måndag 25 november 2013

Pepparkaksprotein muffins med cream cheese frosting

Jag och David köpte en kaffe på Espresso House igår på vägen hem och överallt framme vid disken var det bakverk med julsmaker. Det var saffransbiscotti (som jag förövrigt håller på att försöka göra en nyttigare version av), saffransbullar, kanelkakor, pepparkakscookies och....pepparkaksmuffins! Jag blev riktigt sugen på att baka en egen version och när jag kom hem satte jag igång. Jag har redan ett recept på mjuk pepparkaka på bloggen som jag verkligen gillar, men ville göra en muffins-version också.
Jag gjorde faktiskt två versioner av muffinsen, en med cream cheese frosting och en med chokladkräm på. Egentligen gjorde jag 3,5 versioner av muffinsen...jag var lite virrig igår och blandade ihop smeten, gräddade muffinsen men tyckte de såg lite konstiga ut när de var klara. Inte så konstigt, hade glömt proteinpulvret!! Det var bara att göra en sats till och skulle precis stoppa in plåten i ugnen när jag insåg att jag glömt bakpulvret (herrejösses, kan man bli virrigare?) så det vara baka att hälla tillbaka smeten i bunken och ha i bakpulver. Blev bra tillslut i alla fall ;)
Anledningen till att jag gjorde en version med chokladkräm, är att jag VÄLDIGT ofta får frågan vad jag gör av alla äggulor eftersom jag oftast använder vitan. Svaret är att jag oftast köper äggvita på dunk, men använder jag riktiga ägg brukar jag antingen ge dem till hundarna, göra något av dem (tex sockerfri lemoncurd eller chokladkrämen som kommer längre ner i inlägget) eller ibland kastar jag dem.
bild från www.mat.se
Men igår gjorde jag alltså en chokladkräm på äggulorna som jag inte använde i muffinsen. Båda versionerna är supergoda och muffinsen är härligt saftiga med kraftig pepparkakssmak. Och inte nog med att de är goda, de har riktigt bra näringsvärde också! Eller vad sägs om 86 kalorier och hela 7 g protein per muffins? Ja tack!
Pepparkaksproteinmuffins med cream cheese frosting
12 muffins

3 dl (110g) havregryn
1 dl (40g) mandelmjöl
2 skopor (40g) whey complete vanilj
2 msk stevia strö
2 tsk bakpulver
1,5 tsk pepparkakskrydda
1 ägg (spara gulorna om du vill göra chokladkräm)
2 äggvitor
0,75 dl (75g) osötat äppelmos
1 dl osötad mandelmjölk (eller valfri mjölk)
Frosting:
150 g Philadelphia extra light (eller valfri fetthalt)
1-2 msk stevia strö


Chokladkräm:
2 äggulor
1 tsk kokosolja
1 msk stevia strö
2 tsk kakao


1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Vispa en av äggvitorna till ett hårt skum.
3. Ha i resten av ingredienserna in en stor bunke och mixa ihop allt med en stavmixer tills du får en slät smet. Vänd försiktigt i äggvitan så att luften inte försvinner. Häll smeten i muffinsformar.
4. Om du väljer att göra chokladkrämen gör du den nu, och du gör såhär: Ha i äggulorna, kokosoljan, stevia strö och kakaon i en kastrull (helst med teflonbotten). Vispa hela tiden med en visp medan du långsamt höjer värmen. Tillslut kommer smeten att tjockna och få en konsistens ungefär som vaniljsås. Se till att smeten inte kokar, då blir det äggröra, det ska bara sjuda. Häll ungefär 1 msk av krämen på varje muffins (du hoppar såklart över detta steg om du inte vill ha chokladkrämen på) och grädda sedan i ugnen i 15-18 minuter. Ta ut och låt svalna.
5. Om du vill ha frosting på: Vispa ihop ingredienserna till frostingen med en elvisp och bred lite av frostingen på varje muffins.
Näringsvärde per muffins (bara muffins utan frosting):
76 kcal
6 g protein
6 g kolhydrater ( 1 g fiber, 1 g socker)
3 g fett

Med frosting:
86 kcal
7 g protein
7 g kolhydrater (1 g fiber, 1 g socker)
4 g fett

Med chokladkräm:
88 kcal
6 g protein
6 g kolhydrater (1 g fiber, 1 g socker)
4 g fett

25 kommentarer:

 1. Dessa ska göras till helgen då det vankas bakning =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du gillar dem....blir ingen bakning i helgen för mig, men jag har bakat en stor sats som jag ska ta med ner till Fitnessfestivalen :)

   Radera
  2. Sv. :) Men din helg utan bakning blir nog strålande iaf.

   Radera
 2. Härliga muffins! Har också börjat köpa äggvita på dunk.

  SvaraRadera
 3. Ser fantastiskt smarrigt ut! Tänker prova dessa till första advent :) En fråga, fick tag på havremjöl senast jag var i USA och undrar om man ska ta 3 dl av färdigt mjöl? Tack för en väldigt inspirerande blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle nog ta lite mindre, kanske 2,5 dl havremjöl.
   Tack! :)

   Radera
 4. Så himla goda! Mina blev inte riktigt så luftiga som muffins brukar vara. Lite mer som bröd i konsistensen. Men supergoda hur som helst. Smaskens med lite philadelphia på. Tack så mycket för alla goda recept!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att de blev goda! Mixade du med stavmixer så att havregrynen blev till ett "mjöl"? :)

   Radera
 5. Gjorde det gamla pepparkaksreceptet idag (det länkade) fast jag tog lingonsylt istället och JELLAR va gott :D Tror jag testar det här receptet imorgon... är på någon slags pepparkaks-binge just nu :P :D TACK för att du delar med dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, jag förstår dig precis, har pepparkakskryddor i allt just nu :)

   Radera
 6. Vill passa på att tacka för en fantastisk blogg! Du är en stor inspirationskälla :)
  Sen undrar jag om man kan byta ut mandelmjölet mot något annat? Är allergisk mot mandel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ta lite mer havremjöl :) 0,5 dl borde vara lagom...

   Radera
 7. Måste man ha i något annat än proteinpulver eller kan man utesluta det helt ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du bör ha i något annat mjöl istället för proteinpulvret för att det ska bli rätt konsistens...

   Radera
 8. Åh, tvivlar inte på att det där är riktigt smaskigt! Kan du inte sälja receptet till Espresso house så att vi glutenintoleranta får något juligt att smaska på också?! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det vore något! Sjuk egentligen att nästan inga caféer har glutenfria alternativ!

   Radera
 9. Jag testade detta recept förra veckan och det blev gott men ganska torra, bör jag då ha dem inne mindre tid i ugnen eller ändra någon ingrediens?

  SvaraRadera
 10. Hej Sanna!
  Gud vilka enkla och goda muffins. Jag har gjort dom några gånger nu. Och det kommer bli fler.
  Tack!! :)

  /Maria C.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du gillar dem, det här är nog ett av mina favoritrecept...så fluffiga :)

   Radera
 11. Hej! Har testat många av dina bakrecept, het sjukt goda! Speciellt mjuk pepparrkaka och saffransmuffinsen, äter det varje dag nu :D En fråga, det står
  1 ägg (spara gulorna om du vill göra chokladkräm)
  2 äggvitor
  Ska det alltså vara 1 helt ägg samt 2 gulor? Kanske lite trög fråga.-

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Det är nog jag som skrivit lite otydligt. Texten med att man ska spara gulorna ska stå efter äggvitor.
   Så det är 1 helt ägg och 2 vitor i receptet.
   Gulorna kan du spara om du vill göra chokladkrämen :)

   Radera
 12. Riktigt bra blev dom! :)

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...