fredag 23 november 2012

Proteinvåfflor med vaniljkräm och kanelstekta äpplen

Snart helg och dessutom löning idag, wohoo! Denna helg kommer det bli storhandling, börjar bli tomt i kylskåpet och skafferiet nu. Jag har en massa recept i huvudet som jag vill testa nu inför jul så det blir nog några timmar framför spisen skulle jag tro :) Jag får helt enkelt se till att kliva upp i tid för att hinna med men  jag brukar gå upp ganska tidigt på helgen, jag är ju van att kliva upp 04.30 på vardagarna :) Jag gillar att hålla rutinerna även på helgen, annars är det lätt att man sover för länge, missar måltider, blir sugen och sedan äter en massa skräp.

Det är ett fenomen jag ofta stöter på, att man äter bra i veckorna men sedan helt tappar rutinerna på helgerna och "unnar" sig onyttigheter under hela helgen. Och sedan undrar man varför man inte går ner i vikt, ""man äter ju så bra under veckorna". Att unna sig onyttigheter hela helgen kommer definitivt att sätta sina spår och man kan lätt fördärva en veckas bra kosthållning.
Måste man äta något onyttigt, eller "unna" sig något som man inte brukar äta annars, tycker jag man ska begränsa det till ett mål per vecka. Då har man något att se fram emot och man kan gå ut och äta med familj eller vänner och vara social, men utan att förstöra hela veckans slit i gymmet.
Sen går det ju att gå ut och äta på restaurang och ändå välja något som är lite hälsosammare ändå ;) Som jag alltid brukar säga: nyttig mat behöver inte vara tråkig!!
Jag har fått många förfrågningar på proteinvåfflor och jag har några recept jag brukar använda men detta är nog det jag gillar bäst. De blir kanske inte lika krispiga och frasiga som vanliga våflor men de är supergoda, framförallt tillsammans med lite frukt eller bär samt proteinfluff eller keso/kesella. Vill man ha dem lite krispigare skulle jag tillsätta 1-2 tsk kokosolja i smeten.
Proteinvåfflor med vaniljkräm och kanelstekta äpplen
2 port, 4 våfflor

Våfflor:
ca 1 dl (35g) havregryn
2 skopor (ca 35-40g) Whey Complete vanilj
2 msk mandelmjöl
2-3 msk Stevia strö
2/3 tsk bakpulver
1 helt ägg + 4 vitor
2 msk äppelmos
1/3 tsk vaniljpulver
5 msk valfri mjölk (jag använde lättmjölk)

Ha i alla ingredienser i en skål och mixa ihop med en stavmixer till en slät smet. Häll i ett smort, hett våffeljärn och grädda ett par minuter tills våfflorna är klara. Övergrädda INTE, då blir våfflorna torra.

 Vaniljkräm:
 150 g minikeso
25 g lättkesella
1 msk Stevia strö
1 krm vaniljpulver
(1 tsk pepparkakskrydda)

Mixa ingredienserna med en stavmixer tills du får en slät kräm.

Kaneläpplen:
1 medelstort äpple
1,5 tsk kanel

Tärna äpplet och lägg i en varm stekpanna i lite kokosolja. Strö över kanel och stek tills äppelbitarna blivit lite mjuka på utsidan men krispiga inuti.
Näringsvärde per portion (av 2), endast våfflor:
270,5 kcal
30,5 g protein
15 g kolhydrater
8,5 g fett

Med äpple och vanilj-kesokräm:
368 kcal
40,5 g protein
27 g kolhydrater
10 g fett

17 kommentarer:

  1. Är det möjligt att utesluta kokosmjölet på något sätt? :o Jag ÄLSKAR våfflor, men har inte tillgång till kokosmjöl!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, byt ut det mot lite mer havregryn (ca 2-3 msk) eller minska ner på mjölken med 1 msk :)

      Radera
    2. Tack! Måste prova detta. :)

      Radera
  2. Hur blir det om man bara kör kokosmjöl istället för mandelmjöl?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan nog inte byta rakt av i och med att de båda är två olika mjölsorter. Om du tar bort mandelmjölet kanske du kan lägga till 0,5-1 msk kokosmjöl istället :)

      Radera
  3. Testade fina våfflorna. Goda men lite torra. Hur mycket är egentligen en SKOPA proteinpulver? Mycket mätta och nöjda blev vi allt.
    Med vänlig hälsning, Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Undrar också hur mycket en skopa proteinpulver är?

      Radera
    2. Hej! En skopa är ca 20 g pulver :)

      Radera
  4. Hej!
    Våfflorna blev torra och hårda! Stämmer receptet?
    Cissi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Cissi!
      Jag kollade upp det och har såklart skrivit lite fel (blandade ihop 2 recept). Jätteledsen!! Har uppdaterat receptet nu så det ska stämma bättre :)

      Radera
  5. De blir supergoda att steka som vanliga plättar/pannkakor också :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åhh, tack för tipset. Har jag faktiskt inte provat :) Tack!!

      Radera
    2. Tusen tack själv för alla recept! :D du är en riktig inspirationskälla!

      Radera
  6. Hej!
    Om man inte har Whey, vad kan man då istället använda sig av?

    Marie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan använda mandelmjöl eller havremjöl istället (motsvarande mängd i gram). Tänk då på att näringsvärdet förändras något...

      Radera
  7. Gick inte alls att grädda våfflorna, dom brände fast varje gång och fick skrapa ut dom. Gav till sist upp och stekte pannkakor av den sista smeten och de blev supergott! Något tips för att få till våfflorna nästa gång? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Har du ett våffeljärn med non-stick-yta? Jag har aldrig testat att göra dem i vanligt våffeljärn....

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...