- Nyttiga minipizzor med pesto och pinjenötter.
- Hemgjorda glutenfria tortillachips med guacamole
- Grillat kött med en bädd på stora vita bönor kokta i bl.a vitt vin.
- Nyttig "chunky-monkey"-bananglass med sockerfri mörk choklad och valnötter.
Självklart kommer recepten upp på bloggen så småningom :-)
Idag var det dags för fredagsfika på jobbet igen. Jag hade fått önskemål om något med choklad så från början hade jag tänkt göra en proteinbrownie.
Jag gillar att expremintera med lite oväntade ingredienser och det var vekligen ingen som kunde gissa vad det var för "hemlig" ingrediens i dessa....nämligen sötpotatis, en av mina favoritråvaror. Japp, du såg rätt! Sötpotaisen ger en härlig sötma och ger bra näringsvärde till kakan.
Sötpotatis innehåller nästan dubbelt så mycket fiber som andra potatissorter.
Innehåller mycket beta-karoten, vitamin B6 och potassium, alla viktiga för vår hälsa.
Innehåller endast ca 112 kcal per sötpotatis så den mättar och ger mycket näring samtidigt som den mättar bra.
Jag hade först tänkt mig en kladdig brownie men resultatet blev istället en luftig kaka med bra chokladsmak som förde tankarna direkt till kärleks-mums som jag åt när jag var liten. Så jag gjorde en nyttigare variant av choklad-glasyr som jag hade på toppen och resultatet blev kanon! Den fick 5+ av 5 av kollegorna :-)
Nyttig kärleks-mums
16 små bitar eller 8 större
Kakan:
1 mediumstor lagad sötpotatis (165g)
1 msk honung eller agavesirap
3 msk mandelsmör
1 msk kokosolja
1 helt ägg + 1 äggvita
1 rågad skopa (30g) Whey proteinpulver choklad
0,5 dl kakao (20g)
2 msk kokosmjöl
1 msk stevia strö eller sukrin
1/2 tsk bikarbonat
Valfritt men rekommenderat: 2 rutor (25g) hackad sockerfri mörk choklad
Choklad-glasyr:
5 rutor (ca 65g) sockerfri mörk choklad
3 msk lätt kokosmjölk
2 msk kallt kaffe
kokos att toppa med
1. Sätt på ugnen på 175 C.
2. Hacka några hål på potatisen och kör på högsta effekt i micron i ca 7 minuter eller tills den blivit riktigt mjuk.
3. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
4. Skalapotatisen och lägg i en skål tillsammans med äggen, honungen och mandelsmöret. Mixa till en slät massa med stavmixer. Tillsätt de torra ingredienserna och mixa med stavmixer tills allt blandats.
5. Häll i en smord ugnsform, ca 18x20 cm. Grädda i ugnen i ca 13 minuter, övergrädda inte! Ta ut och låt svalna.
6. Gör choklad-glasyren genom att blanda alla ingredienser i en skål, micra på full effekt i ca 1 minut. Rör om och häll på kakan. Toppa med kokos. Skär i 16 bitar bitar. Kakan går bra att frysa utan glasyren.
Näringsinnehåll per bit av 16 bitar:
91 kcal4g protein
5g kolhydrater
6g fett
per bit av 8 bitar:
182 kcal
8g protein
10g kolhydrater
12g fett
Hej!
SvaraRaderaKan man byta ut proteinpulvret mot något annat? Vi använder inte det i vårt kök och det känns onödigt att köpa dyrt pulver och knappt använda.
Kan man använda annat substitut för mandelsmöret med? Vad skulle du rekommendera då? (Annat nötsmör, som kokos eller cashew, "vanligt" smör, grädde, kokosmjölk eller mer av kokosoljan kanske?)
Tack på förhand!
Mvh, Mia :)
Hej Mia!
RaderaJag har inte testat själv, har bara bakat dessa med proteinpulver, men jag tror att de går bra att byta proteinpulvret mot en blandning av havremjöl och mandelmjöl (motsvarande 20g).
Istället för mandelsmör går vilket annat nötsmör som helst bra (jordnöt, cashew, hasselnöt osv). Nötsmöret ger en saftig konsistens och tror inte att det blir bra att byta ut mot vanligt smör, grädde, kokosmjölk eller kokosolja...de alla är lite för lättflytande.
Ska man bara använda "vattnet" från kokosmjölken?
SvaraRaderaI detta recept rörde jag om i kokosmjölken först så att både vattnet och mjölken blandades. Så jag använde både och :)
RaderaHej! Ska potatisen vara rå eller kokt när man kör i den i mikron?
SvaraRaderaTack på förhand :)
Rå, du tillagar den i micron :)
Radera