tisdag 16 april 2013

Världens godaste (och nyttigaste) Banana bread, New York och Sveriges Radio P4

Jag fick upp ögonen, eller jag kanske ska säga smaken, för "Banana bread" då jag bodde i New York. Det är ganska vanligt att man äter det till frukost (i tron om att det är nyttigt....det är ju trots allt banan i, då måste det vara nyttigt), det gjorde i alla fall de flesta som jag gick i skolan med, om de inte åt muffins eller bagels. Och det är inte så konstigt att det är så populärt...det är saftigt, sött, lite kladdigt och en blandning mellan en sockerkaka och ett bröd. Det är dessutom fullproppat med socker, smör och vetemjöl. Hej blodsocker-topp lika hög som Mount Everest!

På dansskolan jag gick på i New York (Alvin Ailey), hade vi faktiskt ett par lektioner i näringslära (även om det skulle behövts betydligt fler!) och jag kommer ihåg att jag blev chockad över mångas okunskap! Vi har generellt ganska bra koll på vad som är bra och mindre bra här i Sverige, det märker man när man åker utomlands. Vi satt bokstavligen och lyssnade på läraren som försökte förmedla att muffins, även om det var "Bran muffins" (muffins med havrekli) inte var en bra frukost. Jag kommer ihåg de exakta orden hon sa: "Muffins is cake, you shouldn't eat cake for breakfast"....nähä!?
Jag gillar ändå tanken på Banana bread och om man gör det med bättre och nyttigare ingredienser så är det faktiskt riktigt bra, både till fikat eller som mellanmål.
Det här brödet var en chansning. Jag var i Gävle över påsk och var sugen på att baka så jag slängde i det som fanns och höll tummarna. Jag tog ut det ur ugnen och lät det svalna lite. Det luktade fantastiskt gott men såg lite torrt ut på ytan...typiskt! Jag tog en kniv och skar en skiva...det höll ihop fint. Bröt av en bit och smakade och jag fick en sådan blick i ögonen som jag alltid får när jag äter något gott (David skrattar alltid åt mig mig för han kan direkt se på mig om jag tycker något är gott) ....å herregud vad gott det var!! Saftigt och lite sött av bananerna, lätt men ändå fin konsistens. Kan vara det godaste (och nyttigaste) Banana bread jag ätit.
Världens godaste Banana bread
1 bröd, ca 10 skivor

0,75 dl (40g) mandelmjöl
0,75 dl (40g) kokosmjöl
0,5 dl (20g) Whey complete vanilj (eller mer mandelmjöl eller havremjöl dvs malda havregryn)
2 väldigt mogna bananer, ca 180 g
65 g lättkesella
0,5 dl naturell yoghurt
2 äggvitor
2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
Valfritt: 1 msk stevia strö
15 g valnötter
1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Blanda ihop alla ingredienser utom valnötterna med en stavmixer.
3. Smörj en brödform med kokosolja eller naturell olja och strö mandelmjöl eller kokosmjöl i formen (så att brödet inte fastnar).
4. Häll smeten i formen, strö över valnötterna och grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
5. Låt svalna.
Passar utmärkt till eftermiddagsfikat eller till mellanmål (3-4 skivor är då lagom).
Näringsvärde per skiva (av 10):
81,5 kcal
5,3 g protein
5 g kolhydrater
4 g fett

Apropå New York så bokade jag flygbiljetter i förrgår, 2 veckor ska jag och David vara där i sommar!! Det  ska bli så kul. Vi ska göra lite studiebesök på olika gym, träna, äta god mat, shoppa och bara njuta av att vara i världens bästa stad. Så ni kan räkna med att det kommer bli en massa blogginlägg från New York i sommar.
Jag på stranden vid Montauk, Long Island och utsikt från Empire State Building
Imorgon kan ni om ni vill och har tid slå på Radion, kanal P4 mellan 14-14.30. Jag kommer då vara med och prata om muggkakor! Vilken trend vi alla har skapat, mugg-kakorna är här för att stanna, ha ha!

74 kommentarer:

 1. Äntligen ett nyttigare recept på bananbröd! har letat men inte hittat något bra, detta ska verkligen prövas!:D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testa, det blev riktigt gott. Åt det till mellanmål idag :)

   Radera
 2. Låter underbart gott, måste provas snarast! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du gillar det lika mycket som jag :)

   Radera
 3. hej!
  vad anser du om naturdiet bars som före/efter träning?! är de bra snabb energi eller är de lika dåliga som godis?
  hur är de i förhållande till bowns balls tex (https://www.bouncefoods.com/uk/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=78)?

  tacksam för svar! du verkar så sund och kunnig!
  kram :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Naturdiet bars har jag inte jättekoll på men kan tänka mig att de innehåller en hel del socker? Är de fettsnåla kan de vara bra att äta dem efter träning. Direkt efter träning ska man försöka äta protein och kolhydrater men inte så mycket fett. Därför är Bowns-bollarna inte så bra att äta efter träning. Som mellanmål med lite mer protein (lite keso eller kesella kanske) är helt ok, men man måste tänka på att de är väldigt kaloritäta (mer än 200 kcal för en liten boll). Då är det bättre att göra egna med dadlar, proteinpulver och lite nötter. Recept finns på min blogg.

   Tack :)

   Radera
 4. Åh, ska du till NY?! Det ska jag oxå - i september! Ser fram emot lite tips :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes! Det kommer bli en massa tips på saker att göra, bra mat och träning :)

   Radera
 5. HAHA alltså Sanna, gissa femtioelvaTUSEN gånger vad jag har suttit och skissat upp idag?! Ett recept på banana-pb-muffins. VAD ÄR GREJEN MED ATT VI TÄNKER LIKA?! Attans, nu måste jag vänta flera dagar innan jag "kan" baka och publicera det receptet...............

  och det ser gott ut. "Btw", liksom... ;) kram på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Great minds think alike!! Såklart....vi är ju nästan som tvillingsjälar ;) Ditt banan bröd kommer säkert bli ännu bättre!!

   Kram på dig fina!

   Radera
 6. Det var något helt nytt i mina ögon, vad kul. Enkelt också, passar mig bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var riktigt enkelt att röra ihop, nästan så man hinner köra ett pass på gymmet medan det står i ugnen ;)

   Radera
  2. Sv. Hehe ja precis, underbart =)

   Radera
 7. Suveränt! Jag har bakat det! Du är TOPPEN Sanna! Kram // Lena

  SvaraRadera
 8. Åh jag bakade ditt Morotsbröd förra helgen och tänkte att ett bananbröd hade varit gott. Som på beställning så lägger du ut det här! Ska bakas till lördagsbrunchen!

  Vill passa på att tacka för en superbra blogg! Så glad att jag hittade hit nu när jag på allvar vill äta hälsosam mat. When the student is ready the teacher appears... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, tankeläsning!! Hoppas det blir bra :)

   Så är det verkligen. När man är redo så dyker det upp lösningar och saker för att underlätta...ödet kanske? :)

   Radera
 9. Svar
  1. Det blev fantastiskt gott och saftigt :)

   Radera
 10. Detta måste jag testa!!
  Har du något särskilt på brödet, eller äter man som det är?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jättegott att äta det som det är men man kan bre lite cream cheese på eller keso-kräm :)

   Radera
  2. Tack!
   Ska baka det i morgon :) Perfekt till fredagsfikan/mellanmålet

   Radera
 11. Lät jättegott!
  Kan man ta hela mängden mandelmjöl och alltså strunta i kokosmjölet?
  /Amanda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det blir lite för löst och kletigt då, kokosmjöl binder mer vätska än mandelmjöl.

   Radera
 12. Oh, vad härligt med New York!
  Det går inte en dag utan att jag funderar på vad jag skall göra i sommar. Börjar bli lite stressad då alla runt omkring verkar ha sina planer bokade sedan lång tid tillbaka. Har tittat på N.Y då jag har släkt strax utanför. Dessvärre finner jag inte priserna överkomliga så det blir nog att jag väntar till vintern eller nästa sommar istället. Ser därför extra mycket fram emot dina uppdateringar!

  Apropå bananbrödet sedan; en väldigt dum fråga kan tyckas med tanke på att det är just "bananbröd", men smakar det väldigt mycket banan? Har jättesvårt för just banan och dess smak, men gjorde ett bananbröd för några månader sedan med kokosmjöl och då dämpades själva banansmaken en del till fördel för kokosen och jag gillade verkligen detta bröd. Tänkte om samma förhållande rådde i ditt recept med tanke på att du använder både mandel- och kokosmjöl.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är väldigt skönt att ha något bokat. Jag älskar att resa och det var ett tag sedan nu så det ska bli så kul att komma bort ett tag.

   Ja det smakar banan men inte överdrivet mycket. Som du säger så dämpar kokosmjölet och mandelmjölet banansmaken lite och har du i mer kanel så blir det nog ännu mindre smak av banan.

   Radera
 13. Testade denna idag och det var en mycket god "kaka" även om min blev lite smulig, den kunde nog stått inne i ugnen ett par minuter till.
  Är dock lite känslig mot mandel och jag känner att det kliar lite i munnen nu, vad kan man använda istället för mandelmjöl?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testa havremjöl istället (mal havregryn i matberedare), det borde funka lika bra :)

   Radera
 14. Hur blir det om man skivar upp brödet i 10 bitar och fryser in, fungerar det?

  SvaraRadera
 15. Hur blir det om man skivar upp brödet i 10 bitar och fryser in, fungerar det?

  SvaraRadera
 16. Ser super gott ut och är sugen på att testa. Undrar om jag kan bytta ut mandelmjöl mor fiberhusk då jag inte tål mandel? tack för svar. kram/Joana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Nej inte mot fiberhusk, men du kan byta mot havremjöl :)

   Radera
 17. Hej hej!
  Har börjat följa din blogg iom att jag nyligen börjat leka med proteinpulver och mera hälsosam kost! Så inspirerande! Jag kikar runt och betar av recept ett för ett och det här var super gott verkligen! Kommer att bli en favorit. Böt ut valnötterna mot sötmandel dock, passade super bra. Har fått mycket beröm för brödet då jag delat med mig av det till andra tränings/hälso entusiaster också, bra jobbat! ^^

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att höra! Det här är definitivt ett av mina favoritrecept också!
   Kul att även andra gillar det, riktigt roligt!! :)

   Radera
 18. Hej Sanna!
  Då jag hade två mogna bananer hemma var det helt klart givet att jag bara måste testa att baka. Inspireras ofta men har svårt att komma till skott att verkligen baka ;-)
  Ångrar mig definitvt inte, smeten var ju gjord i ett nafs! och guuuuuud så gott det var. Min dotter älskade det också!

  Tack för en härlig blogg med mycket inspiration och fina bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad kul att höra! Perfekt att även dottern gillade det!
   Tack snälla!

   Radera
 19. Ja fick till ett bananbröd utan banan!!
  Hade inga hemma men ville så gärna prova receptet direkt,mixdrade lite mellan mjölsorterna och använde bananprotein istället och ersatte det kletiga med bananen med äpplemos och det funkade riktigt bra faktiskt!
  Tack för alla dina underbara recept!

  Mvh Sofie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sofie!
   Grymt tips, då blir det som ett äppel-bröd istället för bananbröd :)
   Tack så mycket!! :)

   Radera
 20. Åh så sjukt gott det blev! Testade med casein ist för whey å det gick utmärkt. Smakar ju typ sockerkaka :) Jag strödde på lite flingsalt och hade lite färskost på. Bästa mellanmålet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att höra!!
   Ska testa att baka det med casein nästa gång , tack för tipset :)

   Radera
 21. Hej!
  Nu har jag bakat bananbrödet. En helt underbar dft spred sig i lägenheten, och inte bara det..vilken smakuppöevelse. Grymt gott!!
  Tack så innerligt för receptet!
  Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt!
   Det var så lite så, jättekul att det blev bra och att du gillade det :)

   Radera
 22. Fantastiskt gott och saftigt!! Hade dock inte kokosmjöl och yoghurt så det blev med kokosflingor och lite mer kvarg istället. Nu är den slut som tur är ;) Ska lätt göra det igen, tack ! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter gott, ska nog testa att ha i kokosflingor nästa gång.
   Ska också göra en till sats nu i helgen så jag har till mellanmål i veckan :)

   Radera
 23. Jag gjorde det här fantastiska brödet (som blev mer som en kaka för mig) i går och det var helt fantastiskt gott. Hela familjen älskade det och jag fick gömma undan några bitar för att överhuvudtaget får något för mig själv. De andra här hemma är skeptiska mot proteinpulver och tror att det smakar konstigt varje gång jag har bakat några av dina recept men det här gick minsann hem. Även fast att deras inställning är det som förstöra smaken och inte proteinpulvret.

  Nu till en fråga jag har:jag gjorde detta bröd i två omgångar, första gången utan sötningsströ och den andra med. Första satsen blev god men hade en bitter eftersmak medan den andra blev helt fantastisk. Kan detta bero på sötningen eller att bananerna inte var tillräckligt mogna första omgången? Jag bytte även ut kessellan mot hallon/rabarberquark och hade i en msk riven kokos.
  Nu kanske det blev svårt att svara på vad exakt som gjorde den andra omgången bättre så jag omformulera det till vad som kan ha gjort den första satsen att få en bitter eftersmak?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Ja det är mer som en sockerkaka än ett bröd :)
   Det låter absolut som att det är sötningsmedlet som gjorde att det blev bittert.
   Jag använder nästan alltid stevia strö från Ica och det ger sällan någon bitter eftersmak.

   Radera
 24. Underbart gott! Vill numera alltid ha en bit bananbröd till första koppen te på morgonen, gärna med lite jordnötssmör på. Tack för ett kanonbra recept! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar det, jag försöker alltid ha ett "bröd" i frysen så man kan ta fram och ha till mysfrukosten på helgen eller om man väntar besök :)

   Radera
 25. Hej!

  Nu har jag provat att baka detta brödet 3 gånger och har misslyckats varje gång. Jag följer receptet noggrant och väger ingredienserna. Har dock inte proteinpulver utan mixar havregryn till havremjöl. Jag har provat att köra med varmluft och utan varmluft. Jag har haft det inne i ugnen 45 min och även längre då det inte blir klart, det blir bara en gegga inuti och icke ätbart.
  Vad gör jag för fel tror du? Vill så gärna få det rätt! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nina!

   Jag har inte testat själv att göra det utan proteinpulver så det är mycket möjligt att det är det som gör att det inte blir bra. Testa att ha en annan mjölsort, typ dinkelmjöl eller något glutenfritt mjöl istället för proteinpulvret.
   Men som sagt, jag har inte gjort det utan proteinpulver så det kan vara så att det är det som krävs i detta recept... :)

   Radera
 26. Hejsan! Är kokosmjöl väldigt fint riven kokos? Går det isf bra att använda riven kokos om man inte lyckas få tag på kokosmjöl? eller kan man byta ut det mot något annat? Tack för alla superbra recept!

  Mvh
  Mathilda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Nej.
   Kokosmjölet görs av enbart FÄRSKA ekologiska kokosnötter som rengörs och öppnas och sedan skärs kokosköttet i mindre bitar som får torka. Sedan kallpressas kokosen för att separera olja och vätska från köttet som sedan tvättas flera gånger innan det torkas varsamt och pulvriseras till KOKOSMJÖL.

   Det är svårt att byta ut i och med att kokosmjöl suger åt sig mer vätska än andra mjöl.
   Det går att köpa kokosmjöl i vanliga livsmedelsbutiker :)

   Radera
 27. Ok då förstår jag! Tack så mycket! Görs mandelmjöl också på det sättet?

  Mvh

  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, mandelmjöl kan man göra själv genom att mala mandlar i en matberedare...men inte för länge, då blir det mandelsmör :)

   Radera
 28. Jag har bakat banan brödet flera gånger, hela familjen stuttsar i köket när den svalnar.
  Tack för ett underbart recept/ Veronica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att alla i familjen gillar det! :) Jag måste nog ta och komma på ett liknande recept med annan smak snart...men det är svårt att tröttna på det här ;)

   Radera
 29. Suuupergott! Enda negativa är att det är lite väl svårt att låta bli att ta en extra bit men det problemet ligger ju snarare hos mig än på kakan. ;) Tack för alla dina fantastiska recept. De underlättar för en bakningsfantast som jag! :) Kram, Viktoria

  SvaraRadera
 30. Jätte gott bananbröd, jag gjorde om det lite till ingredienser jag hade hemma och jag håller med ovanstående. Det är verkligen jättesvårt att inte ta en bit till, så fruktansvärt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det som är så roligt, att man kan byta ut och lägga till ingredienser som man har hemma....oftast blir det nästan bättre när man experimenterar lite ;)
   Kul att det blev bra!

   Radera
 31. Hejsan,
  Jag är allergisk mot nötter, kan man byta ut mandelmjöl mot ngt annat? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag har inte testat själv, men jag kan tänka mig att det funkar med havremjöl :)

   Radera
 32. heeelt underbart gott, som alla dina andra recept! Blir helt till mig varje gång jag stoppar i mig något nybakat från din blogg som smakar gudomligt. att nyttigt kan vara så oförskämt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att höra!! Det här är nog faktiskt mitt favoritrecept av alla jag gjort :)

   Radera
 33. det här är det andra receptet som jag testar från ditt receptarkiv, och precis som två lagersproteinbarsen så blev detta fantastiskt gott....även denna gång kunde jag dock konstatera att jag inte hade vaniljsmaksatt prot.pulver hemma...men gick minst lika bra med choklad.....men toppenbra recept det här :D...keep up the good work (och glad påsk :))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att receptet blev bra även med chokladpulver. Banan och choklad är ju aldrig fel ;)

   Glad påsk!

   Radera
 34. Använd casein istället för vassle. När du hettar upp vassleprotein förstör du proteinkedjorna. I övrigt ett bra recept. :tummenupp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det stämmer ju inte ;) Det är samma aminosyror i casein som i vassle och de förstörs inte genom att man bakar med dem. De ändrar sin struktur, men de förstörs inte, precis som att man inte förstör ett ägg när man kokar det :)

   Radera
 35. Testade precis detta, luktar supergott i hela lägenheten nu! Blev väldigt gott också men jag måste ha en superugn, körde på 150 grader och efter 20 minuter så var de bränt haha..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, jag du har definitivt en superugn, jag fick ha mitt bröd inne nästan 25 minuter tror jag :)

   Radera
 36. Låter jätte gott! Är detta ett bröd som du skulle äta varje dag eller mer ett helg bröd att njuta av?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är supergott :) Jag skulle absolut kunna äta 1-2 skivor som mellanmål varje dag :)

   Radera
  2. Även ur nyttighets synpunkt? :)

   Radera
  3. Ja absolut, men allt beror ju på vad och hur mycket du äter resten av dagen, inte enbart på ett livsmedel :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...