torsdag 31 januari 2013

"Frozen chocolate banana peanut butter cups" och vikten av sömn

Jag har de senaste nätterna slarvat lite med sömnen, har så svårt att varva ner och komma i säng i tid när jag slutar sent på jobbet. Resultatet blir att jag sväller upp, känner mig plufsig och vill äta hela tiden för att få upp energin. Självklart vet jag bättre än att gå och småäta och det enda som hjälper är faktiskt sömn. Ett tydligt exempel kom i helgen då jag sov ut ordentligt. Vikten hade hela veckan krupit uppåt lite utan att jag gjort någon ändring i kost eller träning och jag gick totalt upp 2 kg under förra veckan. På lördagen sov jag ut ordentligt och vikten gick ner 1,7 kilo på en natt!! Galet, eller hur?!
Vilket bara bekräftar att sömn är otroligt viktigt.
Bild från nilssonpetterson.blogg.se
Det som händer när vi utsätts för psykisk eller fysiskt stress är att kroppen frigör hormonet kortisol. Det är ett mycket viktigt hormon och hjälper oss att klara av stresssituationer. Kortisol behöver inte vara någonting negativt utan har vi för låga halter av kortisol i kroppen kan vi bli trötta, få muskelsvaghet, illamående, menstruationsrubbningar och så vidare.
För höga halter av kortisol däremot är förknippat med förhöjda blodsockernivåer, typ-2 diabetes, högt blodtryck, psykisk ohälsa och bukfetma. Kortisol motverkar även immunförsvarets förmåga och gör oss mer infektionskänsliga, försämrar insulinkänsligheten, minskar fettförbränningen och ökar aptiten.

Med andra ord....sömn är otroligt viktigt för att vi ska må bra och få de resultat vi vill ha av träningen!

(Källa: Allt om Näringslära, Martin Brunnberg)
Från sömn till dagens recept. Jag var sugen på något gott efter middagen igår (nähä, jag...sugen på nåt sött...ha ha) och bestämde mig för att göra en liten annan version av mina "frozen peanut butter fudge cups". De här blev kanongoda! Choklad, banan och jordnötssmör slår aldrig fel (Elvis visste vad han pratade om!). Lite svalkande, lagom sött och fullproppade med protein och nyttigt fett.
Frozen chocolate banana peanut butter cups
4 st

Smet 1:
100 g minikeso (eller vanlig keso)
1 msk whey complete choklad
0,5-1 msk kakao
0,5 msk stevia strö

Fyllning i mitten:
2 msk naturellt jordnötssmör (0,5 msk per "kopp")

Smet 2:
100 g minikeso
1 msk Whey complete banan (eller annan smak, typ vanilj)
0,5 msk stevia strö

1. Ha i alla ingredienser till smet 1 och 2 i två separata skålar. Mixa med stavmixer tills du får en slät kräm.
2. Skeda ner den första smeten i 4 muffinsformar (helst i silikon) och ställ in i frysen i ca 10 minuter eller tills smeten stelnat lite.
3. Ta ut formarna och smeta ut 0,5 msk jordnötssmör per form.
4. Bred ut smet 2 över jordnötssmöret och ställ in i frysen i ytterligare ca 15-20 minuter.
5. Ta ut kopparna ca 5 minuter innan du ska äta dem.
Näringsvärde per kopp:
103,5 kcal
10,25 g protein
3 g kolhydrater
6 g fett


32 kommentarer:

  1. Jag bakar mest RAW, enbart för att det är så enkelt och blir så gott, men du har just lockat mig att våga mig på ngt annat.
    Rackarns vad gott det låter och ser ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja RAW blir så himla gott!! Har en kollega som är grym på att baka RAW food-tårtor.
      Hoppas du gillar dessa lika mycket :)

      Radera
    2. I want to thank Dr Emu a very powerful spell caster who help me to bring my husband back to me, few month ago i have a serious problem with my husband, to the extend that he left the house, and he started dating another woman and he stayed with the woman, i tried all i can to bring him back, but all my effort was useless until the day my friend came to my house and i told her every thing that had happened between me and my husband, then she told me of a powerful spell caster who help her when she was in the same problem I then contact Dr Emu and told him every thing and he told me not to worry my self again that my husband will come back to me after he has cast a spell on him, i thought it was a joke, after he had finish casting the spell, he told me that he had just finish casting the spell, to my greatest surprise within 48 hours, my husband really came back begging me to forgive him, if you need his help you can contact him with via email: Emutemple@gmail.com or add him up on his whatsapp +2347012841542 is willing to help any body that need his help. 

      Radera
  2. Hej! Alla dina recept ser ju så goda ut men kan man byta ut proteinpulvret mot något tex kokos/mandelmjöl blandat med lite kakao? Äter nämligen hampaprotein för det är det ändå protein fritt från mjölk och soja som jag hittat och tror inte det är så gott att ha i.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I detta recept kan du helt enkelt skippa proteinpulvret och ha lite banan i smet 2 istället. I andra recept brukar det kunna funka att ha en blandning av havremjöl och mandelmjöl som ersättning för proteinpulvret.

      Radera
  3. Men herre, något sådant borde jag få i mig idag haha :) är sugen på allt idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, ja såna dagar är jobbiga! Då får man hitta nyttiga alternativ som stillar suget ;)

      Radera
  4. Dör! Vill ha detta nu!!
    Har du använt whey complete med banansmak i smet 2?

    SvaraRadera
    Svar
    1. bra att jag kan läsa ordentligt...

      Smakar det bra att dricka också förresten? :)

      Radera
    2. Tror du att det funkar att anävnda kvarg istället för keso? är inte överdrivet förtjust i keso nämligen :P

      Radera
    3. Ja, banan är god att dricka också...speciellt om man blandar med en halv skopa choklad ;)
      Ja det funkar säkert med kesella också...men jag kan lova att det absolut inte smakar keso om denna :)

      Radera
  5. Åh detta lät ju hur gott som helst, måste testas!
    Igår bakade jag din Casein fudge-kladdkaka i micron, hur god som helst Jag hade även kvarg blandat med vaniljpulver och suktrin strö som tillbehör. Men min fråga är om jag kan äta den kladdkakan som mellanmål, eller är den mer till efterrätt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den god!? Du kan absolut äta den även till mellanmål. Det viktigaste att få i sig till mellanmål är protein så detta funkar perfekt. Beroende på vad du har för mål så kan det vara bra att kombinera med lite kolhydrater eller fett...en frukt till eller lite nötter kanske? :)

      Radera
  6. Ser galet gott ut :) Ska testa med Holistic protein choklad (favoriten) och jordgubb och byta ut stevia mot kokossocker :) yummie :) Men får bli om några veckor, kör mycket strikt diet nu men dessa är säkert "worth waiting for" :-))
    Anne-Charlotte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är själv inte överförtjust i Holistic men man hittar sina favoriter :)
      Ja, går man på strikt diet är det nog bäst att vänta med dessa men de är värda att vänta på :)

      Radera
  7. Hej! Vilket spännande recept! Jag har svårt för jordnötssmör (själva smaken), kan man byta ut jordnötssmör mot något annat?

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan skippa det eller byta ut det mot tex mandelsmör :)

      Radera
  8. Så himla gott, detta kommer bli mitt nya lördagsgodis..

    Tack för super recept !

    SvaraRadera
  9. Jag heter Jehonna Bekteshi från Lund. Sedan den 21 mars 2019 var mitt kärleksförhållande stort kärleksfullt och förtroende, precis direkt efter Covid-19s utbrott har min make agerat så fruktansvärt fusk mot mig, det finns ingen öppenhet och sanning i äktenskapet från min kärlekspartner lurar och ser några andra kvinnor där ute, jag älskade honom så dyrt och jag vill att han ska älska mig på samma sätt, men han fortsätter att fuska, han är inte konsekvent och tar ansvar som hemman, inget barnstöd, vi har två barn tillsammans, Jane och Terry är så härliga barn, de frågar mig hela tiden när kommer pappa att återvända hem, jag måste övertyga dem om att deras far gudar ett jobb i västra länder och de har velat se sin far igen, Jag försökte allt mitt bästa för att söka hjälp för att få honom hem, min man lämnade hemmet för cirka 11 månader sedan, inga textmeddelanden och inga telefonsamtal från honom och han blockerade mig, jag kan inte kontakta honom igen, jag trodde aldrig på kärleksförtryck med ljus tänder a och andra material kan föra tillbaka min man hem, tills min mycket goda vän presenterade mig för en bra man som heter Dr.Oduduwa love spell channel, jag kontaktade honom och inom några minuter fick jag svar och han berättade för mig allt detta krävs och procedur för att delta i kärlek stava framgångsrikt. Jag följde noggrant alla hans instruktioner och vägledning under bönprocessen för förtrollning av kärlek. det var enkelt och enkelt att förstå snabba svar är säkra. inom några timmar är det gjort och jag fick ett telefonsamtal från min kärleksman som har så länge inte kunde ringa mig på telefon och han ringde mig direkt omedelbart efter att all kärlek stavaktivering har lyckats. detta kan hända med någon om du tror att prova idag. Jag är väldigt nöjd med min familj tillsammans eftersom jag gör alla åtgärder för att få honom tillbaka. Jag älskar min man så mycket, jag var redo att göra allt mänskligt möjligt för att få honom tillbaka till mig. vi har båda framtiden tillsammans och jag kan inte släppa honom. Idag är jag väldigt glad att jag har honom mycket nära mig just nu med mer kärlek och förtroende för vårt kärleksförhållande mer än någonsin tidigare. Allt tack till Dr.oduduwa kärlekstempel för brådskande lösning för att få tillbaka ex kärlekspartner. han hjälper dig att lära dig och utveckla bättre sätt att hantera de frågor som står i vägen för dina kärlekslivsmål.
    kommunicera e-postmeddelande till Dr.Oduduwa nu dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

    SvaraRadera
  10. 온라인카지노사이트 Good day! I could have sworn I've been to this blog before but after browsing through a few of the articles I realized it's new to me.
    Anyways, I'm certainly delighted I stumbled upon it and I'll be bookmarking it and
    checking back frequently!

    SvaraRadera
  11. Woah! I'm really loving the template/theme of this site.
    It's simple, yet effective. A lot of times it's very difficult to get that
    "perfect balance" between superb usability and visual appeal.
    I must say you have done a awesome job with this. Additionally, the blog loads super fast for
    me on Chrome. Outstanding Blog! 스포츠토토

    SvaraRadera
  12. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your website,
    how could i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal.
    I had been a little bit acquainted of this your broadcast
    provided bright clear idea 카지노사이트홈

    SvaraRadera
  13. All your hard work is much appreciated. This content data gives truly quality and unique information. I’m definitely going to look into it. Really very beneficial tips are provided here and, Thank you so much. Keep up the good works.카지노사이트

    SvaraRadera
  14. I simply wish to give you a huge thumbs up for your excellent info you’ve got right here on this post. I am coming back to your site for more soon.온라인카지노

    SvaraRadera
  15. It’s nearly impossible to find well-informed people for this topic, but you seem like you know what you’re talking about. 카지노사이트프로

    SvaraRadera
  16. Thank you for some other informative blog. Where else could I get that type of information written in such an ideal means? I have a mission that I’m just now working on, and I have been at the look out for such information. 먹튀검증 It helped me a lot. If you have time, I hope you come to my site and share your opinions. Have a nice day.


    SvaraRadera
  17. Very well written information. It will be beneficial to anybody who utilizes it, including me. Keep doing what you are doing – for sure i will check out more posts. เล่นหวยออนไลน์

    SvaraRadera
  18. I figure this article can be enhanced a tad. There are a couple of things that are dangerous here, and if you somehow managed to change these things, this article could wind up a standout amongst your best ones. I have a few thoughts with respect to how you can change these things. 메이저놀이터


    SvaraRadera
  19. Thank you so much for such a well-written article. It’s full of insightful information. Your point of view is the best among many without fail.For certain, It is one of the best blogs in my opinion. 먹튀검증


    SvaraRadera
  20. Really very beneficial tips are provided here and, Thank you so much. Keep up the good works.Note of Issue Contested Divorce New York

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...