fredag 9 november 2012

Bästa dietpizzan: pizza på blomkålsbotten


Äntligen fredag! Vissa veckor går långsammare än andra och detta har varit en sån vecka. Ska bli så skönt att få sova lite längre imorgon bitti. Trots att jag vet att klockan alltid ringer 04.45 har jag alltid så svårt att gå och lägga mig i tid...fattar inte att man aldrig lär sig! Någon annan som har samma problem? :-)


På fredagar slutar jag alltid lite tidigare så idag blir det ett träningspass på eftermiddagen/kvällen, armar står på schemat. Armarna och framför allt axlar är prio 1 för mig just nu, ett par runda axlar är bland det viktigaste att ha för att placera sig bra i Body Fitness. Breda axlar och även en bred rygg ger en illusion av att man har en smalare midja och man den där v-formen/timglasfiguren man strävar efter inom Body Fitness. Lägg till ett par välsvarvade ben och runda "glutes" så är man i hamn :-)
Dessutom gäller det att se hälsosam men ändå vältränad ut, ha bra med muskelmassa men inte för mycket (eller för lite), att ha synliga muskler men inte vara för "deffad", kunna föra sig och se avslappnad ut på scen, ha en passande bikini, snygg brunfärg, smink, hår....ja det är mycket att tänka på :-)
Tänkte ge er detta recept så ni kan lyxa till det lite i helgen, även ni som kanske dietar just nu. Återigen så har jag använt blomkål i detta recept, min absoluta favoritgrönsak.
Det finns redan en hel den liknande recept på blomkålsbotten på nätet men de flesta innehåller en massa ost eller annan typ av fett så jag gjorde en egen variant. Den blev supergod!!! Jag valde att ha kyckling, paprika, röd lök, zucchini och champinjoner på och hoppade över osten (förutom LITE parmesan på för smakens skull). Toppa med vad ni vill men det är den bästa dietpizza-botten jag ätit :-)
Pizza på blomkålsbotten
1 pizza, 1 portion

200g rå blomkål
2 äggvitor
1,5 tsk fiberhusk
1 msk krossade linfrön
Valfria kryddor: rosmarin, lökpulver, örtsalt, peppar

1. Sätt ugnen på 220C.
2. Mixa den råa blomkålen i en matberedare tills den nästan blir mosig/grynig. Ta ut blomkålen och pressa den lite med hushållspapper så att du får bort lite vätska.
3. Blanda alla ingredienser i en skål och lägg sedan över smeten på en bakplåt som du lagt ett oljat/smort bakplåtspapper på. Bred ut smeten till en rund form, ca 0,3 cm tjock. Grädda i ugnen i ca 20-25 minuter.

4. Ta ut och lägg på valfria tillbehör och grädda sedan ytterligare ca 10-15 minuter i ugnen. Ta ut och njut!

Näringsvärde för botten:
140 kcal
14 g protein
10 g kolhydrater (från grönsaker)
4 g fett

Trevlig fredag!!


47 kommentarer:

 1. Hej! En fråga, denna pizzabotten, blir den knaprig eller mjuk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Min botten blev knaprig, framförallt i kanterna. Kanske lite mjuk i mitten men det är bara att köra den i ugnen lite längre. Vill du ha den ännu knaprigare skulle jag testa att ha lite mandelmjöl i :-)

   Radera
 2. Har testat denna pizza ett kanonbra alternativ för mig som inte kan äta "vanilj pizza" Superfin blogg med mycket inspiration Tack!/Cissi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad kul att höra! Ja det är ett fantastiskt bra alternativ om man inte kan eller vill äta "vanlig" pizza :-)

   Radera
 3. Lite nyfiken - är linfröna viktiga för konsistensen eller är de där bara för smakens skull?

  SvaraRadera
 4. Lite både och. Dels för smakens skull, dels för att de "håller ihop" smeten genom att linfröna bildar ett gelé-aktigt hölje när det kommer i kontakt med vatten.

  SvaraRadera
 5. Tack för underbart gott recept!
  Jag gjorde min först pizza igår och hade tomatkross, svamp, lök, vitlök, kalkon (pålägg) och kryddor. Så gott och mättande. Blev en stor middag för 250kcal med nyttigheter, tummen upp. Ikväll blir deg pizza nr två med tonfisk :-)
  / Hina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad gott det låter! Jag ska testa att ha grillade grönsaker, kalkon och 3% fetaost på imorgon :-)

   Radera
 6. Gjorde din pizza som blev SUPERGOD!!!! Dina recept och sida är helt fantastisk!
  Ha det gott! / Susanne Åberg :))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susanne!
   Vad roligt att den blev bra och att du gillade den.
   Tusen tack! :)))
   Kram

   Radera
 7. Tack för underbar inspiration, kikar in på din blogg varje dag.

  SvaraRadera
 8. Rebloggat ditt recept nu! Underbart gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Benita! Jättekul att du gillade receptet :)

   Radera
 9. Hey there, taking a look at the recipe!!! But Google doesn't translate fiberhusk, so what is it??

  This pizza looks yummyyyyy
  Thanks

  Cristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thank you!!! Is it possible not to add this ingredient and add another similar??? I don'tfind it here in Spain! Or don't know where to buy it!

   Thank you again!

   Radera
  2. It might work with some oatflour (you can make your own by using a food processor and grind oats), maybe like 1 tbsp or 1 tbsp of coconut flour :)

   Radera
 10. Thank you very much!! I'll do it!!!! ;)

  SvaraRadera
 11. Hur skulle det vara att göra den på broccoli istället för blomkål? Skulle det funka tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm, jo det borde funka. Jag har inte testat så jag kan inte garantera att det bli lika bra men det borde som sagt funka :)

   Radera
  2. Jag provade till lunch idag, det funkar, men tyckte varken att konsistens eller smak blev lika bra som när jag gjort på blomkål. Så, jag skulle bara använda broccoli i absoluta nödfall. Jag blandar alltid ner lite mandelmjöl i min botten, tycker att konsistensen blir liite bättre då - men det bidrar såklart till lite fler kalorier :)

   Radera
  3. Kul att du testade i alla fall :) Det låter jättegott och de få kalorierna kan man "unna sig". Ska absolut testas!

   Radera
 12. Hittade detta blogg av en slump, och är överlycklig för det. så mycket mat nyttigt fös oss allergiker. tack. har skrivit av en massa recept, pizza och mm mm, så nu bli det bara att testa. kommer att följa detta blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Vad roligt att höra! Ja de flesta recepten på bloggen funkar även om man är glutenallergisk (och vissa om man är mjölkallergiker).
   Hoppas du gillar det du testar ;)

   Radera
 13. Hej Susanna!
  Jag ville bara ta några minuter utav din tid och tacka dig för en fantastisk blogg!
  Jag, liksom många andra, hittade den utav en ren slump och gud så lycklig jag är för att jag gjorde det! Jag heter Anna och är en 17 årig tjej som sedan ca 2 år tillbaka har haft ganska jobbiga problem med fett och kolhydrater i maten. Olika medicinska tester har inte visat mycket och jag har under en lång period varit tvungen att hålla mig till sk "kaninmat", dvs väldigt fettsnåla matvaror med lågt kolhydrats innehåll, eller suttit med magont och yrsel om jag någon gång släppt mig och ätit "vanlig mat" och skräpmat (vilket inte är nyttigt i vanligt fall heller, men någon gång ska man väl få unna sig något). Och som en tjej i gymnasiet har detta varit vädligt distraherande och tröttsamt inte bara i mitt sociala liv, men också i skolan, under lektionstimmarna osv..
  Jag hittade din blogg idag då jag sökte på mer information om proteinpulver och nyttiga recept eftersom jag och min kompis tänkte baka en kaka åt våran klasskompis som är väldigt insatt i det här. Ärligt talat, så trodde jag aldrig att jag skulle hitta allt som du skrivit. Jag kan inte med ord beskriva känslan som jag har; att jag med största sannolikhet har hittat en enorm samling med recept på hela maträtter som jag kommer kunna äta utan att må dåligt efteråt. Tack så otroligt mycket för det du gör. Det finns så, så många av oss som, av någon anledning, har problem med den "vanliga" maten, eller helt enkelt vill äta nyttigare. Och det är fantastiska människor som du, som inspirerar oss. Jag har bokmarkerat din blogg och kommer definitivt berätta om den till många vänner! Tusen tack och all lycka i framtiden!

  Mvh,
  En otroligt lycklig tjej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Oj vilken fantastiskt fin kommentar!!! Jag blir alldeles rörd!
   Du kan inte förstå hur underbart det känns när jag läser din kommentar och att jag på något sätt kunnat hjälpa dig. Det här är verkligen den största anledningen till att jag lägger upp recept på bloggen (förutom att det är roligt såklart)...att kunna hjälpa och inspirera andra till ett hälsosammare liv.

   Tusen tack igen att du tog dig tid att lämna din kommentar! Det betyder otroligt mycket!!

   Stor kram

   Radera
 14. Hej Susanna!
  Tusen tack för detta recept :) Hade tänkt innan att det blir säkert en okey rätt, ungefär så (ville inte ha för höga förväntningar då det är långt ifrån en "traditionell pizza") Men den blev verkligen SÅÅÅÅÅ GOD!!! :D Både jag o sambon gillade den, saftig men ändå lite knaprig botten.
  Vi hade krossade tomater (kryddade m. vitlök & oregano), hackad kassler, fettsnål ost, färska champinjoner & lite parmesan på. MUMS!
  Testade även igår din saftiga blåbär & kokoskaka, SUPERGOD även den! Flera som smakat den idag och det blev högt betyg!
  Din blogg är grym, blir så otroligt inspirerad, både mat & träningsmässigt :)
  Keep up the good work!
  Kram /Jossan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jossan!

   Visst är den oväntat god?! Jag var lite osäker på hur det skulle bli innan jag gjorde botten, men blev överraskad hur bra det blev!

   Vad roligt att höra, blir alldeles glad :)
   Tack så mycket, I will!

   Radera
 15. Ja den är verkligen oväntat god! :)
  Så bra, kommer fortsätta följa dig här på bloggen o tipsa andra om dina underbara recept!
  Åh morotskaka-gröten har blivit min älskling, lovely! :)
  Än en gång, TACK!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :) Kommer strax ett recept på morotskaka-pannkaksrulle...ett alternativ till morotskaka-gröten :)

   Radera
 16. Å! Jag och min sambo gjorde den här pizzan (fast med hela ägg istället för äggvitor) igår kväll och hade på olika toppingar (champinjoner, mozarella, zucchini och chorizo för min del), och det blev en av de absolut godaste pizzorna jag någonsin ätit! Otroligt mättande också tack vare fiberhusken och linfröna! Jag orkade bara hälften, men har å andra sidan en supergod lunch som väntar i kylskåpet idag istället! :) Jag ska testa blomkålssushi-riset på den här sidan ikväll! Är otroligt peppad! Jag är så glad att jag hittade hit via cleaneating.se förra veckan! Nu önskar jag mer vegetariska, proteinrika rätter (sambon är vegetarian och jag var själv vegetarian i 12 år tills förra sommaren) samt en kokbok från dig!

  Allt gott
  Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad roligt att höra!!
   Jag brukar också göra en stor pizza, äta halva till middag och resten till lunch, perfekt! :)
   Ska se om jag kan få till lite mer vegetariskt :)
   Kokboken är på väg...en ebook i alla fall ;)

   Radera
 17. Hej!
  Kan man byta ut fiberhusket mot kokosmjöl? Det är allt jag har hemma just nu...

  TACK FÖR EN UNDERBART BRA, ANVÄNDBAR, GOD OCH INNEHÅLLSRIK BLOGG!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt inte testat, men den kanske inte håller ihop lika bra om du använder kokosmjöl.

   Vad roligt att du gillar bloggen, tack så mycket! :)

   Radera
 18. Shit vilken bra pizza!!! Sååå god!!!!!blev väldigt glatt överaskad! 👍 Även min kräsna sambo!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, det är ett bra betyg, att till och med sambon gillar det :) Vad kul!!

   Radera
 19. Låter hur gott som helst! Om man vill göra pizzan större, typ en hel plåt, hur mycket ska man öka receptet med då tror du? Eller är det kanske lättare att göra flera pizzor? ;)
  Tack för en GRYM blogg!
  KRAM

  SvaraRadera
  Svar
  1. För en stor plåt kanske du bör tre-dubbla receptet men jag tror inte att pizzan kommer hålla ihop så bra. Det blir nog bättre att göra flera små :)

   Tusen tack :)
   Kram

   Radera
 20. Julie "lillelyng"24 oktober 2013 kl. 16:30

  denne oppskriften er så utrolig god :D jeg bruker den minst en gang i uken! nå syntes jeg pizzabunn med blomkål nesten er bedre enn vanlig glutenfri. blomkål gir en helt spesiell god smak til pizzaen! tusen takk for så mange gode oppskrifter, du er stoor inspirasjon til matlaging hver dag <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Julie!
   Jag håller med, den är absolut bättre än andra glutenfria recept på pizzabotten. Nu blev jag sugen på pizza igen, ha ha!

   Radera
 21. Detta recept är SÅ bra!! Det passar både mig som håller nere kalorierna året om, samt min kille som har extremt hög förbränning kan toppa sin pizza med ost, bea, och rött kött.
  Men jag funderade på, hur tror du det funkar om man köper fryst blomkål och låter den tina upp? Lättare att mixa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, det är samma med min sambo, han kan äta hur mycket som helst!
   Jag vet faktiskt inte, fryst blomkål är lite blötare och inte lika grynig som färsk blomkål. Tror det bara blir puré av allt :)

   Radera
 22. Hej fina du!
  Först och främst så måste jag tacka dig för din fina bloggsida. Vilken härlig energi och kunskap du sänder ut. Det måste prisas. Så fortsätt i ditt fina arbete med att sända ut det du är duktig på så att dem som är mottagliga får nys om alla dina fina idéer och recept.'
  Jag är allergisk mot ägg så kan jag byta ut det mot något annat i detta recept?

  Hälsar
  en som följer dig ständigt och beundrar dig på avstånd <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tack så mycket!!
   Jag vet att många som är veganer byter ägg mot "flax egg", dvs 1 msk linfrön som får svälla i 2-3 msk vatten (eller om det var mer vatten, du kan googla flax egg). Ta i lite mer fiberhusk också.

   Kram

   Radera
 23. Hej Susanna
  Jag har en fråga går det bra med fryst blomkål?
  Tacksam för underbara recept :).
  MVH// Doaa Khaleel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Doaa!

   Nej det måste vara färsk blomkål, fryst blomkål är för blöt och mosig :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...