lördag 16 november 2013

Blueberry cornbread muffins

Har ni ätit cornbread någon gång? Åh det är så gott! Det är väl kanske egentligen fel att kalla det för bröd, cornbread är nämligen oftast sött som en kaka, precis som Banana bread. Brödet kommer ursprungligen från den amerikanska södern och ingredienserna är oftast majs, majsmjöl eller polenta, ägg, bakpulver, salt och matolja. Socker har man i för ett sötare bröd och det är så jag har ätit det de gånger jag testat.
Mitt absoluta favorit-cornbread är det som man kan köpa på Whole Foods (i New York) och även om det var väldigt sällan jag åt det när jag bodde där så kan jag berätta att det är fantastiskt gott ihop med en kryddig tomatsoppa :)
Jag har länge haft en påse polenta i skåpet men har inte riktigt vetat vad jag ska göra med den. Men så såg jag en bild på ett corn bread på Pinterest och en idé poppade upp i huvudet. Däremot var det en liten utmaning att få till konsistensen, i och med att polenta är grövre än mjöl. När man bakar glutenfritt måste man tänka till lite extra i och med att man utesluter gluten, det som vanligtvis gör att bakverken "håller ihop". Utan gluten faller det man bakar isär och man får tillsätta bindande ingredienser som ägg, fiberhusk, xanthangum eller liknande för att undvika att allt smular sönder. Jag blev nästan förvånad men jag fick till det på första försöket, vilket inte alltid är fallet. Det är sällan jag visar alla de hopsjunkna, brända, torra och totalt misslyckade experiment jag försökt mig på, men det händer en hel del kan jag lova! Men den här gången hade jag alltså tur. Muffinsen blev precis sådär luftiga och saftiga som jag önskade och polentan ger dem en grövre konsistens viket jag verkligen gillar!
Blåbären lättar upp muffinsen men det går lika bra att ha i andra bär eller varför inte grönsaker som paprika, majskorn eller jalapeños och ha dem som tillbehör till middagen. Det går också bra att grädda smeten i en liten ugnsform och skära majsbrödet i fyrkanter, vilket är det traditionella sättet att äta dem.
Blueberry cornbread muffins
10 st

3 dl (220g) polenta
1/2 dl (30g) rismjöl
1 dl (40g) havremjöl (mal mjöl av havregryn och mät som mjöl)
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk bakpulver
3-5 msk stevia strö/sukrin eller 3-4 msk honung**
1 tsk vaniljarom
1/2 tsk salt
1 dl (100g) osötat äppelmos
2 ägg
1 dl osötad mandelmjölk (eller valfri mjölk)
50 g blåbär

**Mer sötning ger en mer kakig muffins medan mindre sötning gör den grövre och lite matigare. Smaka av smeten och ha i sötning efter ditt tycke.

1. Mixa ihop alla ingredienser utom blåbären, med en stavmixer eller i en matberedare. Smaka av smeten och tillsätt eventuellt mer sötning. Häll smeten i muffinsformar, helst i silikon. Tryck ner några blåbär i varje form.
2. Grädda i mitten av ugnen på 180 C i ca 20 minuter.
3. Ta ut och låt svalna på galler.
Näringsvärde per muffins (av 10 stycken):
127 kcal
22 g kolhydrater
5 g protien
2 g fett

10 kommentarer:

 1. Svar
  1. De blev verkligen goda, jag måste baka fler! :)

   Radera
 2. hej! har följt dig och din blogg ett tag nu och tycker verkligen den är inspirerande. har en fråga bara, vad gör du av alla äggulor? eller använder du en behållare med bara äggvita? för det känns så hemskt att kasta alla gulor. du kanske har tips på vad jag kan göra med dem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag köper oftast äggvita på dunk eftersom jag mest använder äggvita. Om jag köper hela ägg ger jag gulorna till hundarna, gör sockerfri lemoncurd (recept på bloggen) eller liknande :)

   Radera
 3. Hej!
  Först vill jag tacka för en otroligt bra och inspirerande blogg! Provade dina nyttiga kanelbullar igår, super alternativ till vanliga bullar.
  Jag har en fråga. Jag har fått min första beställning från iherb och fick hem Greens+ som jag såg att du brukade använda. Jag har problem med att dricka det eftersom jag inte lyckas dölja illasmakande smaken i varken juice eller proteinshakear. Jag undrar därför hur du brukar dricka det och om du har lust att ge några tips kring detta?

  Tack så jättemycket för att du lägger tid på att inspirera andra genom bloggen! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna!

   Tack så mycket, vad kul att du gillade dem. Jag gjorde faktiskt kanelbullarna igår, de är mina favoriter :)
   Jag brukar oftast blanda ner greens + i shakern med mandelmjölk, proteinpulver, banan och bär. Jag har inget emot smaken men jag förstår vad du menar :) I värsta fall är det bara att svälja ner det med lite vatten och hålla för näsan, ha ha!

   Radera
 4. Gjorde dessa nu, jättegoda, inte för söta men ändå nåt "kakigt" om man är sugen på nåt gott :) dock hade jag banan istället för äppelmos :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att de blev bra! Håller med, de är inte så söta utan blir lite grövre....jag gillar det! :)

   Radera
 5. Hej! Hur maler man havren till mjöl?

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...