På hennes sida hittade jag ett recept på protein tortilla chips och i fredags fick jag äntligen chansen att prova. De blev kanon! Passar bra som snacks, att dippa i både salsasås, keselladip eller som jag gjorde i fredags: i guacamole. Glutenfria, kalorisnåla (om du inte äter upp alla själv det vill säga :-) och proteinrika...mycket bra fredagsmys!
Hemgjorda glutenfria proteintortilla chips
1 stor sats, räcker säkert till 4 personer
4 äggvitor
1 msk (10g) fiberhusk
1 msk hela linfrön
50g kikärtsmjöl
1 msk kokosmjöl
drygt 2 dl vatten, kan funka med mindre men jag tyckte smeten blev för tjock.
ca 1/2 msk olivolja att strö över chipsen innan du bakar i ugnen
varfria kryddor + havssalt
1. Sätt ugnen på 225 C.
2. Blanda ihop alla ingredienserna i en skål, det kommer bli en ganska tjock smet.
3. Värm en stekpanna med lite olivolja/kokosolja och klicka ut lite smet. Sprid ut smeten med stekspaden (olja den gärna lite innan så smeten inte fastnar) så TUNNT som det går, likt crepes, och stek i ca 2 minuter. Vänd sedan, stek ytterligare ca 1 minut och lägg sedan på en tallrik. Fortsätt med resten av smeten. Jag fick ca 8 st "crepes".
4. Skär "crepsen" på mitten och sedan i trianglar. Lägg på en bakplåt täckt med bakplåtspapper. Försök sprida ut dem så bra som möjligt. Ringla över lite olivolja, havssalt och valfria kryddor, jag använde färsk timjan och färsk rosmarin. Ställ in i ugnen och baka tills alla blir krispiga, ca 10 minuter. Rör gärna om efter halva tiden så att de inte bränns. Ta ut och låt svalna.
Guacamole
2 mogna avocado
1 vitlöksklyfta
örtsal & peppar
Mixa allt med stavmixer och servera.
Näringsvärde för hela satsen tortilla chips, dvs ca 4 portioner:
367 kcal
31g protein
24g kolhydrater
16g fett
Jag har en liten fråga, du bakar ju mycket med proteinpulver. Men vad händer med pulvret när det blir varmt? Förstörs det inte på nått sätt? Om inte varför finns det sk bakprotein (som är mycket dyrare :()
SvaraRaderamvh
Hej! Det stämmer att det varit en del diskussioner om att proteinpulver denaturerar när det tillagas men att det denaturerar betyder bara att strukturen förändras. Det betyder INTE att näringen eller innehållet förändras. Samma sak händer med t.ex ägg och kött när det tillagas. Så länge du inte utsätter proteinpulvret för EXTREMT höga temperaturer (det ska man ju inte med något protein egentligen) så är det ingen fara.
SvaraRaderaAtt man säljer "bakprotein" är bara ett säljknep, alla proteinpulver klarar av att värmas upp och tillagas. Enda skillnaden är väl att bakproteinpulvrena ofta är naturella i smaken, men det har de flesta märken också börjar producera.
Så du kan lugnt baka med dina proteinpulver :-)
Jag tror förresten att bakproteinpulvrena tål lite högre värme än vanliga proteinpulver, men jag bakar sällan på högre värme än 175 C så jag känner mig trygg med att baka med "vanliga" proteinpulver.
RaderaVad är fiberhusk? Går det också bra m havrekli, vetekli el dyl?
SvaraRaderaHej! Fiberhusk är malda psylliumfrön och du kan köpa det på de flesta livsmedelsbutiker, antingen i bakhyllorna eller där det finns hälsokost. Det finns även att köpa i hälsokostbutiker. Fiberhusk (och även psylliumfrön) bildar ett geléliknande hölje i kontakt med vatten och gör att bakverk utan gluten håller ihop bättre och binder vätska. Jag skulle inte byta ut det mot havrekli eller vetekli.
RaderaTror du det fungerar att byta ut kikärtsmjölet mot mandelmjöl?
SvaraRaderaJa kanske. Kikärtsmjöl är ju mer "mjöligt" och binder vätska bättre än mandelmjöl. Kanske att du kan byta ut lite av mjölet och sedan ha mer proteinpulver?
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderaåh, måste testa detta :)
SvaraRaderabtw, hur mycket är 50g i dl?
RaderaDet vet jag faktiskt inte, tror att det är ca 0,75 dl, men är inte säker...det var så länge sedan jag gjorde receptet :)
RaderaVilket mjöl tror du funkar bäst att byta ut mot kikärtsmjölet? Skulle uppskatta snabbt svar :)
SvaraRaderaRismjöl, bovetemjöl, dinkelmjöl eller liknande mjölsorter borde funka...
Radera