torsdag 8 november 2012

Lite fakta om proteinpulver


För det första vill jag bara tacka alla underbara läsare för alla otroligt fina kommentarer jag fått! Det är så kul att ni gillar mina recept och att jag kan inspirera er till att laga goda och nyttiga alternativ till alla "vanliga" sötsaker.

Jag använder ju som ni vet mycket proteinpulver när jag bakar och trots att de flesta nu för tiden har en eller flera proteinpåsar hemma (framförallt ni som tränar) så är det många som inte riktigt vet vad det är man ska köpa och varför. Därför tänkte jag idag skriva ett inlägg om de vanligaste proteinpulverna, varför man använder dem och hur man använder dem i bakning :-)
Bild från www.drcederquist.com
Myt 1: Proteinpulver är bara för de som tränar
Protein är det näringsämne som mättar bäst, vilket gör det motiverat att äta proteinrika mellanmål för att motverka sötsug och för att undvika att man äter för stora måltider. Det är gammal myt som sitter i att proteinpulver bara är till för de som tränar hårt och vill bygga  muskler, när sanningen egentligen är den att ett proteintillskott kan hjälpa de som vill gå ner i vikt eller bibehålla sin nuvarande vikt. I och med att våra muskler består av protein/aminosyror gör ett högre proteinintag att vi kan bibehålla våra muskler och få ut bättre resultat när vi tränar. Ju mer muskler man har, desto högre förbränning vilket gör det lättare att hålla vikten/gå ner i vikt.
Proteinpulver bör inte ersätta riktig mat men kan användas som komplement om man inte fått i sig tillräckligt med protein eller som mellanmål om man har bråttom eller inte kan ha med sig kylvaror som tex keso eller kesella.
Hemmagjord proteinbar, bra mellanmål när du är på språng
Myt 2: Proteinpulver är skadligt för njurar
Det är också en myt att ett högt proteinintag är skadligt för lever och njurar, detta gäller endast de som redan har nedsatt njurfunktion. Dagens pulver är noga testade, innehåller lite eller inga kolhydrater och nästan inget fett. Det finns även naturliga proteinpulver (utan smak) för de som inte vill konsumera sötningsmedel. Man tillsätter till och med proteinpulver i barnmatsvälling vilket kanske säger en hel del om att det inte är skadligt.

Myt 3: Protein förstörs när man bakar med det
Detta får jag mycket frågor om och många har hört att proteinet denaturerar när man lagar mat eller bakar med det. Trots att tillagning ändrar strukturen på proteinet (denaturerar) betyder inte det att näringsinnehållet förändras eller blir förstört. Vi kan ta upp exakt samma/lika mycket aminosyror oavsett om proteinet är tillagat eller inte. När vi tillagar ägg hettar vi upp dess protein och "denaturerar" det (dvs ändrar äggets naturligt förekommande aminosyra profil) men vi pratar ju inte om att äggets protein blir förstört.
En undersökning gjord av University of Wisconsin’s Center for Dairy Research angående att baka med protein ledde till detta svar:
"... whey may also be used in baked products to add additional nutritional benefits....In general, protein solubility is affected by heat and most foods are heat-processed, whether it involves baking bread, cooking caramel, or retorting soup for preservation purposes.... During baking, some of the proteins may become denatured but as this is a structural change, the nutritional content of the whey remains and thus provides essential amino acids which are part of a healthy diet. " (UW Center for Dairy Research, from Tera's Whey Focus Group, 2012).
Text om undersökningen från www.proteinpow.com

WHEY/VASSLE:
Vassle är kungen av proteinpulver och är det överlägset populäraste pulvret. De flesta som tränar använder ofta vassle pga det tas snabbt upp av musklerna och passar perfekt att använda efter träning för att påskynda återhämtningen och uppbyggnaden av musklerna. Blandad med vatten eller mjölk (inte för mycket, då blir det blaskigt) får vassle en lös men ganska krämig konsistens. Vassle (whey på engelska) är en biprodukt vid tillverkningen av ost. Även om det utvinns från mjölk är lakstoshalten relativt låg, 0,5-5% vilket gör att även de som är lite känsliga mot laktos kan äta/dricka det. Det pulver som har minst laktos kallas vassleisolat och är lite dyrare än annat vassle men smaken är ofta inte lika bra. Jag använder vassle i bakverk för att få upp proteinhalten och förbättra näringsinnehållet och jag byter då ut en del av mjölet  mot vassle. Det man bör tänka på är att vassle har en tendens att "torka" ut smeten så det gäller att balansera smeten med mycket blöta och ganska kompakta ingredienser som kesella, keso, pumpapuré, sötpotatis, ägg osv. När man bakar med proteinpulver (framförallt whey/vassle) i ugn eller microvågsugn, är det bäst att baka vid låga temperaturer (160-175 C) och vara försiktig med att inte baka för länge. Resultatet blir då en hård, torr och oätlig klump som inte ens mina hundar är intresserade av att äta ;-) Lyckas du med receptet brukar det resultera i fantastiskt goda bakverk som t.ex det här, det här eller det här.
Mitt favoritpulver är DETTA i smakerna vanilj, choklad, cappuchino eller päron/vanilj

CASEIN:
Är ett protein som finns i mjölk (som proteinet i bl.a keso och kesella) och har en tjockare konsistens än vassle om man blandar med vätska, nästan som en pudding. Casein tas upp långsammare i kroppen och många anser därför att det passar bra till mellanmål eller som kvällsmål. När man bakar med casein reagerar det precis tvärtemot vassle. Det suger åt sig vätska, gör smeten tjock och ger bakverk en kompakt och nästan äggig konsistens. Casein är utmärkt att använda i frostings och att vispa med elvisp till en gräddliknande konsistens (bär är gott att tillsätta), det som många kallar "protein-fluff"
Jag använder DETTA i smakerna vanilj och choklad

ÄGGPROTEIN:
Äggprotein kommer från äggvita och är ett bra alternativ för de som är mjölkallergiker. Det innehåller lite kalorier och nästan inga kolhydrater eller fett och kan användas i smoothies, bakverk, i din gröt eller omelett. Jag är själv inte så förtjust i äggprotein, dels för att det är dyrt och dels för att jag inte gillar smaken.

RISPROTEIN & ÄRTPROTEIN:
Vegetabiliska protein som funkar bra att baka med. Det funkar bra i bl.a proteinbröd-recept och risprotein i chokladsmak är gott att baka med. De gör, precis som casein, smeten tjock och gör att bakverken håller ihop bättre. Jag personligen har inte använt risprotein eller ärtprotein speciellt mycket men jag tycker att det är ett bra alternativ för vegetarianer och de som har allergier.

HAMPAPROTEIN:
Även detta är ett vegetabiliskt protein som passar bra för vegeterianer. Det är jättegott att baka proteinbrownies med (chokladsmak) men smakar lite som gräs om det är naturellt. Jag använder det inte speciellt ofta.

Nedan finner ni en "omvandlings-tabell", gjord av geniet Anna från Proteinpow, där du kan se hur du kan byta ut olika proteinpulver mot varandra.


Hoppas detta gav lite klarhet i vad de olika pulvren är och hur man kan använda dem :-)
Nu är det bara att gå in i köket och exprimentera!32 kommentarer:

 1. Tack för informationen :)
  Johanna

  SvaraRadera
 2. Tack för bra info! Som vegetarian vill jag helst ha ett alternativ fritt från animaliskt protein och gärna också fritt från sötningsmedel. Det är sannerligen inte lätt att hitta rätt i djungeln därute men din lilla miniguide ger i alla fall en bra grund!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja som vegeterian är det svårare att hitta bra proteinpulver. Hampa brukar vara populärt men då gillar jag nog risprotein bättre. Soja funkar också...

   Radera
  2. Om du vill ha tag i ett smaksatt ärtprotein antingen i vanilj eller shoklad så kan du hitta ett här: www.lifeshotz.com och sedan under fliken LS-VIBE.

   Radera
 3. Himla bra guide! Jag länkar detta inlägg i min blogg om det är ok? Det är så många som frågar just om man kan byta ut PP, vad skillnaden på vassle och casein är, och ifall det inte "förstörs" under tillagning osv osv.. så istället för att i princip upprepa allt du sammanfattat på bra här, så kanske jag kan länka dem till detta inlägg direkt? :) tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! :-)
   Det är absolut ok, jag är grymt impad av dina recept för övrigt :-)))

   Radera
 4. Tack för bra i info i denna djungel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle nog kunna skriva en bibel egentligen men det är en början :-)

   Radera
 5. Hej!

  Har du tips på ett protein som funkar för en mjölkproteinallergiker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då skulle jag rekommendera äggprotein, sojaprotein, risprotein, hampaprotein eller ärtprotein (de senare 2 har jag själv inte så mycket erfarenhet av så jag vet inte hur de är att dricka).

   Radera
  2. men om man ska ha att baka med då? för att få vaniljsmaken exempelvis.. vad kan man använda istället??

   Radera
  3. Sojaprotein och risprotein fungerar relativt bra att baka med. Sojaprotein finns i vaniljsmak tror jag, beroende på märke. Har du ett naturellt pulver kan du tillsätta mer sötning och vaniljpulver eller vaniljextrakt.
   I och med att jag inte bakat så mycket med dessa pulver kan jag inte garantera att resultatet blir lika bra som om du använder vassle.
   Kika in på www.proteinpow.com, hon bakar mycket med vegetabiliska proteinpulver :)

   Radera
  4. ett hälsosamt alternativ kan du hitta på www.lifeshotz.com och sedan under fliken LS-VIBE. Ärtprotein som finns i smakerna vanilj elelr choklad. Fritt från mjölk, gluten och soja.

   Radera
 6. Hej!
  Tack för en bra blogg!

  Charlotte Perellis proteinpulver, är det vassle eller casein? Är det ett bra proteinpulver? Jag fick det i födelsedagspresent och funderar på om hennes chokladproteinpulver går att använda vid bakning eller om man bör skaffa de som du tipsar om?

  Sedan har jag även One Whey 100% vassleprotein, vad tycker du om det?

  Tacksam för svar då jag inte är särskilt hemma på proteinplanet! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Hennes pulver är en blnadning av casein och vassle. Jag har inte provat det själv så jag kan inte säga hur det smakar. Jag gillar däremot inte att hon använder aspartam som sötningsmedel.

   Har inte provat One Whey 100% men kan tänka mig att det är ett helt ok proteinpulver. Det som oftast skiljer proteinpulvrena åt är smaken och där får man prova sig fram. Kvalitén på råvarorna spelar också roll så det gäller att välja ett märke som man vet har bra kvalitets-kontroller på sina pulver.

   Radera
 7. Hej! Vad menar du med vegetariskt? Är det djurdelar i pulveret? Eller menar du mjölk osv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, jag menar att proteinpulvret (vassle och casein) kommer från djur (mjölk) medan de övriga kommer från växter :)

   Radera
 8. Hej!

  Jag är lite sugen på att beställa dom vassle- och kaseinpulver som du använder från proteinbutiken. Jag bara undrar om dom är väldigt söta? Har lite svårt för det men osötade går inte heller :/ bra dock att det inte är aspartam i dom!
  Tänkte i så fall köra choklad på whey och vanilj på kaseinet :)

  MVH,
  Anni

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vasslepulvrena är inte så söta, framförallt inte chokladen. Däremot är vaniljcaseinet ganska sött. Proteinbutiken har ett annat märke som heter Perfomance som har ett casein som heter Pro90 som inte är lika sött, det brukar jag köpa ibland :)

   Radera
 9. Vad med soyaisolat? Jag blir väldigt förrvirad av att det finns så mycket att välja på. Sen undrar om du kan lägga till på din lista vad som är bra att ha hemma. Vad har du i frysen? Känns som att jag borde bunkra upp med lite gott ifall jag måste slänga ihop något fort, sen är jag själv och hinner inte äta upp alla färska råvaror :s

  Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du vill ha ett vegetariskt pulver så kan det vara ett bra alternativ, men jag gillar vassle och casein bättre.

   Jag har mest frysta grönsaker, bär och kycklingfilé i min frys :)

   Radera
 10. Hej,
  älskar din blogg. Har alltid tränat mycket (elitnivå basket) men sen jag slutat spela så blir det mest gym. Har sporadiskt druckit proteindrinkar förr men vill prova dina recept nu :)

  Jag undrar bara om det funkar att baka med pulver av 50/50 kasein och vassleisolat? Tänker mest på kasein fudgekakan och pannkakorna :)
  Mvh Babbi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Ja det funkar men konsistensen komemr bli lite annorlunda i och med att casein har en helt annan konsistens än vassle när man bakar med det.
   Casein fudgekakan kan nog funka men pannkakorna kanske blir lite "sega" :)

   Radera
 11. Hej! Som ägg och mjölkproteinallergiker vill jag tipsa om Warrior Blend Växtprotein, chokladsmak. Den är gjort på hampa, ärt- och tranbärprotein och är sjukt god att dricka och toppen att baka med! Risprotein tycker jag inte är lika gott och inte heller växtproteinet med vaniljsmak. Men chokladsmaken är verkligen en tiopoängare. Produkten är 100 procent Raw och finns att köpa hos clearlife på nätet. Hade själv svårt att hitta ett gott och bra protein och vill därför tipsa om detta.

  SvaraRadera
 12. Hej! Vad kan man använda istället för proteinpulvet när man bakar/lagar mat? :) Jag har inte det hemma, så jag vet inte vad jag ska använda istället för det när jag vill testa dina underbara recept.
  Du får gärna kolla in min blogg, där jag lagar frukostar varje dag som jag postar, de är oftast underbara! Ett par av dem är från din blogg btw. Du har riktigt grymma recept! :D
  www.elinnchanel.spotlife.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Ofta går det att byta ut proteinpulvret mot någon typ av mjöl (ej kokosmjöl) i motsvarade mängd. Oftast brukar en blandning av havremjöl och mandelmjöl funka lika bra (det kan bli lite kompaktare dock).

   Ska kika in och titta på din blogg :)

   Radera
 13. Tack för dina information :)

  SvaraRadera
 14. Hej! Nu är detta 3 år senare men chansar..har du något tips på protein för känslig mage? Har testat olika sorters vassle men får väldigt ofta en känsla av illamående/tomhet i magen efter. Jag brukar inte äta så mycket till dock, kanske en macka eller ett stekt ägg. Vet inte om det har med det att göra :) Mvh Ellen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Är du känslig mit laktos annars? Ett tips är laktosfritt vassle. Du kan också prova äggprotein om det nu är laktos du är känslig mot. Intar man inte så mycket proteinpulver och börjar dricka/äta det så kan man vara lite känslig i början men det brukar ge med sig :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...