lördag 1 september 2012

Nyttig proteincheesecake med jordgubb- och chiafrötopping

Jag och min sambo var på Hawaii för 3 år sedan. Där, på Cheesecake Factory åt jag den godaste cheesecaken jag någonsin ätit. Vi tränade två gånger per dag, på ett av de bästa gymen jag varit på så det var ett rent nöje att gå dit, så det fanns utrymme för lite "fusk" när vi var ute och åt :-) Det finns så sjukt många olika varianter att välja på men många blir lätt  lite för sliskiga kan jag tycka, eller vad sägs om (text från www.thecheesecakefactory.com):

White Chocolate Chunk Cheesecake Swirled with Macadamia Nuts and Caramel on a Blond Brownie Crust
Creamy Cheesecake Loaded with Our Chocolate Chip Cookie-Dough and Topped with Walnuts
Snickers Bar Baked right into Our Creamy Cheesecake and Topped with Fudge and Caramel
Creamy Cheesecake Swirled with Caramel, Peanut Butter, Butterfingers® and Reese’s Peanut Butter Cups®

Vi valde en Blåbär & vit choklad cheesecake och det var bland det godaste jag ätit! Det var varmt ute, vi satt på en uteservering och tittade ut över stranden och vi fick in en sval bit cheesecake som var perfekt söt, krämig och samtidigt lite seg. Oj oj, det är tur att man inte har en Cheesecake Factory i närheten :-) Tänk att man kan komma ihåg hur det kändes när vi satt där bara genom att tänka på en maträtt. Lustigt vad smak och lukt kan göra med våra känslor!

Jag gjorde denna cheesecake till fredagsfikat på jobbet och den fick 5 av 5 i betyg av mina (något) kräsna kollegor. Ett bra betyg med tanke på att den faktiskt är nyttig! Jag använde chaifrön i jordgubbstoppingen både för att de, likt psylliumfrön och linfrön, bildar en geléliknande hinna runt fröna i kontakt med vätska. Detta gör att toppingen "stelnar" utan att man behöver använda gelatin. Chiafrön har också många bra hälsoeffekter: 


 Proteincheesecake med jordgubbs & chiafrötopping
10 bitar

Botten:
1,25 dl mandelmjöl
0,75 dl riven kokos
1,5 msk kokosolja (jag använde Kung Markatta)
1,5 msk Stevia strö

Fyllning:
250g minikeso
175g lättkesella
150g cream cheese 12%
1 ägg
1 äggvita
1,5 msk färsk limejuice
rivet skal av 1 lime
1 rågad skopa (ca 35g) whey vaniljproteinpulver
2 msk stevia strö

Topping:
200g färska jorgubbar
2 msk chiafrön

1. Sätt ugnen på 175 C. Blanda ihop ingredienserna till botten (gärna med händerna) och tryck ut i en 24 cm pajform med löstagbar kant. Grädda i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och ställ åt sidan.
2. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen och mixa smeten slät med en stavmixer.
3. Häll smeten i pajformen och grädda i ugnen i ca 30-35 minuter, eller tills kakan stelnat. Det gör inget om det spricker lite. Ta ut och låt svalna lite.
4. Mixa jordgubbar till en puré med en stavmixer leller i matberedare. Häll i chiafröna och låt stå i ca 5-10 minuter. Häll sedan toppingen över kakan och låt stå i kylen över natten.

Näringsvärde per bit (av 10 bitar):
159 kcal
12g protein
5g kolhydrater
10g fett


56 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag blir alldeles tagen av dina recept!
    Duktig du är! :D

    Igår bakade jag dina morotsmuffins och idag smakade jag av dem... oj, oj, oj! De blev supergoda!



    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack, jättekul att du gillar sidan och att receptet blev bra. Morotsmuffinsen är ett av mina favoritrecept :-)

      Radera
  2. Lena T- Sundberg2 september 2012 16:54

    Köpte shiafrön som jag tar till frukost! Vilket toppen användningssätt att ha det på topping till cheescake!
    Den ser underbar ut och måste provas t nästa helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja testa denna, den blev jättegod. Jag ska lägga upp ett recept i veckan där man kan använda chiafrön till frukost :-)

      Radera
  3. Du skriver om Stevia strösocker i dina recept. Själv har jag hittat från märket Canderel något som kallas Stevia, men står att det är tillverkat av Stevia-extrakt. I innehållsförteckningen står Maltodextrin. Detta är väl inte ren Stevia? Om du har ren Stevia, vart har du hittat den och vad heter den/hur ser den ut?
    Ursäkta mitt lite hysteriska tonfall med alla frågor.
    Gillar verkligen de recept du lägger upp - att vi som tänker på kolhydraterna kan få njuta vi med. / Frida

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Det stämmer att Canderel inte är ren stevia utan innehåller maltodextrin som jag inte alls tycker om att använda. Det finns ren stevia att köpa på hälsokosten men är väldigt dyrt och jag tycker att ren stevia kan ha en lite bitter eftersmak. Ren stevia är VÄLDIGT sött så man använder lite i recept.
      Jag använder Stevia strö från ICA eller Sukrin som båda är en blandning av erythirol och stevia-extrakt.
      Erythirol produceras genom fermentering (jäsning) av druvsocker (glukos) och är en sockeralkohol. Man tillsätter en bakteriekultur till glukos, som blir omvandlad till Erythritol. Detta är samma process som vin, ost och yoghurt går genom, och är helt naturlig. Erythritol finns naturligt bland annat i päron, druvor, meloner och svamp, och har därför blivit konsumerat av oss människor i lång tid. I tillägg finns det i fermenterade matvaror, som ost, vin och sojasås. Jag har läst en del forskning om sötningsmedel och erythirol är den som jag hittills inte sett har några biverkningar.
      Det bästa med Stevia strö eller sukrin är att det ser ut som socker och man använder det i samma mängd som socker i recept men innehåller 0 kcal och räknas som kolhydrater.
      Hoppas detta svarar på dina frågor :-)

      Radera
    2. Testade att koka lingonsylt igår m STEVIA STRÖ (Ica) till hälften och vanligt socker till hälften. Funkade fint!
      Nästa gång blir det bara STEVIA STRÖ.
      Idag har jag packat 15 liter blåbär och fryst in!! Har du något recept kanske? Du får blåbär - jag recept :)

      Radera
    3. Åh vad härligt med så mycket blåbär. Jag ska nog kunna luska fram lite recept som jag får bjuda dig på :-)

      Radera
  4. Fann din sida idag och jag jublar av glädje. Vilka underbara bilden, recept och bra information. Tack så mkt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad roligt att du gillar sidan! Tack för din kommentar :-)

      Radera
    2. Mycket fylligt svar som jag till och med antecknat ned lite här. Jag tror jag skaffar samma som dig framöver då, Stevia strö från Ica. Tack ska du ha. /Frida

      Radera
  5. Älskar verkligen din sida, har prövat flera av dina recept och de är toppen! Gjorde din cheesecake och den blev hur god som helst! Hade ingen keso hemma utan bytte ut mot motsvarande mängd lättkesella och den blev supergod!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla! Vad roligt att cheesecaken blev bra och perfekt att du expreminterade med det du hade hemma. Det är det jag gör hela tiden, man måste våga testa sig fram och inte vara rädd för att det ska bli fel, det är då det blir roligt :-)

      Radera
  6. Hej !
    Vilken härlig blogg och vilka underbara recept!
    Jag tänkte prova denna cheesecake men vill inte använda proteinpulver kan jag ta mått annat eller bara skippa det?
    Tack i förhand :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket!
      Jag vet faktiskt inte, har inte provat att göra den utan att ha proteinpulver i. Men jag antar att du bara kan skippa det, alt ha i någon msk valfritt mjöl för att den ska hålla ihop bättre.
      /Susanna

      Radera
    2. Tack tack ska prova det inom kort :)

      Radera
  7. Åh den här ser ju otroligt jobbigt GOD ut! Jag undrar om som du skrev lite ovan, om det funkar att ha linfrön eller psyllium istället för chia då jag känner att jag inte har överdrivet mycket pengar till det, och det jag sett var väldigt dyrt haha..

    SvaraRadera
  8. Den ÄR god :-)
    Du kan säkert använda linfrön eller psylliumfrön men chiafrön från Risenta (som finns i vanliga matvarubutiker) kostar ju inte mer än drygt 30-40 kr...

    SvaraRadera
    Svar
    1. men jaha! Jag har bara sett för över 100 kr, på hälsokosten. Tack så mycket :)

      Radera
  9. Jag har just provat en bit av denna Cheesecake ...
    Den var jätte jätte jätte god och jag som inte använder proteinpulver tog ca 2 msk kokosmjöl och det blev perfekt
    Man tackar för detta underbara recept !
    Denna Cheesecake kommer göras ofta i detta hus. Tillochmed min pappa älskade den fast han är lite emot nyttigare bakverk och sånt han är av gammal tid :)
    Men där ser man han åt dubbelt så mycket än vad jag gjorde.
    Cheesecaken var perfekt som efterrätt efter bl.a. Renskav i sås och blomkålsris och som förrätt gjorde vi dina mandelmusslor men fyllde med räkor ,dill,lök och Matyoghurt :)
    Tack så mycket för alla recept och jag hoppas 2013 blir lika fyllt av dina recept och att du får det nya året som du förtjänar :)
    Ha det bäst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad glad jag blir av att höra detta!! Du har gjort min dag :) Så kul att till och med din pappa gillade den...
      Tack själv för att du provar mina recept, all lycka till dig under 2013!!
      Kram

      Radera
  10. Så har jeg fået prøvet din cheesecake :-) Tak for opskrift!
    Jeg har linket til dig herinde:
    http://stinna.dk/cheesecake/ :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Jättefin sida du har, superfina bilder! :)

      Radera
  11. Tack för receptet på cheesecake. Gjorde den när jag hade tjejerna fr jobbet på middag förra lördagen. Blev en hit. Jag kommer absolut göra den fler ggr. Jag blev så nöjd att jag tom tog med en bit till min frisör som oxå älskar träning o nyttig mat :)

    Jag kommer använda dina recept framöver för att komma i bra form. Keep upp the good work!

    Mvh Faye

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Faye!

      Tack så mycket vad roligt att höra! Det här är faktiskt ett recept som jag bjudit på MÅNGA gånger och i stort sett alla som smakat har gillat den...ett säkert kort med andra ord ;)

      I will, tack snälla :)

      Radera
  12. Heej!
    Tummen upp för dina recept!! :)
    Till födelsedagsfika på sön ska jag göra tårtan du la ut här om dagen och cheesecaken. Men jag funderar på om jag kan göra cheesecaken ikväll men äta sön kväll? Vad tror du? Hoppas du hinner svara ;)
    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det borde gå bra :) Hoppas fikat blir lyckat :)

      Radera
    2. Den blev huuur god som hellst!! :D
      Tack för ett toppen recept!
      Tårtan hann jag inte med, men den ska testas en annan dag :)

      Radera
    3. Åh vad roligt att höra! Det här är en stående favorit då jag bjuder på fika :)

      Radera
  13. Heej!
    Tummen upp för dina recept!! :)
    Till födelsedagsfika på sön ska jag göra tårtan du la ut här om dagen och cheesecaken. Men jag funderar på om jag kan göra cheesecaken ikväll men äta sön kväll? Vad tror du? Hoppas du hinner svara ;)
    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är lite sent ute men ja, det går absolut :)

      Radera
  14. Hej!! Det står att den ska stå i kylskåp över natten, men går det bra att låta den stelna i frys istället kortare tid? Vill så gärna bjuda min sambo på denna om ca 3 timmar. Älskar din sida, hittade den precis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Hoppas det gick bra, det går nog absolut, den blir lite saftigare om den får stå bara :)

      Radera
  15. Gjorde en cheesecake igår, kunde inte hålla mej till middagen så det blev efterrätt till brunchen idag... ;) Så himla god!!! Tusen tack för att du delar med dej av dina fantastiska recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra! Det här är nog det recept av de jag har på bloggen som går hem även hos de som inte är vana att äta nyttigt och sånt som innehåller proteinpulver :)

      Radera
  16. Tack så hemskt mycket för dina recept!
    Gjorde cheesecaken till min tjejfest igår
    och den blev riktigt populär. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul!!!
      Jag är uppriktigt glad över att du lämnar en kommentar och berättar att receptet blev uppskattat, tack så mycket! :)

      Radera
  17. Tror du att man kan ta kokosmjöl istället för mandelmjöl i detta recept? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller typ havremjöl?

      Radera
    2. Kokosmjöl funkar inte, men havremjöl kan nog funka :)

      Radera
  18. Hej!
    Tänkte göra denna till mitt kalas på tisdag, kan jag göra den på söndagen och låta den stå i kylskåpet två dygn? Kanske till och med bli bättre då? Den ska stå i kylskåpet inte i frysen?
    Tror du den går hem oss de som inte gillar nyttigt med? Verkar vara ett sånt bakverk som gör de :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ledsen för sent svar!
      Ja det tror jag går jättebra men vänta med toppingen tills dagen innan.
      Ja jag tror absolut att den går hem även hos de dom inte brukar äta nyttigt :)

      Radera
    2. Jag la på toppingen direkt tror du den blir förstörd nu då? :/

      Radera
    3. Nej då, det brukar bara se lite trevligare ut och toppingen är "färsk", men det gör inte så stor skillnad, det kommer bli jättebra:)

      Radera
    4. Okej va bra, tack så mycket! :))
      Måste bara säga att dina recept är grymma!
      Har du nåt tips på vilka muffins ler liknande man kan ta med på lång flygresa? :)

      Radera
    5. Tack!
      Mina favoritmuffins är banan och chokladproteinmuffinsen, pumpaproteinmuffinsen och morotsmuffins, de håller länge. Även proteinbarerna håller bra :)

      Radera
  19. Hej!
    Jag tänkte baka denna kaka om nu i veckan, men jag undrar om man kan använda frysta jordgubbar istället för färska? Och kan man byta ut jordgubbar mot någon annan frukt? Om man använder linfrön istället för chiafrön, ska de vara hela eller krossade?

    Tacksam för snabbt svar :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Ja du kan använda frysta jordgubbar. Ja du kan använda andra bär. Du kan använda linfrön (hela), men de kommer ge lite smak vilket inte chiafröna gör. Du kan även ha i lite potatismjöl eller gelatin istället :)

      Radera
  20. Gjorde den här i helgen och bjöd vänner på, som vi hade på middag. Fick 5 av 5 av dem också, och t om av min son som är supermisstänksam så fort man serverar nåt nyttigt. Jag berättade dock inte ingredienserna för honom :). För första gången fick jag använda chiafröna igen - blev ingen hit när jag testade dem första gången (chiapudding) - gillade inte konsistensen. Men som topping med jordgubbarna smakade de som jordgubbs"kärnorna". Tack gode gud för såna som dig!

    SvaraRadera
  21. Den här blir perfekt att ta med till middagen imorgon! Jag hoppas att den kommer att se ut som på bilden, och dessutom smaka därefter, för då lär det bli en jäkla hit! :D

    SvaraRadera
  22. Helt fantastiskt recept! Gjorde den till min födelsedagsmiddag ikväll - riktigt riktigt lyckat! Jag åt upp 1/4 av den. Mätt och belåten!! :)

    SvaraRadera
  23. Gjorde denna ljuvliga historia igår. Såå god!! Tack för alla dina fantastiska recept! Du är så duktig och inspirerande! Kanske blir tjatigt att höra, alla skriver ju liknade kommentarer, men det tåls att upprepas, för du är verkligen underbar! ����

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, tusen tack! Man kan aldrig höra det för mycket, tack snälla!

      Radera
  24. Ska bli spännande att prova! :)
    Min pojkvän är allergisk mot proteinpulver, vad skulle du använda istället?
    // www.nouw.com/belliblonkan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tog bort proteinpulvret och ersatte det med en tsk vaniljsocker, sedan använde jag hasselnötsmjöl och kokosmjöl istället. Oj så gott det blev, jag åt nästan hela själv :)

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...