söndag 30 november 2014

Latmask-versionen av nyttiga Lussebullar

Hälsningar från ett soligt Göteborg! Det var en underbar dag på Fitnessfestivalen igår och Team Proteinbutiken gjorde så himla bra ifrån sig och alla såg så fina ut!
Nathalie och Maria flexar
Jag kommer självklart skriva en liten sammanfattning om hela helgen när jag är hemma igen. Idag har vi bara en tävlande (Linda Hedin i bodybuilding) som jag sminkade och fixade håret på efter frukosten och snart ska jag gå ner en sväng på mässan och kika in lite kläder och kosttillskott.
Underbar utsikt från frukosten på Heaven 23
Har någon av er som testat receptet på Lussebullarna jag lade ut i fredags? Vore så kul att höra er feedback! Jag lovade ju att jag skulle lägga ut ett till recept, det som jag kallar "latmask-receptet". Det görs nämligen utan jäst vilket gör att det går mycket snabbare att göra dem. Konsistens är som jag nämnde tidigare lite kompaktare, men de är supergoda. Jag testade det här receptet två gånger och den första gången hade jag i bovetemjöl vilket gav dem en ganska "grov" och nästan lite bitter smak. Jag gillar bovetemjöl, men bara om man blandar det med andra mjölsorter så att smaken inte blir så dominant. Den andra gången hade jag i en blandning av rårismjöl och dinkelmjöl och då blev de mycket godare och snällare i smaken. Testa själv med det mjöl ni föredrar!
Nyttiga lussebullar "latmask-versionen"
ca 16 små lussebullar

3,5 dl dinkel/bovete/råris/ris/fullkorn/vetemjöl
2 dl mandelmjöl
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 paket (0,5g) saffran
4-5 msk stevia sötströ (efter smak)
5 msk osötat äppelmos
1 dl osötad mandelmjölk
1 tsk äppelcidervinäger
Russin

1 uppvispat ägg

1. Sätt ugnen på 200 C.
2. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål. I en separat skål, blanda ihop de blöta ingredienserna. Blanda ihop de torra och blöta ingredienserna och rör om tills du får en deg. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om degen är för kladdig.
3. Häll ut degen på en mjölat yta och strö över lite mjöl så att degen inte fastnar på händerna. Skär degen i ca 16 bitar (färre om du vill göra större lussebullar) och rulla ut en bit i taget för att sedan rulla ihop ändarna för att forma en lussebulle. Lägg över lussebullarna på en bakplåt klädd med bakplåtspapper, dekorera med russin, pensla med ägg och baka i ugnen i ca 8-12minuter. Ta ut och låt svalna på galler.
Näringsvärde per lussebulle:
81 kcal
10 g kolhydrater
2 g protein
3,4 g fett

fredag 28 november 2014

Nyttiga lussebullar

Eftersom julen närmar sig med stormsteg har jag börjat julbaka för fullt. Inte så mycket för min egen skull eftersom min frys är överfylld med proteinbuffins och kakor, utan framförallt för att ni ska få njuta av lite nya nyttiga julrecept ;) Jag hade egentligen tänk lägga upp det här receptet lite senare, när jag tagit några snygga bilder, men jag insåg ganska snabbt att det är svårt att få till bilderna på kvällen när det är dåligt ljus (snygga bilder tas med fördel i svagt dagsljus men då jobbar jag ju) så jag kan lika gärna lägga upp receptet nu så att ni kan baka i helgen.
Jag gjorde tre misslyckade försök innan jag fick till en bra konsistens på de här lussebullarna. Smaken blev bra vid alla försök men konsistensen....det är svårt att baka utan gluten! Gluten är det som "håller ihop" bakverk och ger den där luftiga konsistensen och fina ytan. Men med lite modifieringar hit och dit med olika mjölsorter fick jag faktiskt till det riktigt bra. Jag fick faktiskt till det riktigt bra med två av recepten. Vi kan kalla det ena det "traditionella receptet" och det andra "latmask-receptet". Den ena versionen bakas som vanliga lussebullar med jäst och ska jäsa i totalt 1,5-2 timmar. Det andra receptet är ett "snabbrecept" som görs utan jäst och som går betydligt snabbare.

Den version jag tänkte ge er idag (det andra får ni på söndag) liknar klassiska lussebullar och är saftiga och luftiga. Det går självklart inte att jämföra med riktiga lussebullar, men för de som vill njuta av en lussebulle trots glutenallergi eller andra restriktioner i kosten är detta ett av de godaste recepten jag testat!!!
Den andra versionen är lite kompaktare men smaken är fantastisk och det går riktigt snabbt att göra. Det är dessutom väldigt fettsnålt!
Nu ska jag inte hålla er på halster längre, här är receptet på lussebullarna.
Nyttiga lussebullar
10 stycken

Torra ingredienser:
2,5 dl (100g) mandelmjöl
1,5 dl (45 g) Pure whey**
3 dl (ca 170 g) bovetemjöl**
3 msk kokosmjöl
1 paket (0,5 g) saffran
3 msk stevia sötströ
1/2 tsk salt

Blöta ingredienser:
1/4 paket färsk jäst
1,5 msk honung
1,5 dl lättmjölk (eller valfri fetthalt)
100 g lättkvarg
3 msk osötat äppelmos

1 uppvispat ägg till pensling

**Pure whey kan ersättas med bovete/ris/dinkel/fullkorn/vetemjöl. Börja med 1 dl och tillsätt mer vid behov.
**Kan bytas ut mot valfritt mjöl (dock ej kokosmjöl, mandelmjöl eller havremjöl)

1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37°. Häll mjölken över jästen. Tillsätt kvarg, saffran, honung och äppelmos. Rör om tills allt är blandat. Tillsätt salt och alla torra ingredienser. Arbeta degen smidig, den kommer vara lite kletig. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme. 
2. Ta upp degen på mjölad bänk. Degen är nu ganska kletig så strö mjöl över degen så att den inte fastnar på händerna.
Försök dock att inte jobba in för mycket mjöl i degen. Dela den i 10 bitar och baka ut till lussekatter. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Garnera med russin. Låt jäsa ca 30 min under duk. Sätt ugnen på 175°.
3. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler.
Näringsvärde per lussebulle:
160 kcal
18 g kolhydrater
7,7 g protein
6 g fett

tisdag 25 november 2014

10 års jubileum på Proteinbutiken och julbak

I år firar Proteinbutiken 10-års jubileum och eftersom de inte kommer ha en monter på Fitnessfestivalen i år så passar de på att smygstarta med Festivalpriser i deras webshop hela denna vecka. Det betyder 40%-10% rabatt på hela sortimentet!!
Det är 40% rabatt på mitt favoritproteinpulver Whey complete, Pure Whey (som jag använder i mina lussebullar som ni ska få recept på nu i veckan) och på BCAA stack (äppel-smaken är grymt god)!
Questbars kan ni nu köpa till 30% rabatt!

För er nya läsare som är förvirrade av alla olika proteinpulver, har jag skrivit en liten guide HÄR. De proteinpulver jag använder mest i min bakning är Whey Complete vanilj, 100% casein i chokladsmak från Optimum nutrition och Pure whey.
Passa på, rea-priserna gäller hela denna vecka!

Apropå proteinpulver och bakning, i söndags var stora bakdagen här hemma. Jag kan inte minnas senast jag stod i köket så länge, men det lönade sig! Efter 6 misslyckade försök har jag fått fram ett nytt recept på glutenfria, sockerfria och lågkolhydrat pepparkakor och även ett nytt recept på nyttiga, glutenfria och sockerfria lussebullar.
 Recepten kommer under denna och nästa vecka så att ni hinner baka till advent :)

lördag 22 november 2014

Decembercupen

Idag har jag suttit och hållit tummarna för Elin och Maria från vårt team som tävlat på Decembercupen. Varken jag eller David kunde tyvärr inte åka ner till Malmö utan har fått sitta och kolla på Instagram och Facebook på bilder från tävlingen.

Jag är så stolt över tjejerna som såg så fina ut!
Kolla på Marias utveckling under detta år! Från januari till december: Start i teamet, dietstart, och tävlingsdag
Elin andra tjejen till vänster i line-upen, så fin!
Det jag gillar med den här sporten är att, även om man bedöms mot andra, utgår från sina egna förutsättningar. En tävlingssatsning är inte bara en diet utan man fokuserar på att utveckla sig själv och sina "svagheter" under sin off season (perioder mellan tävlingar) om man nu väljer att tävla fler än en gång. Eftersom det tar tid att bygga muskler måste man ge denna sport tid för att bli bra, det går inte att förvänta sig att allt blir helt perfekt första gången man tävlar. Kolla bara på dessa bilder på Nicole Wilkins, världens just nu bästa Body Fitness-atlet och hur hon såg ut på sin första tävling och hur hon utvecklats under de 11 år hon tävlat (märk: det har tagit henne 11 år!! att utveckla sin fysik).

För att kunna utvecklas och bygga muskler måste man ligga på ett litet energiplus och det är nästan oundvikligt att man då även lägger på sig lite fett. Man ser tydligt på bilderna på Maria att hon var ganska tunn innan vi började. Vi ökade på hennes energiintag sakta men säkert och hon har lagt på sig riktigt bra med muskler under detta år. Hon väger lika mycket nu i bättre form, som hon gjorde på den första bilden. Ytterligare ett exempel varför man inte ska stirra sig blind på vågen. Jag är stolt över att hon och de andra i teamet vågade kliva ur sina "comfort zones" för att kunna utvecklas! Jag tänkte ta upp det här med bygga muskler och tappa fett samtidigt i kommande inlägg.

Tyvärr gick ingen av dem vidare till final, men det var deras första tävling och redan om en vecka ska de tävla igen på Luciapokalen tillsammans med de andra 12 i teamet som ska tävla. Vi har även några klienter som inte är med i Team Proteinbutikens utvecklingsteam som ska tävla så vi blir ett helt gäng backstage! Det ska bli så spännande!!!!
Jag är också väldigt förväntansfull inför prisutdelningen av Guldhjärtat som är på lördag kväll. Oavsett vem som vinner så ska det bli jättekul att mingla runt bland fitnesseliten :) På söndagen är det bara en i teamet som tävlar (Linda Hedin i bodybuilding) så då kommer jag försöka gå runt lite på mässan. Proteinbutiken har ingen monter i år så jag kommer inte stå i någon monter, så ser ni mig, kom gärna fram och säg hej!!
Team Proteinbutiken!

onsdag 19 november 2014

Mina favoritrecept!

Jag fick en fråga om jag inte kunde göra en lista på mina favoritrecept från bloggen. Jag vill minnas att jag fått den frågan förut, men det blev liksom inget av det då, jag antar att det glömdes bort mellan alla nya inlägg och recept :)

Jag vet inte hur många recept jag har på bloggen nu men flera hundra är det i alla fall och det skulle nästan vara lite kul att räkna ut hur många timmar jag spenderat i köket för att göra alla recepten som finns i receptarkivet. Det är i alla fall MÅNGA eftersom alla recept inte blir perfekta på en gång. I början av min proteinbaknings"karriär" var säkert 9 av 10 experiment helt oätliga men allt eftersom jag lärt mig hur olika ingredienser funkar ihop så har det blivit bättre och bättre. Nu förtiden blir det mesta lyckat på en gång, thank god!
Jag kommer faktiskt ihåg första gången jag provade att baka med protein. Det var nog typ år 2008 och jag höll på att surfa runt bland en massa amerikanska fitnessbloggar och hemsidor och hittade ett recept på en proteinbakelse som gjordes med vassle, mandelmjölk, bakpulver och säkert något annat som jag glömt bort. Den skulle lindas in i plastfolie och lagas i ca 30 sekunder i micron. Jag testade och det var verkligen asäckligt men jag blev samtidigt nyfiken och började fundera på vad man skulle kunna göra för att det skulle smaka gott. Jag testade i samma veva att göra en kaka med casein och även den var avskyvärd! Ytan var helt blank och kakan hade konsistens som ett traktordäck. Men det var början av vad som skulle bli en av mina största passioner och jag är så glad att jag inte gav upp när jag misslyckades gång på gång.
Bland de första proteinrecepten jag gjorde var DETTA
Det är svårt att välja ut favoriter, vissa recept är speciella för mig på grund av hur de kom till men jag tänkte att jag listar upp de recept jag använder oftast och som jag är nöjdast med, utan någon speciell ordning:

Havre och kesella frallor
Nyttiga semlor
Nyttig skagenröra
Low carb flatbread pizza med keso, avokado och tomat
Kladdkaka
Casein fudge kladdkaka
50 kcal mjuk chokladglass
Ljuvlig midsommartårta med citronkräm och blåbärsfyllning
Dietpizza
No bake proteinkokostoppar
Saffrans-ostkaka
Fylld sötpotatis med krämig garam masalakyckling
Det var mina favoritrecept, vilket/vilka är din favorit/er?

lördag 15 november 2014

Fartlek och 3 rätters

Igår åkte jag och David till Gävle för ett möte med Thomas på Proteinbutiken om samarbetet för kommande år. Förutom mötet så är det väldigt skönt med miljöombyte ibland. På tal om Proteinbutiken så har de rea på Questbars just nu: 229 kr för en hel låda! De har även rea på mitt favorit bcaa, BCAA Stack i deras nya smak Äpple: 159 kr (ord pris 239 kr)

Det var väldigt trist väder i Gävle idag men när man har hundar måste man ju ut ändå och Dexter verkade ha spring i benen så vi körde lite fartlek eftersom jag tycker det är så jäkla trist att jogga i samma tempo hela sträckan.
Fartlek är en löpträning där man springer en sträcka i varierande fart, från jogg till 80-90 % av max. Tanken är att man själv bestämmer hur fort man springer de olika delavsnitten av en sträcka utifrån känsla och energi. Vanligtvis blir den totala distansen mellan 5-10 km. Fartlek är ett utmärkt sätt att kombinera löpglädje med den träningseffekt man vill uppnå. Fartlek kan alltså ha olika syften och beroende på vilka löphastigheter och löpsträckor man väljer tränar man aerob uthållighet, tröskelträning eller VOMax.
Idag kände jag för att varva gång, jogg och sprint så jag ställde min timer på mobilen (appen Gymboss) på 3 intervaller á 45 sekunder och detta på upprepning 10 ggr.
Vi joggade och värmde upp i ca 10 minuter och körde sedan 45 sekunder rask gång, 45 sekunder jogg och 45 sekunder sprint. Det är faktiskt riktigt roligt och ett kul sätt att variera löpningen. Dexter sprang långt före mig på de första 6 intervallerna, sedan började han sacka efter så han tycker också det var hyfsat jobbigt :)

Efter löpningen blev det stretch och foamrolling och sedan var jag ashungrig så nu på kvällen fixade jag en tre rätters middag med karibiskt tema.  Jag älskar att använda färska kryddor och frukt i matlagningen. Enkelt, fräscht och nyttigt!

Till förrätt blev det räkcoctail:
Jag mätte inte upp något, men jag hade i mango, röd lök, röd chili, avokado, lime, räkor, tomat, koriander, peppar och salt. Jag hade i lite rödkål också för färgens skull.

Till varmrätt Fish tacos:
Torskryggfilé kryddad med lime, peppar, salt, citrongräs och torkad koriander. Stek i stekpanna (eller i ugn).
Skär upp rödkål, tomat, mango, röd lök och någon typ av sallad.
Gör en dressing av lättkvarg, chipotle paste (finns i vanliga livsmedelsbutiker) och vitlök.
Ta valfri tortilla (low carb, fullkorn, corn, hemgjorda) och lägg i grönsaker, fisk och dressing.

Och till efterrätt Kokos och lime "panacotta" med tropiska frukter:
Även här mätte jag inte upp något men på ett ungefär till 4 port:

200 g matlagningsyoghurt
1,5 dl lätt kokosmjölk
skalet från 1 lime
2-3 msk limejuice
2-3 msk stevia strö
1 msk riven kokos
1/4 tsk vaniljpulver
några tsk snabbgelatin pulver eller veggogel (så att det stelnar)

Blanda ihop allt och ställ in i kylen i ca 1 timme. Servera med mango, ananas, papaya och rostade kokosflarn.

Trevlig kväll!

onsdag 12 november 2014

Mini citron & chia proteinmuffins med kokosfrosting

Jag hade egentligen tänkt skriva om HIIT idag men efter att jag bakade de här i morse kände jag att jag måste dela receptet först, det var för gott för att inte dela med sig :)
Jag såg att @pbeechie på Instagram, som är en av mina favoriter att följa, hade gjort någon typ av bananprotein-munkar till frukost igår och när jag tittade på ingredienserna så såg de ut att passa till min frukost. Min donut-plåt har gått sönder så jag tänkte att jag testar min nya mini muffinsplåt (och formar) som jag köpte i helgen istället. Jag hade inte heller någon banan hemma så jag bytte ut den mot osötat äppelmos och smaksatte smeten med vanilj och citron. Jag hade bara tänkt baka dem lite snabbt på morgonen och sedan äta dem till frukost, men de blev så himla söta så jag var tvungen att dekorera dem lite och dra fram kameran....
Det måste sett riktigt lustigt ut när jag stod där i köket i mitt nattlinne kl 6 på morgonen med kameran i högsta hugg, samtidigt som jag dekorerade och fixade....jag är nog lite knäpp ibland! Men som sagt, de blev så fina och jag ville dela dem med er :)
Det går självklart att göra dem i vanlig storlek, det blir nog ca 3 stycken men jag gillar när de är små, då känns det som att man får äta fler! Jag åt som sagt alla till frukost och hela satsen innehåller endast ca 169 kcal. Passar till frukost, mellanmål eller till fikat. Jag gjorde också en liten frosting på lättkvarg, riven kokos och stevia (inte inräknat i näringsinnehållet) men de är jättegoda utan!
Mini citron & chia protein muffins
ca 6-7 stycken (eller ca 3 stora)

0,5 dl (20g) havregryn
0,5 skopa (10g) whey complete vanilj
1 tsk bakpulver
1 msk stevia strö
0,5 tsk chiafrön
1 tsk rivet citronskal
1 tsk vaniljarom
2,5 msk (40g) osötat äppelmos
2 äggvitor (ca 0,6 dl flytande äggvita)

1. Värm ugnen till 175 C.
2. Ha i alla ingredienser i en bunke och mixa ihop med en stavmixer tills smeten blir slät. Häll smeten i 6-7 minimuffinsformar och grädda i mitten av ugnen i ca 13 minuter. Känn på muffinsen efter 10 minuter och kolla så att du inte bakar dem för länge. Ta ut och låt svalna.

Kokosfrosting: 0,5 dl lättkvarg, 1 msk riven kokos, 1 msk stevia strö
Näringsvärde för hela satsen (utan frosting):
169 kcal
20 g kolhydrater
17 g protein
3 g fett 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...