fredag 12 april 2013

Älskade muggkaka, artikel i Metro

Någon som känner igen ansiktet? :)
Fler och fler börjar få upp ögonen för de fantastiska mugg-kakorna och jag fick förmånen att sprida budskapet till allmänheten i tidningen Metro idag. Jag fick upp ögonen för dem för drygt ett halvår sedan då jag såg dem på olika amerikanska bloggar. Jag började experimentera med olika recept och nu går det inte en dag utan att jag äter en, antingen till frukost eller till kvällsmål i form av en casein fudge kladdkaka.

Här kommer några av mina favorit-muggkakor (fler finns i receptregistret):
1-minuts mandel & kanel muggkaka med cream cheese proteinfrosting, mandlar och blåbär
Choklad muggkaka med vaniljkesella och jordgubbar (low carb)

Casein fudge kladdkaka
Grundrecept på min bästa frukost-kaka

Moccachino muggkaka med kesokräm och blåbär
30-sekunders microproteinkaka med jordnötsbollar, jordnötssmör, blåbär och varma hallon
Receptet som är med i tidningen är min "1-minuts morotsmuggkaka  med cream cheese frosting" som är en low carb variant. Jag gjorde häromdagen en version med havregryn i och den blev fantastiskt god! Perfekt till frukost eller som mellanmål innan eller efter träning. Här kommer receptet!
Morotskaka muggkaka med kokos-cream cheese frosting
1 port

4/6 dl (ca 25g) havregryn
1 tsk bakpulver
1-2 tsk kanel
1 msk stevia strö
1 kapsyl vaniljarom (Dr Oetker, finns i bakhyllan i vanliga butiker)
1,5 msk barnmats morotspuré (typ Semper)
1 msk lättkesella
1 ägg
2 msk finriven morot
2 msk valfri mjölk (jag använde lättmjölk)

Frosting:
1 dl (100g) minikeso eller lättkesella (jag gillar en blandning av båda)
2-3 msk cream cheese, valfri fetthalt (jag hade 5%)
2 tsk stevia strö
1/2 kapsyl vaniljarom
1 msk riven kokos

1. Blanda ihop alla ingredienser, utom den rivna moroten med en stavmixer. Blanda i moroten.
2. Häll smeten i en smord stor mugg eller skål (jag smorde med kokosolja). Kör i micron på högsta effekt i ca 1 minut. Kolla om den är klar, kör annars i ytterliga 30 sek-1 minut. Låt svalna lite.
3. Blanda ihop ingredienserna till frostingen med en stavmixer (eller en sked, stavmixer får bort klumparna i keson).
4. Bred på frostingen och ät på en gång.

TIPS! Muggkakan kan göras i förväg och den håller upp till ett dygn i en matlåda. Förvaras helst i kylen.

Näringsvärde per portion:
324 kcal
26 g protein
24 g kolhydrater
13 g fett
Är ni frälsta vid muggkakor än?? :)

30 kommentarer:

 1. Du fick mig att göra mitt första muggkoppsexperiment typ..förra veckan efter att ha suktat.
  Jag körde åt kladdkakehållet och det blir slurp filibabbba - men det brukar gå stegvis för mig.
  Så snart är jag nog lika hooked som du!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mums! Man får testa några recept så man hittar sina favoriter, jag är som sagt helt hooked! :)

   Radera
 2. Svar
  1. Ja det var roligt! :) Kul att få vara med och sprida muggkakan i Sverige ;)

   Radera
 3. Bakar alltid dina underbara proteinbröd, så pass ofta att receptet sitter i ryggmärgen vid dethär laget ;)

  Hittade dock samma recept idag, tycker det är helt uppenbart att hon tagit ditt recept utan att ange källa så jag ville tala om det för dig...

  http://idawarg.chic.se/recept-enkelt-nyttigt-proteinrikt-och-glutenfritt-brod/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, jag ska kolla :)
   De är mina absoluta favoritbröd till helgfrukostarna!

   Radera
 4. Åh vad kul!!:) äääälskar din recept!:) ett tips från mig som jag brukar göra är vanilj-casein kaka :) som din fudge casein chokladkaka men istället vanilj och mandelmjöl :) mumssss med hallon och mandelsmör! Trevlig helg! Tack för att du delar med dig av dina underbara recept så det blir lättare att undvika det onyttiga :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har testat det några gånger och jag kan inte annat än hålla med, det blir fantastiskt gott!! Och med hallon och mandelsmör...himmelrike!

   Radera
 5. Såg alldeles nyss detta i metro, vad kul =)

  SvaraRadera
 6. Vad roligt!! Grattis :-) du är så duktigt! Så kreativ med alla roliga recept!! Ska prova morotskakan imorgon tänkte jag ;-)
  Trevlig helg! Och tack för en fantastisk blogg med kanon bra läsning!

  SvaraRadera
 7. Hej Sus,
  Kul att fler svenskar nu kan ta del av dina underbara recept och din inspiration! Du har varit en stor inspirationskälla sedan jag hittade dig på instagram för ett tag sedan. Det känns bra att veta att jag inte är den enda vars val blir ifrågasatta. Kan förstå att folk undrar, men ibland blir man trött på att förklara att man varken bantar eller går på diet. Antar att de menar väl då det är många tjejer i min ålder (17, snart 18) som får ätstörningar tack vare dagens kroppsideal.
  Hur som, anledningen till att jag skriver är för att jag först och främst ville gratulera, tacka och hälsa, men även för att jag undrar vad du använder för deodorant. Udda fråga kanske, men jag har med åren fått svårare att kontrollera svetten så jag tänkte fråga någon som tränar mycket haha.. Är ganska trött på lökringar som behöver täckas med extra tröjor.
  Tack igen och hoppas du har förståelse för min lilla roman :)
  Hälsningar Jenny :D

  SvaraRadera
 8. När jag kom hem från gymmet så satt den här artikeln på kylskåpet. Jag nog måste ha gjort någon form av intryck på dem via dina recept i alla fall. :p

  SvaraRadera
 9. å dette så godt ut! Jeg elske bloggen din! jeg kommer fra Norge, men du er et stort forblde for meg! Har du enn oppskrift på lavkalori vaffler ? Liker mye mat for lite kalorier, noen tips:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, samma här, myckt mat för lite kalorier. Du kan blanda i 0,5 dl pumpapuré i smeten, 3-4 msk havregryn, 1 skopa vaniljvassleprotein, 1-2 msk kokosmjöl, 3 äggvitor, 1/2 msk fiberhusk och lite smaksättning, typ kanel. Det kommer bli kalorisnålt :)

   Radera
 10. Åh vad kul :) Härligt !!
  jag har testat några av dina muggkakor, och herre vad gott det är. Blev utan häromdagen då killen glufsade i sig en, men först skulle han inte ha =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, det är godare än vad man tror...och ser ut. Vissa blir katastrof-fula men ack så goda :)

   Radera
 11. Roligt att även DU uppmärksammans (och inte bara dina mug cakes)!
  Jag har ännu, då jag saknar micro, inte provat några av dina recept men för varje ny version som kommer upp överväger jag om det inte vore värt att investera i lite ny köksapparatur trots allt ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan annars göra dem i ugnen också, ca 175 C i 10-15 minuter :)

   Radera
 12. Mug Cakes har då existerade länge? Jag har åtminstone lagat dom sedan jag var en liten flicka, i hälsosam variant dom senaste åren. Men kul att dom som inte har provat får chansen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de lite kaloritätare varianterna har funnits länge, men det är väl först nu de börjat bli populära, framförallt de nyttigare...

   Radera
 13. Alltså det är så jag får tårar i ögonen, du anar inte hur lycklig jag blev när jag hittade hit till denna blogg! TACK FÖR ATT DU FINNS OCH SPRIDER DINA KREATIONER!!! Du har gett mig baklusten tillbaka (och det betyder väldans mycket för mig)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sandra!
   Vad glad jag blir av att höra det! Så himla kul att du fått bakglädjen tillbaka, att baka är ju det bästa som finns (nästan i alla fall;)

   Radera
 14. Jag är också en av alla de glada som har hittat till din blogg. Älskar o baka, men ännu mer "att äta gott". Varje dag i alla olika skapelser. Men jag är helt ny när det gäller Stevia. Vilken av alla produkter ska man välja. Vilket märke kör du? Och om man inte får tag i detta fabrikat, vilket skulle du i så fall rekommendera och absolut inte rekommendera.. :)
  Tack på förhand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag använder alltid Stevia strö från Ica, Icas egna märke. Jag tycker också att sukrin och sukrin gold från Funksjonell mat är bra.
   Du bör undvika sötningsmedel med aspartam (typ canderel stevia eller hermesetas).

   Radera
  2. Toppen, då ska jag investera i Stevia strö från Ica. =)
   Tack snälla för ditt svar!

   Radera
 15. Hittade precis hit och skulle gärna vilja testa såna här mugg kakor men det var så mycket i dom som jag ej tål...Kan man göra på boveteflingor/kokosmjöl istället och måste man ha ägg? Kan man göra utan kesella - mjölk produkter, typ använda kokosmjölk eller egen gjord mjölk...Ser så himla gott ut ju...*hehe*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Du kan byta havregryn mot boveteflingor. Ägg måste du ha i för att de ska bli som sockerkakor, men du kan använda "linfrö-ägg/flax-egg" (Googla det) istället för vanliga ägg. Istället för keso/kesella kanske du kan använda något med liknande konsistens...tofu eller liknande? Mandelmjölk kan du använda istället för vanlig mjölk.

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...