måndag 24 september 2012

Sötpotatis "pommes frites" med kyckling och citron & timjan-kesella

Först skulle jag bara vilja tacka alla underbara läsare för alla fina kommentarer på bloggen, Facebook och på mail. Det känns jättekul att ni uppskattar recepten och att ni gillar det jag gör...det gör det hela så mycket roligare :-)

Helgen har varit riktigt tuff. Motivationen har svajat, jag har mått konstigt och inte riktigt känt igen mig själv. Det är som det var något på gång i kroppen och mycket riktigt...vaknade upp i morse med halsont, feber och allmänt hängig. Så det är bara att försöka bli frisk så snabbt som möjligt så att jag kan köra på hela vägen fram till SM. Vore fantastiskt tråkigt att behöva ge upp nu när man kämpat så hårt i snart 20 veckor.
Här har ni i alla fall en bild på hur ryggen såg ut för en vecka sedan...inte riktigt i toppform men på god väg!

Dagen recept är en måltid jag ofta gör och har med mig till lunch. Jag älskar sötpotatis och den innehåller mycket mer nyttigheter än vanlig potatis. Jag brukar variera tillbehören men det här är favoriterna. Självklart får du justera mängderna efter ditt kalori-behov.
Sötpotatis "pommes frites" med kyckling och citron & timjan-kesella
1 port

Sötpotatis "pommes frites":
1 normalstor sötpotatis (ca 200g)
1 tsk olivolja
färsk timjan
1 nypa havssalt

Sätt ugnen på 230 C. Skala och skär potatisen i stavar. Sprid ut på en bakplåt, ringla olivoljan över, krydda med timjan och salt. Baka i ugnen i ca 20-25 minuter eller tills potatisen blivit mjuk. Jag satte på grill-effekten sista 2 minutrarna för att få de lite krispiga.
Ugnsbakad kycklingfilé:
1 färsk (eller tinad fryst) kycklingfilé (ca 150g)
valfria kryddor: jag använde oregano, timjan, salt, vitlökspeppar

Krydda kycklingfilén, lägg i en ugnsform och ställ in i ugnen på 225 C i ca 20-25 minuter eller tills den är genomstekt.
Citron & timjan-kesella:

75 g lättkesella
1 liten vitlöksklyfta
1/2 tsk färsk eller torkad timjan
1/2 tsk rivet citronskal
örtsalt & peppar

Blanda alla ingredienserna i en skål och servera med sötpotatisen och kycklingen.

Näringsvärde per portion:
394 kcal
38 g protein
43 g kolhydrater
8 g fett 6 kommentarer:

 1. Så roligt att läsa om dig, tack för bilden! Du är grym! Nu ska jag laga sötpotatispommes till fredagen:-)

  SvaraRadera
 2. Man ska inte låta sig luras av namnet alltså?? Jag har aldrig provat sötpotatis eftersom jag utgått från att den inte var lika nyttig som vanlig potatis men nu har jag lärt mig något nytt, tack för det! Kan du inte berätta lite mer om sötpotatis, nu blev jag nyfiken!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej luras inte av namnet, sötpotatis är mycket nyttigare än vanlig potatis. Dels innehåller den nästan dubbelt så mycket fiber som andra potatissorter, dels har den lägre GI och innehåller mycket beta-karotener, vitamin B6 och kalium. Jag har skrivit lite om sötpotatis här: http://www.tasty-health.se/2012/09/nyttiga-karleks-mums.html
   Men jag kan absolut skriva lite mer i ett senare blogginlägg :-)

   Radera
 3. Gjorde denna rätt ikväll, men jag tog vanlig potatis och gjorde klyftor och sen morotstavar och så in i ugnen och gott blev det så tack för tipset :)

  SvaraRadera
 4. Ett tips för er som läser detta recept. Iomed att sötpotatis innehåller så mycket stärkelse så är ett tips att koka dom i salt vatten, halvklara. Sen låta dom torka på panna och tillsist in i ugnen på grill tills yta är krispig. De blir nästan som friterat! För dom som vågar ha olja på sina frites, varsegod!

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...