tisdag 11 september 2012

Hemgjorda banan & valnötproteinbars

Oj oj oj vad jag har varit trött idag! Nu när det är så nära till tävling går jag och tänker på allt runt omkring tävlingen hela tiden och det är mycket som snurrar i huvudet. Jag har de senaste 2-3 veckorna drömt en massa mardrömmar och de flesta handlar om att jag kommer till tävlingen och har glömt min tävlingsbikini, eller att jag glömt boka spray-tanning så att jag är alldeles blek bredvid alla andra tävlande, eller att jag ränkat fel på veckorna och tävlingen egentligen är 2 veckor tidigare och jag inte hunnit komma i form....ja så håller de på. Tröttsamt men jag förstår att det är för att jag är lite nervös och tänker mycket på tävlingen i och med att jag lagt ner så mycket tid och energi på förberedelserna.
Inatt hade jag en mardröm igen och vaknade en massa gånger så dagen var lite jobbig, men mina kunder gav mig energi och jag slutade lite tidigare idag som tur var :-) Så då blev det lite bakning, något som får mig att slappna av och tänka på annat.

Mitt tidigare recept på hemgjorda proteinbars var populärt så jag gjorde en annan variant som man bakar i ugnen. Fortfarande väldigt enkelt, bra ingredienser och hållbara så man kan ha dem med sig när man är på språng.
Hemgjord banan & valnötproteinbars
8 bars

2,5 dl havregryn (glutenfria för att göra dem helt glutenfria)
4 rågade skopor (100g) Whey proteinpulver vaniljsmak
0,5 dl mandelsmör (eller annat valfritt nötsmör)
2 msk stevia strö
2 MOGNA bananer, gärna med svarta prickar på*
30g valnötter
Valfritt: 1 msk kakaonibs/kakaokross

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Blanda havregryn, proteinpulver, valnötter och kakaonibs i en bunke.
3. I en separat bunke (eller matberedare), mixa bananer, mandelsmör och stevia strö med en stavmixer till en slät massa.
4. Blanda ihop banansmeten och de torra ingredienserna med en slev, häll sedan smeten i en smord ugnsform , ca 18x20 cm. Grädda i ca 12-14 minuter. Övergrädda inte, då blir de bara torra och tråkiga. Jag gillar dem lite kletigare :-)
5. Ta ut ur ugnen och låt svalna, skär sedan i 8 bitar, linda in dem i folie och förvara i frysen tills du behöver dem.

*Ju mognare bananer desto sötare och smakrikare bars. Om du använder gröna/gula bananer kan det behövas mer sötning.
Näringsinnehåll per bar (av 8 bars):
178 kcal
13g protein
15,5g kolhydrater
7g fett


22 kommentarer:

 1. Funkar det att baka dessa i ugnen med vanligt whey-protein? Eller behövs bake-pro som tål värme?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det funkar alldeles utmärkt att baka med vanligt Whey, det är det enda jag bakar med. Vanligt whey tål värme så länge man inte utsätter det för extrem värme. Jag bakar sällan över 175 C. Så du behöver inte köpa bake-pro eller andra "bakprotein" som oftast bara är dyrare.
   /Susanna

   Radera
 2. Hej! Jag undrar om man kan byta ut proteinpulvret mot något eller om man kan skippa det helt?
  Din blogg är superbra och du är en stor inspiration!
  Hälsningar/ Nina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan skippa det men måste ersätta med något för att konsistensen ska bli lika. Jag har inte testat själv men kan tänka mig att du kan ta lite havremjöl (3-4 msk) istället för proteinpulver. Jag kan inte garantera att de blir lika bra eftersom jag inte testat själv, men du får gärna prova och meddela hur det blev :)

   Radera
 3. Hej!
  Supergott! Jag hade cashewnötssmör istället. Mumms! Är perfekt att ha som mellanmål på jobbet då det inte finns tid till att ta någon längre rast än en 3 min på morgonen. Tummen upp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter kanongott! De är verkligen smidiga att ha med på jobbet om man har ont om tid och inte hinner sitta ner och äta en måltid :)

   Radera
 4. Låter supergott! Måste jag testa :)
  Jag använder mest bakepro när jag bakar och funderar på om jag ska ha i lite vaniljpulver istället för
  Whey-protein med vanilj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de här är riktigt goda! :)
   Ja om du använder ett naturellt bakprotein behöver du nog tillsätta lite mer sötning och vanilj, antingen vaniljpulver eller vaniljessens :)

   Radera
 5. Mina vart torra fast jag hade inne i 12 minuter bara.. Och alla fastnade jätte mkt i botten.. Fast jag smörde.. Vad kan jag ha gjort för fel? :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm svårt att svara på. Använde du alla ingredienser i receptet? Vad använde du för proteinpulver?

   Radera
  2. Jag använderWhey 80 från StarNutrition. Det funkar i alla andra recept jag har gjort. Kanske är våran ugn som är extra bra. Sen kanske jag borde smörja med något annat än smör som jag tog nu?

   Radera
  3. Ja du kanske har en bra ugn, sådant spelar absolut roll. Det borde inte göra så stor skillnad om du smörjer med smör, men testa att ha bakplåtspapper i formen istället så blir det lättare att ta ut barsen.

   Radera
 6. Hej! Är så glad att jag hittat hit! Din sida ger mig så mkt inspiration och tips! Tänkte baka dessa bars i dag men undrar kan man byta ut valnötter till blåbär? Har sjukt mkt blåbär hemma som jag gärna använder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen hit :)
   Ja det borde funka lika bra. Och ja, grädda dem i mitten av ugnen.

   Radera
 7. Ska dom gräddas mitt i ugnen?

  SvaraRadera
 8. Hejsan, en fråga, är varje bar 178kcal? på 8 bars blir det nästa 1500kcal, låter väldigt mycket då jag kan tänka mig att man lätt smäller i sig 2-4st vid samma tillfälle? Tack för en väldigt bra blogg annars!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja varje bar innehåller 178 kcal vilket är väldigt lite då de är ganska mättande i och med att de innehåller mycket protein. 1-2 stycken är lagom till mellanmål för en tjej om man tänker på näringsvärdet, tveksamt att man skulle vilja trycka i sig 4 stycken.....

   Radera
 9. Gjorde dessa idag igen men med en ny twist. Hade i lågkaloriäppelmos, cashewsmör och kanel som smaksättning. HELT FANTASTISKT goda! :) tusen tack!

  SvaraRadera
 10. Sluta kalla det proteinbars när det är mera kolhydrater än va det är Protein! va f*n!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hallå! Det måste inte vara mer protein än kolhydrater för att man ska få kalla det en proteinbar. Den innehåller bra med protein och betydligt hälsosammare än proteinbarerna fulla med kemikalier och sockeralkoholer...

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...