onsdag 24 april 2013

Har ni testat Zoats?


Jag tycker det är väldigt roligt att variera mina frukostar och jag letar hela tiden efter ny inspiration. Det är väl under mina dieter som det kan bli lite enformigt men sedan jag startade den här bloggen (och @tastyhealth på Instagram) har jag nog aldrig ätit så varierat som jag gör nu. Det är annars lätt att man snöar in på sin vanliga frukost och jag har själv varit en sån som varje dag år ut och år in ätit "traditionell" frukostmat med yoghurt och smörgåsar (det var i och för sig länge sedan jag åt det nu).

Jag trodde jag testat det mesta tills ett ord jag aldrig hört förut dök upp på Instagram...nämligen "Zoats". Vad är nu detta tänker ni? (det tänkte jag också). Jo det är helt enkelt Zucchini, Oats (havregryn) och äggvita som man kokar ihop som gröt. Låter ju jättekonstigt, men nyfiken som jag är var jag bara tvungen att testa. Det var förvånansvärt gott!!
Fördelen med detta är att man kan äta en stor portion som man blir rejält mätt på utan speciellt mycket kalorier samt att man får i sig fibrer och vitaminer från zucchinin och det är ju aldrig fel! :) Att bli mätt på lite kalorier kan annars vara svårt, framförallt om man vill gå ner i vikt eller är på diet inför en tävling eller liknande. Att få in grönsaker i maträtter är ett perfekt sätt att kunna äta större volym mat men med minimalt med kalorier. 
Det smakar inte alls zucchini och äggvitan gör gröten krämig och god och tillför bra med protein som också det bidrar till att det mättar bättre. Låter väldigt konstigt men testa, det är roligt att våga göra något annorlunda!!!

Zoats, grundrecept
1 port

1 dl (ca 30g) havregryn (du kan ta mindre om du vill ha mindre kolhydrater)
1-1,5 dl finriven zucchini (ju mer finriven desto mindre smak av zucchini)
0,5 dl äggvita på dunk (eller 1,5 äggvitor, men det blir krämigare med äggvita på dunk)
1 krm salt
1 msk stevia strö eller ca 5 stevia droppar vanilla créme
1-2 tsk kanel (valfritt)
2-3 dl vatten eller mjölk (beroende på hur lös du vill ha gröten)

1. Ha i havregryn, zucchini, salt, stevia, kanel och mjölk/vatten i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och koka i ca 3-4 minuter, rör om då och då.
2. Ha i äggvitan och rör om ordentligt ett tag så att det inte blir några klumpar (inte att rekommendera, blir riktigt otrevligt!) utan blir en slät krämig gröt.
3. Häll upp i en skål och servera med lite proteinfluff eller varför inte lite varma bär och en klick keso :)

Näringsvärde per portion (bara gröten, gjord på vatten):
141 kcal
10 g protein
19 g kolhydrater
2 g fett

Idag ska ska David och jag försöka planera hur vi ska få upp detta åbäke till Gävle nästa vecka...
Vi var i Nyköping i helgen och hämtade det (det står just nu i vårt cykelrum, grannarna är nog inte så glada, hi hi) och ska frakta upp det till Davids föräldrars gård där vi har en massa annan utrustning, bland annat en stor släde man kan lasta på vikter på och dra eller putta, som kan användas vid workshops, teamträffar och bara att träna med på somrarna. Så roligt! Vi ska nog inviga det på nästa Teamträff och köra lite strongman-träning med efterföljande grillning....det kommer bli riktigt skoj!

20 kommentarer:

 1. Inte förvånad alls - zucchini är väldigt gott i bak och liknande,detta låter till och med som en gröt som jag blir sugen på :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja zucchini ger ju inte så mycket smak utan mer volym och lite krämighet...mums :)

   Radera
 2. Hej!
  Ny trogen bloggföljare här :)
  Jagaförstår inte riktigt... hur kan hela portionen ligga på 141 kalorier när bara 1 dl havregryn ligger på ca 130 kalorier?

  Superbra och inspirerande blogg! Jag ÄLSKAR den :) kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Havregryn innehåller ca 370kcal/100g så 30g ger då ca 110kcal, 1äggvita är i snitt 15 så runt 23 för 1.5. Plus det från zucchinin. Blir i slutändan runt 140 för kalaset skulle jag tro:).

   Radera
  2. Jag säger som ovanstående talare ;)

   Radera
 3. häftigt! Provade i morse att först tillaga havregryn, några jordgubbar lite vatten i micron tills det var en torr gegga, sen på med yoghurt och blanda runt, lite kanel och walden farms syrup på toppen. Blev himla gott och jag fick både grötfrukosten och yoghurtfrukosten i ett! nom nom! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. låter som en härlig gegga :) Så himla kul att prova på nya saker!

   Radera
 4. Åh, jag gjorde en annan variant på zucchinigröt för några veckor sen men använde inte havregryn alls; http://jossan.shapemeup.se/2013/03/22/gron-grot/ blev väldigt gott faktiskt och proteinrikt tackvare proteinpulvret! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har sett att många gör dem utan havre och då kallas det tydligen för zeggs (zucchini och ägg) :)

   Radera
 5. jag gillar att göra zeggs till mat när jag vill hålla kolisarna nere, har DU provat DET? Låter skitäckligt jag vet. I alla fall tråkigt. Jag tänkte att "aja så länge det är någorlunda neutralt iaf, så är det bukfylla passande till en god bit kött eller gryta" ;) MEN det var sååå gott, nu äter jag det ofta rakt upp och ner utan något till :o hur man gör? ja... gissa – man häller en 3-4 äggvitor över riven zucchini i en kastrull, "kokar"(/steker?) upp och kryddar ev m lite salt och peppar. Klart! Passar till ALLT, men min favvo är solo med en klick keso och sriracha över... SÅ GOTT DU MÅSTE PROVA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmmmm :) Jag har kört på zucchini-omelett förut men detta låter snäppet vassare! Ska testa!
   Tack Fanny :)

   Radera
 6. Evelina Sjöstedt29 april 2013 kl. 10:02

  Så otroligt gott Zoats var!! Kunde inte tänka mig att det skulle vara så pass bra men tjo fick ja! Grym blogg för övrigt, keep up the good work! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det gott!!?? Och så mättande, det är nog min favoritfrukost just nu :)

   Radera
 7. Jag tål inte havregryn. Tror du man kan göra gröt på bara zucchini och ägg, eller kanske ha i en dl proteinpulver istället. Min mage klarar inte av för mycket fibrer. :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Ja det kan man göra, då kallas det "zeggs" (zucchini + eggs :)
   Du kan ha i proteinpulver då om du vill, både vassle och casein funkar. Se till att blanda ägg och zucchinin ordentligt.

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Det här var ju jättegott! Insåg dock att det var en aubergine och ingen zucchini som låg i kylen. Funkade det med om man skalade den och kramade ur lite vätska :) Fast nästa gång ska det göras på riktigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, ja men det borde ju funka minst lika bra, bara smaken som kanske blir lite annorlunda :) Kanske får kalla det #auboats då ;)

   Radera
 10. Vad är anledningen till att man i steg 2 ska tillsätta äggvitan? Varför inte på en gång? Skalar du Zucchinin? TACK för din underbara blogg!!:))

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att gröten ska koka ihop och bli krämig först, samt att lite av vattnet från zucchinin ska koka bort. Tillsätter du ägget först blir det lätt klumpar.
   Nej jag skalar den inte :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...