söndag 4 november 2012

Nyttiga "lussebullar"

Hej kära läsare!
Har varit en skön och avslappnande helg med mycket träning men även en hel del god mat :-) I går var jag på min mammas födelsedagsmiddag och där bjöds det på älgstek, ugnsrostad mandelpotatis, grönsaker, rårörda lingon, svampsås och även en liten bit tårta slank ner...det händer inte ofta!! Men den var jättegod så det var värt det ;-)

Det börjar verkligen bli mörkt ute och man känner att vintern är nära. Butikerna har ju till och med börjat julpynta och sälja pepparkaksdeg! Det fick mig att börja tänka på lussebullar och i förmiddags inledde jag projekt: nyttiga lussebullar.
Det är svårt med lussebullar för man vill ju att de ska vara fluffiga och luftiga och för det krävs någon form av mjöl, helst vetemjöl. Man kan ju försöka göra dem med bättre mjölsorter som dinkelmjöl eller rismjöl men de blir ju inte direkt så nyttiga för det. Så ska man ha en luftig lussebulle kan man lika gärna äta en riktig (om man inte är glutenallergiker såklart).
Därför ville jag göra en variant som verkligen är nyttig, men fick göra avkall på den där fluffiga konsistensen. Jag utgick från receptet på mina nyttiga kanelbullar men gjorde lite ändringar för att få de lite smakrikare. De här lussebullarna är lite knapriga på ytan, geggiga på insidan och har ett härligt krämig fyllning av vit mandelpasta och vanilj.
Jag har i detta recept använt mig av xanthan gum som binder ihop degar som inte innehåller gluten. Jag provade även att göra receptet med fiberhusk men det blev inte alls lika bra och degen har en tendens att smula sönder. Så jag rekommenderar starkt att du köper xanthan gum. På bilden nedan ser ni skillnaden på versionen med xanthan gum och den med fiberhusk. Jag köpte xanthan gum på Ecoist i Stockholm men det går även att köpa på nätet, tex HÄR.
De här lussebullarna blir snabbt torra så jag rekommenderar att frysa in dem och sedan värma dem i micron på lite lägre värme i ca 30 sek så smakar de som nybakta :-)

Nyttiga "lussebullar"
8 st

Till degen:

1,5 dl (65g) kokosmjöl
1 skopa (25g) Whey Complete vanilj
1 tsk xanthan gum (eller 2 tsk fiberhusk men resultatet blir inte lika bra)
2 msk stevia strö
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 kapsyl vaniljarom
1/2 paket saffran löst i 1 msk vatten
1 ägg
1 äggvita

Fyllning:
1 msk stevia strö
1 kapsyl vaniljarom
ca 1 msk ljummet vatten

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt de blöta och blanda ihop till en deg med händerna och rulla den sedan till en boll.
3. Lägg degen på ett bakplåtspapper och lägg ytterligare ett bakplåtspapper över (för att undvika att degen fastnar på kaveln). Kavla ut degen till en rektanguljär form, ca 0.3 cm tjock. Ta bort det övre bakplåtspappret.
4. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen, rör ihop till en slät massa. Bred ut på degen.

 5. Ta tag i en kant på bakplåtspappret (på nedre långsidan)och rulla försiktigt ihop degen till en lång rulle. Skär i 8 bitar och lägg bitarna i bullformar. Strö över lite stevia strö.
6. Grädda i ugnen i ca 14-15 minuter eller tills bullarna fått fin färg.
Näringsvärde per bulle (av 8):
86 kcal
7 g protein
1 g kolhydrater
6 g fett

 Jag har fått lite förfrågningar på nyttiga pepparkakor så det blir mitt nästa projekt...håll tummarna! :-)


19 kommentarer:

 1. Åh! Dom här ska jag baka i jul ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testa! :-) Smaken är jättegod och precis som lussebullar men konsistensen är ju lite annorlunda. Jag gillar dem i alla fall ;-)

   Radera
 2. Gott! Har bestämt mig för att baka idag men du har så himla mycket smaskigt så det blir svårt att bestämma sig! ;)

  SvaraRadera
 3. Ååååå pepparkakor och ädelost *mums*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur!? Fast jag är inte då förtjust i ädelost...mesost/getmese på pepparkaka däremot ;-)

   Radera
 4. OMG min jul är räddat tusen tack!
  Ser fram emot dina pepparkakor :)
  Tack tack och ha det bäst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, tack snälla!
   Får hålla tummarna att jag lyckas med pepparkakorna :-)
   Ha det bra!

   Radera
 5. Du har räddat allas jul! :D
  Jag är så himla imponerad av dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, nja det vet jag inte riktigt, men det är kul att kunna äta nyttigare alternativ till allt det klassiska slisket som finns vid jul.
   Tack så mycket! :)

   Radera
 6. Jag beundrar hur du lagar goda saker av nyttiga råvaror. Skönt att det finns alternativ nuförtiden om man vill undvika mjöl, socker och annat. Hälsningar från finland!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket!
   Jag håller med, det är helt fantastiskt att det finns så mycket alternativ till de "traditionella" bakverken! Man kan äta gott fast man äter nyttigt ;)

   Radera
 7. Kan man använda annat nötsmör istället, t ex cashewnötssmör?

  Tack för en grym blogg och alla fantastiska recept!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Ja det går lika bra :)
   Tack så mycket!!

   Radera
 8. Hej!!!
  Så många underbara recept som du lägger upp :)
  Älskar dom här lussebullarna, har redan bakat dom två omgångar och dubblat receptet. Alla gillar dom t om min kräsna sambo och barn. Likadant med nyttiga kanelbullar. Barnen tycker dom smakar lika gott som vanliga, jag tycker dom är godare än vanliga.
  Den mjuka pepparkakan försvann snabbt också.

  Nu går vågen neråt igen, tror det är mycket tack vare dina smarriga recept, kan liksom äta gott utan att avstå helt från det goda.
  Nu är det - 31 kg för mig....
  Tack för att du delar med dig. Du gör verkligen skillnad för en vilsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Therese!

   Wow, -31 kg!!! Vilken prestation, helt fantastisk. Jag blir nästan lite tårögd när jag läser din kommentar, det är verkligen roligt att höra att det man gör kan hjälpa någon.

   Tusen tack! Och god jul!!! :)

   Radera
 9. smakade precis på mina första! helt suveränt goda!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att höra, jag älskar det här receptet, men jag ska försöka mig på en ny version imorgon :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...