Om Proteinpulver

Jag använder som ni kanske vet vid det här laget mycket proteinpulver när jag bakar, och trots att de flesta nu för tiden har en eller flera proteinpåsar hemma (framförallt de som tränar) så är det många som inte riktigt vet vad man ska köpa för pulver och varför. Därför har jag skrivit ihop lite information om de vanligaste proteinpulvrena, varför man använder dem och hur man använder dem i bakning. Jag tar först upp några av de vanligaste myterna kring proteinpulver.

Myt 1: Proteinpulver är bara för de som tränar
Protein är det näringsämne som mättar bäst, vilket gör det motiverat att äta proteinrika mellanmål för att motverka sötsug, hålla sig mättare längre och för att undvika att man äter för stora måltider. Det är en gammal myt som sitter i att proteinpulver bara är till för de som tränar hårt och vill bygga muskler, när sanningen egentligen är den att ett proteintillskott kan hjälpa de som vill gå ner i vikt eller bibehålla sin nuvarande vikt. I och med att våra muskler är uppbyggda av protein (aminosyror) gör ett högre proteinintag att vi kan bibehålla våra muskler och få bättre resultat när vi tränar. Ju mer muskler man har, desto högre förbränning vilket gör det lättare att hålla vikten/gå ner i vikt.
Proteinpulver bör inte ersätta riktig mat men kan användas som komplement om man inte fått i sig tillräckligt med protein, till exempel efter träning eller som mellanmål om man har bråttom eller inte kan ha med sig kylvaror som tex, kyckling, keso eller kesella.

Hemmagjord proteinbar, bra mellanmål när du är på språng
Myt 2: Proteinpulver är skadligt för njurar
Det är också en myt att ett högt proteinintag är skadligt för lever och njurar, detta gäller endast de som redan har nedsatt njurfunktion. Dagens pulver är noga testade, innehåller lite eller inga kolhydrater och nästan inget fett. Det finns även naturliga proteinpulver (utan smak) för de som inte vill få i sig sötningsmedel. Man tillsätter till och med proteinpulver (vassle) i barnmatsvälling, vilket kanske säger en hel del om att det inte är skadligt!


Myt 3: Protein förstörs när man bakar med det
Detta får jag mycket frågor om och många har hört att proteinet denaturerar när man lagar mat eller bakar med det. Trots att tillagning ändrar strukturen på proteinet (denaturerar) betyder inte det att näringsinnehållet förändras eller blir förstört. Vi kan ta upp exakt samma/lika mycket aminosyror oavsett om proteinet är tillagat eller inte. När vi tillagar ägg hettar vi upp dess protein och "denaturerar" det (dvs ändrar äggets naturligt förekommande aminosyra profil) men vi pratar ju inte om att äggets protein blir förstört.
En undersökning gjord av University of Wisconsin’s Center for Dairy Research angående att baka med protein ledde till detta svar:
"... whey may also be used in baked products to add additional nutritional benefits....In general, protein solubility is affected by heat and most foods are heat-processed, whether it involves baking bread, cooking caramel, or retorting soup for preservation purposes.... During baking, some of the proteins may become denatured but as this is a structural change, the nutritional content of the whey remains and thus provides essential amino acids which are part of a healthy diet. " (UW Center for Dairy Research, from Tera's Whey Focus Group, 2012).

Text om undersökningen från www.proteinpow.com


Vad finns det då för olika proteinpulver?

Resultatet av bakverken påverkas mycket av vilket märke och vilken typ av proteinpulver du använder. Jag använder de proteinpulver som jag länkat till nedan, och jag kan bara garantera att resultatet blir bra med dessa pulver om jag inte angivit att jag använt något annat.
Har du ett annat märke eller annan typ av proteinpulver hemma (typ soja eller liknande), prova dig fram! Smaka på smeten/degen, är den för bitter, ha i mer sötning, för kletig, använd mer mjöl, för torr, ha mer vätska. Experimentera dig fram så lär du dig alltid något på vägen :-)

WHEY/VASSLE:

Vassle är kungen av proteinpulver och är det överlägset populäraste pulvret. De flesta som tränar använder ofta vassle pga det tas snabbt upp av musklerna och passar perfekt att använda efter träning för att påskynda återhämtningen och uppbyggnaden av musklerna. Blandad med vatten eller mjölk (inte för mycket, då blir det blaskigt) får vassle en lös men ganska krämig konsistens. Vassle (whey på engelska) är en biprodukt vid tillverkningen av ost. Även om det utvinns från mjölk är lakstoshalten relativt låg, 0,5-5% vilket gör att även de som är lite känsliga mot laktos kan äta/dricka det. Det pulver som har minst laktos kallas vassleisolat och är lite dyrare än annat vassle men smaken är ofta inte lika bra. Jag använder vassle i bakverk för att få upp proteinhalten och förbättra näringsinnehållet och jag byter då ut en del av mjölet  mot vassle. Det man bör tänka på är att vassle har en tendens att "torka" ut smeten så det gäller att balansera smeten med mycket blöta och ganska kompakta ingredienser som kesella, keso, pumpapuré, sötpotatis, ägg osv. När man bakar med proteinpulver (framförallt whey/vassle) i ugn eller microvågsugn, är det bäst att baka vid låga temperaturer (160-175 C) och vara försiktig med att inte baka för länge. Resultatet blir då en hård, torr och oätlig klump som inte ens mina hundar är intresserade av att äta ;-) Lyckas du med receptet brukar det resultera i fantastiskt goda bakverk som t.ex det härdet här eller det här.

Läs mer om forskning kring vassle/whey HÄR

Jag använder alltid proteinpulver från Gymgrossisten, främst Whey-100.

CASEIN:

Casein är ett protein som finns i mjölk (som proteinet i bl.a keso och kesella) och har en tjockare konsistens än vassle om man blandar med vätska, nästan som en pudding. Casein tas upp långsammare i kroppen och många anser därför att det passar bra till mellanmål eller som kvällsmål. När man bakar med casein reagerar det precis tvärtemot vassle. Det suger åt sig vätska, gör smeten tjock och ger bakverk en kompakt och nästan äggig konsistens. Casein är utmärkt att använda i frostings och att vispa med elvisp till en gräddliknande konsistens (bär är gott att tillsätta), det som många kallar "protein-fluff"

ÄGGPROTEIN:
Äggprotein kommer från äggvita och är ett bra alternativ för de som är mjölkallergiker. Det innehåller lite kalorier och nästan inga kolhydrater eller fett och kan användas i smoothies, bakverk, i din gröt eller omelett. Jag är själv inte så förtjust i äggprotein, dels för att det är dyrt och dels för att jag inte gillar smaken.

RISPROTEIN & ÄRTPROTEIN:
Vegetabiliska protein som funkar bra att baka med. Det funkar bra i bl.a proteinbröd-recept och risprotein i chokladsmak är gott att baka med. De gör, precis som casein, smeten tjock och gör att bakverken håller ihop bättre. Jag personligen har inte använt risprotein eller ärtprotein speciellt mycket men jag tycker att det är ett bra alternativ för vegetarianer och de som har allergier.

HAMPAPROTEIN:
Även detta är ett vegetabiliskt protein som passar bra för vegetarianer  Det är jättegott att baka proteinbrownies med (chokladsmak) men smakar lite som gräs om det är naturellt. Jag använder det inte speciellt ofta.

Nedan finner ni en "omvandlings-tabell", gjord av geniet Anna från Proteinpow, där du kan se hur du kan byta ut olika proteinpulver mot varandra.


27 kommentarer:

  1. hej är nyfiken på ditt recept av nyttig mjuk pepparkaka men vet inte var jag kan köpa proteinpulvret med vaniljsmak? Finns det i vanliga matbutiker?
    tacksam för svar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Det finns olika märken och smak på proteinpulver, som du kan köpa i kosttillskottsbutiker eller på nätet, men jag köper mitt proteinpulver (whey complete) på www.proteinbutiken.se

      Radera
  2. Hej såg att du inte fått svar så jag svarar på din fråga.
    Proteinpulver brukar finnas i de flesta hälsokostaffärer och de finns garanterat i din träning/gym butik nära dig. Sedan finns det så klart olika märken/fabrikat och t.ex vanilj, choklad smakar olika från olika fabrikat så där får man nästan pröva sig fram.
    Annars så beställer du på nätet från Proteinbutiken om du ej bor i närheten. Där Sanna köper sitt protein ifrån. :)

    Lycka till!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du svarade, har inte hunnit kolla igenom alla kommentarer :)

      Radera
  3. Sanna!
    Jag köpte "din" Whey Complete vanilj nu. Och det blev ett helt annat havregryns-fluff (mixat havregryn, krossade linfrön/Chiafrön, proteinpulver, tinade frysta bär, kvarg och mjölk) än det förra proteinet jag hade. Och gott var det också. Alltid roligt och prova lite nytt :-D

    Kram Sanna!!

    /Maria C.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du gillade det! Jag älskar verkligen Proteinbutikens produkter! Bra kvalitet och goda smaker :)

      Kram

      Radera
  4. Hej får man dricka proteinpulver när man är 16 år gammal?
    Tacksam för svar !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Ja, proteinpulver i sig är inget som är konstigt så länge man intar rimliga mängder. Det är alltid bättre att äta mat i den mån det går, men om du tränar och behöver få i dig mer protein är proteinpulver ett bra alternativ. Se till att välja ett med bra kvalitet och som inte är sötat med aspartam.

      Radera
  5. Hej! :) Finns det lactosfria proteinpulver?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vassleisolat (inte vanligt vassle) och casein är i princip laktosfria (<0.2 g per 100 g).
      Sedan finns det sojaprotein, risprotein, hampaprotein, äggprotein osv.

      Radera
  6. Hejsan!
    Jag undrar lite om sojaproteinpulver, hur går det att byta ut gentemot annat proteinpulver? Vad är det bästa att användas till?
    Tack för en superbra sida!
    Mvh
    Marie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Vassle och soja är hyfsat lika i konsistensen, soja suger åt sig lite mer vätska så det kan vara bra att tillsätta lite mer vätska i recept när du bakar så att det inte blir torrt. Annars kan du dricka det som en shake precis som vassle.

      Radera
  7. hej Susanna!! Hur är det med gainers efter styrketräning? Bra eller bull? Om man vill bygga muskler men inte bli "biffig"....tacksam för svar!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hj!

      Vill du bygga muskler måste du ju ligga på ett litet kaloriöverskott och har du svårt att få i dig tillräckligt med energi kan en gainer vara bra, det är även bra att ge kroppen energi direkt efter passet för en snabbare återhämtning. Det är oftast billigare att blanda dem själv (kolhydrater typ vitargo + vassleprotein) än att köpa färdiga.

      Radera
  8. Hej!
    Vill först säga att det har en fantastisk blogg:)
    Men jag har en fråga ang proteinpulver. Jag har hologistiskt proteinpulver för jag blev rekommenderad det när jag började med isodieten för det har varken socker eller sötningsmedel i. Men i det pulvret du använder är sukralos. Vad jag har hört är det inte bra, eller är det helt fel? Tycker du att jag kan använda det hologistiska när jag bakar dina recept? //johanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det beror på, de pulver jag använder innehåller väldigt lite sukralos så jag tycker inte att det är några problem, men tiggas du av söta smaker kan det vara bra att skippa sötningsmedel.

      Jag det kan du göra.

      Radera
  9. Hej!
    Har precis börjat läsa din blogg, vilka godsaker du gör! Det här med proteinpulver, om man inte tränar regelbundet, kan man använda proteinpulver ändå? Och vart hittar alla "konstiga" ingredienser. Bor i glesbygden uppe i norr så välsorterade livsmedelsbutiker finns inte här. Nu ska jag grotta ner mig i din blogg och bli av med min mammakängrupung på magen ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Ja det kan man. Om du läser under fliken "Om Proteinpulver" så finns det information om det :)

      Det mesta finns att köpa på www.bodystore.com eller www.iherb.se :)

      Radera
  10. Hej!
    Har en fråga angående proteinpulver som jag hoppas att du skulle kunna hjälpa mig med. Jag har en kompis som säger att man ska byta märke på proteinpulver efter en tid, för att inte bli "immun" mot proteinet. Vet du om det här stämmer eller är det något hon fått för sig? Jag använder proteinpulver ca 2-9 ggr i veckan. Jag har Whey FX från Gymvaruhuset som jag tycker funkar jättebra och undrar om jag "måste" byta eller om jag kan fortsätta med det?
    Tack för en jättebra blogg! :)
    Mvh, Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Om man äter väldigt mycket proteinpulver och hela tiden äter samma märke så kan man utveckla en "allergi" mot det proteinpulvret. Du märker det genom att du får utslag och dålig hy. För att undvika det kan det vara bra att variera märke lite då och då, men det är inte så vanligt, jag har själv aldrig råkat ut för det.

      Radera
  11. Hej Susanna! Vilken fantastisk blogg, jag är överlycklig att jag har hittat dig! Nu är det så att jag har IBS och har köpt Holistic risproteinpulver, för att det ska vara bra för magen. Det smakar tyvärr inte så gott... kan jag använda det ändå? Kan jag "dölja" smaken på något sätt?

    Tack för svar!

    Mvh Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lisa!
      Risprotein är svårt, det är lite mjöligt och grynigt. Har du testat ett vassle isolat? Innehåller i stort sett ingen laktos, om det är det du vill undvika.
      Annars är det väl framförallt banan och frukt som kan få bort smaken :) Eller baka med proteinet, finns massa recept med risprotein på www.proteinpow.com

      Radera
  12. Hej Susanna!
    Jag har nyligen hittat till din blogg, den är helt fantastisk! :)
    Jag undrar... Jag är (tyvärr) magsäcksopererad sedan 2004 och det börjar märkas på kroppen nu. Jag är svag och orkar knappt promenera och mår illa i princip varje gång jag äter.
    Jag har börjat prova proteinpulver (whey 80 bland annat) och näringspulver (Helhetshälsan) och även aminosyror, för det är helt omöjligt för mig att äta mig till det jag behöver. Eftersom jag inte har någon magsäck, har jag förmodligen svårt att bryta ned laktos, så jag försöker använda laktosfria produkter, men kan må illa av det ändå. Om jag blandar med bara vatten fungerar det superbra att ta en shake utan att må illa.
    Min fråga då :D
    Kan jag använda whey och aminosyror som komplement till den lilla mängden mat jag får i mig, eller vet du något bättre? Försökte läsa lite om Casein och att man kunde äta det som kvällsmål?
    Mvh
    Stinta Ekholm

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Ja, jag tycker absolut att det är bra att dricka proteinpulver och BCAA som komplement om du har svårt att tugga maten och äta den mängd du behöver.
      Vassle isolat (whey isolate) är ett protein som i princip är fritt från laktos, det skulle du kunna testa.
      Casein kan du absolut äta till kvällsmål, det innehåller inte heller speciellt mycket laktos.

      Radera
  13. Hej Sanna!!
    Jag har den senaste tiden köpt Gourmet Delite och gillar dom skarpt. Men har läst nu att sötningsmedlet Sukralos är kemiskt framtaget och inte alls bra för kroppen. Är ca 5.39 g/100 g. Inga större mängder men ändå varför?
    Vad tycker du om de olika sötningsmedlen? Är Stevia ett bätte alternativ?
    Tackar för svar!
    Maria C.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maria,
      Ja sukralos är kemist framtaget. Det är inte så stora mängder man får i sig, men om man vill undvika dessa typer av sötningsmedel tycker jag att stevia, xylithol och erythirol är bättre och mer naturliga sötningsmedel.

      Radera
  14. Hej, jag har en märklig fråga. Pga olika allergier har jag provat ärtproteinpulver och risproteinpulver att göra mina shakes på (tillsammans med vatten). Problemet är att jag bajsar sjukt mycket av proteinshakes, inget problem kanske du tänker, men det är det. Jag blir alldeles slut av det, nu snackar vi "onormalt" mycket. Är det så att jag inte tål det, eller får jag i mig för mycket protein per gång?
    (Till saken hör att jag äter helt glutenfritt, mejerifritt, sockerfritt pga olika allergier, så händelserna är direkt kopplade till dessa shakar.)

    Hoppas verkligen att du kan ge mig lite bra svar eller kanske tips/råd.
    Bästa hälsningar Eva

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...