onsdag 29 augusti 2012

Blåbär- och citronproteinkaka


Ibland när man bakar och provar sig fram blir man överraskad av hur bra receptet blev. Detta är fallet med denna kaka! Jag provade mig fram med det jag hade hemma, och dagen jag bakade var det soligt vilket fick mig att tänka på sommaren. Blåbär och citron smakar sommar tycker jag :-) Och efter denna bärrika sommar är det nog många som har lite blåbär att undvara till att prova denna kaka. Självklart kan man testa att baka med andra bär, hallon eller jordgubbar skulle vara gott, men jag är väldigt förtjust i kombinationen blåbär-citron.

Konsistensen blev saftig utan att bli för "äggig" med en mild och frisk smak av citron och blåbären bröt av sötman från vaniljproteinpulvret perfekt. Det hade nog varit gott att ha i lite riven kokos, det ska jag testa nästa gång. Med drygt 130 kcal och 15g protein per bit är detta en kaka man kan äta med gott samvete!
Blåbär- och citronproteinkaka
6 stora bitar
3 hela ägg
4 äggvitor
4 msk stevia strö eller Sukrin
0,5 dl (25g) kokosmjöl
0,75 dl (30g) havremjöl
2 rågade skopor (50g) whey complete vanilj
1 msk casein vanilj (el 1/2 msk mer kokosmjöl)
1,5 tsk rivet citronskal
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 dl havremjölk (borde gå med vanlig mjölk också)
1,5 dl frysta blåbär + 1/2 tsk potatismjöl
1/2 tsk rapsolja + 2 msk kokos till att smörja & täcka formen

1. Sätt ugnen på 180 C. Smörj och strö kokos i en 28 cm pajform med löstagbar kant. Har du mindre form bör du grädda lite längre.
2. Vispa ägg och Stevia fluffigt med elvisp. Tillsätt havremjölken och citronskalet.
3. Blanda blåbären med potatismjölet i en skål och rör om så att mjölet täcker alla blåbär.
3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och blanda sedan med äggsmeten. Blanda väl, gärna med elvisp. Ha till sist i blåbären och rör om försiktigt. Häll i formen och grädda i ugnen i 25-30 minuter, tills kakan blivit fast.
4. Låt svalna och servera gärna med en klick kesella som du blandar med lite Stevia, rivet citronskal och lite vaniljpulver.
 Näringsvärde per bit (av 6):
136 kcal
15g protein
7g kolhydrater
5g fett

13 kommentarer:

 1. Den kakan blev god! Tack för din fina hemsida och annorlunda recept! Jag ska prova många flera! / lena

  SvaraRadera
 2. Roligt att den blev god, jag gillade den också och den är så enkel att göra!

  SvaraRadera
 3. Jättegod!
  Vad är tanken med att använda whey till viss del och kassein i annan mängd?
  Själv hade jag all mängd av kassein.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att den blev bra!
   Vassle och casein agerar olika när de blandas med vätska. Vassle är lättflytande medan casein blir som en tjock pudding när det blandas med vätska. Vassle använder jag istället för mjöl (till en viss del) medan jag bara använder casein i frostings/toppings/med kesella för att få en tjockare konsistens. Jag kan tycka att casein får en "äggig" smak och konsistens när man bakar med det.
   Men jättekul att kakan blev bra ändå...jag måste nästan testa med casein nästa gång :-)

   Radera
 4. Tack för massa härliga recept. Gjorde denna i dag och undrar vad jag gjort fel, följde receptet men kakan är väldigt kompakt , smeten innan den åkte in i ugnen smakade gudomligt men när den var klar var den äggig kanske man kan säga .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Det stämmer, kakan är ganska kompakt, det blir så när man använder havremjöl :) Det är mycket ägg i den så den får ju en viss smak av ägg, men jag tyckte inte att det blev så äggigt. Testa att skippa caseinet nästa gång, det kan bli ganska äggigt när man bakar med det....

   Radera
  2. Jag använde inte casein, jag tog extra kokosmjöl istället :) smeten blev ju jättegod men inte kakan , så vet inte vad som hände , din ser ju så god ut :)

   Radera
  3. Det kanske är det som är problemet? Jag har aldrig testat den utan casein. Får ta och testa en gång med kokosmjöl istället och se vad jag får för resultat :)

   Radera
 5. Hur är konsistensen på smeten innan den sätts i ugnen för dig? För mig blev den nämligen väldigt rinnig, typ som en blandning av mjölk och ovispad grädde. Blir spännande att se hur den är när jag tar ut den ur ugnen. Nu piper det!

  SvaraRadera
 6. Hej!

  Den var inte jätterinnig, mer som en jämntjock smet...typ som muffinssmet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt resultat blev inte alls som ditt (av bilden att doma). ovansidan av kakan var i princip helt blå av blåbären, typ som i en paj. Tyvärr blev den ganska hård och äggig i kanterna, men i mitten var den mer krämig och supergod!

   Radera
 7. Hej!
  Håller nu på att baka denna kaka. Den har stått i ugnen 30 min men är helt ogräddad, den är jättelös. Jag hade inte havremjöl, jag tog kokosmjöl istället. Smeten var rinnig. Casein hade jag inte, jag tog vaniljpulver i stället. Är det det som är felet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Ja det är antagligen för att mängden och typen av mjöl inte stämde. Använde du samma mängd kokosmjöl som havremjöl?

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...