Sidor

måndag 20 juli 2015

Hemgjord Coconut Lemon "Questbar"

Vid det här laget är det väl ingen som missat fenomenet IMO fiber aka Vitafiber eller Fiber sirap som  den versionen som lanserats i Sverige heter. IMO fiber är huvudingrediensen i Questbars och ger barsen den speciella konsistensen samt ökar fiberinnehållet.
Huvudbeståndsdelen är 70% prebiotisk fiber (som är bra för magen) och den smakar som en söt sirap. Den är gjord av en växtfiber kallad isomalto-oligosackarid (IMO) och Sverige har Fiber sirapen lanserats i två versioner:
Fiber Sirap Clear, som är en användbar ingrediens för att ersätta socker och traditionell sirap i kakor och bakverk och kan ge kex och kakor en mjuk kärna och krispig exteriör. Framför allt är Fiber Sirap suverän i hemlagade barer, eftersom den ger både sötning och perfekt mjuk konsistens samt en god dos av fiber. Fiber Sirap Clear är 60% så sött som socker. Perfekt att använda tillsammans med Stevia eller Sukrin för att nå 100% sötning.
Fiber Sirap Gold har en liten mängd av maltextrakt och stevia tillsatt, vilket ger en mörkare färg och en rik sötma. Fiber Sirap Gold är ett hälsosammare alternativ till honung och sirap, och idealet för pannkakor, yoghurt, gröt, glass och efterrätter. Sötma 1: 1.
Jag har haft sirapen hemma ett tag men har inte fått tummen ur att testa, men eftersom jag flyger till New York på tisdag så var det hög tid att testa den då jag vill ha med mig hemgjorda proteinbars på flyget. Jag blev inte besviken!!! Konsistensen på barsen blir kanon och i och med att den binder ihop allt så bra så behövs det inte så många ingredienser för att det ska bli riktigt bra. Jag testade också att ringla lite Fiber sirap på kvargen i morse och det blev supergott!!
Den här baren blev supergod och jag har en känsla av att det kommer komma mycket recept med Fiber sirap på bloggen framöver :)
Hemgjord Coconut Lemon Questbars
1 bar

0,5 dl  (ca 25g) Whey complete vanilj
2 msk Fiber sirap
1 tsk rivet citronskal
2 tsk riven kokos
Ev 2 tsk sukrin

1. Häll sirapen i en kastrull och koka upp tills sirapen bubblar. Det går också att värma den i en skål i micron.
2. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda ihop allt tills du får en formbar deg. Forma till en deg och lägg på bakplåtspapper på ett plant underlag. Ställ in i kylen i minst 1-2 timmar.
Näringsvärde per bar:
204 kcal
4 g kolhydrater (21 g fiber)
20 g protein
8 g fett

24 kommentarer:

  1. Vad häftigt och det ser så gott ut!! Vart kan man köpa sirapen?☺

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns på Nutria-Nicks hemsida och går säkert att hitta på andra ställen på nätet. Googla på Fiber sirap :)

      Radera
  2. Åh, jag har själv använt mig utav fibersirap men ännu inte testat att göra egna bars! Ska göras :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det måste du göra, du kommer älska den!

      Radera
  3. Ser super gott ut!! Denna är väl utan tillsatt socker eller har jag fel? Har ej ätit socker/godis/vanliga bakverk osv på över 7 år men älskar att baka nyttiga kakor/muffins med protein som jag hittat på din blogg!!
    Funderar på om denna sirap är någonting jag kan köpa eller vad är det för socker i? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är 5% socker i sirapen och hela 70% fiber. Man använder inte så mycket så det blir inte speciellt mycket socker per bar :)
      Sirapen är gjord av probiotisk fiber...

      Radera
  4. Äntligen kan jag få till mina bars! Ser fram emot en variant med jordnötsmjöl för att försöka efterlikna "chocolate peanutbutter"-baren - min favvo!

    SvaraRadera
  5. Svar
    1. Ja den blev verkligen god :)
      Kram på dig!

      Radera
  6. Dem ska testas. Jag har lite frågor och möjligen tips Ang xanthan gum. Sökte fint lite på recept och hittade denna sida: http://glutenfreecooking.about.com/od/glutenfreecookingbasics/a/xanthanguargums.htm

    Vad anser du om guar gum? Verkar ju bra med mycket fibrer och billigt!? Har du använt xanthan gum i andra glutenfria recept? Verkar ju vara bra bindemedel även i deg /smet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig testat guar gum men har testat xanthangum i flera recept och jag tycker det är bra.
      Ja, det är ett mycket bra bindningsmedel och väldigt drygt!

      Radera
  7. Testade detta idag med smaken äpplepaj på proteinet och hälften fiber sirap gold och lime skal istället för citron blev kanon bra

    SvaraRadera
  8. Hej!
    Jag undrar två saker

    1. Innehåller inte fiber sirap lite av vanligt socker, vad jag förstår är det inte 5% i produkten?

    2. Kan man strunta i att ha i kokosolja i dina chocolate lava cake, jag smakade på smeten innan och efter jag hade i kokosoljan och det var ingen skillnad i smak

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. 1. Jo, den innehåller 5% socker, vilket inte är mycket och i och med att 70% per 100g är fiber så blir GI't väldigt lågt (fiber sänker GI't).
      2. Det är mer att den blir rinnigare och kladdigare med kokosolja i :)

      Radera
  9. hejsan

    jag tänkte köpa aromer/essenser men föstår inte ingrediensförteckningen. Det här innehåller de Etanol, vatten, propylenglykol, glucerol och Aromämnen. Är det vanligt/dåligt socker i?
    tacksam för svar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Etanol är ju alkohol och många essenser innehåller just detta för att de ska hålla bättre.
      Det du bör undvika är socker, glycerol och alla former av sirap (glukossirap mm). De flesta är bra och man använder så små mängder att något gram socker hit eller dit inte spelar så stor roll :)

      Radera
  10. Hej :)
    Hur länge håller dessa? Ska de förvaras i kyl eller rumstemperatur? Kan de frysas?

    SvaraRadera
    Svar
    1. De håller ganska länge, jag har haft dem i kylen i en vecka och de är fortfarande bra.
      Kyl är att föredra och de ska gå bra att frysa.

      Radera
  11. jag provade baka med casein och utan att koka upp sirapen och det blev jättebra! =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste också testa att blanda ihop allt utan att värma upp sirapen :)

      Radera
  12. Har du provat att göra dom med cassein?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det har jag faktiskt inte. Tror att de blir väldigt kompakta men det kanske går att lösa om man har lite vatten i :)

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)