torsdag 4 april 2013

Tips på gröt-variation och svar på lite frågor

Ofta när man går på tävlingsdiet eller av någon anledning vill vara lite striktare med maten, blir det lätt ganska smaklöst och tråkigt och man tröttnar snabbt på kanel och kardemumma i gröten. Visst kan man variera kyckling, kött och grönsaker med olika kryddor men jag tycker det är svårare med frukosten. Jag fick tipset av en tjej jag tävlade tillsammans med när jag bodde i USA om att smaksätta havregrynsgröten med te. Efter att ha provat det med en massa olika te-smaker och aldrig blivit besviken, är det något jag gör ofta nu för att variera mina frukostar. Man byter helt enkelt ut vattnet mot bryggt te och låter havregrynen koka i te-vattnet. Det finns så mycket roliga te-smaker nuförtiden så det går att variera i oändlighet!
Till något helt annat :)
Jag får en hel del frågor och kommentarer och jag försöker verkligen svara på alla, men om det är någon jag missat så ber jag om ursäkt...tiden räcker inte alltid till :)

Jag fick en rad med frågor av en läsare som heter Sara för ett tag sedan, och istället för att svara i en kommentar tänkte jag besvara dem i ett inlägg. Det kanske är fler som vill veta samma sak :) Här kommer frågor och svar....

1) På mitt gym beskrivs de olika produkterna som finns att köpa och på redbull står det att den funkar både genom att ge energi innan och under ett träningspass och att påskynda återhämtningen efter ett träningspass. Funkar den verkligen som återhämtningsdryck? Är det samma för den sockerfri som för originalet? 
SVAR: Jag tycker inte att man kan se Redbull som en återhämtningsdryck. De baserar antagligen påståendet på att Red Bull (orginalet) innehåller socker och efter ett hårt träningspass är det bra att få i sig snabba kolhydrater för att optimera återhämtningen och uppbyggnaden av musklerna. Självklart ger det energi eftersom den innehåller bland annat socker och koffein men man ska absolut inte dricka en Red Bull innan träning! Du kommer få en snabb höjning av blodsockret och blir pigg men redan efter ett kort stund kommer det sjunka och du kommer bli ännu tröttare...inte så kul att känna så under ett träningspass! Och jag tycker att det är mycket bättre att ta en proteindrink tillsammans med en frukt eller ett par riskakor efter passet än att dricka en Red Bull. Den sockerfria varianten har inte samma effekt utan ger endast energi av koffeinet. Jag dricker hellre en kopp kaffe ;)

2a) Jag har hört många på mitt gym prata om att de har slutat äta fast frukost och istället dricker antingen aminosyror(om de nu heter så??) eller proteinpulver för att gå ner i vikt och äter första riktiga målet till lunch. Jag förstår att man "vinner" kalorier på detta sätt men är det att rekommendera? Eller sätter man kroppen i svält så att det som man sen äter görs om till fett direkt?

SVAR: Det är svårt att säga om det är bra eller inte, man måste se på helheten dvs vad man äter under en hel dag som avgör om man går upp eller ner i vikt. Visst är det som du säger, att du får i dig mindre kalorier och därigenom går ner i vikt, och det är bättre att dricka en proteindrink än att äta en skiva vitt bröd med smör till frukost.  Det är inget man kan hålla i längden i och med att kroppen behöver näring från både fett, protein och kolhydrater för att må bra. Men återigen, det är svårt att säga om man inte vet hur matintaget ser ut resten av dagen.

2b) om man nu måste/bör äta frukost, finns det någon "senaste tid"? Jag tycker om att gå en morgonpromenad innan frukost men ibland innebär det att jag inte äter frukost förrän 9,30-10,00. Påverkar ens mattider ämnesomsättningen? Finns det några generella "riktlinjer"/tumregler?

SVAR: För det första tycker jag absolut att man ska äta frukost!! Det spelar ingen roll när du äter egentligen eller vad du kallar måltiden för. Vissa äter fler måltider och oftare medan andra äter färre och större måltider. För mig (och de flesta jag hjälper med kosten) funkar det bäst att äta 5-6 små måltider utspritt över dagen, gärna med 2-4 timmars mellanrum. Äter du frukost senare bli resten av måltiderna förskjutna bara. Ämnesomsättningen påverkas inte av hur ofta du äter. Går det däremot lång tid mellan måltiderna sjunker blodsockret och man blir ofta grinig och sugen på snabb energi (snabba kolhydrater). Därför tycker jag att det funkar bäst att äta regelbundet.

3) förutom ålder-110, finns det något annat sätt att räkna ut sin maxpuls? Och kan man förändra sin maxpuls? 

SVAR: Ja, du kan själv testa genom att tex springa på ett löpband, men en pulsklocka. Öka hastigheten på bandet varje minut. När du inte klarar mer, kliver du av och tittar på din pulsmätare. Din maxpuls förändras hela tiden beroende på ålder, vilken aktivitet du utför (du kan förmodligen ta ut dig mer om du springer än om du sitter på en motionscykel)  och hur vältränad du är (vilken förmåga du har att ta ut dig).

4) ibland när jag tränar spinning eller intervallträning i grupp (springer intervaller tillsammans på löpband) så blir jag illamående och är nära till kräkning. Jag har fått höra att det beror på att man ligger nära sin maxpuls då, stämmer det?

SVAR: Illamående beror ofta på mjölksyra, eller rättare sagt din kropps förmåga att tolerera mjölksyra. Vissa klarar av det bättre och ju mer vältränad du är (rent konditionsmässigt) desto närmare din maxpuls kan du ligga utan att ta slut. Det kan också ha att göra med om du ätit nära ditt pass. Om man inte är van vid högintensiv träning kan man lätt bli illamående i början, tills kroppen vant sig. 

5) vad tycker du om bodypump? Har läst olika forskningsresultat där vissa säger att man bygger muskler på det och andra säger motsatsen. De som håller passen på mitt gym är väldigt vältränade och säger själva att de inte tränar annat än sina 3-4 bodypump-pass/vecka plus något konditionspass (oftast spinning).

SVAR: Det beror på hur man definierar vältränad. Har man en låg fett% och har synliga muskler (även om de inte är superstora) ser man ofta väldigt vältränad ut. För nybörjare kan man absolut bygga muskler av bodypump men för någon som tränat ett tag kan det behövas tyngre styrketräning. I och med att man gör så många repetitioner så räknar jag det mer som uthållighetsträning eftersom att man bygger störst muskelvolym (hypertrofi) i reps-spannet mellan ca 8-12 repetitioner.

6) kan du tipsa om några bra omega-3 kapslar? Har sett att innehållet skiljer sig åt i olika kapslar... 

SVAR: Jag använder själv Omega-3 från Strength som jag köper från Proteinbutiken. Det är bra om kapslarna innehåller 1000 mg per kapsel. Pikasol från Apoteket är också bra (men dyr).

Det blev många frågor haha! Men jag hade verkligen uppskattat svar :-)


Hoppas att du fick svar på dina frågor Sara ;)

17 kommentarer:

 1. JAG har också en snabb fråga!! :) (och tack för en jätte bra blogg :) )

  Jag undrar om du kan förslå vad man kan äta (mat/vitaminer osv) som motverkar muskelnedbrytning?
  Hoppas du har tid att svara :)

  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att förhindra muskelnedbrytning gäller det att du får i dig aminosyror (protein). Antingen får du i dig det genom att äta proteinrik mat (kyckling, kött, fisk, ägg, magra mejeriprodukter) eller genom proteinpulver eller BCAA. Du måste också styrketräna så att du "säger åt" kroppen att behålla dina muskler.

   Radera
 2. Nu måste jag också fråga :) Något jag undrat länge är varför så många väljer att utesluta proteinpulvret som den annars blandar i gröten under en diet? Alltså om man ändå äter gröt (kolhydraterna), är det enda syftet att spara 120 kcal som proteinpulvret innehåller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter jättekonstigt! Det har jag aldrig hört. Däremot så brukar många behöva minska ner på gröten (kolhydraterna) och därför inte kan äta sin vanliga grötfrukost. Men att man tar bort proteinpulvret låter konstig tycker jag.

   Radera
 3. Låter som att personen som skrivit fråga nr 2 pratar om periodisk fasta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja kanske...men då äter man ju inte ens proteinpulver till frukost, då tappar man ju hela syftet med att fasta ;)

   Radera
 4. Nästan så att jag måste återgå till gröten igen, iaf för att testa detta =)

  SvaraRadera
 5. Ninna: Jag syftade inte på periodisk fasta, utan snarare bara det "fenomen" att väldigt många som skriver om sina dieter skriver om gröt med proteinpulver som ngt förbjudet under diet och längtar tills de är klara med dieten så att de får njuta av denna frukost igen. O jag undrar bara varför gröt med proteinpulver hämmar dieten så pass att den utesluts..även om personen i fråga äter frukost.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har med mjölksockret som finns i proteinpulvret att göra. Jag går på diet nu och ALLA mjölkprodukter har fått stryka med (kvarg, keso, alla sorters proteinpulver) till förmån för mer ägg, kött, havregryn mm. Det vill säga riktig mat.

   Radera
  2. Ja precis, vi brukar också ta bort mjölkprodukterna mot slutet av dieten på de vi coachar, men jag måste erkänna att det oftast bara är sista veckorna. Jag har dietat flera gånger och oftast bara tagit bort mjölkprodukterna sista veckorna, det har funkat kanon ändå. Men en del är känsligare än andra så det kan vara smart att minska på mjölksocker :)

   Radera
 6. Jag har en fråga angående kolhydrater. Jag har den senaste tiden lite omedvetet ätit mindre av typ bulgur, quiona osv till lunch/middag. Äter dock alltid mycket rotfrukter och havregryn till frukost. Hur viktig är dessa kolhydrater egentligen och hur mycket bör jag i så fall äta. Jag styrketränar 4-5 dagar i veckan och försöker springa några gånger per vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite svårt att säga. Känner du att du orkar med din träning och känner dig pigg och blir starkare så är det inga problem. För att bygga muskler behöver du dock kolhydrater så du får helt enkelt känna efter om du behöver mer :)

   Radera
 7. Hej!

  Vad kul med lite tips på grötvariationer även nu under diet, blir så lätt att man kör på samma som man brukar.
  Provade med ett svart chokladte och hade hemma imorse toppat med hallon och lite kokos, gott!
  Men tänkte på det, är svart te sämre än grönt te? Vill veta vilket som är bäst nu under diet så jag kan köpa hem lite nya smaker! :)
  Hoppas du får en fin fredag!
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svart te innehåller ju koffein medan grönt te även innehåller antioxidanter och har en viss fettförbrännande effekt så grönt te kan nog vara att föredra :)

   Detsamma Anna!
   Kram

   Radera
 8. Hej! Jag har också en fråga (sorry ifall du besvarat liknande frågor förr). Dessa härliga bakelser, efterrätter, mellanmål som du delar med dig av - äter du sådant varje dag? Det vore ju super om man kunde äta alla dessa godsaker varje dag :-) Men det kanske också beror på hur mycket man tränar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hänger ju på kalorier in-kalorier ut, så hur mycket du kan äta avgörs även på hur mycket du tränar.
   Jag äter mugg-kakor, proteinmuffins och pannkakor nästan varje dag, men de består av sådant som jag har p åmitt kostschema (havregryn, ägg, proteinpulver, bär). Bakelser och sånt sparar jag till kanske en gång i veckan.

   Radera
 9. Tusen tack!! Jag fick bättre svar än jag kunnat tänka mig! Verkligen tack för att du tog dig tiden att svara! :D

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...