tisdag 7 augusti 2012

Två versioner på glutenfria & proteinrika frukostfrallor

Vem älskar inte nybakat bröd? Det är bland det bästa som finns att känns lukten av nybakat bröd som sprider sig i lägenheten, det känns hemtrevligt på något sätt. Eftersom jag är känslig mot gluten är det inte så ofta jag äter vanligt bröd, men ska jag vara ärlig så är jag galen i bröd! Tror jag har ärvt det av min mamma, även hon en "brödoman" :-) Gärna grovt, rostat med en krispig skorpa och med smör och ost eller philadelphiaost, avocado och grönsaker...mmmm.

Men som sagt, jag äter det VÄLDIGT sällan och gör jag det så får jag ta konsekvenserna efter om ni förstår vad jag menar! Så då får man vara lite kreativ och expremintera fram "bröd" som bakas utan vetemjöl.

Detta är ett jätteenkelt recept, kräver ingen jäsning och tar ungefär 20 minuter att göra. Jag testade att göra två olika varianter och efter att ha provsmakat båda kan jag inte riktigt bestämma mig för vilket recept jag gillade bäst.
I den ena versionen hade jag i bland annat havremjöl, lite rismjöl och brödkryddor vilket gav en bra smak och en ganska fluffig men matig fralla.

I den andra versionen hade jag i hela havregryn, fikon och mandlar vilket gav en saftigare fralla med en lite nötigare smak och med en bra sötma från fikonen.
Det är bara att expremintera lite med frön och kryddor för att få fram det man gillar bäst :-)

De här frallorna passar även bra till mellanmål i och med att de är väldigt proteinrika. De är dock lite kompaktare än bröd bakade med vetemjöl och de håller sig inte färska lika länge. Så ät dem på en gång eller frys in och ta fram vid behov. De är jättegoda att rosta!


Glutenfria & proteinrika frukostfrallor
4 st per recept

Version 1: Havre & linfrö (med sesamfrön)      

2,5 dl havregryn (glutenfria) malt till ett mjöl         
0,5 dl hela havregryn
2 msk rismjöl
1,5 dl naturellt vassleproteinpulver (jag använde detta)
250g lättkesella
1 tsk malda brödkryddor
1/2 msk hela linfrön
1,25 tsk bakpulver
1 krm bikarbonat
1/4 tsk salt
sesamfrön på toppen
 
Version 2: frukt & nöt (med pumpafrön)
 
3 dl glutenfria havregryn
1,5 dl naturellt vassleproteinpulver
1,25 tsk bakpulver
1 krm bikarbonat
1/4 tsk salt
250g lättkesella
1 stort fikon, hackat
15 mandlar, grovt hackade
pumpafrön på toppen

1. Sätt ugnen på 180 C.
2. Blanda alla ingredienserna i en bunke. Smeten blir ganska kletig. Forma till 4 lika stora bullar och lägg på en bakplåt klädd med bakplåtspapper.
3. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter eller tills de fått en gyllenbrun yta. Jag ökade på till 200 C efter 12 minuter och gräddade i ytterligare 2-3 minuter för att de skulle få färg. Vänd på dem och knacka på botten, låter de "ihåliga" är de klara.
4. Låt svalna på galler och ät med valfritt pålägg. Näringsvärde per fralla (av 4 st):
Version 1
220 kcal
21g protein
23,5 g kolhydrater
2 g fett

Version 2
227 kcal
21g protein
22g kolhydrater
3g fett

29 kommentarer:

 1. Oooh tack. Detta ska jag baka bums på veckoslutet då jag har lite mera tid!
  Johanna

  SvaraRadera
 2. Det ska jag prova! Ser jätteläckra ut! :) Elisabeth

  SvaraRadera
 3. Det där är något för mig :) underbart!

  SvaraRadera
 4. Jag har nog dött och kommit till recept himlen!
  gud så fantastiskt, jag är glutenintollerant och här får jag massa inspiration till allt tänkbart!
  imorgon skall de handlas lite nödvändigheter och sen skall de bakas.
  Du gjorde precis min sjukskrivning rolig!

  SvaraRadera
 5. Jag har bakat bröd nr 1 i flera repriser. Hela min familj älskar dem. Min räddning då jag ska gå ner mina sista 7 kg (20 kg birta redan) och jag älskar brödfrukost/mellanmål. Nu kan jag njuta en äggsmörgås och ändå äta nyttigt. Tack snälla du för fina recept och lycka till med din tävling:)
  Johanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att ni gillar dem!! Jag tycker också det är viktigt att kunna njuta av det man tycker är gott men ändå känna att det är nyttigt :-) Lycka till med din viktnedgång!!

   Radera
 6. Så fantastiskt gott och bra bröd!
  Jag provade version 2 med anis och fänkål om man nu tycker om det, vilket jag gör ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja anis och fänkål passar ju jättebra i bröd, bra idé! Ska jag testa nästa gång jag gör dem :-)

   Radera
 7. Om man inte har vassleproteinpulver. Kan man ersätta det med något annat, typ mer havre? Jag har precis skickat efter choklad och vaniljproteinpulver. Kanske bra att ha detta pulver också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Ja, lite havremjöl eller annat mjöl (helst glutenfritt) går bra.

   Radera
 8. "2,5 dl havregryn (glutenfria) malt till ett mjöl.."
  För att mala eget mjöl, använder man sig bara av en stavmixer då? Eller det ska vara en mörtel?
  Om man använder sig av havremjöl istället, färdigköpt, är det samma mängd?

  Undrar även samma sak som ovanstående, kan man ersätta proteinpulvret med någonting? Och vad blir det för skillnad kalori- och kolhydratsmässigt?

  Tacksam för svar! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, jag maler det i en matberedare eller med stavmixer (men med en handduk över skålen, annars flyger havregrynen överallt).
   Jag har inte sett att det finns färdigt havremjöl men det är nog i sånt fall ca 1,5-1,75 dl färdigt havremjöl.

   Du kan ersätta proteinpulvret med annat mjöl, ungefär samma mängd. Det blir mer kolhydrater och mindre protein men kalorierna blir ungefär lika.

   Radera
 9. Vilka fantastiska recept!!
  Jag har gjort frukostfrallorna efter receptet men degen blir väldigt torr och smulig och kompakt, gör jag något fel? I receptet skriver du att degen blir ganska kladdig men för min del blir det tvärtom.

  Tacksam för tips!
  M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter konstigt...och du hade alla ingredienser i mängderna som står i receptet? Använde du vassle och inte casein?

   Radera
 10. Man kan köpa skrädmjöd på hälsokosten eller välsorterade stormarknader. Finns bl.a från Saltå Kvarn. Skrädmjöl är rostat havre som malts så det ger en mycket god nötig havresmak av det.

  Dock ska man vara försiktig om man är väldigt glutenintolerant för de maler alla deras produkter i samma kvarn. Det gör ju inget för oss som bara försöker undvika det. Men som sagt. Bara så man vet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag har testat skrädmjöl och det är gott men det är stor skillnad på mängden skrädmjöl och havremjöl som man maler själv, när det gäller mängden i recept. Konsistensen blir liksom annorlunda på det man bakar/lagar.
   Men ett mycket bra tips! :)

   Radera
 11. Hej! Jag har naturellt sojaprotein, tror du att det går att använda?? Tack för en underbar blogg! / Mika

  SvaraRadera
 12. Vilket underbart recept! Däremot tar jag bort vassleproteinet till nästa gång - har svårt för den smaken tyvärr :S Annars perfecto! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vissa är känsliga för smaken av vassle...jag är så van så jag känner den inte :)

   Radera
 13. Om man inte har rismjöl kan man ersätta det med något?
  Ellen

  SvaraRadera
 14. Hej! jag har inte hunnit fått hem mitt smakfria proteinpulver (har vanilj, choklad, blåbar men käns sdär att ha i ett bröd hehe) funderar på om det kanske skulle gå att ha i mer kvarg istället? Vad tror du om detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mer kvarg tror jag inte på, snarare mer havremjöl eller kanske något annat mjöl (mandel, bovete, dinkel osv).

   Radera
 15. Hej! Är bröd nummer 1 bra för den som vill gå ner i vikt? Älskar dina recept!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Absolut! Sedan handlar mycket om den totala mängden du äter på en dag, inte specifika livsmedel eller maträtter. Men du kan absolut äta dessa om du vill ner i vikt :)

   Radera
 16. Hej Susanna,
  Dina recept ser helt otroliga ut!!
  Skulle du kunna hjälpa mig att oversatta version 2 "frukt och not" till Amerikanska ingredienser?
  Jag handlar pa Whole Foods, Sprouts och Trader Joes :)

  ~Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna!

   Tack så mycket!

   3 dl glutenfria havregryn (old fashioned oats)
   1,5 dl naturellt vassleproteinpulver (whey proteinpowder - finns på GNC, Vitamin shoppe)
   1,25 tsk bakpulver (baking powder)
   1 krm bikarbonat (baking soda)
   1/4 tsk salt
   250g lättkesella (Chobani low fat greek yogurt)
   1 stort fikon, hackat (dried figs)
   15 mandlar, grovt hackade (almonds)
   pumpafrön på toppen (pumpkin seeds)

   Hoppas det hjälper!

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...