tisdag 25 september 2012

"Overnight oats" - en smidig och snabb frukost

Jag och min vän Danyell vilar på hotellrummet i Seattle
efter att ha lagt fösta lagret färg inför Emerald cup-08
 Är fortfarande hemma och är sjuk. Känns lite hopplöst att inte kunna träna som jag vill men idag är det dags att skicka en uppdatering till min coach Shelby Starnes för att se hur formen ser ut och om vi ska göra några förändringar i det nuvarande upplägget. Jag vet att det är lite mer på formen som måste "slipas" till men det är inte så mycket så förhoppningsvis hinner jag på 1.5 vecka som det är kvar. Imorgon ska jag åka till min skräddare Anita på AKK Skrädderi & Design för att prova min tävlingsbikini. Ska bli spännande! Tävlingen i BodyFitness består av 2 ronder, varav man har en svart bikini i den första ronden och de 6 som går till final/andra ronden får ha på sig valfri bikini. Senast jag tävlade (på Luciapokalen i december 2011) kom jag på 7:e plats, dvs en plats från finalplats så jag fick aldrig visa upp min andra bikini, något mitt mål är att få göra nu på SM :-)
Tur att man har sällskap här hemma :-)
Dagens recept är ett recept jag brukar göra när jag vet att jag har ont om tid på morgonen. Man förbereder och blandar ihop allt kvällen innan, låter det stå i kylskåpet över natten och på morgonen toppar man bara med valfritt tillbehör och man har en mättande, god frukost! Man kan även förbereda denna i en matlåda och ha med sig som en frukost om man är på språng, eller varför inte till  mellanmål? Man kan variera smaker och topping efter tycke, bara att testa sig fram :-)
Overnight oats
1 port

30g havregryn
175g lättkesella
0,75 dl minimjölk (eller havremjölk/sojamjölk)
1 krm vaniljpulver
0,75 msk chiafrön (kan ej bytas mot något annat)
25g hallon
25g blåbär
15g valfria frön och nötter
Valfritt: Sötningsmedel typ Stevia strö, kanel, kardemumma, proteinpulver

1. Blanda kesella, mjölk, havregryn, chiafrön, vaniljpulver och hälften av bären i en skål. Rör om och täck med plastfolie. Låt stå i kylskåpet över natten. Havregrynen kommer att svälla och chiafröna gör att blandningen får en puddingliknande konsistens.
2. Ta ut på morgonen och toppa med resten av bären och hackade mandlar.
Näringvärde per portion:
421 kcal
35g protein
38g kolhydrater
14g fett




15 kommentarer:

 1. Jag var precis på väg att laga till din bakade gröt (som jag verkligen gillar!) även om jag är i tröttaste laget, och då hittar jag den här! Perfekt! Och den verkar smaka riktigt gott oxå när jag slickade ur skålen=)
  Jag älskar dina recept!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det perfekt att bara kunna gnugga ur sömnen ur ögonen och sen bara släpa sig till kylskåpet och ha en färdig, smarrig frukost?! Tack för din fina kommentar! <3

   Radera
 2. Verkar praktiskt ,nyttigt och gott! Ska testa detta. Alla goda ting är tre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testa! Hoppas du gillar det, supersmidigt att ha frukosten färsig, eller till och med ta med som mellanmål om man har tidsbrist.

   Radera
 3. I just love this one! Mums! Mina bär tog slut här om dagen så jag tog sockerfri äppelmos istället och det blev kalasgott, så det kan jag varmt rekomendera :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har längtat efter den här frukosten under min diet, imorgon ska jag göra den! Ska testa med äppelmos :-)

   Radera
 4. Va praktiskt... och det passar mig perfekt. Brukar äta frukost när jag kommit in på jobbet och då tar jag med mig yogurt, plättar, ägg eller smörgås. Men detta ska jag absolut prova nästa gång. Behöver man kesella eller kan man köra med turkisk yogurt? (Har ingen kesella hem.) Tack för tipset. /Sabine

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja detta är en riktigt smidig frukost/mellanmål att ta med sig.
   Turkisk yoghurt eller vanlig yoghurt går minst lika bra :)

   Radera
 5. Hej Sanna!!
  Och tack för denna goda, enkla och smarta frukostidén. :D
  Men kan jag även blanda i proteinpulvret från början och låta det stå över natten?

  Och vet du om det finns någon tidsgräns för hur länge en blandad proteindrink kan stå i kylen?

  /Maria C.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Ja du kan blanda i proteinet och låta det stå över natten. Tidsgräns vet jag inte riktigt, men står den i kylen håller det längre än om det står i rumstemperatur, då blir det dåligt på en dag.

   Radera
 6. Tack Sanna för en supergod "snabbgröt". Har gjort den några gånger nu och den är suverän :)

  /Maria C.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är verkligen min favoritfrukost på sommaren och då man har bråttom på morgonen :)

   Radera
 7. Hej, har du prövat att göra med boveteflingor eller krossat bovete? Äter varken gluten eller mjölk och söker efter ljus och lykta efter bra, snabba frukost tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har provat med boveteflingor och det blir jättebra. Men havregryn är ju glutenfria (om du köper glutenfria havregryn) :) Och kör du med havre eller mandelmjölk så funkar du detta kanon :)

   Radera
  2. Sant, undrar för jag inte tänkte på det! Tack!

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...