torsdag 20 september 2012

Bakad havregröt med kanel & russin


När jag var liten var jag verkligen ingen grötmänniska! Om inte pappa gjorde det vi kallade "kul-gröt", eller sagogryn, dvs potatisstärkelse i form av kulor som man kokade i mjölk och serverade med en stor klick smör i mitten...den ni! Någon annan som åt den här gröten som liten?
Annars åt jag nog mest fil, flingor och nån macka till frukost när jag var liten och när jag gick i gymnasiet ska vi inte ens prata om frukosten...om det ens blev någon.

Det var inte förrän jag flyttade till New York och började tävla som jag fick upp intresset för havregryn och havregrynsgröt. Jag har nog ätit någon form av gröt varje dag sen 2005, förutom de dagar kolhydraterna tagits bort ur dieten inför tävling förstås.
Jag har nog testat de flesta varianter av havregrynsgröt man kan komma på: chokladgröt, chaigröt, morotskaka-gröt, blåbärspajsgröt, gröt med bär, frukt, nötter, proteingröt, gröt med kokosmjölk och persika, kanelbullegröt....ja listan fortsätter! Till slut tröttnade även jag. Men det var då jag upptäckte bakad gröt. Har ni inte testat så måste ni göra det. Går relativt snabbt att göra, ca 5 minuter att röra ihop och sedan 20-25 minuter i ugnen. Perfekt när man vill lyxa lite på helgen :-) Smakerna kan varieras i oändlighet och för att inte tala om de olika "toppings" man kan ha på.
Jag valde att ha kanel & russin i min samt toppa den med hemgjort vaniljkesella. Så gott! Gröten blir saftig och det känns nästan lite som att äta efterrätt till frukost :-) Funkar även som mellanmål!
Bakad havregröt med russin & kanel
1 portion, inspirerad av detta recept

ca 1 dl havregryn (ca 40g), glutenfria om du vill
0,5 dl (ca 50g) osötat äppelmos...eller mosad banan
0,5 dl havremjölk (vanlig mjölk fukar också)
1/4 tsk kanel
1 krm vaniljpulver
1 msk russin
valfritt: 1 msk stevia strö
1 tsk kokosolja om du vill ha en lite "djupare" smak

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Blanda alla igredienser och häll i en smord/oljad ramekin. Baka i ugnen i ca 15-20 minuter. För att få en knaprig yta, sätt ugnen på grill sista 1-2 minutrarna.
3. "Häll" ut den bakade gröten på en tallrik och servera med valfria tillbehör.

Jag toppade med hemgjord vaniljkesella, gjord på: 150g lättkesella, 1 krm vaniljpulver, 2 msk (10g casein proteinpulver i vaniljsmak och 1/2 msk stevia strö.
 Näringsvärde per portion (utan vaniljkesella):
206 kcal
6g protein
36g kolhydrater
5g fett

med vaniljkesella:
337 kcal
30g protein
46g kolhydrater
6g fett18 kommentarer:

 1. Hej! Jag googlade nyss recept på hälsosam mat och hittade din blogg. Jättemycket gott som jag absolut ska testa! Dagens höjdpunkt :)

  Hälsar Nina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nina!
   Kul att du hittade hit! Hoppas du hittar något recept som du gillar :-)
   /Susanna

   Radera
 2. Blev väldigt nyfiken på blåbärspajsgröt. Vad är det???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer recept på det så småningom, men det involverar havregryn, blåbär mandelmjöl och proteinpulver ;-)

   Radera
 3. Nu har jag provat!!!! Serverade med lite osötad äppelmos. Succé!!!!!!! Tack vare dina recept (och förklaring kring havregryn och kolhydrater) så är frukost inte ett lika stort problem längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad roligt att höra!!! Kommer fler frukost-recept, jag lovar :-) Kolhydrater ska du inte vara rädd för, bara man äter i lagom mängd och av rätt kvalitet (havregryn är fantastiska).

   Radera
 4. Tack för detta, det blev supergott! Testade även att frysa in och värma till frukost när man inte har lika mycket tid, blev precis lika gott!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gej!
   Tack för tipset! Har inte testat själv att frysa men det var kanon att den smakade bra att värma upp. Det ska jag absolut testa!

   Radera
 5. Hej!

  Det här lät spännande. Det måste jag prova någon gång. Vad kan man ha för form om man inte har en ramekin? Har bara en stor ugnsfast form, eller muffinsformar i silikon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan dela upp smeten och ha den i två muffinsformar (silikon) eller om du har en mugg eller en liten skål som är ugnsfast kan du smörja den :)

   Radera
 6. Har precis ätit upp bakad havregröt,gott!! Jag skrev om det och länkade till dig och receptet i min blogg,hoppas det är ok.

  Jag behöver gå ner i vikt och är sockerberoende,så det känns som om din blogg är perfekt!Har kört LCHF 2 omgångar,men vill mest bara komma bort från socker och börja äta rätt + röra mer på mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Camilla!
   Klart det är ok! Kul att du gillade gröten :)
   Du tänker helt rätt! Ät bra mat (även kolhydrater men från bra källor), naturliga råvaror, måttliga mängder och rör på dig...svårare än så är det egentligen inte. Kör hårt ;)

   Radera
 7. Hej, kom över din hemsida via en kompis som har lagt upp en massa bilder på instagram på mat från dina recept, har nyss provat baka dina havregryns"muffinsar" Skitbra och jättegoda! Och att man kan variera så. Jag har precis lagt om min kost och det är jättesvårt att hitta sånt som är bra, utan massa socker och som är gott! Din hemsida och dina tips är super och väldigt inspirerande för en nybörjare som mig!! :D //Jonna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jonna!

   Vad kul att höra! Det är alltid kul att kunna hitta en kosthållning som man tycker om och som man kan hålla. Det ska ju vara gott att äta så man kan hålla sin nya hälsosamma livsstil hela livet och inte hoppa på en massa konstiga dieter där man bara får äta broccoli och kyckling ;)
   Kul att du gillar recepten och att du blivit inspirerad till att baka och laga hälsosam mat!

   Radera
 8. Jag säger bara MUMS! Gjorde denna gröt både igår och idag. Russinen är slut, så jag böt ut dem till två torkade aprikoser i bitar. Idag provade jag också tillsätta lite hackade nötter. "Lånade" lite av vårt yngsta barns barnmat (päronpuré utan socker) som topping :) /Blomman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aprokoser i den låter ju kanongott!! Jag har precis börjar använda päronpurén i muffins och liknande, det är verkligen supergott! :)

   Radera
 9. Hur gör man "morotskaka gröt"?

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...