Tack alla er som kommenterat (
och mailat) om mina senaste inlägg om "Metabolic damage" och "HIIT vs lågintensiv cardio". Just metabolic damage är ett problem som många inte vet så mycket om men jag märker att det är många som drabbats, både de som har tävlat och de som har haft ätstörningar eller jojobantat mycket.
Något jag vill påpeka om cardioträning är man bör tänka på
syftet varför man gör det. Vill du bli bättre på att springa en mil ska du såklart springa mycket, älskar du att ta powerwalks ute i naturen ska du självklart inte sluta med det. När du tränar uthållighetssporter är en naturlig effekt av mängden träning att ämnesomsättningen sjunken/anpassar sig. Då är det det man vill åt: att kroppen klarar att träna så pass mycket men att den behöver mindre energi för att klara det. Vill du också för hälsans skull förbättra konditionen är det inte fel att köra några löppass i veckan.
Men springer du många mil i veckan eller tar 1-2 timmars powerwalks per dag i syftet med att tappa fett så är HIIT ett mycket bättre alternativ.
HIIT är alltså kortare intervaller med lite vila mellan (
det finns massor av olika intervallupplägg med olika kort vila) där man jobbar så nära sin maxpuls som möjligt. Man behöver INTE springa för att kunna utföra HIIT utan det kan göras i stort sett hur som helst (
cykel, roddmaskin, trappmaskin, crosstrainer, med kroppsvikt mm). Jag och David (
som är otroligt duktig på programupplägg) ska sätta oss ner och skriva lite olika förslag på HIIT som man kan utföra både i gymmet och hemma så att ni kan testa att lägga in det i era träningsprogram. Kommer snart! :)
Igår hade vi städdag i bostadsrättsföreningen och jag och David tog på oss att ordna lunchen, som annars brukar bestå av varmkorv. Vi gjorde en Quinoasallad med kyckling och mango, honey/mustard yoghurt-dressing, ett morotsbröd (
recept finns på bloggen, tillsatte rivna morötter bara), citronpesto (
vanligt pestorecept med citronskal i) och nyttiga frukt & nötchokladbollar.
Till quinoasalladen använde vi:
Kokt quinoa, röd lök, ruccola, tomater, mango, avokado, rostade pumpakärnor, olivolja, salt & peppar.
Yoghurt-dressingen är: 3,5% grekisk yoghurt (
Lindahls), honung, dijonsenap, balsamvinäger, lite citron, salt & peppar.
Chokladbollarna är superenkla:
125 g saftiga urkärnade dadlar
1 påse mandlar
3-4 msk kakao
1,5 dl havregryn
4 msk riven kokos.
Lägg i en matberedare eller mixer och kör tills du får en tjock massa. Tillsätt några droppar vatten (eller kaffe) om det är för torrt. Rulla till små bollar och förvara i kylen.
Det var en fantastiskt fin kväll igår och istället för att träna (
spar det till idag) så hade vi en helkväll med vovvarna och sedan blev det en film (
Gangster Squad, rekommenderas!!).
|
Fantastisk vackert ute vid Bosön |
Dags för pannkakssöndag igen. När jag var lite älskade jag att ha banan och apelsin i min yoghurt på morgonen (jag åt alltid fil/yoghurt och mackor till frukost) och dagens pannkakor påminner mig lite om det :) Hade riktigt saftiga och fina apelsiner hemma och de passade perfekt till pannkakorna tillsammans med den söta banan & keso-krämen.
Apelsin proteinpannkakor med banankräm
1 port, ca 4 pannkakor
1 dl (35g) havregryn
1 msk kokosmjöl (mandelmjöl går också bra)
2 msk (ca 10g) whey complete vanilj
1 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver (eller 1/2 tsk vaniljextrakt)
1 tsk bakpulver
50 g lättkesella
30 g banan (ca 2 msk mosad banan)
1 tsk rivet apelsinskal
2 äggvitor
Banankräm:
150 g minikeso (lättkesella går också bra)
20 g banan (ca 1 msk mosad banan)
1 tsk stevia strö
1 krm vaniljextrakt
1. Mixa ihop alla ingredienserna till pannkakorna med en stavmixer. Stek i lite kokosolja på medelhög värme, ca 30-45 sekunder per sida.
2. Mixa ihop ingredienserna till banankrämen med en stavmixer så du får en slät kräm.
3. Varva pannkakorna med banankrämen och toppa med apelsinklyftor och eventuellt lite sockerfri pannkakssirap eller honung.
Näringsvärde per portion:
373 kcal
37 g protein
38 g kolhydrater
8 g fett