söndag 18 november 2012

Kalorisnåla low carb chokladpannkakor

Igår stod jag i köket nästan hela dagen, och jag är riktigt nöjd med några av recepten jag gjorde. Jag bakade bland annat mina nyttiga kanelbullar till min mormors födelsedagskalas, men gjorde lite ändringar och de blev suveränt goda!! Istället för mandelmjöl och kanel som fyllning bredde jag ut vit mandelpasta på degen, strödde över kanel och stevia och sedan lite hackad sockerfri choklad....blev kanon!
 Jag har även gjort ett försök på nyttiga pepparkakor och de blev jättebra med tanke på att de är low carb och proteinrika. Recept kommer snart :)
Ni som följer mig på Instagram vet att jag är inne i en pannkaks-period just nu :) Jag äter pannkakor nästan varje dag till frukost och det enda jag egentligen varierar är smaken på caseinfluffet jag har på och har i lite olika kryddor i smeten. Men nu menar jag inte vanliga pannkakor såklart utan helt glutenfria, kalorisnåla, proteinrika och kolhydratssnåla (för att jag fortfarande dietar lite inför Fitnessfestivalen, annars skulle jag haft i lite havregryn) :)

Det här receptet är superenkelt och det tar inte mer än 10 minuter att göra dem på morgonen, vilket är tur i och med att jag ofta får stressa lite för att hinna med alla bestyr innan jobbet. I detta receptet varvade jag pannkakorna med keso-kräm men det går lika bra med proteinfluff. Jag brukar variera smaken på pannkakorna genom att ha i olika kryddor som kanel, kardemumma, cocos, apelsinskal osv men grundreceptet jag använder är detsamma. Jag gillar när pannkakorna är lite tjockare och fluffigare, som amerikanska pannkakor, och det här receptet gör att pannkakorna blir precis så. Tricket är att smeten ska vara riktigt tjock.
Low carb chokladpannkakor
1 portion, 3 pannkakor

2/3 skopa (ca 20g) Whey complete choklad
1,5 msk kokosmjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk psyllium husk
1 tsk kakao
1,5 msk stevia strö
2 äggvitor
2 msk pumpapuré eller blomkålspuré*
*(dvs kokad & mosad blomkål. Låter konstigt men tro mig, blir grymt!)

1. Blanda ihop alla ingredienser i en skål och mixa med stavmixer tills du får en tjcok smet.
2. Häll ut 3 klickar av smeten i en stekpanna smord med kokosolja. Bred ut smeten lite med en sked. Stek i ca 2 minuter per sida.

Varva pannkakorna med önskade tillbehör, jag använde här keso-kräm:
150 g keso, 1 msk stevia strö, 1/4 tsk vaniljpulver som jag mixar med en stavmixer till en slät kräm.

Jag droppade även över lite kakao som jag blandat med vatten och stevia strö.
Näringsvärde per portion (endast pannkakorna, gjorda med blomkålspuré):
184 kcal
28 g protein
6 g kolhydrater
3 g fett

38 kommentarer:

 1. Ser jättegott ut!
  En fråga: Varför utesluter du äggulan och gör du nåt speciellt med alla överblivna äggulor? Finns det någon speciell anledning?

  Hade i helt ägg i kladdkakesmeten och det blev nästan krämingare :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mest för att hålla kalorierna nere och för proteinets skull (vitan innehåller bara protein), skulle jag använda flera gulor så blir det en hel del extra kalorier. Men jag äter ofta 1 gula till frukost (kokt, jag gillar det bäst) och det är ju där näringen sitter så jag har inget emot gulan.
   Jag ger gulorna till mina hundar eller så gör min sambo aioli av dem :)

   Radera
  2. ok, då fattar jag :-)

   Radera
  3. Jag brukar handla äggvita på "dunk", finns på ICA bland annat! Om man inte har ngn hund eller så att ge äggulorna till vill säga ;P

   Radera
  4. Ja det kan man också göra :) Jag tycker dock att äggvita på dunk smakar lite "kemist", har du känt av det?

   Radera
 2. Vad är psyllium husk och vart kan man hitta det? Skiljer det sig från fiber husk? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är samma sak :) Fiberhusk är malda psylliumfrön. Ska ändra i receptet så det inte blir några missförstånd :)

   Radera
 3. Jag börjar med att säga att jag tycker mycket om din blogg :)
  Jag undrar om du tror att det är möjligt att göra en nyttigare variant av drömmar? Jag har försökt att klura ut lite själv, men det verkar väldigt svårt, kanske inte går? Vad tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :)
   Hmmm, svårt tror jag i och med att de får konsistensen genom socker och smör. Kanske om du byter ut socker mot Stevia strö och smör mot kokosolja...och vetemjöl (om det är mjöl i drömmar?) mot rismjöl...Testa! :)

   Radera
  2. Åh, ja, jag hade också önskat en nyttigare version av Drömmar då det är min absoluta favoritkaka! :)

   Radera
 4. Det ser som alltid väldigt, väldigt gott ut.
  Jag har den senaste tiden försökt att få till ett fungerande pannkaksrecept med kokosmjöl, men trots olika förhållande mellan mjöl, ägg och keso/kvarg så blir det aldrig riktigt bra. Jag vet att kokosmjöl binder vätska betydligt mer än annat mjöl och att man därför bör ha i mindre, men mindre mjöl gör också att smeten binder dåligt. Ser att du också använder kokosmjöl, har du kommit på den gyllene regeln för förhållandet mellan ingredienserna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det :) De här pannkakorna blir jättebra i konsistensen, nästan lite kakiga, saftiga och fluffiga. Prova! :)

   Radera
 5. Kan man köpa kostupplägg av dig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, maila mig på info@tasty-health.se så får du mer information.

   Radera
 6. Kan man ha hela physillium-frön istället o mandelmjöl istället för kokosmjöl? (det jag har hemma :)).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skippa psylliumfröna, men jag skulle nog byta ut kokosmjöl (som egentligen inte riktigt går att byta ut, det är så speciellt) mot en del mandelmjöl och en del havremjöl. Har inte testat själv men det borde funka :)

   Radera
 7. Det ser supergott ut, nästan ohälsosamt! ;) haha.
  Satt & letade efter nya, roliga lchfbloggar & följa & hittade din! Lägger till dig på bloglovin direkt!! :)
  /Sarah (girlyciousdiet.wordpress.com)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, ja håller med om att bilderna får de att se ohälsosamma ut ;) Men jag lovar, de är goda OCH nyttiga! :)

   Radera
 8. Hej!
  Vart (vilke affär) hittar du pumpapurén någonstans? Jag tycker jag har kollat på varenda livsmedelsbutik där jag bor men det finns ingenstans?
  Tänkte göra dina pumpa-proteinpannkakor :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag köper den på Konsum på Lidingö men den finns att köpa på nätet. Googla på "pumpkin puree Libbys köpa i Sverige" eller "Libbys pumpa puré" så hittar du ställen, tror det finns nåt nätbutik som heter american store eller något liknande.

   Radera
 9. Supergoda verkligen! :-)
  Hade dock inget kokosmjöl hemma så blev mandelmjöl istället vilket funkade bra det med. Uteslöt pumpapurén då jag inte hade någon hemma och dubblade kakaon. Mmmmm chokladdröm ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter kanongott! Blev de inte torra? Jag använder pumpapuré eller blomkålspuré för att göra dem saftiga, ska testa detta imorgon :)

   Radera
 10. God morgon från Australien där jag just har avnjutit denna frukost. Tummen upp, för det här var riktigt, riktigt gott! Nästan ännu godare än det såg ut (om det nu är möjligt...). Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon :)
   Vad kul att de blev bra. Njut av solen där borta, här hemma är det grått och trist...
   Ha en underbar dag!

   Radera
 11. Har du ingenstans du samlat alla pannkaksrecept? :) Hittar inte där alla är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, under frukost finns alla pannkaksrecept :)

   Radera
 12. Kan man byta ut smaken på proteinpulvret till vanilj även fast man vill ha chokladpannkakor? :) Kakaon är ju trots allt kvar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det borde funka hur bra som helst :)

   Radera
 13. Hej Susanna! Jag povade göra pannkakorna men med casein för det hade jag hemma .Smeten blev som trolldeg, är det viktigt att det är whey? De blev väldigt kompakta men hade fin smak. Kanske mer vätska?
  //Ida

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja casein och vassle fungerar helt olika att baka med och casein blir mer segt och äggigt medan vassle blir nästan som mjöl. Jag tycker vassle är mycket bättre att göra pannkakor på.

   Radera
  2. Tack! Har precis fått hem mitt vassle:) Nu ska jag prova igen!

   Radera
  3. Hoppas det går bättre med vassle :)

   Radera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Första proteinpannkakorna jag nånsin provar - helt frälst!
  Smakar ju som sockerkaka nästan, med chokladsmak. Vilken lyxfrukost! Lovar jag kommer botanisera vidare bland recepten här ;)

  SvaraRadera
 16. Mycket goda pannkakor och så få kalorier! =) tog dock 2 msk minimjölk istället för blomkålspure för jag inte hade det. Åt pannkakorna utan något till. Supernöjd! Tack för bra recept! // Sötsugen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att det gick bra att byta blomkålspurén :)
   Det var så lite så :)

   Radera
 17. Kan man byte yt proteinpulvret mot någon sorts mjöl? Har inte proteinpulver nämligen. Dock vill jag fortfarande att pannkakorna ska vara låga i kalori-och kolhydratsinnehåll då jag inte kunnat träna på några dagar pga halsont, så vilket mjöl rekommenderar du då att jag byter ut till?

  SvaraRadera
 18. Flera grymma recept ! Tack 👌// Annica R

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...