söndag 19 augusti 2012

Vanilj&mandel proteingranola

Jag har alltid varit faschinerad över de som äter Start eller andra flingor fulla med raffinerat socker och dåligt fett till frukost. Jag menar, blodsockret måste ju skjuta i höjden för att sedan dippa rejält efter en stund...hur orkar man jobba/träna efter en sådan frukost?  Det smakar ju nästan som en efterrätt så jag kan förstå varför barn gillar det men det är verkligen inget jag skulle ge mina barn om jag hade några. Det finns inget nyttigt med dessa flingor!

Jag själv älskar granola, speciellt om det är stora knapriga "klumpar" i och innehåller lite nötter. Det är svårt att hitta nyttiga varianter, speciellt i Sverige. I USA finns massor av goda nyttigare granola-varianter och jag brukar ibland beställa olika sorter från Netrition eller IHerb. Men ibland vill man ha sin frukost på en gång :-) Så jag hamnade i köket i morse (igen) och resultatet blev denna granola. Nyttiga fetter från mandelsmöret och nötterna/fröna, mild vaniljsmak från proteinpulvret som även bidrar till ett ökat proteininnehåll och långsamma kolhydrater från havregrynen. Dessutom blev den riktigt knaprig med stora "klumpar", kan inte bli bättre!

Vanilj&mandel proteingranola
ca 7 portioner

3 dl havregryn (ca 100g)
1 skopa (ca 30g) Whey proteinpulver
1 msk mandelsmör
1 msk honung eller agave sirap
1 msk pumpafrön
1 msk linfrön
10 g stora rostade kokosflingor
20g hackade mandlar
20g hackade valnötter
1 krm vaniljpulver
1 msk osötat äppelmos

1. Sätt ugnen på 175 C och lägg bakpkåtspapper på en bakplåt.
2. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Rör ihop de blöta igredienserna i en separat skål och häll sedan över de blöta i de torra. Blanda ihop allt med händerna och häll sedan ut på bakplåten och sprid ut.
3. Baka i ca 5-7 minuter och rör sedan om en gång innan du bakar i ytterliga ca 5 minuter tills granolan får en fin färg.
4. Låt svalna och servera sedan t.ex med kesella/grekisk yoghurt och färska bär.

Näringsvärde för en portion, drygt 1 dl (ca 32g):
157 kcal
7,5g protein
13g kolhydrater
8g fett


21 kommentarer:

 1. Var hittar man mandelsmör?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köper mitt på Coop/Konsum, men finns i de flesta hälsokostbutiker. Både märkena Kung Markatta och Monki har mandelsmör. Finns även att beställa på nätet, bara att söka på mandelsmör.
   Du kan också göra eget väldigt enkelt genom att rosta mandlar i ugnen och sedan mala dem till ett smör i en matberedare.
   /Susanna

   Radera
 2. Googlade efter mandelsmör och granola och hamnade på din blogg och detta inlägg! Kan inte annat än hålla med ang "Start" ! Har letat efter just "granola" och insett att det inte är speciellt vanligt och de få sorter jag hittat har inte riktigt uppfyllt mina "nyttighets-krav". Lite konstigt att utbudet är så litet då det precis som du skriver är "vardagsmat" i USA. Hur som helst, din granola-blandning låter jättebra och god och bilderna beskriver detsamma, tänker testa snarast så tack för receptet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det konstigt att det inte finns större utbud i Sverige? Det har börjat komma lite med med alltför mycket konstiga ingredienser i. Men det är så lätt att göra egen, och billigare så jag tycker definitivt att du ska testa det här receptet. Hoppas du gillar det :-)

   Radera
 3. Testade att göra granola ikväll. Det luktar gott i hela lägenheten :) En liten fråga bara. Jag lyckades inte riktigt att få granola att hålla ihop, så att det blir lite större bitar. Utan det ser istället ut som vanlig musli. Det känns som att det "blöta ingredienserna" behöver vara mer av för att få ihop granolan. Nu kokade jag egna äpplen och mosade istället för äppelmos. Kan det vara det som är problemet?

  Jag gillar din blogg!

  Mvh Helena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helena!
   Gör så att du nästa gång har i lite mer mandelsmör, honung eller äppelmos. Det kan vara så att ingredienserna skiljer sig lite beroende på märke. Honung eller mandelsmör bör göra att det klumpar ihop sig. Du måste också "nypa" ihop klumpar innan du stoppar in granolan i ugnen :) Hoppas det blir bättre nästa gång...

   Radera
 4. Vad tycker du om Pauluns granola?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag testade den faktiskt härom veckan i smaken kakao & hallon. Om man ska äta granola tycker jag att den är ett bra alternativ och den var god. Däremot äter jag sällan granola själv (bara om jag ska lyxa till det lite och då gör jag egen), men har man inte tiden och gillar något "crunchy" i yoghurten så är den som sagt betydligt bättre än Start och liknande produkter.

   Radera
 5. Vad blev godast - agavesirap eller honung? :)

  SvaraRadera
 6. Kan man byta ut protein pulvert mot något?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan utesluta det, men det blir inte samma näringsvärde :)

   Radera
 7. Denna granolan är verkligen toppen! Jag tog i lite äggvita sist för att mitt mandelsmör var lite torrt och det blev kanon och den höll ihop och blev riktigt knaprig och bakad! Tips till dom som inte fått den att hålla ihop! Tack för all din fantastiska inspiration! Mia

  SvaraRadera
 8. Tack för detta goda recept!f Jag har redan tappat bort räkningen på hur många satsar jag har gjort :-)

  SvaraRadera
 9. Har ramlat in på din sida flera gånger faktiskt, så testade detta receptet då jag gillar granola jättemycket. Grymt gott var det! Kommer göra detta mycket i fortsättningen :) Tack för ett jättegott recept!

  SvaraRadera
 10. Vad kan man använda ist för äpplemos? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du skulle kunna använda lite mer honung :)

   Radera
 11. Hej så himla gott

  SvaraRadera
 12. Jag har gjort denna flera gånger men ändrat lite. Istället för äppelmos tog jag mosade hallon.
  Skippar kokosen, och tager vad jag haver när det gäller mandel/hasselnötter/valnötter.

  Sedan vill jag det ska bli ännu crunchigare, och tillsätter därför rapsolja och vatten och knådar ihop. Plattade till på plåten och när jag sedan rörde om så hackar jag i lagoma bitar.

  När allt var klart i ugnen- så hällde jag i en näve goijibär. De mådde inte så bra av att åka med i ugnen.

  Min osockrade äppelmos blev fort dålig i kylen. Jag rekomenderar verkligen att tesa med hallonen, det blev supergott. MVH Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika!

   Det låter verkligen supergott, det ska jag definitivt testa nästa gång!

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...