onsdag 5 september 2012

Kokos & sesamtigerräkor med soja/lime-dip

Igår anmälde skickade jag in min anmälan till SM i BodyFitness som går den 6:e oktober i Västerås. Jag har även bokat hotell och bokat färgning (för er som inte vet så lägger man flera lager med brunfärg/spray för att musklerna ska synas så bra som möjligt på scen) så nu är det mesta fixat och klart! Jag börjar redan bli nervös trots att det är mer än en månad kvar men det hör ju till :-)

Imorse var det riktigt kämpigt och kliva upp och köra cardio och efter jag var klar var jag så sugen på att äta min favoritfrukost som är havregrynsgröt med färska bär och "proteinfluff" (casein + vatten som jag vispar med elvisp tills det blir som grädde).
Men just nu i min diet så har jag uteslutit de mesta kolhydraterna och äter mer grönsaker, fett och protein. Jag har testat flera olika dieter för att komma i tävlingsform, både MED och UTAN kolhydrater och jag kan säga att båda sätten fungerar men för mig så mår jag bättre på att ta bort kolhydraterna och äta mer fett i och med att jag känner mig mättare längre och inte lika sliten och trött.
När dieten är över blir det mer kolhydrater igen och då får jag äta min kära gröt igen :-)

Det har blivit en hel del söta recept på sistone så jag tänkte dela med mig av ett av mina favoritrecpet när det kommer till förrätter/snacks. Ibland är det ju bara så gott (speciellt på fredagkvällar eller helger) att sitta och småäta på lite plockmat innan man äter middag och detta receptet är perfekt för ändamålet! Istället för vanligt vetemjöl som man normalt vänder dem i, använde jag kokosmjöl vilket gör dessa glutenfria.
Kokos & sesamtigerräkor medsoja/lime-dip
2 port

Tigerräkorna:
20 stora färdigkokta tigerräkor (ca 200g)
4 msk kokosmjöl
ca 1 dl riven kokos
2 msk sesamfrön
1 äggvita

Soja/lime-dip:
1/2 dl glutenfri soja
saften från 1 lime
1 hackad vitlöksklyfta
1/2 hackad röd chili
1. Gör i ordning en skål med äggvita, en skål med kokosmjöl och en tallrik med kokos och sesamfrön.
2. Doppa en räka i taget först i kokosmjölet, sedan i äggvitan och sist i kokos/sesamblandningen. Lägg på en separat tallrik och fortsätt med resten av räkorna.
3. Stek i en ganska het teflonpanna, med eller utan fett (helst kokosolja om du använder fett), ca 2-3 minuter per sida. Jag stekte utan fett. Använd en "stektång" för att vända räkorna. Se till att du även till att bryna dem på ovansidan.
4. Blanda alla ingredienser till dipsåsen.
5. Servera med en skiva lime!

Näringsvärde per portion (av 2):
293 kcal
25,5g protein
4,5g kolhydrater
19,5g fett (från kokos)6 kommentarer:

 1. Var köper man färdigkokta tigerräkor?
  Fredagkväll ska vi testa !

  SvaraRadera
  Svar
  1. De brukar finnas i frysdisken bland fisk/skaldjur. Brukar stå att de är kokta på påsen. Ibland finns de i separata frysboxar tillsammans med frysta räkor. Jag hittade dem på Coop. /Susanna

   Radera
 2. KÖP INTE TIGERRÄKOR! Räkindustrin är idag en stor miljöbov där man skövlar mangroveskogar för att odla räkorna. När sedan platsen är uttjänad överger man platsen, men då är redan ekosystemen förstörda. Om man nu ska köpa skaldjur eller fisk är det bäst att köpa de som har miljömärkning som tex MSC-märkning eller krav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag är medveten om detta. Gjorde detta recept innan det blev uppmärksammat i media, men det går ju att göra receptet med andra räkor eller skaldjur som bläckfiskringar ;)

   Radera
 3. Går det att fritera eller faller dem isär då ?

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...