fredag 11 januari 2013

Tårtkalas och Superset: tidseffektiv träning

I morse var jag uppe med tuppen för att förbereda frukost och paketen till David på hans 30-års dag. Vid frågan på vad han ville han till frukost blev svaret: en köttbit!!?? Han är en av dem som inte gillar "normal" frukostmat (yoghurt, gröt, smörgåsar osv) utan äter hellre en riktig måltid till frukost. Alla är vi olika! :) Så självklart fick han det han ville ha.
Jag gjorde också en 1-minuts mandel & vanilj mugg-kaka med blåbär och som jag dekorerade med  kesella blandat med vaniljpulver och stevia strö så det såg ut som en liten tårta :)
Tårtan vi bakade igår fylldes med nutella, mosad banan, riven choklad, grädde och Noblessa biscotti. Vi dekorerade den med grädde, chokladsås och Noblessa. En riktig kaloribomb! Har inte smakat på den, och kommer antagligen inte göra det heller så jag kan inte säga om det blev gott eller inte;)
Idag ska vi åka och träna men sen blir det nog bara en mysig middag hemma.
Idag är det axlar och biceps som står på schemat. Även detta pass har vi lagt upp som superset, ett sätt att träna som jag ofta använder.
Superset är då man gör två övningar i följd utan vila, antingen för samma muskelgrupp eller för två olika, beroende på vad ditt mål med träningen är.

Det finns flera fördelar med superset, bland dessa är detta huvudanledningarna:
1. Superset ökar produktionen av mjölksyra, vilket hjälper till att öka tillväxthormonerna i kroppen. Tillväxthormon är ett kraftigt fettförbrännings- och muskelbyggande hormon.
2. Tidseffektivt. Du hinner med lika mycket träning på kortare tid.
3. Olika superset-kombinationer ökar intensiteten och musklerna får en extra "push" genom att man kan öka aktiviteten av fler muskelfibrer.


Superset för samma muskelgrupp: 
Du kör två övningar i följd utan vila för samma muskelgrupp, tex latsdrag och sittande rodd. Fördelarna med detta är att man jobbar i olika vinklar i muskeln och då man inte ger muskeln en chans att vila kommer den jobba mycket hårdare under övning två (för att kunna klara setet) än vad den skulle gjort annars. Detta kan ge ökad muskelutveckling.

Antagonistiska superset:
Du gör två övningar i följd utan vila för två olika muskelgrupper som jobbar över samma led, tex biceps mot triceps och framsida lår mot baksida lår.
Fördelen är att det är tidssparande och i och med att den motsatta muskeln vilar medan den andra jobbar. Man kan då behålla en stor del av muskelstyrkan under passet och samtidigt hålla pulsen och intensiteten uppe.

Föruttröttande superset:
Man gör först en isoleringsövning, tex benspark och sedan en basövning, tex knäböj. Tanken med detta (i denna kombination) är att trötta ut framsida lår för att få den att jobba hårdare i knäböjen. De övriga musklerna som jobbar i knäböjen (bland annat baksida lår och rumpa) hjälper det redan trötta framsida låret att pressa upp vikten.
Förutom alla fördelar ovan så är det riktigt kul med lite variation i sin träning. Detta ska man inte göra hela tiden, men det är ett bra sätt att chocka kroppen på om man tycker att utvecklingen i gymmet avstannat.

Nej nu är det dags att fortsätta fira David :)

4 kommentarer:

 1. Tack för beskrivningen av superset! Jag har undrat över det. :) Älskar din blogg.

  SvaraRadera
 2. Älskar din blogg!! Kan du ge tips på hur man lär sig göra chins? Håller mig just nu till maskin med hjälpvikt, men vill gärna kunna göra "riktiga" ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :)
   Absolut, kan göra ett inlägg om det snart :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...