måndag 27 augusti 2012

Två varianter på nyttiga chokladbollar

Vilken händelserik helg det har varit! Som jag nämnde tidigare har jag under helgen gått en utbildning till att bli Iso-dietencoach via Paulüns Näringscenter. Riktigt inspirerande föreläsare och jag kom därifrån med inte bara nya tankebanor kring beteendeförändringar, hur man föreläser och hur vi ser på mat, utan även nya kontakter och eventuellt lite nya spännande projekt i framtiden. Riktigt roligt!

Jag har nog glömt att nämna att "Tasty Health" har fått en egen domän och därigenom en ny adress: www.tasty-health.se. Samma blogg men lite enklare adress.
Tasty Health har även en sida på Facebook så gå gärna in och "gilla" sidan för att få uppdateringar från bloggen. Ni kan även följa mig på Instagram där mitt användarnamn är tastyhealth och där jag lägger ut bilder på min mat, träning och lite recept :-)

Igår när jag kom hem från kursen var jag sjukt sugen på chokladbollar så jag bestämde mig för att prova att göra två olika varianter: en utan proteinpulver men med lite mer kolhydrater från havregryn och en "low carb" med extra protein från proteinpulver.
Båda blev jättegoda, min sambo gillade konsistensen på den med havregryn bättre men tyckte smaken var bättre på den som innehöll proteinpulver. Jag gillade nog den med havregryn bättre, men jag är helt galen i havregryn så jag vet inte om jag är rätt person att fråga. En chokladboll med både havre och proteinpulver skulle nog vara min favorit. Det får bli nästa gång. Passar både till efterrätt, mellanmål eller om man bara är lite sugen.
Testa och prova båda vettja! :-)

Nyttiga proteinchokladbollar
10 choklad bollar per sats

Utan proteinpulver:
125g minikeso (hade bara mini hemma, 4% blir nog godare)
ca 1/2 dl (25g) havregryn
2,5 tsk, ca 10g kakao
1 krm snabbkaffepulver
2 tsk (5g) kokosmjöl
1 msk stevia strö eller sukrin
10g kokos att rulla i

Med proteinpulver:
125g minikeso
2 msk (10g) casein choklad (vanilj går säkert också bra)
1,5 tsk (5g) kakao
1 krm snabbkaffepulver
1 msk stevia strö eller sukrin
10g kokos + 5g kakaonibs att rulla i

1. För båda versionerna använder du en stavmixer för att mixa keson slät.
2. Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda ihop väl.
3. Rulla 10 bollar per smet och rulla i kokos.
4. Ställ i kylen i ca 15 minuter och servera!
Näringsvärde för 10 chokladbollar:
Utan proteinpulver
293 kcal
21g protein
23g kolhydrater
12g fett

Med proteinpulver:
231 kcal
24g protein
6g kolhydrater
12g fett

54 kommentarer:

  1. Kika in hos mig och tävla om proteinpulver :)

    SvaraRadera
  2. Yammi, valde low carb bollen...
    Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod, det var så lite så :-)

      Radera
  3. Är det alltså bara ca 30kcal per boll utan proteinpulver? :)

    Ser smaskigt ut, ska testas snarast!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stämmer bra det!
      Jag ska göra dessa ikväll, perfekt på kvällen när man är lite sugen :-)

      Radera
  4. Oj vad goda dom blev... Tack för receptet. Å vilken härlig blogg med massor av bra recept.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, visst är de perfekta när man är lite sugen?! ;)

      Radera
  5. Hej,

    Jag provade att göra bollar på kesella istället för keso och sen använde jag både havregryn och proteinpulver. Dessutom en liten gnutta salt i för att få mer "riktig" smak (smöret ger ju viss sälta i riktiga).

    De blev suveräna!

    Tack för underbar sida med massor av bra tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter suveränt gott, det ska jag testa! :)

      Radera
    2. Fast har man keson i så får man sälta från den :)

      Radera
    3. Absolut, håller med...men vissa gillar ju mer salt :) Vi i Sverige är riktiga saltälskare om man jämför med andra länder...bara vi som gillar saltlakrits (och Finländare) :)

      Radera
  6. Gjorde precis dom med proteinpulver, hällde dock i ett par msk havregryn också för konsistensens skull! Fy så goda :-)!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är de goda?! Keso är suveränt till så mycket olika saker :)

      Radera
  7. Måste prova! Tack för massor av bra recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det! Hoppas du gillar dem :)
      Tack så mycket och tack själv för att du tar dig tid att kolla igenom mina recept :)

      Radera
  8. Hej!

    Har bakat dessa till kvällen och dem är väldigt goda :)

    Jag hoppas det är ok om jag länkar till dig från min blogg?!

    Du är verkligen super duktig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Therese!
      Vad kul att du gillade dem, ett av mina favoritrecept! Det är absolut ok att länka till min sida :))
      Tack snälla!!

      Radera
  9. Hej!

    Dessa ska jag testa att göra!
    Ungefär hur mycket är 125 g keso om man ska mäta det i mått? Har nämligen ingen våg så att jag kan väga det.
    Om man har kallt kaffe istället för snabbkaffepulver, hur mycket tror du det behövs då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är 1.25 dl :) Om du tar vanligt kaffe kanske du måste ha i lite mer proteinpulver eller havregryn så de inte blir för kletiga. Men drygt 2 tsk kanske?

      Radera
    2. Tack för ditt svar! :) Jag får testa och se hur mycket mer av proteinpulver eller havregryn jag skulle behöva då. Bara lite mer än det som står kanske? 3 msk proteinpulver istället för 2?

      Radera
    3. Precis, testa dig fram och ha i lite proteinpulver åt gången. Blir konsistensen för kletig, ha i mer proteinpulver...för torra, ha i mer kaffe :)

      Radera
  10. Tror du att det skulle gå bra att använda Vasslepulver istället för Casein? Förstår att det blir skillnad, men tänkte att man kanske kan lägga till/ta bort något så att det går bra! Har bara Vassle hemma :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Ja det går bra, det brukar jag använda ibland. För att de ska gå att rulla måste du ha i lite mer kokosmjöl (eller havregryn) så att det blir tjockare i konsistensen :)

      Radera
  11. Hej!
    Superbra recept. Bytte mot kvarg
    och hade i rivet apelsinskal som extra piffning.
    Blev supergott o lyxigt!

    Tack för en bra blogg!

    Mvh Elin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elin!
      Oj vad gott det låter, det ska testas :)

      Radera
  12. Jag behövde också röra ner en del havregryn (sportgryn) i smeten för att den inte skulle bli omöjlig att arbeta med! Tog dock i lite för mycket, tror jag, eftersom det dels blev lite svårt att få koksen att fästa när jag rullade dem, och dels var smaken liiite i det tamaste laget. Men det är verkligen ett suveränt grundrecept att jobba vidare från! Så jag tackar så mycket för tipset och ska baka fler imorgon med förnyat recept, när jag nu ändå har minikeso över :D

    SvaraRadera
  13. Ja konsistensen kan bli lite olika beroende på viket märke du använder. Man får testa sig fram lite och smaka av smeten så den blir som man vill ha den :)

    SvaraRadera
  14. Nu mera gör vi bara dina chokladbollar hemma. Alla gillar dom och det är så kul att bjuda på och se gästernas förvånade miner när vi berättar att det är keso i.
    Ett av mina favorit recept från dig.... Och banan brödet.... Och banan muggkakan med kanel... Och chokladbolls proteinbaren,,,, och hamburgebröden,,, och wrapsen. Svårt att välja bara en favorit. / Veronica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Veronica!

      Åh vad roligt att du (och familjen/vänner) gillar recepten. Det gör mig så glad att höra att du testat så många recept :)

      Tack för dina fina kommentarer!

      Radera
  15. jag testade att göra den med proteinpulver, fast jag körde utan kaffet ( är inte en riktigt kaffevän ) OCH de var omöjliga att rulla, var för lös smet. är det pga att jag skippade kaffet?

    //david

    SvaraRadera
    Svar
    1. Använde du casein och inte vassle i smeten? Casein gör smeten tjock medan vassle är med lättflytande.
      Det är absolut inte för att du skippade kaffet utan i sånt fall att keson var lite "blöt". Testa att ha i lite mer kokosmjöl om du hade i casein, då blir smeten tjockare.

      Radera
  16. hej! Jag är verkligen sugen på att prova de utan proteinpulver (fattig student så det finns inte i min budget). Sen försöker jag äta så "rent" som möjligt, det vill säga inga tillsatser, socker eller konstiga framtagna saker som tex, stevia, finns det något annat som förekommer naturligt som man kan ta istället? Antar att jag då måste ändra på måtten för andra saker om jag byter ut. Sen en fråga, till jag har inte kokosmjöl och det verkar inte finnas i mina affärer (antar även att det är dyrt?) finns det annat att ta istället även där som är billigare (förutom vetemjöl då)? Antar att det måste vara något torrt. Och till sista, om det går att ändra det jag nämnt ovan och fortfarande få goda bollar, tror du att kalorinivån blir mkt högre?

    Tack på förhand och för all inspiration!

    MVH
    MJ

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Istället för sötning kan du kanske använda honung?
      Kokosmjöl är inte dyrt (ca 30 kr för en påse) och det finns i i stort sett alla livsmedelsbutiker. Om du inte hittar det kanske du kan ta mandelmjöl?
      Det beror på vad du byter ut ingredienserna mot. Men så mycket mer kalorier borde det inte bli.

      Radera
  17. samma som skrev senast, glömde nämna att jag inte kan äta honung, så den sötningen går tyvärr bort =( hehe en utmaning blev det kan jag tänka mig ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då finns det inte så mycket mer sötning kvar...kokossocker eller björksocker kanske?

      Radera
  18. Något förslag på vad man kan ta istället för keso om man inte tål mjölkprotein? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, då blir det svårt. Silkes tofu kanske? Eller soja-cream cheese? Något med liknande konsistens....

      Radera
  19. Kan man ha något liknande caseinet i istället för det då, kanske något mjöl eller kanske whey? Jag har också ett annat pulver som heter Hydro Pulse, kan jag använda det i?

    Grym blogg, älskar recepten och träningstipsen!! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Testa med whey och kokosmjöl eller havremjöl till önskad konsistens :)

      Tack :)

      Radera
  20. Hej!
    Jag hittade till din sida för några veckor sedan när jag tänkte att nu ska jag allt ta i tu med kosten på riktigt så jag orkar träna som jag vill! Detta recept och så många andra har hjälpt mig otroligt mycket i min vardag! Tack så mycket!
    Ps. använde gourmet pro (vassle) istället för casein och det blev riktigt bra ändå :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Vad kul att höra!! Kosten är ju enormt viktig om du vill få ut det mesta av träningen :)

      Radera
  21. Hej, hittade receptet på chokladbollarna och tänkte testa i helgen. Men vilken sorts stevia ska man använda? fanns många varianter i affären och jag vill ju helst ha bara naturliga råvaror, ingen konstgjord tillsats. Valde till slut ett strö som jag tror hermesetas tillverkat. Blev det helt fel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag använder stevia sötströ från ica.
      Hermesetas strö (om det inte är det nya som ser ut som socker) innehåller tyvärr aspartam som inte är ett bra sötningsmedel.
      Jag använder antingen erythirol eller stevia eller en blandning av båda.

      Radera
  22. Tack för svaret, då köpte jag fel då..... attans, ville undvika aspartam men det stod inget om det på burken?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om det inte står att det är aspartam (fenylalanin) på innehållsförteckningen är det lugnt :)

      Radera
  23. Hej! Supertrevlig blogg och ett måste för en gottis/träningsälskare som jag!
    Så om jag fattat detta rätt så blir smeten kletigare/lösare om jag använder whey? Och då ska det till havremjöl eller kokosmjöl till önskad konsistens? Hade bara whey och smeten halvflöt haha. Det gick ner med sked också ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack! :)
      Ja precis, man måste ha ganska mycket kokosmjöl för att allt ska hålla ihop....men det blir ju en god smet med whey ;)

      Radera
  24. Hej! Vill först säga att dina recept är fantastiska och de har hjälpt mig mycket!
    Undrar om man kan byta ut sötströ mot agave sirap? Hur mycket skulle behövas isåfall? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack så mycket!
      Ja det kan du gör, ta 1-2 tsk men öka på proteinpulvret eller mjölet för att kompensera.

      Radera
  25. Much an accreditation of appreciation is all together for such stunning and key article on this at this time.Really your article is having all around usefull data which can help moving people by a couple of timetables. 24 hour locksmith sudbury ma

    SvaraRadera
  26. my personal fave is to cut up chicken to what ever sized bites you like throw it in a pan with some cut up peppers and tomatoes and you dont even need to season the chicken thats what the peppers and tomatoes are for but lime juice also is good with it.

    24 hour locksmith watertown ma

    SvaraRadera
  27. Räddade mig när sötsuget satte in! Tack för alla bra recept! /Maria som kör isodieten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varit min räddare i nöden många gånger också :)
      Tack Maria!

      Radera
  28. Hej,

    Har du provat att frysa in dem? Tänkte om de blev torra. När jag gör brukar jag nämligen göra mycket och frysa in?!

    MVH Marie

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...