|
Modell: Camilla Mattebo |
Jag jobbar, förutom som tränare och kostrådgivare på
Master Training i Stockholm, även med kostrådgivning och coaching online. Jag har förmånen att jobba med flera otroligt motiverade, hårt kämpande och fantastiska tjejer som vill förända sina vanor, bygga muskler, blir hälsosammare och känna sig nöjdare med sina kroppar. Är så imponerad av dem alla!
Kitty kontaktade mig för drygt 3 månader sedan och ville få bättre vanor och mer resultat av sin träning. Hon har hela tiden gjort (och gör) precis som jag säger, inget krångel och hon har fått fantastiska resultat....utan att behöva svälta eller vara hungrig! Eftersom hon fått så bra resultat så diskuterade vi om hon eventuellt ville tävla, och Kitty är numera en av medlemmarna i Team Proteinbutikens Utvecklingsteam (där jag och David är coacher) med målet att tävla på Luciapokalen i december.
Vi har under dessa tre månader fokuserat på att få in bättre vanor med kosten, regelbundna måltider med mycket näring så att hon kan bygga muskler och samtidigt bli av med fett. Vi har alltså inte gjort någon "quick-fix" med snabb viktnedgång utan satsat på att hitta en livsstil som hon kan hålla hela livet....
På bilderna nedan är bild:
1. Då hon bestämt sig för att träna och äta bättre
2. Då hon började med mig
3. Bild från denna vecka.
Många kan säkert känna igen sig i hennes berättelse, här har ni Kittys egna ord:
"Mitt namn är Kitty jag är vad man skulle kunna kalla mig - f.d världsmästare i jojobanting. Jag vet inte hur många dieter, kurer och trix jag grejat med under de senaste 8 åren.
I unga år var jag en smula överviktig. Egentligen rätt lagom i de flestas ögon men när man går i högstadiet är inte alla ögon som de ska och jag fick höra en hel del om min vikt. Det året jag skulle fylla 16 började mer och mer tänka mig för vad jag åt då jag, precis som många andra tjejer i den ålder med låg självkänsla, kände “jag vill vara som alla andra”. Och jag gick ner 10 kilo under sommaren mellan 9:an och 1:a året på gymnasiet. Min diet bestod då av tonfisk och nudlar - "för det var ju nyttigt". Sen gick jag upp några kilo igen och provade därefter att svälta, att äta soppor, att äta en frukt varannan timme, dricka reningskurer från hälsokost, att bara dricka kaffe och äta hårda mackor – ja ni märker att det barkar iväg här. I 4 års tid pågick denna ständiga kamp mot fixeringen av att inte väga för mycket och det kändes som om jag gjorde allt. Jag gick raska promenader, joggade, köpte ministepper, crosstrainer, hantlar, snygga kläder att träna i för att få upp motivationen - ja allt man behövde för att bli slank och snygg. Men det varade aldrig mer än 2-3 veckor från det att jag börjat med något och sedan tröttnade jag och började äta halvfabrikat och godis igen.
När jag, vid 21 års ålder, blev gravid så gick jag upp 24 kilo och det var inget som tyngde mig förrän jag märkte att resten av alla mammor som fick samtidigt som mig började tävla i vem som gick ner mest och snabbast efter förlossningen. “För då var man ju en supermorsa”. En annan låg hemma och gosade på soffan och åt lika mycket mat som när man var gravid men så småningom smög sig ångesten på. Jag föll tillbaka i dietträsket och där har jag i princip varit till och från fram till i somras. Då satt jag tillsammans med en av mina närmsta vänner och skrattade samtidigt som jag beklagade mig över hur tragisk jag var som misslyckats ännu en gång med en diet. Vi pratade om att innerst inne vet vi att dieter aldrig håller i längden och att man måste hitta en livsstil – en balans. Utan förbud utan bara smarta val. Och det är ju något ALLA som börjar med diet vet om men som man vägrar att inse för man så gäääärna vill ha de där snabba resultaten. Men vafan, det håller ju inte (som arga snickarn skulle ha sagt).
Jag bestämde mig. Istället för att ha förbud som bara ökar suget efter det man inte får äta eller rikta in mig på någon speciell kosthållning (typ lchf, Atkins, viktvktarna) började jag sakta men successivt byta ut råvaror. Jag slutade med “vanligt bröd”, vetemjöl, mjöl, socker, potatis, pasta, ris, feta såser, griskött, steksmör, ost. Ja, en hel del försvann och in kom: lowcarb-bröd, lowcarbpasta, shiratakinudlar, stevia, magert nötkött, mandelmjöl, kokosmjöl, havremjölk, keso, kesella, kokosolja, bär, grönsaker, frukt och nötter. Jag började läsa på mer och söka efter recept som innehöll dessa ovannämnda ingredienser (inte allt i samma recept såklart!). Började inse att alla som hade recept med dessa ingredienser oftast åt “vanlig” mat, bara det att de hade bytt ut en del råvaror mot andra. Plättlätt! Jag började äta regelbundet med 3 stora mål (inkl frukost)och två mellanmål och jag uteslöt glas, godis, chips och dylikt så gott jag kunde.
Köpte i början av hösten ett gymkort på samma gym som jag nu arbetar på och körde pass minst 3-4 ggr i veckan och cyklade ca 1 mil om dagen. Men jag fick ändå inte de resultat jag önskade. Då vände jag mig till Susanna - vår allas "Tasty Health" - vars blogg jag följt under en längre tid, för att få hjälp. Hon bad mig skriva upp vad jag åt under 3 dagar och orsaken till de dåliga resultaten hittade vi snabbt. Jag åt för mycket. När jag hade “fuskdag” så fuskade jag verkligen HELA dagen. Jag kunde trycka allt jag kom över “för jag hade ju skött mig hela veckan” och när jag åt så åt jag för 3 och inte 1. Susanna tog verkligen ner mig på jorden och jag har sedan dess följt hennes kostschema (nästan) till punkt och pricka och fått bättre resultat än vad jag någonsin vågat hoppas på pga hennes fantastiska stöd, tro på mig, goda råd och inspiration. Så bra resultat att jag kommer tävla i Luciapokalen i år tillsammans med Proteinbutikens utvecklingsteam."
Ni kan följa Kitty på hennes resa mot Luciapokalen på hennes blogg: