lördag 4 augusti 2012

Lemoncurd & kokosproteinbollar med hallonfyllning


Jag gillar verkligen sådana här små bollar. Perfekta när man är lite sugen men samtidigt vill ha något proteinrikt och nyttigt. Och vill man inte äta upp alla på en gång (vilket jag sällan lyckas med :-) så kan man spara dem i kylen ett par dagar och ta fram vid behov.

Det har blivit en hel del proteinbollar/tryfflar med choklad ett tag så i detta recept jobbade jag vidare med lemon curden jag gjorde i gårdagens recept. Har du inte lemon curd går det bra att använda citronessens eller till och med citronjuice, men justera då mängden sötning så de inte blir för syrliga. Lite rivet citronskal skulle nog inte heller vara fel.

Resultatet blev en krämig och fyllig proteinboll med en frisk smak av citron och hallonet i mitten fungerar kanonbra för att bryta av lemoncurdens lena citronsmak. Kokosen ger ett perfekt tuggmotstånd och ger ett tropiskt inslag. En smak av sommar helt enkelt!


Lemoncurd & kokosproteinbollar med hallonfyllning
ca 10 bollar

1 dl keso
ca 3 msk kokosmjöl (eventuellt mer om smeten är för kladdig)
10 färska el frysta hallon
1 msk caseinproteinpulver vanilj
0,75 msk stevia strö eller sukrin
1 msk valfri mjölk (jag använde laktosfri mellanmjölk)
4 tsk + 1 tsk till hallonen sockerfri lemoncurd (eller 1 tsk citronessens)
ca 30g riven kokos

1. Fyll varje hallon med lite lemoncurd. Hoppa över detta om du inte har lemoncurd.

2. Mixa keson slät med en stavmixer och ha sedan i resten av ingredienserna. Smeten ska bli tjock och fast och gå att forma. Ha i mer kokosmjöl om den är för kladdig.
3. Rulla till 10 st bollar. Platta till bollarna med handen, lägg ett hallon i mitten, för ihop kanterna så att hallonet täcks och rulla till en boll.
4. Rulla bollarna i kokos, låt stå i kylen i ca 15 minuter och servera!

Näringsinnehåll per boll*:
ca 48 kcal
ca 3,5g protein
ca 1g kolhydrater
ca 3,5g fett

*Att jag skriver ca beror på att jag inte vägde lemoncurden i receptet och därför inte exakt vet hur många gram jag använde, så jag uppskattade och det kan därför vara några kalorier mer eller mindre.

Jag önskar er alla en härlig dag i solen!! :-)


7 kommentarer:

 1. Vilka härliga kokosbollar, kul med en "twist" med hallon gömda i! Gillar starkt!

  SvaraRadera
 2. Hej,
  Allting verkar underbart. Jag önskar brödbak? Har du på lager ett brödrecept som man även kan frysa och ta fram an efter, typ ett bröd skuret färdigt i skivor som fruses och tas fram och rostad vid bbehov?
  Johanna
  Ps skriver med min telefon och den tillåter inte att korrigera???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johanna!
   Visst har jag några brödrecept på lager :-) Anledningen till att jag inte publicerat några recept på bröd hittills är att jag själv inte "får" äta bröd just nu när jag dietar inför en tävling. Men min sambo och familj äter bröd så jag ska absolut baka lite (så får de äta) som jag kan lägga upp på bloggen :-)
   Toppen att du hör av dig om önskemål, så jag vet vad ni gillar och vill att jag ska baka/laga!!

   Radera
 3. Hej Susanna,
  Grym blogg, många bra recept;)
  Jag undrar om man kan använda nånting annat istället för caseinproteinpulvret? T.ex vaniljpulver el liknande och isåfall hur mkt? Skulle vara tacksam för svar då de ser grymt goda ut :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack!
   Casein gör att smeten blir tjockare, ger en god vaniljsmak och gör så att den går att rulla. Du skulle kunna testa att ha i 1 krm vaniljpulver och sedan någon typ av mjöl, förslagsvis kokosmjöl som suger åt sig vätska. Jag har inte provat själv men kan tänka mig att det funkar. Du får testa dig fram :-)

   Radera
  2. Hej!
   Ett annat förslag är att testa med att ta i lite fiberhusk eller pofiber och smaksätta med lite vaniljpulver eller extrakt. Det är lite lättare att hitta i vanliga affärer :-)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...