onsdag 21 november 2012

Nyttiga pepparkakor (glutenfria, low carb och proteinrika)


Julen närmar sig med stormsteg och det känns faktiskt ganska mysigt :) Julborden är bokade och det blir två stycken för mig i år, ett traditionellt och ett med asiatiskt tema. Jag gillar verkligen julen och det ska bli kul att börja pyssla lite och baka en massa goda grejer (nyttiga såklart!). Jag har redan lite smått börjat att försöka göra nyttigare varianter av alla klassiker och kommer att dela med mig av recepten under närmsta veckorna. Det blir både nyttigare varianter av mjuk saffranskaka, vörtbröd, julchoklad mm. Jag har nog köpt upp hela lagret av pepparkakskrydda och saffran på min närmsta livsmedelsbutik :)
I morse blev det därför Pepparkaks-proteinpannkakor till frukost :
2/3 skopa vaniljvassle, 1.5 msk kokosmjöl, 1/2 tsk bakpulver, 1,5 msk stevia strö, 1/4 tsk fiberhusk, 2 äggvitor, 2,5 msk puréad kokt blomkål.
Mixa allt med stavmixer, stek i lite kokosolja, ca 2 min per sida. Toppa med vanilj casein fluff och sockerfri pannkakssirap blandat med kanel. Så gott!

Glöm inte att delta i tävlingen där du kan vinna proteinpulver och BCAA från Proteinbutiken. Tävlingen pågår till söndag den 25/11 och du läser mer om tävlingen HÄR.
De här pepparkakorna innehåller verkligen inget dåligt och jag blev jättenöjd med dem. De kan ju kanske inte jämföras med vanliga pepparkakor men för att vara nyttiga tycker jag att de är ett bra alternativ. Jag har även i detta recept använt mig av Xanthan gum och jag kan verkligen rekommendera er att köpa det. Det fungerar som gluten gör i glutenfria bakverk, dvs binder ihop degen/smeten och gör att den inte smular isär. Bor ni i Stockholm kan ni köpa den på Ecoist som ligger på Östermalm.
Konsistensen blir knaprig även om de är lite "grövre" i konsistensen, tack vare det höga fiberinnehållet i kokosmjölet. Jag använde mig av mini-pepparkaksformar som jag köpte på Åhléns och jag gillar när de är små för då kan man mumsa i sig många fler pepparkakor till fikat ;)
 Nyttiga pepparkakor
1 sats

1 rågad dl (ca 60g) kokosmjöl
1 skopa (20g) Whey complete vanilj
3 msk mandelmjöl
3 tsk pepparkakskrydda
4-5 msk Stevia strö
1 krm vaniljpulver
1/4 tsk salt
2 äggvitor
2 tsk kokosolja (jag använde Kung Markatta)

1. Sätt ugnen på 160 C.
2. Blanda alla ingredienserna i en bunke och använd händerna för att forma en deg. Lägg degen (i form av en boll) på ett bakplåtspapper. Lägg ett till bakplåtspapper över och använd en kavel för att kavla ut degen tills den är ca 0,3 cm tjock.
3. Tryck ut pepparkakorna med pepparkaksformar och lägg över dem på en plåt på bakplåtspapper. Strö över lite mer Stevia strö. Grädda i mitten av ugnen i ca 13-15 minuter, tills de fått lite färg. Öppna sedan luckan för att få ut den mesta av värmen, sänk temperaturen till drygt 75 C och låt plåten stå i ytterligare ca 10-20 minuter (eventuellt mer beroende på ugn) så att pepparkakorna "torkar". Ta ut plåten från ugnen och låt pepparkakorna svalna helt. Blir de inte hårda ställer du in dem i ugnen en stund till.
 Näringsvärde för hela satsen (ca 30-40 små pepparkakor):
425 kcal
23 g protein
5 g kolhydrater
27 g fett (nyttigt fett från mandel och kokosolja)


31 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tack! Jag blev riktigt nöjd med formen på dem :)

   Radera
 2. Hej! jag undrar nyfiket varför du antingen använder dig av pumpa puré eller blomkols mos när du gör proteinpannkakor?

  om man inte vill ha det i smeten, kan man strunta i det då? tror du att pannkakorna blir lika bra i konsistensen? kram Chloe:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använder det för att pannkakorna ska bli saftigare, de blir lätt lite torra utan. Testa, jag lovar att du inte känner smaken av blomkålen :) Det funkar säkert bra med äppelmos också. Självklart kan du testa utan med men de kanske blir lite torrare som sagt :)

   Radera
  2. Är det samma mängd äpplemos som puré i pannkakorna? :)
   Gäller det även kakor?

   Radera
  3. Jag har inte testat men det bör det vara. Kanske att du får ha lite mer kokosmjöl eftersom blomkålspurén är lite tjockare i konsistensen än äppelmos.
   I kakor beror det på vilka andra ingredienser du har i. Allt handlar om konsistensen och att man har i rätt mängd så kakorna/bakverken inte blir för torra eller för lösa :)

   Radera
 3. Ser ju grymt ut :) Ska definitivt testas!
  Nu är det bara att hoppas att jag lyckas lika bra som dig, haha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja gör det! Kul att baka egna om inte annat ;) Det som var lite knepigt var att få dem krispiga men har du dem bara i ugnen på låg temperatur ska det nog lösa sig :)

   Radera
 4. Mmm, har gjort proteinfluff ikväll efter träningen för första gången, såå grymt gott! :) och en proteinfudgeboll slank också ner, dem testade jag att göra igår... imorgon blir det mjuk pepparkaka efter ditt recept. Älskar att stå i köket och baka, testa nya recept, är så glad att jag hittat din blogg!! :)
  kram Therese Wahlström

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad roligt att höra!! Proteinfudgebollarna gör jag OFTA och har med mig till mellanmål på jobbet, grymt gott mellanmål!
   Kram :)

   Radera
 5. Hej hej
  Vilken fantastisk blogg du har ?
  Jag har en fråga.
  Stevia är det så bra att äta jag menar är det verkligen naturligt?
  Jag har använt stevia strö (ICAs ) och jag tycker det är bra men börjar få lite ångesttankar för att det skulle kunna vara farligt.
  Jag vet ju att det kommer från en växt och det är ju naturligt men på Livsmedelsverket står det att den inte testats tillräckligt och att man använder tex etanol vid framställning av det vita ströet.
  Är det farligt isåfall kan jag använda honung i dina recept istället?
  Uppskattar ett svar ? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack!

   Jag har tidigare svarat på en liknande fråga så jag kopierar in svaret här:
   Jag använder Stevia strö från ICA eller Sukrin som båda är en blandning av erythirol och stevia-extrakt.
   Erythirol produceras genom fermentering (jäsning) av druvsocker (glukos) och är en sockeralkohol. Man tillsätter en bakteriekultur till glukos, som blir omvandlad till Erythritol. Detta är samma process som vin, ost och yoghurt går genom, och är helt naturlig. Erythritol finns naturligt bland annat i päron, druvor, meloner och svamp, och har därför blivit konsumerat av oss människor i lång tid. I tillägg finns det i fermenterade matvaror, som ost, vin och sojasås. Jag har läst en del forskning om sötningsmedel och erythirol är den som jag hittills inte sett har några biverkningar. Jag äter hellre sötningsmedel än vanligt vitt socker men jag använder även honung som sötning ibland i och med att det är naturligt och innehåller en massa nyttigheter.
   Det bästa med Stevia strö eller sukrin är att det ser ut som socker och man använder det i samma mängd som socker i recept men innehåller 0 kcal och räknas som kolhydrater.
   Vill du använda honung får du helt enkelt smaka av smeten så att den får önskad söt smak :)

   Radera
  2. Tack så mycket :)
   Och jag vill bara säga Gud vad du är duktig på att hitta på egna recept!
   :)

   Radera
  3. Tack så mycket! Det är så kul att expremintera i köket så jag skulle kunna stå fast framför spisen/ugnen hela dagen om jag kunde :)

   Radera
 6. Goda pepparkakor, mina blev dock inte så fina.
  De vägrad lossna från formarna så det blev fyrkantiga skurna med kniv.
  Smulorna tänker jag använda till din efterrätt äppelkompott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad trist, mina lossnade jättebra....kanske degen blev för tunt kavlad? Kul att smaken blev bra i alla fall. Jag åt lite smulor idag på mitt proteinfluff-mellanmål ;) Gott!!

   Radera
 7. Tror du det funkar med casein i stället för whey??
  ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag tyvärr inte :( Casein ger en äggig konsistens medan vassle fungerar nästan som ett mjöl...

   Radera
 8. Supergoda! :D
  Har du möjligen något tips på en nyttig variant av glasyr att dekorera pepparkakorna med? Så att de kan få ögon och lite sådant som hör julbakandet till :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att de blev bra!
   Det ska jag nog kunna trolla fram, ska prova i helgen :)

   Radera
  2. Ser vi fram emot! :D

   Radera
 9. Hej! Jag tänkte fråga om man måste använda xanthan gum i dessa? Går det bra utan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. xanthangum är det som håller ihop degen och gör att den inte smular ihop. Du kan testa med fiberhusk men risken är att degen kommer smula sönder...

   Radera
 10. Hejjjj!! Bakade dessa i dag för första gången, blev grymt goda, verkligen mycket bättre än vanliga pepparkakor!! Så tack äterigen för ett härligt recept! :) Tror du det går att frysa en del av pepparkakorna? Undrade också om man kunde dekorera kakorna med någon sorts nyttigare variant av glasyr..

  SvaraRadera
 11. Hej!
  Vad kul att de blev bra :) jag tro inte de går att frysa....kan man ens frysa vanliga pepparkakor? Jag har ett recept på nyttig glasyr på bloggen :)

  SvaraRadera
 12. Ok, trodde inte heller det, men tänkte i alla fall fråga.. så nu gäller det bara att äta en massa pepparkakor de kommande dagarna - could be worse, haha! :) Tack för tipset, hade inte sett glasyrreceptet förr!

  SvaraRadera
 13. Undrar om man kan byta ut proteinpulvert mot något annat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte testat, men du skulle kunna prova med valfritt mjöl (ej kokosmjöl). Jag har inte testat som sagt så jag kan inte garantera att resultatet blir lika bra :)

   Radera
 14. Bakade dessa för ett tag sedan, de blev jätte hårda trots att jag följde receptet och hade de inne den minsta tid som angavs. Vad kan jag ha gjort för fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att säga, olika ugnar har olika temperatur och märket på proteinpulvret har också betydelse.
   Sedan blir de ganska hårda, de går inte att jämföra med vanliga krispiga pepparkakor, de blir hårdare och grövre i konsistensen :)

   Radera
 15. Supergoda pepparkakor! Första gången jag använde xanthan, en positiv överraskning alltså. Hoppas du kan lägga upp lite mer julinspirerade recept nu i nov-dec, så blir julen både lite nyttigare och godare i år :)

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...