onsdag 14 november 2012

Proteinfluff: Casein fluff vs whey fluff

Proteinfluff, denna underbara kreation! Många av er som tränar och äter en hel del proteinpulver har säkert redan stött på detta men jag tänkte ändå förklara hur man gör och skillnaden mellan ett proteinfluff gjort av whey eller casein.

Fluff är helt enkelt proteinpulver som man med en elvisp vispar till en gräddliknande konsistens, med eller utan bär, och av relativt lite pulver kan man få en hel skål full med fluff. Man blir med andra ord ganska mätt på väldigt lite kalorier, något som kan vara bra om man av någon anledning vill hålla sitt kaloriintag nere.

Fluff av caseinpulver:
Casein kan man "fluffa" med eller utan bär. Det finns en massa sätt att göra det på men så här bukar jag göra.
Utan bär blandar du bara pulvret med tillräckligt med vatten eller mjölk för att få en tjock grynig massa. Ställ in geggan i kylen i minst 10 minuter. Ta ut och vispa med en elvisp eller ballongvisp i ett par minuter tills det blir fluffigt. Tillsätt eventuellt mer vatten allteftersom om det behövs.
Med bär mixar du bara frysta (eller lätt tinade bär) med stavmixer tillsammans med geggan innan du vispar med elvisp.
Fluff av whey:
När man använder whey måste man använda sig av bär för att få bästa resultat. Du mixar helt enkelt proteinpulver och frysta bär med en stavmixer till en geggig massa. Tillsätt därefter vatten eller mjölk medan du vispar med elvisp. Ju längre du vispar desto fluffigare blir det. Du kan också tillsätta lite xanthan gum för att fluffet ska hålla sig lite bättre.
Ett fluff på whey får med "substans" om ni förstår vad jag menar och mixar du mycket bär blir resultatet nästan som glass :-)

Fluff kan man ha som topping på gröt, pannkakor, våfflor, proteinbakelser, som fyllning i rulltårtor/crêpes eller helt enkelt äta det som det är direkt ur skålen.



Min vän Anna från Proteipow har gjort en jättebra artikel med en guide och recept på proteinfluff på Bodybuilding.com's hemsida. guide till proteinfluff. Den artikeln hittar ni HÄR.

Vad brukar ni göra med proteinfluff?


30 kommentarer:

  1. Jag har försökt mig på fluff med kasein utan bär ett antal gånger, men lyckas aldrig få upp det speciellt mycket. Har fått en liten luftig konsistens men inget så där jätte gottit fluff. Har provat alla konstens regler. Undra vad jag gör för fel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmmm, kanske du använder för mycket vatten? Det brukar göra att det inte blir så fluffigt. Använder du frysta bär? Kolla in länken i slutet av inlägget, där finns recept. Om du följer det så ska det nog funka :-)

      Radera
  2. Nu har jag handlat så jag kan baka en del av dina recept. Men jag saknar ännu mandelsmör. Har för mig att du skrivit någonstans att man kan mixa mandel i mixern och sedan tillsätta lite vatten. Stämmer detta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mandelsmör gör du genom att först rosta nötterna lätt i ugnen. Sedan köra dem i en matberedare tills det blir ett smör :-) Du kan nog Googla på det för att se instruktioner på hur man gör...

      Radera
  3. Svar
    1. Eller hur! Love it....använder det på typ allt :-)

      Radera
  4. haha, jag är så lat så jag orkar aldrig vispa mer än en minut. men gott blir det ju ändå, borde kanske prova att vispa längre så man "får mer" att stoppa i munnen när det är dags för kvällsmålet. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja gör det, framförallt om du vispar vassle med bär och lite mjölk...det blir världens fluff!!

      Radera
  5. Blir en tur till proteinbutiken i helgen ser jag. Måste prova fluffet. Använder du samma smet till pannkakor som till våfflor?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det tycker jag du ska göra :)
      Ja det brukar funka att använda samma smet. Kolla mina havre/blåbärs-pannkakor, den smeten funkar bra till våfflor. proteinbutiken har äben en pannkaksmix som jag ofta gör våfflor av :)

      Radera
  6. Har gjort två försök, men lyckas ändå inte få till något stort gottit fluff. Du får komma hem till mig o visa hur man gör=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad trist :( Vad har du för proteinpulver?

      Radera
  7. Jag har Body Science från mmsports.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du Diet Fuel eller 100 % Casein? Diet fuel kommer inte funka, det ska helst vara micellärt casein. Kolla på innehållsförteckningen :)

      Radera
  8. Det är Casein jag har. Ser så gott ut att få till ett sånt riktigt fluff. Har försökt idag med, men tror jag ger upp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad trist...prova en gång till :) Mixa 100 g frysta bär med casein och någon matsked vatten tills det blir geggigt. Ta sedan en elvisp och börja vispa, häll på någon tsk vatten åt gången och fortsätt vispa tills det blir fluffigt. Jag håller tummarna!

      Radera
  9. Måste bara säga att dina recept är helt magiska och ger massor av inspiration!! Har provat att fluffa enligt ovan och det funkar kanon - provade också att när man fluffar caseinet andra gången att blanda ner ca: 3/4 dl lättkvarg i och vispa --> mouse ^^ Hett tips för lite mer "lyxkänlsa".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Cecilia!

      Tack så mycket!! Jag testade faktiskt också härom dagen att ha i lite kesella....score! Gud vad gott det var!!! Vi tänkte lika ;)

      Radera
  10. Ha ha ja tänk vad som hänt sedan jag pillade ihop detta för snart 13 år sedan.
    Har haft säkert 100 klienter från hela Sverige som varit och lärt sig detta recepts.
    Idag när jag stöter på så ler jag bara :-)
    Kul.
    Det var dessutom innan internet gjorde sitt riktigt intrång :-)
    All heder till dig som fortsätter att utveckla konsten att äta gott och hålla god form.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är ett geni, det är allt jag kan säga :)
      Det är sjukt vad detta "receptet" har spridit sig...nu finns det till och med artiklar på www.bodybuilding.com om fluff :)
      All heder till dig 8och din familj) för att ni är så fina förebilder!

      Radera
    2. Tackar ödmjukt:-)
      Men skall hedra dig och dina kunskaper så snart jag kan, med ett matlagningsprogram ;-)

      Radera
  11. Tack för tipset! Har alltid velat göra fluffet och det funkade super bra om man följde dina steg :) Var riktigt gott på gröten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott? Jag brukar äta det till kvällsmål med lite riven kokos över, eller som du gjorde, ha det på gröten eller muggkakor :)

      Radera
  12. Måste bara tipsa om att fluffa på äggvita - det blir gigantiskt :D
    *Vispa 100g/3 st äggvitor tsm med ca: 100 g hallon (frysta)& stevia m elvisp
    *Blanda i 1 skopa (30 g) whey och 2 tsh funlight och ca: 1 msk vätska och vispa vidare

    Grymt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har hört flera som gjort så, men jag har inte testat själv, ska absolut testas! :)

      Radera
  13. Hej!
    Vad motsvarar en skopa casein i dl? Och hur många gram är en skopa? Hur mycket casin/frukt/vatten brukar du ha i en portion fluff?
    Tacksam för svar, älskar dina recept!
    Med vänlig hälsning, Rebecca

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det beror på pulver, men 1 skopa är väl drygt 0,6 dl.
      Skoporna är olika beroende på märke och pulver men i det jag använder är 1 skopa ca 25 g.

      Jag kör 25-30 g casein, ca 100 g bär och börjar med 0,5 dl vatten och tillsätter mer vid behov :)

      Radera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  15. Do you know if its possible to substitute the casein with a thickening agent like lecithin or glucomanna? Or something else?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi! I don't think this will work without any type of protein powder....

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...