torsdag 7 november 2013

Crock Pot: "Shredded" chipotle kyckling

Förra veckan fick jag hem en Crock Pot och jag blev helt upprymd! Recept-idéerna började virra runt i huvudet och igår testade jag för första gången att laga med den.
För er som inte vet vad en Crock Pot är, ska jag förklara (text från återförsäljarens hemsida):

Crock-Pot är den bekväma vägen till god och nyttig mat för dig med ont om tid. Slow Cooking är otroligt lätt och man behöver inte vara någon mästerkock. Lägg ingredienserna i grytan, starta ditt långkok med Crock-Pot och gör något annat av dagen. Många timmar senare kommer du hem till en varm, inbjudande och hemlagad måltid.
Crock-Pot Slow Cooker lanserades redan på 70-talet i USA. 40 år senare och med miljontals nöjda kunder världen över är den för många idag ett självklart redskap i hemmet. Långkok är populärt även i Norden och nu är den äntligen här. Svensk receptsamling medföljer och fler goda recept finner du enkelt genom att titta på hemsidan eller varför inte Googla för att finna inspiration? Crock-Pot är originalet bland slow cooker och grytan finns i flera olika modeller och säljs på många butiker i Sverige och Norge.
Jag gillar verkligen konceptet att man bara stoppar ner alla ingredienser i grytan på morgonen (eller när man nu har tid), slår på värmen, går till jobbet och sedan när man kommer hem har man en varm och härlig gryta/soppa/varmrätt färdig att ätas. I och med att maten lagas på låg värme och under lång tid blir maten väldigt smakrik utan att man behöver tillsätta fett (om man nu inte vill det förstås). Det här är perfekt för den som inte hinner laga mat men ändå vill äta nyttigt. Visste du förresten att du kan tillgodose dig mer antioxidanter från grönsaker om du långkokar dem? För t ex vegetabiliska livsmedel med betakaroten, ett förstadium till vitamin A, gör kokning att cellväggarnas proteiner luckras upp och karotenet i cellerna kan frigöras. Det är därför positivt att koka , ångkoka (eller göra grytor med) grönsaker
Jag testade som sagt att laga i den igår och gjorde en "Shredded (strimlad) chipotle kyckling". Så gott och nu har jag matlådor för flera dagar!

Ingredienserna jag använde:
2 kg färsk kycklingfilé
1 hackad gul lök
2 stora morötter, skivade
1 stor palsternacka, skivad
Sås:
2 konservburkar körsbärstomater (krossade eller passerade tomater går lika bra)
1 hackad vitlöksklyfta
3 msk Chipotle-pasta
3 msk tomatpuré
1/2 msk soja
1/2 grönsaksbuljong-tärning
1-2 msk valfri sötning (jag använde stevia strö, men råsocker ger en härlig smak)
salt och peppar

Så här gör du:

Lägg morot, palsternacka och lök i botten
Trimma kycklingen och lägg den över grönsakerna
 Blanda ihop ingredienserna till såsen och häll över kycklingen
 Sätt Crock Poten på HÖG i 4 timmar eller LÅG i 8 timmar. När grytan är klar, ta en gaffel och dela sönder/strimla kycklingen och blanda ihop med såsen.
 Ät!!
Servera med valfritt tillbehör. Det är supergott med ris eller varför inte i en wrap?
 Har ni testat att laga med Crock Pot?

16 kommentarer:

 1. Har hört talas om det lite löst förr...Nu har jag surfat runt på det lite och nu MÅSTE jag ju bara ha en sådan. Hur har jag klarat mig utan fram tills nu ens? ;)

  SvaraRadera
 2. Men ååå! Det ser ju så himla gott ut! En variant på pulled beef typ? Ska testas i helgen! Jag har också hört talas om den den där crockpotten lite men för mig känns den lite överflödig, även om jag förstår att den är praktisk för många andra! Jag älskar min järn och lergryta! Brukar låta järngrytan stå på i ugnen över natten eller kvällen från det jag kommer hem tills jag går och lägger mig och sedan värma på när det är dags att äta. Jag pluggar hemma annars så det är himla enkelt att bara stoppa in i ugnen det antalet timmar jag vill ha grytan inne och och sedan plugga/ handla/ ta en promenad, ja lämna den helt enkelt åt sitt öde ;)


  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis!
   Just att den kan stå på när man är borta utan att man behöver oroa sig för att ugnen eller plattan är på är det som känns bäst. Plus att den spar energi :) Men lergryta och järngryta funkar lika bra :)

   Radera
 3. Alltså det där är ju bara så smart! Gjorde alltid pulled pork innan när jag jobbade i kök! Min sambo älskar det! Har inte tänkt på att det går att göra med kycklingfilé i och med att det är så fettsnålt! Detta måste jag testa! Wow!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag det är ju så gott....blir så mustigt och smakrikt! :)

   Radera
 4. Min farbror, som är kock, har använd croc pot länge och talar varmt om den för allt och alla. De två gångerna som vi haft "matlagar-dag" tillsammans och gjort mat i den, har resultaten blivit de möraste kycklingen jag någonsin ätit. Det var en "aha-upplevelse" när de möra filébitarna föll isär likt perfekt tillagad lax.

  På hans blogg http://runematomanen.blogspot.se/ finns många bra tips om du kollar i kategorierna "croc pot" och "långkok". Jag skulle gärna se dig göra din nyttiga touch på några utav dem. Är det något du kan tänka dig?

  Tack för en bra blogg! /Maria, info@mariaolovsson.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt, jag ska genast kolla in på hans sida, jag behöver all inspiration jag kan få :) Jag gjorde en annan version av crock pot kyckling idag och jag håller med, det blir så mört!

   Radera
 5. Ååååh jag älskar alla typer av pulled... kyckling, fläsk, nöt... allt går ner :D Med chipotle-pasta i, blir det här receptet väldigt starkt då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej då, chipotle-pastan är ganska mild så det blev inte alls så starkt.

   Radera
 6. Mina släktingar i USA har pratat om den men jag har inte riktigt tagit reda på vad det är, perfekt med ett inlägg från dig :) Kanske man kan önska sig en av tomten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det tycker jag du ska göra. Crock poten har gått varm här hemma sen jag fick den :)

   Radera
 7. Hej :) vore jätte roligt att få mer spännande och goda recept som man kan göra i en crock pot :)

  SvaraRadera
 8. Håller med ovanstående :)

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...