fredag 17 augusti 2012

Nyttig pizza på glutenfri & proteinrik botten!


Fredag igen och en vecka har man redan hunnit jobba. Imorse på vägen till jobbet var jag tvungen att stanna och insupa den fantasktiskt vackra utsikt som man kunde skåda från bron över mot stan. Samtidigt stannade även en äldre man på cykel och tittade på mig och sa: "jag cyklar över bron varje morgon men den här morgonen måste vara den vackraste jag sett på väldigt länge! De här dagarna gör livet lite bättre, man blir nästan rörd. Ha en fantastisk dag!" Och så cyklade han vidare. Bra start på morgonen :-)Jag gillar att laga någonting lite mer "speciellt" på fredagarna, känns som att man villl fira lite att veckan är över. Idag kände jag för att laga pizza! Men inte vilken pizza som helst, en nyttigare variant med en botten baserad på kikärtsmjöl och proteinpulver. Kikärtsmjöl är jättebra att använda till just pizzabottnar och i lite mer matiga bakverk och maträtter. Det är glutenfritt, innehåller långsamma kolhydrater och är proteinrikt. Jag ska försöka baka lite mer med det i framtiden tror jag, måste googla lite för inspiration :-)

Den här pizzabottnen blev jag riktigt nöjd med! Knapriga kanter, tunn botten men fast nog att hålla ihop med fyllning på. Jag jobbade när jag var yngre på Primo Ciao Ciao här i Stockholm så jag är lite petig med mina pizzor. De får inte vara kladdiga och toppade med en massa burkchampinjoner utan det ska vara stenugnsbakad med färska grönsaker och lite mindre ost. Jag valde idag att toppa pizzan med tomatsås, grillad kycklingfilé, röd lök, mager ost, pinjenötter och basilika men du kan självklart toppa den med dina favoritingredienser, låt fantasin flöda!

Pizza på glutenfri & proteinrik botten
1 normalstor pizza, 1-2 portioner

Botten:
1 dl kikärtsmjöl (50g)
0,25 dl (10g) naturellt vassleproteinpulver (eller 0,25dl kikärtsmjöl)
1,5 msk kokosmjöl
1/4 tsk xanthangum (fiberhusk funkar nog också bra, ca 1-2 tsk)
1/4 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 tsk timjan, 1/2 tsk oregano
1 msk olivolja
ca 1,5 dl vatten

1. Sätt ugnen på 200 C.
2. Blanda ihop alla ingredienser till en lite tjockare smet. Se till att det inte är några klumpar (jag använde en stavmixer).
3. Smörj en ugnssäker stekpanna (ca 31 cm diameter) med olivolja, häll i smeten och bred ut den ganska tunnt med en slickepott. Ställ in i ugnen och grädda i ca 15 minuter. Ta ut stekpannan men använd för guds skull hela tiden en "ugnsvante" och gör inte som jag: tro att handtaget är svalt och ta i det med händerna=AJ!
Vänt på botten och grädda ytterligare ca 10 minuter. Den ser då ut ungefär såhär -->

4. Ta ut stepannan ur ugnen och för över botten (som då är ganska hård/fast) till en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Toppa pizzan med valfria ingredienser och grädda ytterligare ca 7-10 minuter.

Jag toppade pizzan med:
 • Hemgjord tomatsås (krossade tomater, vitlök, timjan, oregano, salt & peppar)
 • ca 100 g lagad kycklingfilé
 • 1 tsk pinjenötter
 • lite röd lök och purjolök
 • 50 g 5% Västan ost

Skär upp och servera! (Jag delade pizzan i 2 delar och spar resten till lunch imorgon :-)

Näringsvärde för botten:                                    +min topping:
381 kcal                                                                   665 kcal
23g protein                                                              67g protein
24g kolhydrater                                                       32g kolhydrater
21g fett (nyttigt fett från olivoljan)                         30g fett

Vad gillar ni att toppa pizzan med?


28 kommentarer:

 1. Fint! ser fantastiskt ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Den är fantastiskt god också, så glad att det går att göra pizzabotten utan gluten :-)

   Radera
 2. Funkar det att endast använda majsmjöl, bakpulver, salt, vatten, olja och oregano då det är det enda jag har hemma? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt inte testat så jag har ingen aning, men jag kan tänka mig att det borde funka minst lika bra...båda är ju glutenfria mjölsorter. Kanske att du behöver något mer som binder ihop degen lite mer...typ 1/2 tsk fiberhusk eller 1 tsk kokosmjöl. Men testa och se. Får du ihop en deg av ingredienserna så är det bara att köra :-)

   Radera
 3. Underbar pizza! Toppade min med hemgjord tomatsås, färsk spenat, charlottenlök, frästa champinjoner, lite svampolja, timjan och riven ost. Mums!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad roligt att höra! :)))
   Den här och "dietpizzan" jag också lagt upp är mina favoriträtter att göra på helgen. Så lyxigt :)

   Radera
 4. Men å så hungrig jag blir. Det här blir vårt fredagsmys denna vecka! Funkar det att göra eget kokosmjöl av vanlig riven kokos tror du? Tack för receptet. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den här pizzan är riktigt god :)
   Jag tror tyvärr inte det, det är inte riktigt samma sak. Men kokosmjöl finns att köpa i de flesta livsmedelsbutikerna, märket är Risenta eller Kung Markatta.
   Hoppas det blir bra!

   Radera
 5. Hej! letat till förjäves efter kikärtsmjöl! hittar inte någonstans... tror du man kan använda något annat slags mjöl?

  Vänligen Mimi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går att beställa på nätet om du inte hittar det i hälsokostbutiker. Men det borde gå med vilken mjölsort som helst (har inte testat däremot så jag kan inte garantera att det blir bra) :)

   Radera
 6. Vi provade det här ikväll och gud så gott! Hade inget naturellt proteinpulver hemma, så körde bara på mer kikärtsmjöl. (och ja, det funkar bra med fiberhusk också!:) ) Dock så fastnade båda pizzor rätt hårt i botten av stekpannan när de skulle vändas - har du samma problem? vi smörjde ändå in rätt bra med olivolja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Kul att det blev bra :)
   Jag tror det beror på vad man har för stekpanna. Jag har en riktigt bra stekpanna av Jamie Oliver som INGET fastnar i. Den gamla jag hade hade jag lite samma problem med....

   Radera
 7. För alla son har svårt att hitta kikärtmjöl, så här den flesta utländska affärer det då vår tunna arabiska brödet sol man gör på ved görs på kikärtmjöl och massa annat.
  Så pröva o handla på arabisk livsmedelsaffär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kikärtsmjöl används även mycket i indien. För alla er som bor i Malmö är affärerna runt Möllevången överlägsna när det gäller att hitta "specialmjöler"

   Radera
 8. Vart har du hittat västan ost..? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I vanliga livsmedelsbutiker. Finns både i 27% fett, 10% fett och 5% fett.

   Radera
 9. Svar
  1. Tråkigt att du inte gillade receptet. Men smaken är som baken... ;)

   Radera
 10. Det här lät smaskigt, det ska provas! Kör utan vetemjöl nu och har saknat Pizza nåt enormt! Men så dök detta upp på Facebook (Hittarecept)... tack och bock!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar denna pizza enormt mycket, nötig och krispig botten :)

   Radera
 11. Alltså gud så god pizza! Den här kommer jag att göra så många gånger till. Jag tyckte så mycket om degen att jag funderar på om den funkar att göra focaccia på? Vad tror du om det? Eller bara som den är fast äta den som bröd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :)
   Oj, jag vet inte, kanske blir svårt då den här botten blir ganska krispig. Men jag tror absolut att det går att göra en liknande deg och göra foccacia på :)

   Radera
 12. Jag använde den här recepten ikväll och dem blev sååååå goda!!! En av pizzorna så la jag till keso i basen och den blev super fluffig och mjuk! Underbart gott! :)
  Imorgon kommer ett inlgg på min blogg var jag delar din recept - och länkar till dig så klart! - hoppas det är ok, säg bara till om du inte vill att jag ska publicera den :)

  Tack för din super blogg och goda recept!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Vad roligt att du gillade dem, jag är själv överförtjust i den här botten.

   Det går hur bra som helst :)

   Radera
 13. Har vanliga stekpannor från ikea.. tror du de är ugnssäkra? Kan man göra i något annat annars?

  SvaraRadera
 14. Hej.
  Jag har sett att du använder dig i en hel del av dina recept av kokosmjöl. Jag har jätte svårt för allt som hat med kokos att göra och undrar om det finns ngt annat som du rekommenderar istället för det, alltså ngt som både motsvarar med liknande näringsvärde osv ;)? Vore veklingen super glad för dina tips :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, jag gillar att använda kokosmjöl :)
   Det är svårt, då kokosmjöl är speciellt eftersom det absorberar mycket vätska. Ärtprotein har ungefär samma effekt men i övrigt så har jag faktiskt inte hittat något annat bra alternativ....

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...