lördag 27 september 2014

Keep it simple

Hur många kalorier ska jag äta? När ska jag äta? Hur ska jag träna? Hur många reps och set? Intervaller eller lågintensiv cardio? Kan jag äta det här? Är det för mycket salt i den här? Är det här nyttigt? Kan jag äta banan på kvällen? Havregryn eller havrekli? Casein eller vassle till kvällsmålet?

Intressanta och väldigt relevanta funderingar, men ibland undrar jag om det inte är stressen över vad man borde göra och inte göra som gör att många misslyckas med att få de resultat de vill ha!? Det är lätt att komplicera saker och analysera för mycket istället för att faktiskt GÖRA och många har en konstant rädsla för att misslyckas eller för att göra något fel. Men vet ni? Man måste prova! Det är när man gör fel och misslyckas som man lär sig något. Om man aldrig vågade testa något nytt så skulle man ju aldrig utvecklas, eller hur?
Jag förstår att det här med hälsa, vikt och träning kan vara förvirrande eftersom alla säger olika, alla menar att deras sätt är det bästa och det är så mycket tips och råd i tidningar och på tv att hälften vore nog.
Jag pratade med en vän för ett tag sedan och vi kom in på kost och träning. Han ville gå ner i vikt och berättade att han joggade ett par gånger i veckan om tiden fanns mellan barn och jobb, och jag märkte snabbt att kosten var långt ifrån perfekt för det höga mål han hade satt upp. Men istället för att först lägga fokus på de grundläggande sakerna, dvs börja träna regelbundet och göra det längre än bara ett par veckor i sträck, och ändra matvanorna så att större delen (80-85%) av kosten är näringsrik och hälsosam och resten lite "lyx", så började han snöa in på smådetaljer som i det stora hela egentligen har marginell betydelse. Han hade någonstans läst att kall potatis innehöll mindre kolhydrater än varm potatis (det stämmer i och för sig eftersom kall potatis innehåller resistent stärkelse, som vi inte kan bryta ner) och menade att han skulle börja äta kall potatis för att gå ner i vikt.

Det här är ett typexempel på att komplicera saker för mycket. Det han borde fokusera på till en början är hitta hållbara rutiner, sluta dricka öl och äta skräpmat på helgerna (det är tydligen standard för honom på helgerna) och träna regelbundet under en längre tid (inte bara några veckor) istället för att börja gå in på något så avancerat som resistent stärkelse eller att fundera på om morötter är onyttigt för att de innehåller mer kolhydrater än många andra grönsaker. Det är ju knappast varm potatis eller morötter som gjort att han gått upp i vikt.....
Att lägga energi på småsaker tar energi från de stora, grundläggande sakerna som är absolut viktigast. Det gäller att fokusera på de saker som kommer ha störst påverkan på ditt resultat, dvs träna regelbundet, sova, reducera stress, fokusera på mat från grunden och ät någon form av protein till varje måltid. Allt annat är småsaker som inte kommer ha lika stor påverkan i slutändan.

Att fundera på om du ska gå och träna eller inte är en stor sak.
Att stå och fundera om du ska köpa BCAA eller EAA är en småsak.

Att äta något proteinrikt minst 4 ggr per dag är en stor sak.
Att äta 30 minuter eller 45 minuter innan träningspasset är en småsak.

Hänger ni med på hur jag menar? Att lägga ner en massa tid på att fundera ut hur, när och varför tar tid från att faktiskt göra det. Självklart behöver man vara mer noggrann än så om målet är att stå på en finess-scen eller att prestera i en sport, men i det stora hela så är det de stora sakerna som har störst betydelse. Att göra de stora sakerna regelbundet under en längre tid kommer att ge resultat, det gäller bara att fortsätta och ha tålamod. Det tar tid att bygga muskler och det tar tid att jobba fram hållbara rutiner som funkar i vardagen, men så länge man fortsätter så kommer resultaten.

Keep it simple, det kommer man långt med :)
bild från marisaskitchentalk.wordpress.com
Om du känner dig förvirrad över vad du ska göra, välj ut 2-3 saker som du tror är viktigast (stora saker) och som du känner att du kan klara av. Fokusera på dem först tills du har hittat en bra rutin och gör dem regelbundet, sedan kan du börja lägga till annat.

onsdag 24 september 2014

Oemotståndligt goda pumpa scones med kanelglasyr

Det börjar bli pumpasäsong och överallt på Instagram bombas jag med bilder på pumpavåfflor, pumpapannkakor, pumpamuffins. Jag är ett stort fan av pumpa, den söta smaken passar utmärkt i bakverk och är även god att blanda ner i kvargen med kanel och lite stevia. Den passar också bra som tillbehör till kött/fågel/fisk om man kryddar upp den lite med timjan, vitlök, örtsalt och kanske några droppar olivolja.

Jag fick en förfrågan på Instagram för ett tag sedan om jag inte kunde göra en copycat på Starbucks pumpascones men jag måste erkänna att jag aldrig testat dem själv. Det räcker med att kolla på kaloriinnehållet (det är ju lag på att alla matkedjor med fler än 5 butiker..tror jag att det är...måste skriva ut kaloriinnehållet på deras menyer) för att avstå. Jag tror jag minns att en scone innehöll ca 600 kcal, ungefär 1/3 av en normalaktiv kvinnas kaloribehov (OBS! detta är generellt, alla är olika och har olika kaloribehov!). Galet! Men jag blev däremot sugen att testa att göra en hälsosammare variant och hörrni, jag lyckades......riktigt bra!
Enormt saftiga och fluffiga scones med en knaprig yta. De är supergoda som de är men de blev faktiskt snäppet godare med glasyren....
En av de vanligaste frågorna jag får just nu på Instagram och på bloggen är vart jag får tag i pumpapuré. Jag har länkat till vart man kan köpa det några gånger men för nya läsare så kan jag berätta att jag har turen att bo bredvid en butik som har ett jättebra utbud av hälsosamma produkter och amerikanska produkter (bl.a. pumpapuré) och det är Coop i Lidingö Centrum. Det går även att köpa på Usagodis som ligger i Skrapan på söder och de har även en webshop där man kan köpa pumpapuré. Om du inte vill beställa är det superenkelt att göra egen:

Köp butternut squash eller annan pumpa. Koka eller ugnsbaka och purés den sedan i en matberedare. Ta da, pumpapuré!

Nu när vi fått det ur världen kan vi gå vidare till receptet...
Pumpascones med kanelglasyr
6 scones

2 dl (90g) havremjöl (mal havregryn i en matberedare, ca 3,5 dl hel havre)
2 dl (70g) mandelmjöl
2 msk (20g) rismjöl (eller bovete, dinkel, fullkornsmjöl)
2 tsk bakpulver
2,5 msk sukrin gold (eller stevia strö eller kokossocker)
1/2 tsk salt
1, 25dl (ca 125 g) pumpapuré*
1 tsk vaniljarom
2 msk kokosolja, mätt i fast form
1 ägg

Glasyr:
2 msk Philadelphia extra light
1 tsk stevia strö
1/2 tsk kanel
1-3 msk vatten (beroende på hur rinnig du vill ha den)

1. Värm ugnen till 200 C.
2. Ha i alla torra ingredienser i en skål och blanda väl.
3. I en annan skål, blanda ihop de blöta ingredienserna. Häll sedan över dem i skålen med de torra ingredienserna, rör om väl och se till att kokosoljan inte ligger i klumpar. Degen ser ut ungefär såhär vid det här laget.
4. Rulla degen till en stor boll och lägg degen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Strö lite rismjöl på bakplåtspappret så att degen inte fastnar. Platta till degen och skär sedan i 6 delar med en kniv.
5. Grädda i ugnen i ca 16-18 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.
6. Blanda ihop ingredienserna till glasyren och ringla över sconesen.
Näringsvärde per scones (utan glasyr):
201 kcal
6,2 g protein
14,2 g kolhydrater
13 g fett

måndag 22 september 2014

Är det värt det?

Eftersom jag coachar atleter som tävlar inom fitness så försöker jag hänga med lite på Instagram och Facebook bland de som tävlar regelbundet. Kollar på bilder, läser deras tankar om träning och kost och även om alla är unika och svarar olika på olika kost- och träningsupplägg så är ofta tankarna kring förhållningssätt till kost och träning liknande hos många.
Jag läste två inlägg på Instagram igår och blev så glad över sundheten i dessa tankar...
Båda tjejerna tävlar, men har insikt i att rutor på magen inte avgör deras värde, att livet är mer än bara rutor på magen och att det faktiskt inte är värt att leva så i längden. Visst kan rutor vara kul att få fram någon gång, testa sina gränser och ha ett mål med sin träning, men det är inte en del av en välbalanserad livsstil som jag tror att de flesta trots allt vill ha. Man vill kunna gå ut och äta med vänner, ha energi och ha kul på gymet, kunna ta en glass när man är sugen, må bra och kunna äta utan dåligt samvete. 

De flesta vet att en tävlingssatsning är extrem och att kosten och träningen man måste hålla för att komma i en sådan form inte är något som är hållbart i längden. Ändå skrollar man genom alla bilder på Instagram och blir avundsjuk på alla rutor och deffade kroppar, även jag. Jag tycker trots allt att det är snyggt med rutor på magen, och jag är medveten om vad som krävs för att uppnå det resultatet...men för mig är det inte värt det och jag vill inte göra sådana uppoffringar.

Det som är skillnaden på mig och många som tittar på de här bilderna, är att jag vet hur extremt mycket jobb som krävs för att nå en sådan låg fett%, och jag vet att det varken är hälsosamt eller möjligt för de flesta att ha rutor på magen året runt. Självklart finns det vissa individer som har genetiskt bra förutsättningar och kan hålla en bra form året runt, men för de allra flesta krävs det extremt mycket jobb och uppoffring för att få magrutor, framförallt som tjej. Och de flesta klarar inte av att leva så och göra dessa uppoffringar, men ändå suktar man och vill ha de där 6-packet. Det blir en krock mellan hur man vill leva och hur man vill se ut och detta kan bli väldigt frustrerade.
De bilder som visas upp i tidningar och reklamkampanjer är ofta missledande då tjejerna och killarna dietat hårt inför dessa fotograferingar. De ser sällan ut så året runt....
Det är mer troligt att ovanstående tjej (den nedre bilden) ser ut som på före-bilden året runt, men det man uppmärksammar och det man jämför sig med är efter-bilden. Tjejen ovan har med all sannolikhet gjort en tuff diet under en kortare period för att se ut som hon gör på den andra bilden och den strikta kosten och träningen är inget man kan hålla år ut och år in. Det är dessutom inte hälsosamt för kvinnor att ligga så lågt i fett% året runt!
Det går att vara vältränad (hur man nu definierar vältränad?) och i bra form året runt med hjälp av bra kost, hård träning och utan extrema restriktioner, men att ha rutor på magen året runt är inte realistiskt för de flesta.

Vi kan se till andra för inspiration, men vi kan aldrig jämföra oss med andras framsteg! Du är du, dina framsteg är lika bra som någon annans framsteg, oavsett var du har börjat och vad ditt mål är. Vad glad åt det du åstadkommer! Det kan tyckas orättvist att andra har det lättare eller har bättre förutsättningar, men det är inget vi kan göra något åt. Det enda du kan göra är att jobba så hårt du kan för att nå dina mål och för att förbättra dig utifrån DINA förutsättningar. Vi alla har olika genetik, annorlunda muskelfästen, olika mycket muskelmassa och olika förutsättningar i livet som påverkar (familj, barn, jobb osv). Jag skulle personligen aldrig kunna få magrutor som en av mina förebilder Ava Cowan. Jag har genetiskt mycket plattare magmuskler och en helt annan form på dem så de kommer aldrig kunna se ut som hennes....
Hur hård jag än blir kommer jag aldrig ha magmuskler som Ava Cowans
Jag kan se henne som en inspiration för det hårda arbete hon lägger ner, men jag måste utgå från mina förutsättningar och göra det jag kan för att förbättra mig själv och nå mina mål :)

söndag 21 september 2014

Rea på Questbars!

I dag är det Teamträff med Team Proteinbutiken och detta är sista gången vi ses innan Luciapokalen i slutet av november så idag blir det finslipning av posering och genomgång av det praktiska man bör tänka på inför tävlingen.
Apropå Proteinbutiken så måste jag tipsa om att det denna helgen är rea på Questbars, så passa på och fyll upp lagret, sista dagen är idag!


lördag 20 september 2014

Istället för grädde.....

Hösten närmar sig och jag börjar bli sugen på att laga saker med svamp, lingon, äpplen och pumpa...ni vet, härligt höstiga smaker! Svampsås är en klar favorit till köttet eller kycklingen.
Jag lagar sällan mat med grädde eller creme fraîche, dels för att jag tycker att maten blir för mäktig och kaloririk och dels för att jag tycker mycket bättre om avokado, nötter och nötsmör och väljer att få i mig fett från de källorna.
Det är ingen hemlighet att de flesta svenskar bör äta mindre mättat fett och mer enkelomättat fett (nötter, avokado, oliver/olivolja/rapsolja) och fleromättat fett (omega 3 och 6, fet fisk, rapsolja, linfrö, sesamfrö mm). Det är däremot viktigt att ha balans, och optimalt är att få i oss både enkelomättat, fleromättat och en liten del mättat fett. Det är absolut inte farligt att äta grädde eller smör, men man bör tänka på mängden! Jag tycker personligen det är jättegott med en liten klick grädde till kladdkakan, men jag lagar hellre mat utan grädde.
"Men blir det inte torrt utan sås då?" brukar många fråga...nej, jag tycker faktiskt inte det. Det är självklart en vanesak och jag gör mycket tomatbaserade såser, hummus, guacamole eller göra kalla såser och dressingar på kvarg eller lätt turkisk yoghurt, och det blir kanongott!

Men ibland vill man ha det lite "gräddigare", tex när man gör svampsås och senaste tiden har jag lagat en massa med min nya favoritingrediens: Philadelphia extra light 3% (eller light). Det här kanske inte är något nytt för många av er, men det har öppnat mina ögon när det gäller såser och krämiga grytor! Philadelphiaosten smälter av värmen och man kan späda den med vatten eller mjölk för en lösare konsistens, perfekt till exempelvis svampsås!
Blandad svamp, charlottenlök, vitlök, grönsaksfond, persilja, salt, peppar, Philadelphia 3% och lite lättmjölk
Här kommer lite tips på hur man kan använda det i matlagning:
Pasta "Carbonara": Kycklingfärs, röd paprika, vitlök, persilja, lökpulver, mirakelnudlar (shiritakinudlar) och Philadelphia 3%. Steks ihop i stekpanna och toppas med kalkonbacon eller stekt rökt kalkon.
Krämig zucchinipasta med ugnsbakad kycklingfilé: Champinjoner, paprika och Philadelphia 3% stekt ihop i stekpanna. Krydda med vitlök, salt, peppar, timjan. Vänd ner zucchinipasta (gjort med en Spiralizer). Serveras med kyckling.
Krämiga grönsaker: Stek valfria grönsaker och vänd sist ner Philadelphiaost 3%. Ha i valfria kryddor.

Och sedan får vi ju inte glömma alla godsaker man kan göra med Philadelphiaost ;)

Kanelbulle cheesecake
Cream cheese-fylld french toast
Single serving frozen strawberry cheesecake

Vilken är er favoriträtt med Philadelphiaost?

tisdag 16 september 2014

Low carb jordnöts och hallonbakelse, och snart så.....

Jag satt och letade efter några gamla recept här på bloggen och insåg att det blivit lite glest med inlägg den senaste tiden. Inte medvetet egentligen, men eftersom jag precis bytt jobb, är fullbokad med online-kunder och är i slutskedet av att släppa Tasty Health-appen så har jag fått prioritera de saker som varit viktigast.
Fotografering av recept till appen
Bloggen har annars, efter mitt jobb och min familj så klart, varit en prioritet eftersom jag tycker det är så kul att dela mina recept och tankar med er, men snart så lugnar det ner sig lite och jag kan börja skriva lite mer på bloggen.
Apropå det, är det något ni vill att jag tar upp här på bloggen? Något ni vill att jag skriver om? Frågor? Recept?
Förutom att lägga ut recept (som ändå är huvudsyftet med bloggen) så vill jag inspirera till att hitta balans, att hitta en hållbar livsstil, till träning och till matglädje. Jag älskar att få kommentarer när ni testat något av mina recept eller när ni skriver att ni hittat glädjen i att laga mat, helt underbart!

I helgen jag var som sagt i Gävle och som alltid blev det en hel del matlagning och bakning eftersom Davids föräldrar har en så inbjudande kök. För att ge er lite inspiration och idéer har det lagats magra köttbullar (på 5%-ig nötfärs, relativt likt detta recept) med zucchinipasta och tomatsås....Zucchinipastan gjorde jag med min spiraler som är köpt på Cervera (299 kr).
Vildsvinsstek med en höstig wok på champinjoner, äpple, rödlök, timjan, vitlök, olivolja...
Blåbär, hallon och vaniljkvarg med mandlar och pumpakärnor (lättkvarg blandat med blåbär + stevia, hallon + stevia och vaniljpulver + stevia).
Och så denna underbara lilla bakelse:
Har ni tröttnat på muggkakor än? Det har inte jag! Så snabba och smidiga och kan anpassas efter måltid och näringsvärde. Detta är en low carb jordnöt och hallon muggkaka, klar på 5 minuter!

Jordnöt och hallonbakelse
1 portion

1,5 msk kokosmjöl
1 msk PB2 (eller mandelmjöl)
0,75 tsk bakpulver
1 msk stevia sötströ
1 msk whey complete vanilj
1 msk lättkvarg
1 äggvita
2,5 msk osötad mandelmjölk

Hallonkräm:
2 msk Philadelphia 3%
50 g lättkvarg
30 g hallon
1-2 tsk stevia sötströ

 1. Blanda ihop alla ingredienser till muggkakan och häll i en smord stor mugg eller liten skål. Laga på högsta effekt i micron i ca 1,5 minut. Själp över på en tallrik och dela i tre delar.
2. Mixa ihop krämen med en stavmixer och bred ut över vardera lager av kakan. Stapla ihop den och servera!
Näringsvärde per portion:
153 kcal
8 g kolhydrater
24 g protein
4 g fett

Med det så önskar jag er en fin kväll!

fredag 12 september 2014

Starkt hjärta

I dag åkte jag till Gävle för att ha möte med Thomas, ägaren av Proteinbutiken, om hur vi ska lägga upp nästa års team. Mer info om ansökning till nästa års team kommer senare i höst.
Jag passade också på att möta upp min klient Camilla som ska tävla på Luciapokalen i slutet av november för att fettmäta henne och poseringsträna. Det börjar se riktigt bra ut!
Jag berättade om Camilla på mitt Instagram förra veckan och hennes berättelse är en sådan jag får rysningar av....på ett bra sätt alltså. Jag blir ofta väldigt berörd av människor som lyckas förändra sin livsstil så pass att de förbättrar sin både sin hälsa och sitt välmående.
Camilla har ett hjärtfel (av-block typ 2) som ibland gör så att nedre delen av hennes hjärta slutar pumpa blod vilket leder till att hon svimmar. Därför har hon ett chip under huden på bröstet som registrerar när detta händer.
För 3 år sedan tränade Camilla knappt, hon åt inte så bra och hade 90 stycken "anfall" under ett år. Då bestämde hon sig för att förändra sitt liv, att aldrig mer må dåligt över hur hon såg ut och att börja träna och äta bättre. Förra året hade hon strax över 30 anfall och i år: 0, noll, inget! Hon har alltså genom att träna hårt och regelbundet och genom en bättre kost stärkt sitt hjärta och förbättrat sin hälsa. Nästa vecka får hon ta bort chipen på bröstet, hon behöver det helt enkelt inte längre. Är det inte helt fantastiskt!!!??? Nu får jag rysningar igen....det är så häftigt hur mycket vi kan påverka genom kost och träning! Och det som gör det hållbart för Camilla är att hon låtit det ta tid.....

Efter poseringsträningen åkte jag till Ica Maxi här i Gävle och jag är positivt överraskad över deras utbud av hälsosamma produkter!
Questbars, nötmjöler, kakmixer, sockerfri nutella, steviadroppar, sockerfri choklad.....massor av roliga saker!
Jag köpte hasselnötsmjöl och kokosolja eftersom jag tänkte göra min nyttiga kladdkaka ikväll men byta ut mandelmjölet mot hasselnötsmjöl för att den ska smaka lite som nutella...det ni!

tisdag 9 september 2014

Middagstips: Cheesy tonfiskbollar

Nu börjar jobbet med juicebaren verkligen dra ihop sig och nu i början av veckan har jag gått en raw food workshop för att lära mig mer om olika tekniker man kan använda och få tips och idéer till maträtter. Det har varit så lärorikt!! Titta bara vilka härliga saker vi gjort!

Det är otroligt vad mycket man kan göra med mat egentligen och det är bara fantasin som sätter gränser. Jag har verkligen fått en helt annan syn på olika smakkombinationer och idéer på vad man kan göra med ingredienser som jag kanske inte hade tänkt på tidigare. Det kommer säkert komma lite sådant på bloggen snart ;) Vi har en del jobb kvar med juicebaren men vi kan förhoppningsvis öppna snart!

Efter allt raw food smakande så kände jag för att äta min "vanliga" mat till middag och fick till en riktigt god rätt som jag kände att jag måste tipsa er om. Jag har gjort ett recept på tonfiskbollar tidigare men idag blandande jag i keso och nutritional yeast/näringsjäst i smeten, vilket gav en ostig smak och konsistensen blev grym! När man tar en tugga av bollarna är det som smält ost i mitten....cheesy tonfiskbollar helt enkelt!
Cheesy tonfiskbollar
1 portion, ca 12 bollar 

1 påse tonfisk (eller 114 g tonfisk i vatten från burk)
100 g minikeso
1 äggvita
2 msk näringsjäst
1,5 tsk fiberhusk
1 msk hackad persilja
1/4 tsk lökpulver
1/2 tsk salt
peppar

1. Blanda ihop all ingredienser i en skål och rör om tills smeten är tjock nog att rulla. Rulla till 12 bollar och stek försiktigt i en stekpanna i lite olivolja. De kommer "smälta" lite så håll koll på dem och bryn dem på alla sidor och rör om dem ofta i pannan så de inte blir platta. Stek i ca 7-10 minuter eller tills de känns färdiga.

Jag stekte ihop lite grönsaker till och gjorde en vitlöksdressing på lättkvarg, vitlök, örtsalt och lite vatten till önskad konsistens.
Näringsvärde per portion:
245 kcal
7 g kolhydrater
48 g protein
3 g fett

Trevlig kväll mina vänner!

lördag 6 september 2014

Metabolic circuit och low carb kanelbulle rollup

Sitter i skrivande stund och tittar på bilder från SM i Karlstad, där Marie Ewers och Olivia Johansson från vårt team tävlar idag. Marie har precis klivit av scenen och hon strålade! Olivia är också i grym form (bilden tagen för en vecka sedan). Håller tummarna att det går bra för dem i Karlstad!

Själv har jag precis laddat inför dagens träning med en low carb pannkaka roll-up och en skål med fruktsallad.
Jag blir lika förvånad varje gång över att hälsosam mat kan smaka så gott! Ju mer jag håller på i köket med olika recept, desto mer inser jag att det är det här jag vill hålla på med. Något av det bästa jag vet är när jag lägger upp recept och får kommentarer av er att ni testat receptet och tycker det var gott, eller när jag bjuder vänner eller familj på mat och de gillar det jag lagat. Alla mår vi bra av olika saker och just det här är en av saker som får mig att må bra :)
Low carb kanelbulle roll-up
1 portion

1 skopa (20 g whey complete vanilj
1 msk mandelmjöl
1/2 msk kokosmjöl
1 msk stevia sötströ
1/2 tsk bakpulver
1 tsk kanel + lite extra att strö över pannkakan
1/2 tsk kardemumma
2 msk osötat äppelmos
3 msk mandelmjölk
2 äggvitor

1. Mixa ihop alla ingredienser och stek i lite kokosolja i en stekpanna, ca 45 sek-1 minut per sida. Lägg pannkakan på en tallrik, strö över kanel och rulla ihop. Skär i 6 bitar.
2. Ringla gärna över lite vaniljsås: 1/2 dl lättkvarg, 1-2 msk Philadelphia extra light, 1/2 tsk vaniljarom, 1-2 tsk stevia sötströ och lite mandelmjölk till önskad konsistens.
Näringsvärde per portion (utan vaniljsås):
230 kcal
9 g kolhydrater
26 g protein
11 g fett

Jag har för tillfället börjat lägga in mer "conditioning" i mitt träningsupplägg. Jag hatar nämligen att köra cardio och förutom att vissa morgonpromenader med vovven Dexter kan vara ganska mysiga, så avskyr jag att köra cardio och fokuserar hellre på styrketräning. Jag tänker fortsätta min "mini-diet" fram till Luciapokalen i november och sedan köra ytterligare en reverse diet för att långsamt få upp kalorierna igen. Fram tills dess kommer jag behöva köra lite mer cardio för att göra av med mer energi eftersom jag inte vill dra ner maten för mycket. Ett sätt är då att lägga in mer cardio i styrkepassen och just nu kör jag så kallad "metabolic conditioning" efter 3 av mina 5 styrkepass och även ett rent cirkelpass som är lite mer explosivt.
Det passet körde jag igår och det ser ut som följer:
Uppvärmning lätt jogg ca 10 minuter

1. Power clean from the hang 10 set, 3 reps (80% av max) 90 sekunders vila

2. Helkropps power complex, 4 vändor med 30 sekunders vila mellan vändorna
Sidolyft med hantel 5 reps (tungt!)
Box jumps 10 stycken (jag hoppade upp på en bänk)
Wall balls 10 stycken med 6 kg's medicinboll
Broad jumps (längdhopp framåt) 10 stycken
Ball slams 10 stycken med 6-8 kg's boll

3. Metabolic circuit, så många varv som möjligt på 12 minuter:
1 minut cykel, så snabbt som möjligt på medeltungt motstånd
250 m roddmaskin
10 armhävningar

Jag älskar sådana här pass! Även om det kändes som att jag ville ge upp när jag körde den sista cirkeln så är känslan av att klara av något man inte trodde man skulle klara helt underbar. Träningen stärker mig inte bara fysiskt utan även mentalt. Att pusha sig själv över gränser och överkomma tvivel på sig själv är enormt stärkande för självförtroendet och det är nog ett av de största skälen till att det här är en livsstil för mig. Även om motivationen inte alltid är där så kan man alltid göra sitt bästa och att göra sitt bästa kommer alltid vara bättre än att inte göra något alls!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...