lördag 22 september 2012

Chokladbrownie med kokosmjölksfrosting (gluten- och mjölkfri)

Lördag och endast 2 veckor kvar till SM i BodyFitness...jag börjar bli riktigt nervös! Bara att kämpa på sista vägen in i mål och försöka hålla mig frisk.
Igår fick jag hem mitt paket som jag beställt hem från iHerb. Så kul att prova lite nya saker och vissa underlättar dietandet rejält.
Jag beställde bland annat:

Ärtprotein (vegetariskt protein som jag vill prova att baka med)
100% bakchoklad
Nutritional Yeast (ger en lite "ostig" smak om man strör över maten, mycket bra källa av vitaminer)
Smakessenser (smör, kokos och choklad)
PB2 (jordnötsmjöl med hälften av kalorierna av vanligt jordnötssmör)
Sockerfri pannkakssirap
Glutenfria mandelkex
Ezekiel müsli (glutenfri)
Questbars (De enda barsen jag äter, förutom mina egna hemgjorda, som inte innehåller något annat än naturliga ingredienser och har bra näringsinnehåll)

Nu över till dagen recept. Jag blev i veckan kontaktad av en tjej som fått diagnosen gluten allergi och mjölkallergi. Hon fyller snart år och undrade om jag hade något recept med choklad som hon skulle kunna bjuda på. Jag antog glatt utmaningen och resultatet blev dessa!
En lite kletig, seg brownie med pecannötsbitar i och en krämig kokosmjölksfrosting. Och ingen kan gissa den hemliga ingrediensen i dessa...nämligen svarta bönor. Låt inte detta skrämma er från att testa att göra dessa, man känner absolut inte smaken av bönorna utan de ger brownien en krämig konsistens. De blir nästan bättre om de får stå över natten så gör dem gärna dagen innan du ska äta dem. De är jättegoda utan frostingen men den ger en extra krämighet så jag rekommenderar att ha den på toppen. De är gluten- och mjölkfria så de passar även för de som har allergier.

Även om denna brownie är gjord på nyttiga ingredienser och är relativt kalorisnål per bit, är det fortfarande ett bakverk och bör ätas med måtta :-)
Chokladbrownie med kokosmjölkfrosting
16 små rutor eller 8 större, inspirerat av detta recept

1 paket svarta bönor (ca 180g sköljda)
1 rågad dl havregryn (ca 40g) glutenfria för dem som vill
1,5 msk kakao (ca 10g)
1 krm vaniljpulver
1/4 tsk salt
0,5 dl kokosolja, ca 40g (Kung Markatta)
0.7 dl agavesirap, ca 70g (eller honung)
1/2 tsk bakpulver
100g sockerfri mörk choklad (eller vanlig mörk choklad), mer om du vill
1,5 msk stevia strö
25 g pecannötter

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Rosta pecannötterna i ett par minuter i en medelhet stekpanna.
3. Blanda alla ingredienser utom chokladen med en stavmixer till en tjock, slät smet. Hacka chokladen och blanda med smeten. Lägg pecannötterna i botten av en smord ugnsform, ca 18x20 cm och häll sedan ut browniesmeten. Sprid ut den med en slickepott.
4. Grädda i ugnen i 15-18 minuter. Ta ut och låt svalna minst 30 minuter innan du skär upp den. Den blir saftigare om den får stå över natten.

Kokosmjölkfrosting:
1-2 burkar kokosmjölk (ej lätt) som stått i kylen över natten
2 msk kakao
1-2 msk stevia strö

Öppna burken och sleva med en sked upp det tjocka lagret kokosmjölk på toppen. Resten kan du använda i matlagning :-) Vispa den tjocka krämen med en elvisp samtidigt som du har i kakaon och stevia strö. Vispa ett par minuter tills kokosmjölken tjocknat. Ha i mer kakao om den behöver bli tjockare. Bred ut över den svalnade brownien.

Näringsvärde per bit (av 16), utan frosting:
102 kcal
2 g protein
8 g kolhydrater
7 g fett

Med frosting (om du använder ca 1/2 burk kokosmjölk):
123 kcal
2 g protein
9 g kolhydrater
8,5 g fett

25 kommentarer:

 1. Jag ÄLSKAR allt du gör❤❤❤. Gärna fler lunchrecept!! Tusen tack för alla goda recept, inspiration, och fina bilder:-) hade varit roligt att läsa mer om din kamp inför tävling + bilder. Hoppas det gick bra och att du fick en placering du blev glad för
  Kram
  Maggie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maggie!
   Åh vad glad jag blir åt din fina kommentar! Ska absolut göra lite fler lunch och middagsrecept och lägga ut. Nu under diet är mina måltider VÄLDIGT enformiga men så snart tävlingen är över (om drygt 2 veckor) så ska jag laga godare och lite mer kreativa recept :-)
   Jag ska försöka lägga ut lite mer bilder på träningen nu sista 2 veckorna innan tävling.
   Tack igen för feedbacken, det betyder jättemycket <3
   Kram Susanna

   Radera
 2. Hej!
  Var har du fått tag på Questvproteinbars? Vilken hemsida beställde du dem från och betalade du tull då? Jättetacksam för svar dånjag letat som en galning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag beställde dem från Iherb.com. De har superbillig och snabb frakt (tog 4 dagar), $4 om paketet väger under 2 kg och på ordrar upp till $80. De har bra pris på frakt i övrigt också. Tullavgiften blev inte heller dyr, tror jag betalade 160 kr för en order på grygt 700 kr. Om du gillar min Facebook-sida och skrollar ner i inläggen finns det en rabatt-kod du kan använda som ger till $5 rabatt på första ordern.
   Mycket billigare än netrition.com som också har Questbars.

   Radera
 3. Hej!
  Du är så himla duktig!! :)
  Agavesirap - använder du den ljusa eller mörka? :) Är det någon skillnad?

  Tacksam för svar! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Tack så mycket!
   Jag använder den ljusa men jag tror inte att det har så stor betydelse...har inte testat den mörka faktiskt :)

   Radera
 4. Hej!
  Vart hittar jag sockerfri pannkakssirap? Har hittat osötad, men den innehåller articifiellt sötningsmedel.. Är det den du använder?

  Hälsningar,
  Josefine.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Josefine!
   Ja det är den jag använder, sockerfri pannkakssirap från Walden Farms som är sötad med sucralos. Jag använder så lite så jag bryr mig inte så mycket om jag får i mig en liten mängd sötningsmedel. Googla på walden Farms produkter, Sverige så får du upp vart du kan köpa den.

   Radera
  2. Hej igen!
   Okej då vet jag, tack för snabbt svar! :)

   Radera
 5. Hej!

  Jag vill börja med att tacka för detta gudomliga recept på brownies! Bakade dem till min födelsedag och de blev otroligt goda!

  Till helgen kommer släkten och jag vill gärna bjuda på dessa igen men min mormor kan inte äta honung/agavesirap. Kan jag byta ut denna ingrediens mot mer stevia strö? Hur mycket ska jag ta i sådana fall? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod, roligt att du gillar dem! :)

   Ja det går nog bra. Smaka på smeten så att den blir lagom söt, men kanske drygt 1/2 msk till :)

   Radera
 6. Hej!
  Fin blogg! Jag tänkte göra dessa till ikväll :/ Kan jag inte göra frostingen ändå? Varför behöver den vara kyld?

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man kyler kokosmjölk stelnar den tjockaste "mjölken" och lägger sig som ett lager på toppen och det är detta du ska använda. Om du får med kokos"vattnet" går det inte att vispa kokosmjölken/grädden.
   Men ibland brukar det vara ett tjockt lager på kokosmjölken ändå så du kan testa :)

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Hej Sanna:) gjorde denna kaka först ikväll och jag måste bara säga wow så gudomligt god och smarrig:) längtar redan till nästa tack för att du delar med dig av alla fantastiska recept// kramizar L8

  SvaraRadera
 9. Jag gjorde dessa, med jordnötter och vanlig sirap(det var det jag hade hemma) utan stevia, och de blev kanon goda! Tack snälla för att du delar med dig :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att de blev bra! Det är bara roligt :)

   Radera
 10. Denna låter sååå god! Ska baka denna på fredag och bjuda en kompis på lördag :)
  En fråga bara, ska man koka bönorna eller så först eller bara skölja av dem? :)
  Tack för underbara recept!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använder bönor på burk/tetrapak, dvs de är redan färdigkokta :) Allt du behöver göra är att skölja av dem och ha dem i smeten.

   Radera
 11. Min smet blev.. torr deg?...:-S
  Hur får ni era smetiga? Jag fick lösa med att tillsätta 1 ägg...då höll det ihop. Ska smaka nu ikväll! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstigt...och du hade i alla ingredienser?
   Hoppas de smakade bra i alla fall :)

   Radera
  2. Ja allt... dock lite osäker på hur exakt mängd bönor det blev. (Kokade egna) men m ett ägg blev den ändå jättegod! :)

   Radera
  3. Det kanske blev för lite bönor då? Bra att den smakade gott i alla fall :)

   Radera
 12. Hej! Jag undrar om man kan använda walden farms pannkakssirap istället för honung/agavesirap? :)

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...