lördag 18 augusti 2012

Shoppat nya matgrejer och Test: Low carb-bröd från Funksjonellmat


Lördag och jag fick sova ut idag, så skönt. Det är verkligen viktigt att sova ordentligt, det fick jag bevis på nu i veckan. Från söndag till måndag, utan någon som helst ändring i kost eller träning, gick jag upp nästan 1,5 kg! Och detta enbart för att kroppen blev stressad av för lite sömn (sov nog bara 5,5-6 timmar). Får en att tänka till lite, måste verkligen försöka gå och lägga mig i tid under veckorna.

Igår var jag på en av mina favoritbutiker här i Stockholm, Ecoist som ligger på Östermalm, för att inhandla lite roliga saker att baka med. Jag älskar att gå i såna här butiker och hitta nya saker att experimentera med :-) Mina absoluta favoritbutiker Whole Foods Market  och Trader Joe´s, som jag förövrigt kunde gå runt i evigheter i när jag bodde i New York,  finns ju inte här i Sverige så då får man leta efter andra butiker att gå och strosa i. Jag hittade lite godsaker:


Den sista bilden är ett Raw Food kex (eller pita-bröd som de kallar det på förpackningen) och det var grymt gott att äta med lite solrosfrö-smör som jag hittat på Konsum. Kan varmt rekommenderas som pålägg på mackan istället för smör! Kexen/pitabrödet innehåller endast bruna linfrön, paranötter, morötter, lök, vitlök, oraffinerat havssalt, torkad mejram och torkade kumminfrön. Inget har tilllagats över 42 C grader.

Jag köpte också detta bröd. Blev riktigt nyfiken eftersom det innehåller bra ingredienser och verkade lätt att göra. Jag glömde nästan bort det men hittade det idag  och fick lite tid över så jag bestämde mig för att testa.

Det är löjligt enkelt att göra, bara blanda med vatten, hälla i formen som följer med och sedan grädda i ugnen i ca 60 minuter.

Resultatet blev oväntat bra! Luftigt för att inte innehålla något mjöl (förutom ärtprotein). Ingredienserna är riktigt bra:
Frön och kärnor (psyllium, solros, sesam, pumpa, lin), fiber (från sockerbetor och ärtoer, Fiber-Fin resistent majsstärkelse), heläggspulver, ärtprotein, sötningsmedel Sukrin (Erytirol), bakpulver (E450, E500), mineralsalt (natriumklorid och kaliumklorid).

Det är allt! Du får i dig 58 kcal och 1g kolhydrater per skiva och för att vara ett lågkolhydratsbröd är jag glatt överraskad! Det enda minus är att det har en liten bismak av psylluimfröna som jag tycker jag ge en smak av "sten". Men rostar man brödet försvinner smaken något och det var riktigt gott med kokt ägg på :-)

Summan av kardemumman: Har du av något skäl minskat på kolhydraterna i kosten (som jag har nu på tävlingsdiet) är detta brödet ett gott alternativ, framförallt om man rostar det!

Är det någon annan som testat detta? Vad tyckte ni?

8 kommentarer:

 1. Yummmmmmmmmmmmmmmmmmmy I love the look of that bread - I wish we got it here in Australia! x

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maybe I can send you a box of the bread? ;-) it's a shame you don't have it there, it's so easy to make!

   Radera
 2. Hvor kan jeg få brødet henne? I Danmark?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet faktiskt inte, jag köper det på hälsokost-butiker här i Sverige men det går säkert att beställa på internet. Kolla deras sida www.funksjonellmat.no :)

   Radera
  2. http://www.bodystore.com/cgi-bin/ibutik/AIR_ibutik.fcgi?Avd=3&funk=visa_artikel&artnr=A6080-31 =)

   Radera
  3. Åh perfekt! Tack för tipset :)

   Radera
  4. Ingen orsak =) Har själv köpt det ett par gånger och tycker det är himlans gott! Och... bagare som jag är så skall jag nu börja experimentera fram ett recept som matchar det ;) Trevligare att göra från grunden än att köpa ett färdigt paket, tycker jag ;)
   Tack för en inspirerande sida!

   Radera
  5. Håller med! Dela gärna med dig om du kommer på något bra recept. Om du vill kan du maila mig så du göra ett gästinlägg på bloggen ;)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...