fredag 3 augusti 2012

Sockerfri lemon curd


Igår var vår sista dag i Gävle och jag måste bara tipsa om ett ställe som ni bara MÅSTE åka till om ni har möjlighet!!
Wahlströms Fisk heter stället och ligger i Utvalnäs utanför Gävle. De har världens godaste pepparlax! Om jag bara fick äta en måltid för resten av mitt liv skulle de vara den varmrökta pepparlaxen från Wahlströms. Den har lite knaprig, pepprig yta och är helt otroligt krämig och lagom salt på insidan. De har också en grym romsås men den fick jag hoppa över nu när jag dietar så jag gjorde en egen sås på kesella, röd lök, dill, citron, stenbitsrom, salt & peppar. Detta åt jag med en härlig sallad med örter, ruccola, spenat, röd lök och valnötter.


Nog om det :-) Vi satt i bilen på väg hem och lyssnade på radion när de pratade om lemon curd. Jag älskar lemon curd men med en massa socker och smör i är det inte något jag äter speciellt ofta. Fick mig att fundera på att det måste gå att göra en nyttigare variant.
Jag testade och resultatet blev riktigt bra! Gott att ha i efterrätter, på glass, i bakverk eller på någon form av kex.


Sockerfri lemon curd

2 hela ägg
3 äggulor
drygt 1 dl färskpressad citronjuice
0,75 dk sukrin eller stevia strö (mer om du gillar lemon curden sötare)
1 msk smör
1 msk rivet citronskal

1. Koka upp citronjuice och sukrin/stevia strö i en kastrull.
2. Låt svalna lite och ha sedan i äggen, äggulorna och citronskalet under omrörning. Lår sjuda på svag värme och rör om hela tiden. Det får inte koka, då blir det äggröra! Sjud tills lemon curden tjocknat.
3. Rör i smöret, smaka av och tillsätt eventuellt mer sötning.
4. Häll upp i burkar och låt svalna. Förvara sedan i kylskåp.

Näringsinnehåll för hela satsen (som räcker länge):
466 kcal
22g protein
11g kolhydrater
37g fett

22 kommentarer:

 1. Tack för en toppenblogg med mycket spännande och inspirerande recept och tips. Älskar själv lemoncurd men undrar bara hur länge dessa egentligen håller i kylen? Ser fram emot nya goda recept och tackar på förhand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla!
   Jag har haft min lemoncurd i kylen i 2 månader nu och den håller fortfarande. Enda som blir lite knasigt är att Stevia strö blir som "kristaller" när man haft den i kylen ett tag, men jag pillade bara bort dem :-)

   Radera
 2. Oh! Lemon Curd ÄLSKAR jag, men inte velat äta det på länge pga allt socker osv som finns i! Ska absolut vid bästa o snarast tillfälle testa din.
  Kollat lite på din sida nu och blir verkligen imponerad och inspirerad!

  Tack för en jättebra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör det, jag gillar den verkligen! Goot på nyttiga scones och kex :)
   Tack så mycket!! :)

   Radera
 3. Har velat prova detta länge och hade nu massa citroner som jag inte visste vad jag skulle göra av. Verkligen suuuupersmarrigt! Tänkte att man kunde rippla vaniljproteinfluffet, toppa smalglassen eller liknande med curden. Tack för receptet i alla fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att det blev bra!!
   Ja att göra kesella-glass med lemon curd rippel är nog kanon gott!! Mums! :)

   Radera
 4. Lägg av vad gott! Gjorde kesellaglass efter ett recept här på bloggen men uteslöt kokossmöret. Körde vainiljglassen i glassmaskin och klickade sen på en matsked av lemon curden. Ååååh vad gott. Svalkande. Super i vprsolen och i sommar. Alla som läser detta. Ni måste testa! Minska dock på sötningen i kesellaglassen om ni använder lemon curden för det kan bli liiiite sött annars om man är som jag, inte gillar sötsliskigt. Väl värt att prova!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj oj oj ,vad gott! Ska se till att tipsa alla om det, ska få in det i ett inlägg så småningom :)

   Radera
 5. Min dotter har diabetes så jag har sällan lemon curd hemma, men denna ska jag testa genast :).
  Jättebra att du även skriver ut kolhydratmängd. Nu ska jag kolla igenom alla andra recept också. TACK!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas det blir bra, jag älskar att ha denna i lite kesella med nötter och hallon som mellanmål. Mums! :)

   Radera
 6. Åh hallelulja vad god denna lemoncurd blev!!! Jag älskar citron och denna blev perfekt. Tack för dina fantastiska recept!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du gillar receptet. Jag har fortfarande kvar lite lemoncurd (gjorde detta recept för jättelänge sedan) och den har hållit i kylen :)

   Radera
  2. Jag tyckte att min började smaka mer och mer ägg för varje dag som gick? Vad kan det bero på? Nu gjorde jag iaf dina lemoncurd & proteinbollar med hallonfyllning på det sista av min sats. Å jösses, ännu en succé :) Och i ugnen lagas de fettfria zucchini-chipsen ;) Och till middag blir det dina kycklingnuggets...vågar jag påstå att du är inspirerande? ;)

   Radera
  3. Jag vet faktiskt inte riktigt. Kanske beror på hur kallt man har det i kylen? Min har håll länge...
   Härligt! De har jag inte gjort på länge, tack för att du påminde mig om det receptet ;)

   Ha ha, du har blivit Tasty Healthyfierad ;)

   Radera
 7. Haha jag kan stolt säga att jag blivit tasty healthyfierad ;) ska bjuda svärföräldrarna på kycklingnuggets imon. Tack än en gång för fantastisk hemsida och inspiration!

  SvaraRadera
 8. Ååååh! Knappt så man kunde slita sig från att slicka upp allt med detsamma från grytan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att höra. Lemon curd är ju sååå himla gott...älskar det i kesella glass :)

   Radera
 9. Vet du hur många deciliter detta recept blir på ett ungefär? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag vet faktiskt inte, jag mätte inte i dl :)

   Radera
 10. Provade precis detta! sjukt gott!
  la ut det på vår blogg också. Länkade självklart och sa att det var ditt grundrecept, hoppas det är okej!

  ALLA SOM ENS FUNDERAR, GÖR DET! DRÖM I MUNNEN! :) :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Vad kul att det blev bra!! Självklart är det ok, tack att du frågar :)

   Radera
 11. Jag rev ner lite ingefära också. Mumma! :-) tack för recept

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...