fredag 22 november 2013

Skillnaden mellan kesella, kvarg, grekisk och turkisk yoghurt

Det har dykt upp en hel del nya kvarg/kesella-sorter i hyllorna senaste tiden och jag har fått förfrågningar om jag inte kan förklara vad skillnaden mellan alla dessa olika märken och sorter är. Ni som följer mig på Instagram (följ mig om ni inte redan gör det, jag lägger ut betydligt fler "vardagsrecept" där)  har kanske sett att jag skriver grekisk yoghurt i de flesta recepten jag gör, och jag får mycket frågor om vart jag köper den. Jag använder nästan uteslutande kvarg i de recepten jag gör, men kvarg/kesella (quark) finns inte i USA och inte heller i många andra länder och jag tröttnade på att behöva förklara vad quark är så det blev enklare att skriva greek yogurtDet är däremot stor skillnad på den grekiska yoghurten vi köper här i Sverige, typ Lindahls, och den man kan köpa i USA (Chobani, Fage). Det som skiljer är framförallt proteinmängden.

Kesella, kvarg och keso är enormt populärt bland de som tränar mycket och den främsta anledningen till det är för att det är väldigt proteinrikt, vilket gör det idealiskt att äta för att få i sig mer protein. 

Den turkiska yoghurten är krämig och lite syrlig och innehåller högpastöriserad mjölk, grädde och yoghurtkultur.
Näringsvärde per 100g:
129 kcal
4,2 g protein
5,1 g kolhydrater
10 g fett.
Den innehåller alltså mer kolhydrater än protein och största näringsämnet är fett.


Den grekiska yoghurten, som vi köper i Sverige, är lite syrligare än den turkiska och något fastare. Den innehåller högpastöriserad mjölk, grädde och yoghurtkultur.
Näringsvärde per 100 g:
154 kcal
5,2 g protein
5,8 g kolhydrater
10 g fett.
Även här är det mer kolhydrater än protein och största näringsämnet är  fett.
Den här grekiska yoghurten använder man mycket i USA och det finns flera märken som till exempel Fage Total och Chobani. Även den innehåller pastöriserad mjölk och grädde samt yoghurtkultur men näringsinnehållet är totalt annorlunda! Det finns flera fett-halter på Fage Total: Orginal 5%, 2% eller 0%. Per 100 g i orginalversionen är det 95 kcal, 9 g protein, 4 g kolhydrater och 5 g fett.
Protein är alltså det största näringsämnet. De magrare varianterna innehåller ännu mer protein.

Den grekiska yoghurten man köper i USA kan jämföras med vår svenska kvarg/kesella som per 100 g innehåller 75 kcal, 13 g protein, 4 g kolhydrater och 1 g fett. Skillnaden mellan kvarg/kesella och Fage Total, rent smakmässigt, är att den grekiska yoghurten är lite krämigare och friskare, annars är det inte mycket som skiljer. Man kan använda dem på precis samma sätt.
Chobani finns inte att köpa i Sverige medan Fage Total finns i vissa välsorterade ICA och Coop-butiker men den kan vara svår att hitta, framförallt i mindre städer.  Jag tycker det funkar lika bra med kvarg/kesella.

Men så har vi ju det här med kvarg och kesella. Vad är det för skillnad?
bild från http://nathalieskoog.myshowroom.se
Vad är kvarg och hur framställs det?
Kvarg (även stavat kvark) är färskost av surmjölk, koagulerad med mjölksyrebakterier, till skillnad från keso, som är färskost av vanlig mjölk, koagulerad med löpe. Kvarg framställs av mjölk som mjölksyras, vilket får till följd att de fasta beståndsdelarna kan skiljas ut från de flytande. Den flytande delen, vasslen, får rinna av genom en silduk och vid industriell tillverkning centrifugeras massan. Därefter passeras massan genom silar. Den önskade fetthalten uppnås genom att man tillsätter grädde. 

Vad är skillnaden på kvarg och kesella?
Kesella är ett skyddat varumärke av Arla men är samma sak som kvarg.

Vad är skillnaden mellan kvarg och keso?
”Kvarg och keso är ju typ samma sak” brukar man ofta höra. Näringsmässigt är de snarlika men produkterna är framställda på olika sätt, är gjorde av olika sorters mjölk (surmjölk respektive vanlig mjölk), har olika konsistens och smakar olika. Keso är Arlas varumärke och det heter egentligen cottage cheese eller grynost.

Keso är inte lika syrligt som kvarg och jag gillar att mixa ihop båda två för att få en mildare och krämigare smak.
Det finns även kvarg, kesella, och keso som är smaksatta men personligen håller jag mig undan från dessa då de innehåller en hel del tillsatt socker. Jag brukar själv smaksätta kvargen och keson med vaniljarom, steviadroppar, bär och frukt.

Jag väljer oftast lättvarianterna på keso och kvarg och jag har fått frågor på det, om det verkligen är nyttigt med lightprodukter. Det är skillnad på lightprodukter och lightprodukter. I till exempel lightläsk har man tillsatt sötningsmedel som substitut för socker och i många lättvarianter på smör och liknande har man tillsatt en hel del kemikalier för att konsistensen och hållbarheten ska bli densamma.
När det gäller mejeriprodukter så är det inga kemikalier som är tillsatt i lättprodukterna, tvärtom. När man producerar mjölk, kvarg och keso börjar man med att framställa en fettfri version. Sedan tillsätter man grädde för att få önskad fetthalt. Så röd mjölk har alltså ursprungligen varit minimjölk, sedan har man tillsatt grädde för att få fetthalten till 3%. I minikeso däremot har man tillsatt modifierad stärkelse, vilket inte finns i orginalversionen (4%).
Jag har testat alla kvargsorter som finns och min personliga favorit är utan tvekan Lindahls kvarg. Krämig, god och väldigt prisvärd. På andra plats kommer Arlas kesella (dyr) och sedan kommer Ica Basic kvarg, Milbona (från Lidl), Valios laktosfria kvarg och sist Ica's och Coops egna kvarg.

När det gäller keso gillar jag Lindahl cottage cheese (som till skillnad från de övriga keso-sorterna inte innehåller löpe). Om jag vill ha mindre fett använder jag Arlas minikeso.

Hoppas det klargjorde lite om de olika varianterna! Nu ska jag faktiskt äta lite mellanmål, det blir nog detta idag (innehåller kvarg såklart):

59 kommentarer:

 1. Härlig förklarande beskrivning...tycker skyr slår det mesta men tyvärr även i pris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, Skyr är gott....men dyrt!!

   Radera
  2. I want to thank Dr Emu a very powerful spell caster who help me to bring my husband back to me, few month ago i have a serious problem with my husband, to the extend that he left the house, and he started dating another woman and he stayed with the woman, i tried all i can to bring him back, but all my effort was useless until the day my friend came to my house and i told her every thing that had happened between me and my husband, then she told me of a powerful spell caster who help her when she was in the same problem I then contact Dr Emu and told him every thing and he told me not to worry my self again that my husband will come back to me after he has cast a spell on him, i thought it was a joke, after he had finish casting the spell, he told me that he had just finish casting the spell, to my greatest surprise within 48 hours, my husband really came back begging me to forgive him, if you need his help you can contact him with via email: Emutemple@gmail.com or add him up on his whatsapp +2347012841542 is willing to help any body that need his help. 

   Radera
 2. Bra förklarat, men för info är just Keso även ett varumärke, Arlas namn på Cottage Cheese. Tycker också att Skyr är kanon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för infon, jag lade till det i inlägget :)

   Radera
 3. Har du provat Garants kvarg som säljs på Willys?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är ok men slår in Lindahls eller Kesella :)

   Radera
 4. Jag funderar på att baka dina lussebullar eller något annat innehållande proteinpulver. Jag undrar de gånger du använd vassle protein kan jag ta kasein istället? Har du några goda råd tips hur jag eventuellt ska ändra mängd och så vidare om jag då tar kasein istället för vassle?

  Therese

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Casein och vassle är två helt olika proteinpulver och de reagerar helt olika när de bladas med vätska. Casein blir tjockt som en pudding medan vassle är lättflytande. Det går tyvärr inte att byta dem mot varandra...

   Radera
 5. Strålande bra inlägg. tack = )

  SvaraRadera
 6. Hej! Jag har en fråga angående styrketräningsövningen då man står i en cable cross, med en band fäst runt ena vristen och där man sen sparkar bakåt, för att träna gluteus/hamstrings. Jag undrar om man ska ha benet rakt eller böjt som man sparkar bakåt med? Tar den olika på musklerna? Vad rekommenderar du?

  En annan fråga är om marklyft. Ska man mellan varje repetition, "studsa"/bara nudda golvet i nedersta fasen eller ska man ställa ner stången på golvet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det tar bättre om man har rakt ben och vrider ut foten lite, då tar den mer på gluteus medius. Det finns ju maskiner där man pressar/sparkar upp vikten med böjt ben och den tar bra, men det funkar inte lika bra i kabel.

   Jag ställer alltid ner vikten i golvet innan jag lyfter igen, det är mycket bättre att göra så för att minska risken för skador då ryggen blir enormt belastad om du vänder innan du nuddat golvet, så ska du aldrig göra. Gå ner i golvet varje gång :)

   Radera
 7. Gud vilken bra och informativ text. Väldigt bra för dem som inte har någon koll! Det med att man tillsätter grädde i mjölken hade jag ingen aning om. Tack för bra inlägg! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vad roligt att du gillade inlägget. Man lär dig alltid något nytt :)

   Radera
 8. Bra inlägg, men delen om Mjölk är ju en sanning med modifikation, mjölk är naturligt fet (ca 4.2%). Fettet separeras dock från mjölken för att sedan kunna tillsättas i önskad mängd. (http://www.svenskmjolk.se/Mjolk-smor-och-ost/Mjolk/Tillverkning/#.UpDAD8QXyzk)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter mer rimligt. Om mjölken kom ut som minimjölk, hur skulle då kalvarna kunna dricka endast den mjölken och överleva... :p

   Radera
  2. Nej alltså, jag skrev inte att den var fettfri från början utan att man, från den ursprungliga mjölken som innehåller ca 4-5% fett, tar fram en fettfri version och sedan tillsätter man fett till önskar fetthalt :)

   Radera
  3. Jo såklart, tänkte mer att det kunde misstolkas. Tänkte även på den såkallade "Eat Clean" dieten som ofta framhåller "low fat dairy products" som ett bra val av ej processad mat, när de faktiskt går igenom ganska många procedurer innan den kommer till mathyllan, även om den inte innehåller några "farliga" tillsatser. :)

   Radera
 9. Grym artikel, nu vet man allt, och lite till :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, ja man kan aldrig lära sig för mycket ;)

   Radera
 10. Prova naturell skyr också, massor av protein och supergott med bär! http://skyrsverige.se/vara-produkter/

  SvaraRadera
 11. hej!
  vad tycker du om Toms Nellie Dellies? godis som säljs på apotekt.nyttigt/onyttigt? laxerande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag har aldrig testat. Den ser ut att vara helt ok, men som med allt bör det ju ätas med måtta :)

   Radera
 12. Kanoninlägg!

  Vart kommer Philadelphia/Cream cheese in? :) Är det samma som kvarg om man tar light? :)

  SvaraRadera
 13. Mycket bra skrivet!

  / Linus

  SvaraRadera
 14. Hej, först vill jag säga att jag gillar din blogg! Sen har jag en fråga angående ding rankning av kvarg. Är den gjord efter smak eller näring? /Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :)
   Efter smak, näringsvärdet är ju i stor sett lika :)

   Radera
  2. Värt att tänka på kan vara att t ex Lindahls och Lidls produkter (liksom de flesta egenmärken) tillverkas vid samma anläggning i Tyskland, mycket troligt enligt samma recept då näringsvärdena oftast är identiska för de olika produkttyperna...

   Radera
 15. Hej! Superbra inlägg! Men jag har en fråga om smaksatt kvarg!
  Är den bra? Eller den innehåller ju mycket mer socker än vanlig kvarg men ifall man jämför den med t.ex. vaniljyoghurt är väl nästan yoghurten bättre? Eller vad tycker du man ska tänka på när det gäller smaksatt kvarg?

  SvaraRadera
 16. Ett tips är att Hemköp och Willy's är "återförsäljare" av Fage's Total-yoghurt i Sverige. Det är för övrigt den enda "äkta" grekiska yoghurten!

  SvaraRadera
 17. Jag väljer mjölkprodukter (gäller iofs alla animaliska produkter) främst efter ursprung. Blir mycket lusläsande på förpackningar för att hitta svensk kvarg, keso osv.i hyllorna.
  Varför gör jag det? Jo, för att främja svenskt lantbruk, minska miljöpåverkan och framför allt främja svenskt djurskydd. Vi är inte perfekta i Sverige, men ack så mycket bättre än på många andra platser.

  SvaraRadera
 18. Anonymous, hur hittar du svensk kvarg och keso? Jag lusläser men hittar aldrig information om det på förpackningarna. Vad ska man kolla efter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Leta efter den lilla ovala symbolen på förpackningen med en bokstavs och sifferkombination. Börjar kombinationen med SE betyder det att den är tillverkad vid en svensk anläggning. Ingen garanti dock för att svensk mjölk använts vid tillverkningen, men högre sannolikhet.

   Radera
 19. Från vilken mjölk kommer Grekisk/turkisk yoghurt, kvarg och kesella? Ko?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har hört att man gärna ska avstå från mjölkprodukter p.g.a. någon hormon, kan det stämma? Och kan det kanske vara annorlunda om mjölken kommer från andra djur än ko?
   God Fortsättning / Lotta

   Radera
 20. Ett bra inlägg! Har precis hittat Lindahls kvarg och tycker det smakar riktigt bra. Att den sedan kostar halva priset jämfört med ICAs och Arlas är ju en ren bonus! Gillar också att förpackningarna ligger på 500 g, mindre att bära hem. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Håller med, Lindahls är riktigt bra och prisvärd :)

   Radera
 21. Är kvarg bra om man försöker gå ner i vikt? Eller har du annat tips?:) tränar 5 dagar i veckan just nu.
  Jätte bra inlägg:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja absolut!! Både kvarg och keso är jättebra!

   Radera
 22. Hej! Kan man byta ut yoghurt mot kvarg i bakningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Ja det borde gå, det enda är att kvar är tjockare i konsistensen och du kanske måste tillsätta lite vätska...

   Radera
 23. Förlåt men mjölken har ju inte ursprungligen varit minimjölk.... när den kommer ur kon är den "mjölk"+grädde.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja självklart, men innan den blir mellanmjölk, lättmjölk, 3% mjölk osv så tar man bort fettet dvs det blir minimjölk och sedan tillsätter man den fetthalt som man vill att mjölken ska ha :)

   Radera
 24. Vet du om man kan köpa kvarg gjord på svensk mjölk? Arla gör sin kesella på Tysk mjölk, Garants kvarg är fransk och Lindahls kvarg är också tysk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen aning faktiskt. Men det borde ju vara lätt att kolla upp om man mailar dem :)

   Radera
 25. Aa fast nää inte alls. Komjölk är från början väldigt fet och ju mer man reducerar desto lägre fetthalt. En tillsätter INTE grädde i mjölk, vilka himla påhitt. Aja, du kan ju inte veta allt :) I'll forgive ya

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast jo, det är så jag fått förklarat från en mjölkbonde. Mjölken är såklart fet från början. Sedan reducerar man all mjölk till minimjölk (typ) och sedan tillsätter man fett för att få rätt fetthalt. Men har jag fel så är det bonden som förklarat det för mig som har fel :)

   Radera
 26. Arlas grekiska youghurt är väldigt god, tycker jag. Har också köp Lindahls motsvarighet ett par gånger. Jag hade vid det andra tillfället glömt av/förträngt hur dålig den är, i jämförelse. Jag hällde ut det mesta.

  Det finns i mina ögon ingen anledning att köpa Lindahls produkter baserade på lidande tyska kor. Vi har bönder i vår egen närhet, som är beroende av att vi inte beter oss så befängt att äta importerade mjölkprodukter. Någon krona hit eller dit, betyder inget för en själv, utan är bara att få godare mat, och i längden kunna få mat överhuvudtaget från vår närhet - och på borden.

  SvaraRadera
 27. Testa att smaksätta kvarg med sockerfria Bolero! Det är jättegott!!

  http://bolerosweden.com

  SvaraRadera
 28. Hej. Kanon förklaringar. Men jag tänkte på detta med 10% fett på grekisk yoghurt. Det är väl inget dåligt fett man får i sig av det utan bra fett för kroppen då man blir mätt länge av det och inte blir tjock av. Som typ avokado, det är ju väldigt bra fett för kroppen. Jag brukar blanda både lindahls kvarg och grekisk yoghurt med lite kanel. Det blir kanon

  //Jocke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :)
   Det beror på, fett från mejeriprodukter (grädde, fet yoghurt osv) är inte av bästa kvalitet om man ser på fett överlag. Det finns mycket bättre källor till fett som MCT, nötter, avokado osv. Men i "normala" eller rimliga mängder är yoghurt och grädde inte dåligt, allt handlar ju om mängden :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...