig står i relation med hur länge man utsatt kroppen för extremt hårt träning samtidigt som man ätit för lite kalorier, så för mig kommer det ta tid, men jag har inte bråttom :)
Jag tycker det är kul att träna, jag är stark och jag jobbar hårt för mina mål, men jag begränsar inte mig själv och jag har lärt mig att kunna äta mat som jag tidigare såg som förbjuden, men i måttliga mängder och utan dåligt samvete. Jag mår bra helt enkelt och det är väl det som vi alla strävar efter egentligen? Man kan alltid fortsätta utvecklas, men måste ändå säga att jag är nöjd med mig själv och det jag uppnått hittills :)
Välmående börjar trots allt med att man måste tycka om sig själv. Om man har inställningen att man kommer bli lyckligare om man går ner 5 kg eller blir tokdeffad, då är man fel ute tycker jag.....

onsdag 28 maj 2014

Dagens...

....lunch:
De flesta vet ju redan att det är viktigt att planera sina måltider och ha med sig matlådor om man ska kunna hålla sig till sin plan och nå sitt mål. Det är svårt att veta vad man får i sig om man äter lunch ute varje dag och även om det inte är nödvändigt att räkna kalorier hela tiden är det ändå viktigt att man har hyfsad koll på hur mycket energi/mat man behöver för att nå sina mål, oavsett om det är att gå upp, ner eller stå stilla i vikt.
Idag när jag insåg att jag hade missat att ta med mig min matlåda till jobbet kom jag att tänka på att jag förr alltid fixade matlådor och jag stod ofta i flera timmar på söndagar och lagade mat. Jag hade med mig mat vart jag än gick och jag fick panik om jag missade att äta var 3:e timme eftersom jag var rädd att förbränningen skulle avstanna (ni vet den där myten om att man måste äta 6-7 små mål per dag med 3 timmars mellanrum, annars hamnar man i katabolt tillstånd....men mer om fitness-myter i ett senare inlägg!). Nu vet jag att så inte är fallet och jag äter idag oftast 4 ggr per dag, dels för att det är bekvämt att inte äta lika ofta och dels för att jag gillar att äta lite större måltider. Det funkar för mig men alla är olika och man måste hitta det som funkar för en själv. Vissa gillar att äta färre men större måltider medan andra äter flera mindre mål, inget är rätt eller fel :)

Självklart förbereder jag fortfarande mat och har färdiggjord kyckling, wokade grönsker och kokt quinoa eller liknande i kylen. Trots det missade jag totalt alltså att ta med mig lunch idag och det var bara att bege sig till närmsta affär och inhandla något. En av de bästa luncherna jag ätit på länge!

Det behöver inte vara så krångligt: Tonfisk, sallad från en salladsbar och färska jordgubbar
....tips:
Ett annat tips för er som bor i Stockholm och som gillar när maten går snabbt att laga, är Picard (jag har tipsat om det tidigare också). I dag var jag där och handlade igen och det finns så mycket bra grejer! Idag blev det färdig grillad kycklingfilé i två olika smaker, 5% nötfärsbiffar, olika grönsaksblandningar och färdigkokt quinoa. Mat för flera dagar och jag betalade drygt 200 kr! Klockrent!

...tips nr 2:
Har ni testat Lindahls nya smaksatta kvarger? Så himla goda!
Min favorit är hallon och den smakar sommar, nästan som en krämig glass. Citron- och limesmaken kommer snäppet efter, fräsch och god! Passion/persika har jag inte fått tag i än så vet inte hur den smakar. Näringsvärdet är i stort sett som deras naturella kvarg dvs högt på protein och lågt på kolhydrater och fett, perfekt som mellanmål tillsammans med lite nötter och frukt/bär. Om det inte vore för att sötningsmedlet i produkten är aspartam hade kvargen fått 10 av 10!

....tips nr 3:
Idag har Proteinbutiken premiär för sin nya webshop och det firar de genom att erbjuda 20% rabatt på hela Nutritechs sortiment (där bal mitt favoritprotein Whey Complete ingår) och på Questbars!! Passa på!
Passa på!

söndag 25 maj 2014

Ljuvlig Citroncheesecake med blåbärstopping (gluten-, laktos, nöt- och sockerfri)

Att ha en allergi eller intolerans mot vissa livsmedel kan vara knepigt. På senaste år har det kommit fler och fler alternativ i butikerna och det märks att efterfrågan är stor. Alla vill vi ju äta gott och kunna njuta av en efterrätt eller något till fikat, men för de som är allergiska kan det vara svårt.

Jag fick en riktig utmaning häromdagen då jag skulle på tjejmiddag och jag blev utsedd till att fixa efterrätt (undra varför de frågade mig? he he). Det är ju lugnt, tänkte jag och började genast fundera på om man skulle göra en god tårta med nötbotten eller en brownie med glass. Innan jag hann tänka klart fick jag ett mail där jag fick veta att en av tjejerna är vegetarian, en nötallergiker och två stycken äter inte laktos eller gluten.....shit! Nu pratar vi utmaning och jag fick tänka om. Jag kollade för säkerhets skull om tjejen som är nötallergiker tål frön (vissa nötallergiker är även känsliga mot frön) och det gjorde hon så jag började skissa lite på ett recept jag velat prova ett tag, nämligen en citroncheesecake.
Eftersom ingen av dem är mjölkproteinallergisk så var det enkelt att byta ut vanliga mjölkprodukter mot laktosfria alternativ till fyllningen. Min vän klarar små mängder laktos och därför kunde jag använda ett vassleisolat som innehåller extremt lite laktos, mindre än 1 g per portion, men om du vill går det bra att hoppa över proteinpulvret och istället ha i ca 2 msk mjöl som tex rismjöl eller bovetemjöl. Till botten använde jag glutenfria havregryn (havregryn är egentligen naturligt glutenfria men hanteras i fabriker som även producerar produkter med gluten så är man väldigt känslig är det bäst att köpa glutenfria som garanterar att det inte finns spår av gluten) och tahini (sesampasta) för att komma runt användandet av nötter.
Resultatet blev makalöst!! En otroligt krämig och fräsch cheesecake som passar perfekt en varm sommarkväll, även för de som har allergier och intoleranser mot nötter, laktos eller gluten.
 Citroncheesecake med blåbärstopping
ca 10 bitar

Botten:
1.5 dl (ca 50 g) glutenfria havregryn
6 msk riven kokos
6 msk (90g) tahini
2 msk honung eller agavesirap
Valfritt: 2 tsk stevia sötströ

Fyllning:
200 g laktosfri cream cheese 13% (Valio Eila)
500 g laktosfri kvarg (Valio)
1.5 dl flytande äggvita (motsvarar ca 4 stora äggvitor)
2 skopor (40g) vassleisolat med vaniljsmak (vanligt vassle går också bra om du inte är laktosintolerant alternativt 2 msk mjöl om du inte vill använda proteinpulver)
rivet skal från 1 medelstor citron
2 msk stevia sötströ

Topping:
2 små burkar Finneröjda Bara bär blåbär eller 360 g puréade blåbär
1 påse vegegel (eller snabbgelatin om du inte är vegetarian)
1 msk stevia sötströ

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Ha i alla ingredienser till botten i en matberedare och mixa tills du får en smulig deg. Häll smuldegen i en pajform med avtagbara kanter (24 cm diameter) och tryck ut degen i botten och upp 1 cm mot kanterna.
3. Ha i alla ingredienser till fyllningen i en skål och mixa ihop allt med en stavmixer. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i ca 35 min. Det kommer vara lite lös i mitten men grädda inte längre, den kommer sätta sig när den får stå i kylen ett tag. Bakar du cheesecaken för länge kommer den bara bli torr. Ta ut kakan och låt svalna ett tag. Ställ sedan in i kylen i minst 3 timmar men gärna över natten.
4. Häll blåbärspurén i en skål och blanda ner vegegel/gelatinet. Häll över cheesecaken och låt stå i kylen tills purén har stelnat. Dekorera med blåbär och lite mynta.
Näringsvärde per bit:
227 kcal
12,2 g protein
13,5 g kolhydrater (1,4 g fiber)
13,7 g fett

torsdag 22 maj 2014

Nyheter i "mjölkhyllan"

Jag blir alltid lika glad när jag ser nya hälsosamma produkter dyka upp i affärerna och bara senaste veckan har jag hittar två nya laktosfria alternativ till mjölk....
Kokosmjölkdryck och cashewdryck, båda helt osötade och utan laktos! Cashewdrycken påminner om mandelmjölk och är krämig och len i smaken, medan kokosdrycken smakar lite sött och tropiskt. Underbara båda två!

Jag använde kokosdrycken till min post-workout protein slushie som svalkade perfekt efter mina backintervaller i eftermiddags.
Jag kallar den slushie eftersom jag älskar att ha i en massa frysta bär så att den blir tjock som en sorbet :)

Superenkelt....
1 skopa whey complete vanilj
2,5 dl kokosdryck (eller valfri vätska)
150 g frysta bär (jag använde hallon och blåbär)

Mixa med en stavmixer och häll upp i ett glas eller glasburk. Jag äter den alltid med sked!

Nu i kväll har jag experimenterat med ett recept som visade sig vara en utmaning. Jag ska på tjejmiddag i morgon och jag ska ansvara för efterrätten. Den enda kruxet är att en tjej är vegetarian, en är nötallergiker och två äter inte gluten eller laktos. Min första tanke var: "vad i ..... ska man hitta på då??". Jag älskar utmaningar så det dröjde inte länge innan jag blandat ihop något som jag tror kommer bli riktigt gott! Sneak peak.....
Jag får ju betyget av tjejerna i morgon kväll och är det godkänt kommer resultatet upp på bloggen i helgen.

Jo just det!! Måste bara tipsa om att Proteinbutiken har börjat sälja PB2!!! Många av er har frågat om det finns att köpa i Sverige och nu gör det äntligen det :)

måndag 19 maj 2014

Blomkåls"risotto" med paprika, edamame och ugnsbakad lax

Ni som följer mig på Instagram har kanske märkt att jag är inne i en blomkålsperiod just nu....det är blomkål i princip allt jag gör. Just nu har jag bytt mitt muggkake-beroende mot #caulifloats (cauliflower oats) till frukost! Det låter säkert jättekonstigt men det är så gott och man blir verkligen mätt på få kalorier! Receptet på gröten hittar ni här (på engelska).
Caulifloats med kanelsmak, bär, kokt ägg, superfood smoothie (mandelmjölk, greens+, rödbetspulver, spenat). Magnesium och omega-3 :)
Vanilj-caulifloats med blåbärskvarg (kvarg, blåbär, stevia) och vit mandelpasta (vitt mandelsmör) och superfood smoothie
En av anledningarna att jag använder så mycket blomkål är att jag dragit ner lite mer på kalorierna såhär 8 veckor in på min "min-diet". För att få lite mer volym på maten och mer näring har jag lagt till mer grönsaker i min kost. Nog för att det i det stora hela handlar om kalorier in kalorier ut om man är ute efter att tappa fett, men kvaliteten på de kalorier vi äter har enormt stor betydelse för vårt välmående och för att kroppen ska fungera optimalt. Man får inte glömma att maten vi äter ska ge oss näring för att allt i kroppen ska funka, men tyvärr känns det som att fokus i dagens samhälle ligger på att äta för att se ut på ett visst sätt. Det är självklart också en viktig del, vi vill ju alla se bra ut, men många glömmer bort den grundläggande anledningen till varför vi äter.

Jag känner mig faktiskt mycket piggare efter en måltid om den består av mycket grönsaker, ju mer färger desto bättre! :)
Nu måste jag bara berätta lite om den ingrediens i detta recept som ger den ostiga smaken: Nutritional yeast eller näringsjäst (eller Bjäst) på svenska.

Näringsjäst är en inaktiv jäst och framställs genom odling med en blandning av sockerrör och melass av sockerbetor. Sedan skördas, tvättas och torkas jästen och slutligen förpackas den. Men finner jästen i form av flingor, gult pulver eller som pulver i tablettform och finns oftast i hälsokostaffärer men även i välsorterade matbutiker (eller på Iherb).

Den är väldigt proteinrik och innehåller även mycket vitaminer, framförallt vitamin B. Den är naturligt låg i fett, natrium och är helt fri från socker, mejeriprodukter och gluten. Eftersom den är fri från animalier används den ofta som parmesan av veganer. En riktig superfood med andra ord!

Jag köpte näringsjäst från Iherb för ett tag sedan men har inte använt det så mycket....fram tills för en vecka sedan då jag testade att ha det i detta recept. Det är supergott att ha som topping på sallader, i grytor, i kex eller i den här "risotton"!
Det går självklart att ha i vanlig parmesan i receptet, men det är kul att testa lite nya grejer. Paprika och edamame-bönor är storfavoriter hemma hos mig just nu, men använd dina favoritgrönsaker, sparris och ärter är säkert supergott!
Blomkåls"risotto" med paprika, edamame och ugnsbakad lax
1 port

Blomkålsrisotto:
200 g rå blomkål
50 g röd paprika
5 cm purjolök
0,5 vitlöksklyfta
0,75 dl edamamebönor (skalade)
0,75 dl vitt matlagningsvin
1 tsk grönsaksfond
20 g näringsjäst eller riven parmesan (mer efter smak)
salt & peppar

Tillbehör:
Färsk laxfilé
rivet citronskal
salt och peppar

1. Dela blomkålen i mindre bitar och lägg den i en matberedare. Mixa tills det blir som ett ris.
2. Hacka alla grönsaker.
3. Stek vitlök och purjolök i en stekpanna, tillsätt resten av grönsakerna. Häll över matlagningsvinet och fonden och låt allt koka ihop på svag värme. Låt det mesta av vinet koka bort. Krydda och smaka av. Tillsätt till sist näringsjästen och blanda ihop allt väl.
4. Lägg laxen i en ugnssäker form, krydda och laga i ugnen på 200 C i ca 15 minuter.
Näringvärde för endast blomkålsrisotton:
186 kcal
21 g kolhydrater (varav 9 g fiber)
17 g protein
3 g fett

lördag 17 maj 2014

Vinnare i utlottningen av Risentas mjöl (+min Risenta-film på you-tube)

Tack till alla som deltog i utlottningen av Risentas glutenfria mjöler!! Jag har läst igenom varenda kommentar och det är jättekul att se vad ni vill testa att baka och skoj att intresset för glutenfria mjöler är så stort.



Jag körde den vanliga metoden för att utse vinnarna, dvs skrolla ner genom kommentarerna medan jag blundade och pekade och denna gång föll turen på:



Clara Engstrand och Niklas Andersson



Grattis till er båda! Nedan är deras  motivation, jag gillar Claras fyndiga rim :)



"När jag in i skafferiet går

Finns det något som läker alla sår
Med goda mjöler som gör mig gott
kan jag baka bröd som inte blir torrt
Bullar och kakor är min akilleshäl 
Och att bjuda på bakverk gör alla väl
Sunt för min mage, sunt för min kropp
då kan man baka utan något stopp 
Så snälla låt mig testa dessa grejer
Så kan jag baka gott till mina favorittjejer!"

Hälsningar
Clara Engstrand




"Hejsan!Jag har efter en strikt (men bra) tävlingsdiet inför min Mens Physique debut fått totalt dille på att baka muggkakor, pannkakor och allt möjligt roligt! Produkterna skulle definitivt gå till det! (Dessutom tror jag inte min glutenintoleranta flickvän skulle klaga!)"

Niklas Andersson



På tal om Risenta så ligger nu alla recept som de filmat på deras youtube-kanal, även mitt. Ni hittar det här.



onsdag 14 maj 2014

Vinn Risentas specialmjöler!

Det är så kul att det kommer fler och fler alternativ till de vanliga mjölsorterna och även om mandelmjöl och kokosmjöl är de mjöl jag använder mest, så är det skoj att testa andra varianter som till exempel kikärtsmjöl och hasselnötsmjöl. Det senare använde jag i botten till en nutella och banan-proteincheesecake som jag gjorde på workshopen vi hade för några veckor sedan. Urgott!
Det var ett tag sedan jag hade en utlottning och eftersom det är så kul att låta några av er få chansen att testa mina favoritprodukter så har jag knåpat ihop ett paket från Risenta (jag älskar verkligen deras produkter!) innehållande:

1 påse hasselnötsmjöl
1 påse mandelmjöl
1 påse rismjöl
1 påse bovetemjöl
1 påse kokosmjöl
1 påse boveteflingor

Jag lottar ut två paket och det enda du behöver göra för att vara med i utlottningen är att senast fredagen den 15/5 kl 23.59 kommentera detta inlägg med:

1. Namn och mailadress
2. Vad du skulle använda mjölet till om du vann paketet (du behöver inte skriva något recept, bara rent allmänt)

Lycka till!!

söndag 11 maj 2014

Bilder från Nordic grand prix (+ middagstips)

I helgen var det Fitnessgalan i Globen och samtidigt anordnades Nordic Grand Prix där Nathalie Linhem från vårt team tävlade i bikini fitness.
Det var inte lika mycket folk på galan som jag hade trott det skulle vara, men mässan var inte heller lika stor som till exempel Fitnessfestivalen.
Mässhallen
Inregistreringen var på fredagen och Nathalie var lugn och kollade att rutorna var på plats innan hon gick för att få sin nummerlapp :)
Jag fixade så klart lite matlådor innan jag åkte till Globen på lördagen eftersom vi skulle vara där i stort sett hela dagen. Jag lade upp en lite film på receptet på min Facebook-sida och ni hittar även receptet här.
Ägg-muffins
Jag fixade smink och hår på Nathalie och jag har aldrig sett någon så glad som när vi sa åt henne att hon fick börja ladda lite med riskakor, nutella och sylt :)
Team Proteinbutiken!
Rejält trångt backstage när alla tävlande skulle ut på scen
Det var väldigt blandad klass på deltagarna och det var lite rörigt när deltagarna skulle ut på scen då de inte fått så mycket information innan, men Nathalie glänste på scen och gjorde enormt bra ifrån sig. När topp 3 ropades ut var hon inte med men jag är otroligt stolt över henne och den resa hon gjort sedan hon började med Team Proteinbutiken!

Igår gick det även en annan tävling, nämligen junior SM i styrkelyft, där vår klient Cecilia Cederblad debuterade och tog en 6:e plats! Hon tog personligt rekord i både marklyft (115 kg) och i bänkpress (70 kg). Riktigt bra prestation och Cecilia har bara börjat! Det är så grymt med tjejer som lyfter tungt! :)

Tänkte ge er ett litet middagstips såhär på söndagkvällen. Jag älskar mexikansk mat men är kanske inte världens bästa på att laga det. Det här är en försvenskad/förenklad version av enchiladas (som egentligen är mindre och är täckta av en sås och sedan gratinerade), men otroligt enkel och så gott!
1. Gör köttfärssås av:
500g 5% nötfärs
400g krossade tomater
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
5 champinjoner
1/2 msk grönsaksfond
2 tsk soja
valfria kryddor (jag använde pizzakrydda och Santa Marias Umami-krydda)

2. Sätt ugnen på 200 C.

3. Lägg 1/4 av köttfärssåsen på en valfri wrap (fullkorn, eller kanske denna low carb variant), rulla ihop den och lägg den i en ugnsform med kanten nedåt. Riv lite mager ost över enchiladan och grädda i ugnen i ca 10-15 minuter.

Servera med lite grönsaker och en sallad.

Till efterrätt blev det mina fudgy chokladbrownie med pumpaswirl och cinnamon raisin blondie brownies :)



torsdag 8 maj 2014

Tasty Health app på g!!

Ni kanske såg på Instagram och Facebook att jag igår lade ut en bild med en liten "teaser" på den nya Tasty Health-appen som kommer släppas efter sommaren?
Jag och en fantastiskt duktig app-utvecklare håller i skrivande stund på att fixa och trixa med appen och recepten för att den ska bli så snygg och lättanvänd som möjligt.
Jag kan inte avslöja för mycket, men det kommer vara en app med massvis med nyttiga recept och recepten kommer att kunna justeras efter kaloribehov. Vi håller på att ta fram en hel del andra smarta funktioner som kommer släppas efter hand.
Till en början kommer appen vara på engelska (med mått i gram) och kunna användas på Ipad och Iphone.

Så håll utkik, jag kommer med mer information när vi vet datum för släpp!

Nu ska jag fortsätta njuta av middagen, kycklingköttbullar (enda ändringen var att jag tillsatte hackad röd paprika i receptet) med blomkålsris och vitlök & ört-dressing.
Blomkålsriset är superenkelt:
Ha i rå blomkål i en matberedare. Mixa tills du får ett "ris". Ha i riset i en stekpanna och tillsätt valfria grönsaker. Stek och krydda med valfria kryddor.
Dressingen är gjord på lättkvarg, vitlök, gräslök, persilja, timjan och örtsalt.

onsdag 7 maj 2014

Londonhelg med mycket inspiration!

I förrgår kom vi hem från London och det har varit en otroligt innehållsrik och inspirerande helg!!! Det är alltid kul att komma bort lite från vardagen och att kombinera lite semester med ny kunskap var helt perfekt!

Layne Norton och Ben Coomber är två otroligt kunniga personer och det var riktigt kul att träffa dem och få diskutera deras syn på kost och träning. Eftersom jag jobbat med Layne (han är min coach) i över ett år kände jag igen mycket i hans föreläsning och sättet han jobbar på, men det var mycket nytt också och när vi kom in på lite den mer avancerade delen kring proteinsyntesen och optimalt proteinintag fick man skärpa sig för att hänga med! Ben Coomber visste jag inte så mycket om innan helgen men jag kommer definitivt börja läsa mer av hans jobb, han har ett enormt intressant synsätt på kroppen och när vi började prata om varför man inte kan prestera bra i gymet om kroppen inte mår bra på insidan, om kosttillskott för magproblem, om att toppa formen för kvinnliga atleter kring deras hormoncykel mm, blev det riktigt intressant. Jag har fått mycket ny inspiration och ska försöka skriva lite om det vi pratade om på bloggen så småningom :)
Här kommer lite bilder och lite tips på restauranger och butiker jag var på.

Vi började resan med att äta en god lunch på Arlanda. Det går faktiskt att äta bra mat även då man reser, det gäller bara att vara lite krävande och be om substitut, och sås vid sidan om osv.
Tonfisksallad med ägg, kokt potatis och grönsaker. Tummen upp för den Arlanda!
Hotellet var superfint och nära till parken. Hade mina knän pallat att springa hade jag tagit en liten tur  i parken :)
Middagen blev teriyaki-stek med ris och grönsaker på Itsu. De har även ett rullande band med olika smårätter (typ sushi, sashimi, sallader) där man kan ta det man vill och sedan betala per tallrik.
Det finns en hel del butiker med roliga och nyttiga livsmedel och jag var inne i ett par, men min favoritbutik kommer alltid att vara Whole Foods.
En liten butik med roliga grejer, kommer tyvärr inte ihåg vad den hette.
En av de godaste cappuchinos jag druckit, på Jamie Olivers Recipease
På fredagen gick vi till ett ställe som jag fick tipsat om på Instagram som heter Good Life Eatery. Ett härligt ställe med fantastisk mat och de serverar både frukost, lunch och middag. De hade kallpressade juicer (min specialitet nu efter all provsmakning i LA) och en massa nyttiga bakverk och snacks.


Grön juice, nötbollar och chiapudding. Så gott!
Det blev en hel del shopping på dagen och jag blev några träningskläder + skor rikare och några tusenlappar fattigare :) Lunchen åt vi på Whole Foods och jag plockade kyckling och sallad från deras salladsbar.

Jag kunde inte låta bli att shoppa lite livsmedel också och jag hittade bland annat detta rödbetspulver! Kan tänka mig att det ger bra färg till bakverk och frostings, eller kanske som extra boost i smoothien?!
Vi köpte med oss lunch till lördagen och söndagen och de har grymt bra färdigmat!!! Kolla bara: Grillad kyckling, råris och rostad buttert squash! Vi förvarade maten i minibaren på rummet. Kylväskor fanns att köpa på Whole Foods så de hade vi med oss hela helgen.
På lördagen var det alltså dags att åka till gymet där föreläsningarna skulle äga rum. Det låg en bit utanför London men vi kunde ta tunnelbanan hela vägen.
 Vi var ca 30 pers som samlades i gymet för att lyssna på Layne och Ben....
Det var en spännande dag och vi avslutade med att träna. Jag hittade några däck och körde HIIT genom att välta däck, sååå kul!
Trötta åkte vi hem och åt middag på ett ställe nära hotellet. Riktigt äcklig mat så den kommer jag inte rekommendera!
På söndagen var det dags för föreläsning igen och så klart var kylväskan med matlådor med...
 Anna (Proteinpow) kom förbi en sväng också!
David, Ben och jag
Riktigt bra gym!!!
Jag drog till en krabba-pose med coachen Layne
Det har som sagt varit en händelserik helg med mycket nya intryck. Jag fick med mig lite mer grejer från Whole Foods som jag tänkte experimentera lite med nu när jag är hemma, nämligen vegetariska proteinpulver.
Det finns inte så många bra i Sverige, men Sunwarrior kan jag verkligen rekommendera, det var till och med gott att dricka! Vassleprotein är fortfarande kungen av proteinpulver enligt mig, men det är kul att variera sig :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...