Sidor

tisdag 5 maj 2015

Frukostmuffins med banan och krispig kaneltopping

De allra flesta vet redan att planering är A och O om man ska lyckas hålla sina hälsosamma rutiner. Missar man frukosten eller ett mellanmål är risken väldigt stor att man blir väldigt hungrig senare på dagen och överäter när man väl äter eller går och småäter på kvällen då sötsuget blir för stort. Att planera och förbereda sina måltider kommer underlätta de dagar det är stressigt och man inte har tid att gå och köpa eller fixa mellanmål eller lunch/middag.

Jag förbereder oftast luncher/middagar genom att slänga in 1 kg kycklingfilé i ugnen, koka ris/quinoa eller tillaga potatis/sötpotatis, gör en sås på krossade tomater eller på kavel (tzatziki mm) och wokar ihop lite grönsaker till. Jag lägger allt i separata lådor i kylen och slänger ihop matlådor allteftersom.
Mellanmålen är ofta en proteinsmoothie, kvarg med frukt/bär och nötter, en Questbar eller något av alla de proteinmuffinsrecept jag har på bloggen.
Mina frukostar just nu består mest av Lindahs sockerfria hallonkvarg (älskar den!!!) med Pauluns granola och bär som inte direkt kräver någon förberedelse, men jag gör ofta "Overnight oats" kvällen innan eller blandar ihop de torra ingredienserna till en muggkaka som jag på morgonen sen bara blandar ihop med de blöta ingredienserna och skickar in i micron. Men ibland vill man ju slippa allt meck på morgonen och då är de här muffinsen helt perfekta!!!!
En fiberrik, proteinrik och saftig bananmuffinsmed en krispig kaneltopping som är helt perfekt att äta om man har bråttom på morgonen eller som ett bra och mättande mellanmål.
Genom att använda banan, avokado och kvarg blir muffinsen riktigt saftiga och fiberhavregryn och havrekli tillför fiber vilket gör att du håller dig mättare längre.
Kanelkrispet är gudomligt men muffinsen är minst lika goda utan om du vill ha dem lite enklare, alla uppskattar ju inte söta saker på morgonen ;) Här kommer receptet:
Frukostmuffins med banan och krispig kaneltopping
10 muffins

2,5 dl (112g) havremjöl av fiberhavregryn (mal havregryn till ett mjöl i en matberedare)**
0,5 dl (25g) havrekli
1,5 dl (52g) whey complete vanilj
2 msk stevia sötströ (valfritt, behövs inte om bananerna är mogna)
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
2 krm vaniljpulver eller 1 tsk vaniljarom
2 stora mogna bananer (ca 285g)
0,5 (60g) avokado
0,75 dl lättkvarg
1 ägg

Kaneltopping:
2,5 msk sukrin gold (eller kokossocker/stevia sötströ)
0,5 dl (15g) havregryn
2 tsk (6g) ris- eller bovetemjöl
1 tsk kanel
1 msk (15g) kokosolja (rumstemperatur)

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Ha i alla torra ingredienser till muffinsen i en skål och blanda ihop väl. Ha i de blöta ingredienserna och mixa ihop till en tjock smet med en stavmixer (eller använd matberedare). Häll smeten i muffinsformar, helst silikonformar.
3. Blanda ihop ingredienserna till kaneltoppingen med dina händer och smula sedan lika mycket topping över varje muffins. Grädda i ugnen i ca 20-25 minuter. Känn på dem efter 20 minuter, grädda dem hellre lite kortare tid, har du dem inne för länge kommer de bli torra. Ta ut och låt svalna.

**Du kan självklart använda vanliga havregryn också. Fiberhavregryn innehåller vetekli och är inte lämpade för de som är glutenintoleranta/känsliga.
Näringsvärde per muffins:
176 kcal
15,7 g kolhydrater (3 g fiber)
8 g protein
9 g fett

22 kommentarer:

  1. De ser och låter jättegoda! Ha en fin dag, kram!

    SvaraRadera
  2. Tova Williamsson6 maj 2015 kl. 08:05

    åh, dessa ska jag göra till helgen!!
    Hur länge håller dessa i skafferiet eller fryser du in en del? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. De håller ca 2-3 dagar i rumstemperatur men du kan frysa dem om du vill att de ska hålla längre :)

      Radera
  3. De såg supergoda ut! Jag tycker verkligen att det är gott att baka med banan. Men om jag inte vill ha proteinpulver i vad kan jag byta ut det mot då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte testat att baka dem utan proteinpulver men jag kan tänka mig att det funkar att byta ut proteinpulvret mot mandelmjöl eller typ bovetemjöl, ta ca 1 dl till att börja med.

      Radera
  4. Såg gott ut. Kan man skippa havrekli? Blir man mättare med havrekli i muffinsen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir mer fibrer i muffinsen men du kan skippa det och ta i vanliga havregryn istället.

      Radera
  5. Ett tips är Gyllenhammars fiberhavregryn. De innehåller havrekli istället för vetekli! :)

    Dessa muffins ska jag baka snarast. Älskar ALLA dina muffinsrecept jag testat, du gör en aldrig besviken! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, mycket bra tips!! :D
      Tack snälla!

      Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  7. Alltså... DU ÄR AMAZING!!!!! Du underlättar mitt liv så otroligt.. Utan dig och dina tips och recept vet jag inte vad jag varit idag.. DU och din blogg och instagram underlättar en hälsosamm livsstil och sunt tänkande så otroligt mycket! Stort TACK!! Bakade dessa muffins igår och åt en till min första frukost idag.. Herrejävlar va goda! Som allt annat du hittar på!! Tack för att du finns!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wow, tack Malin! Din kommentar gjorde min dag...eller till och med min månad! Tusen tack för att DU finns! :)

      Radera
  8. Svar
    1. Åh tack, vad roligt att du gillar dem!!! :)

      Radera
  9. Det här är seriöst dom godaste muffinsarna jag smakat. Tack för receptet! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad roligt att höra, stort tack! :)

      Radera
  10. Så himla goda!! Bakade igår kväll o åt en till frukost imorse. Du är min nya guru :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi hi, tack så mycket, inte varje dag man blir kallad guru ;)

      Radera
  11. Har testat de flesta av dina recept men det här är so far det absolut bästa, så sjukt goda!! Tack!!! <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh tack! :) Det här är mitt favvorecept också :)

      Radera
  12. 285g mogna bananer. Vägde du med eller utan skal?

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)