måndag 12 november 2012

Protein cookie dough, övningstips och ge mig era frågor

Måndag och precis som förra veckan har jag grym träningsvärk i benen! Denna gång är det dock inte glute bridge-övningen jag visade förra veckan utan denna: liggande lårcurl med fitnessboll. Riktigt bra övning som tar jättebra på baksida lår, men det är viktigt att man verkligen trycker upp höften när man drar in hälarna mot rumpan och inte bara böjer på benen. Du ska ha full extension i höften och trycka till med rumpan i toppläget och sedan rulla ut benen långsamt. Video-klipp på övningen:


Jag får ganska mycket frågor om både kost och träning och tänkte därför göra ett frågor & svar-inlägg på fredag. Din fråga kan handla om vad som helst som har med träning eller kost att göra men jag har tyvärr inte möjlighet att ge individuella kost- eller träningsupplägg. Lämna en kommentar på detta inlägg med din fråga så väljer jag ut 5 frågor som jag ska göra mitt bästa att svara på på fredag :-)

Fotot Weiferd Watts -08 (RIP)
I helgen har det blivit en hel del jobb med både personlig träning och med mina grymma online-kunder som kämpar både i gymet och i köket för att nå sina mål. Jag själv har också hunnit med att träna och trots att jag dragit ner lite på maten igen för att hålla formen till Fitnessfestivalen så känner jag mig riktigt pigg och stark i kroppen. Jag är ändå glad att jag valt att inte tävla på Luciapokalen, som var planen från början. Jag tror inte att min kropp hade klarat av att hålla dieten och den träningsdosen så länge utan att protestera. Att ligga på en så låg fett% (Bodyfitness-tjejer ligger i snitt på mellan 6-12% kroppsfett) är inte hälsosamt och så som man ser ut veckorna kring tävling ser man oftast inte ut resten av året. Det är normalt och bra om man kan hålla sig ca 5-8 kg över tävlingsvikt perioderna då man inte tävlar. Detta för att  kroppens alla funktioner (hormoner, ämnesomsättning osv) ska återgå till det normala men också för att  man inte ska behöver dieta bort så många kilon nästa gång man ska tävla. Och hur gör man för att hålla vikten på en bra nivå året runt? Man äter näringsrik mat som är lagad från grunden, utan onödiga tillsatser, med en bra balans mellan fett, kolhydrater och protein. Man ska absolut inte utesluta något näringsämne utan helt enkelt välja RÄTT livsmedel!

Dagens recept har en lite oväntad ingrediens, nämligen kikärtor. De tillför en krämig konsistens, en lite nötig smak och de innehåller dessutom långsamma kolhydrater, mycket protein och fiber. Jag har sett en massa liknande recept på nätet ett bra tag och nu i helgen var jag bara tvungen att prova, men tillföra en liten egen touch.
Jag äter det här till mellanmål eller som snacks på helgen om man är lite sötsugen. Det smakar precis som kaksmet och det är jättegott att doppa äppelklyftor i eller om man, som jag, är glupsk så kan man äta det direkt ur skålen med en sked :-)

Protein cookie dough
2 portioner

125 g avrunna kikärtor
1 rågad skopa (ca 30g) Whey complete vanilj
1 dl (ca 35g) havregryn
3 msk stevia strö
2 krm vaniljpulver
2 msk mandelsmör (jag använde Kung Markatta)
2-3 msk havremjölk (eller valfri mjölk)
Valfritt: lite hackad sockerfri cholkad eller kakaonibs

1. Häll alla ingredienser i en bunke och mixa ihop dem en stavmixer. Smaka av och ät sedan direkt ur skålen  med en sked eller håll upp i en finare skål och servera med äppelklyftor eller morotsstavar.
Näringsvärde per portion:
290 kcal
22 g protein
23,5 g kolhydrater
11,5 g fett


44 kommentarer:

 1. Som jag sagt innnan.. Tack för en super bra sida!
  Har funderat länge på hur mkt man ungefär ska ärta av protein, kolhydrater och fett när man är offseason för att inte gå upp för mkt i fett.. Tacksam för svar! :)

  SvaraRadera
 2. Du har en grymt inspirerande blogg och jag har testat många av dina recept! Alltid jättegoda. Jag undrar bara, du skriver att denna rätt innehåller kikärtor men sedan skrev du inte in det i receptet? Jag tycker det lät så himla gott så jag undrar hur mycket kikärtor man behöver!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 125g avrunna kikärtor står det först på receptet;)

   Radera
  2. Precis, står överst i receptet :-)

   Radera
 3. AnnaGott gott! Men ska kikärtorna ha legat blötlagda flera timmar först? Aldrig använt mig av det tidigare faktiskt men vet att det står på förpackningen, vore skönt om man slapp det momentet! :)12 november 2012 kl. 17:29

  Gott gott! Men ska kikärtorna ha legat blötlagda flera timmar först? Aldrig använt mig av det tidigare faktiskt men vet att det står på förpackningen, vore skönt om man slapp det momentet! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det behövs absolut inte, jag använder kikärtor på burk eller tetrapak.

   Radera
  2. Vad bra! :) Är det samma sak där det står kikärtsmjöl i vissa recept, att det är kikärtor som du kört med stavmixer till ett
   mjöl?

   Radera
  3. Nej nej, kikärtsmjöl är torkade kikärtor som malts till ett mjöl. Har aldrig gjort det själv utan köper det färdigt (finns i hälsokostbutiker). De kikärtor som finns på burk är blötlagda och mosar man dem med en stavmixer blir det en geggig massa :-)

   Radera
  4. Tack, då har jag koll på läget! :)

   Radera
 4. Jag undrar över hur du ser på LCHF, kolhydrater och sötningsmedel! :)

  SvaraRadera
 5. Oi, sammentreff. Oppskriften er identisk til den jeg postet sist uke bare litt annerledes mengdeforhold.

  SvaraRadera
  Svar
  1. oj, ja recepten var ganska lika :-) Fin sida du har, var inne och kikade lite precis ;-) Det blir väl kanske lite så när man expreminterar med nyttiga ingredienser, att recpetet blir ganska lika varandra.
   En sak är då säker: att vi båda var sugna på cookie dough ;-)

   Radera
  2. Jo da :) Hilsen fra Norge, det var ikke ment som "Du stjal oppskriften min!", men det så litt slik ut, hehe. Beklager det ;) Super blogg!

   Radera
  3. Haha, ingen fara! :-) Jag håller med om att recepten är väldigt lika. Skulle jag använt ditt recept skulle jag utan tvekan gjort en länk till din blogg, tycker det är viktigt att man praktiserar "bra karma" i bloggvärlden. Snor man något kommer det definitivt slå tillbaka så småningom ;-)

   Tack och jag kommer definitivt kolla mer på din blogg! Superbra recept!

   Radera
 6. Har du fått återfall?(vad gäller kost) hur tacklar man detta bäst? Hur kommer man tillbaka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återfall...menar du att äta dålig mat och hur man kommer tillbaka till att äta hälsosamt?

   Radera
  2. Eller om man äter för mycket också

   Radera
 7. Jag skulle vilja veta hur man räknar ut kaloribehov!Vad finns det för olika metoder? Jag funderar på att räkna kalorier under ett par dagar (jag skulle inte orka göra det jämt och vill inte göra det helller men är ändå nyfiken) för att se hur jag ligger ungefär på en vanlig dag. Men om jag inte vet hur mycket jag borde få i mig så spelar det ju ingen roll, skulle därför bli superglad för lite hjälp på vägen!

  Jag undrar också om du har några tips på bra böcker om näringslära och mat vid träning? Och tips på livsmedel som är bra att ha hemma, favoriträtteroch tips mot sockersug tas gärna emot. Hur bör man äta för att bygga muskler/ tappa i fettprocent? Och tips på andra bra matbloggar? Haha, jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst men jag får nog hejjda mig nu! Det ska hur som helst bli superintressant att läsa dina svar, jag lär mig alltid något nytt av dina texter!

  SvaraRadera
 8. MM, det ser ju jättegott ut! Jag gör ibland cookiedough bollar med kikärtor, jornötssmör, naturellt proteinpulver, kokos, eventuellt sötning och kakaonibs men de blir nästan för goda, jag kan omöjligt låta bli dem! Har i ganska mycket jordnötssmör, 1,5 decilter till en förpackning böner så de blir ganska energirika. Har sökt med ljus och lykta efter jordnötsarom, det vore ju perfekt att tillsätta lite sådant till röran för att håll nere kalorierna litegrann (då skulle jag ju med gott samvete kunna äta några till också;)) Men jag hittar tyvärr ingen sådan arom! Vet du om det finns att få tag på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter kalasgott!
   Jordnötsarom har jag inte hittat, däremot rekommenderade jag för ett tag sedan PB2, ett jordnötsmjöl som man blandar med vatten och får konsistensen av jordnötssmör. Det innehåller endast 35 kcal per matsked och är ett fantastiskt substitut till jordnötssmör. Finns att köpa på www.iherb.com.

   Radera
  2. Jag kollade upp PB2 förra gången du skrev om det och det lät ju jättebra, blev sugen på att göra en beställning men lät bli eftersom det var en amerikansk sida. Det kändes som om det blev mycket jobb för ett litet pulver.. Men det kanske är lättare än jag tror? Har aldrig beställt något från utlandet förut!

   Radera
  3. Det är absolut inte krångligt, däremot kan det ju vara onödigt om du bara köper 1 burk. Jag köper oftast lite olika roliga produkter som inte finns i Sverige, bara att klicka, beställa, betala och sen är det klart! Inte krångligt alls! :-)

   Radera
  4. Alla dina recept är ju såå goda, precis i min smak. Apropå Iherb så gjorde jag min första beställning för 4 veckor sen, men har hittills inte fåt något än :-( Beställde 4 burkar PB2 pulver. Har nästan get upp hoppet nu. Har det hänt dig nån gång?

   Radera
  5. Hej!
   Det har aldrig hänt mig, jag brukar få mina beställningar ganska snabbt (max 1 vecka). Jag skulle kontakta kundtjänst via email och fråga...

   Radera
  6. Hej! Såg att ni pratade om jordnötsarom och har precis hittat en sida i sverige där det säljs. Såg att det fanns ett märke på netrition som hade jordnötsarom så sökte på det i sverige och hittade det på strosselannat.se. Dem har hur mycket aromer och smaksättare som helst...Väntar själv på mitt första iHerb paket annars. Spännande!!!! Och tack för många toppentips och recept.

   Radera
  7. Bra tips! Ska absolut kolla in den sidan!
   Tack!

   Radera
 9. Har precis hittat din blog! Bokmärkt på en gång!

  Provade precis det här receptet, fast med jordnötssmör istället, för det var vad jag hade hemma, och det blev hur gott som helst. Kommer nog använda det som pannkakstopping vid frukosten! ;D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tänka mig att jordnötssmör passar kanon! Och som topping på pannkakor blir det nog som att dö och komma till himlen ;-)

   Radera
  2. Tror du man kan göra en lite större sats och förvara i kylen ett tag i en burk (en vecka i alla fall) och använda som t.ex. topping? För man använder nog inte en hel servering vid eventuellt pannkakstoppande. Eller tror du det blir grötigt och blir dåligt snabbt? Skulle älska att ha detta i en jordsnötssmörsburk eller nåt. :) Om det går att låta bli att gräva med skeden alltså...

   Radera
  3. Jag tror nog att smeten håller i kylen upp till en vecka, om du har det kallt i kylskåpet det vill säga :-)
   Det skulle nog vara svårt att låta bli att "nalla" med en sked ;-)

   Radera
  4. Jo, jag märkte det. Jag tänkte spara lite tills morgondagens frukost, men det finns inte mycket kvar nu. Får göra mer! ;)

   Radera
  5. Efter att nu ha provat som pannkakstopping måste jag erkänna att det var godare att äta bara som det var. Smaken försvann liksom ihop med smaken av pannkakorna.

   Radera
  6. Kan tänka mig det...den är som du säger nog godare att äta som den är.

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Hej!
  Tack igen för en bra blogg! :)

  Jag undrar hur ofta man bör träna för att hålla vikten? Kan man inte äta lösgodis om man vill ha en vältränad kropp?

  Jag är 23 år gammal och väldigt intresserad av kost och träning men har svårt att finna en god balans. Jag har aldrig varit överviktig, inte heller haft någon tendens åt det hållet. Jag har alltid varit en liten och nätt tjej. För cirka 1,5 år sedan började jag träna regelbundet, men det övergick snabbt till vad som möjligtvis kan ses som en form av extrem träning, samtidigt som jag inte ökade mitt kaloriintag. Detta ledde givetvis till en viktnedgång och som minst vägde jag 46,5 kilo (jag är 166 cm lång). Jag har nu ätit upp mig till en mer acceptabel vikt och har återfått min energi. Men jag finner det fortfarande svårt att hitta balansen mellan kost och träning. Vad kan man äta? Vad bör man äta mindre av? Hur ofta kan man äta sötsaker och hur behöver man träna för att kunna göra detta utan viktökning? Rädslan för att "äta fel" har nästintill lett till att jag inte vågar unna mig sötsaker längre, för jag vet inte hur jag ska förhålla mig till det. Jag är den som sitter med min frukttallrik på kalas. Och den som endast dricker kaffe vid fikastunden på jobb medan de andra sitter med varsin kanelsnäcka. Den som äter knäckemackor när de andra äter bullar från bageri på fredagsfrukosten. Det börjar bli tråkigt att leva så.. Och jag undrar väl om det verkligen är nödvändigt? Detta är några av de frågor som jag har svårt att finna svar på och svaren varierar beroende på vart man vänder sig.

  Tips på bra mag-och rumpövningar uppskattas också. Jag skulle vilja ha sådan "avlång modellmage" där det ser ut som om man har en lång magmuskel över magen (dålig förklaring men hoppas att du förstår hehe). Jag kör mycket plankan.

  Det skulle betyda mycket för mig om detta togs upp i din frågestund :)

  //Jasmine

  SvaraRadera
 12. Hej! Superfin blogg har du, verkligen! Kikar i flera gånger varje dag faktiskt.
  Mina frågor: när du skriver att du använder sockerfri choklad, vilken exakt menar du då? Var köper man sånt, Iherb? Och - kokosmjöl i dina recept, maler du det själv av flingor? Det är väl inte kokosnötsmjöl du menar då eller hur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använder sockerfri choklad av olika märken men bl.a Cavalier eller Carb zone. De flesta vanliga butiker (bla Hemköp och Ica) har dessa choklader nu för tiden, kolla i chokladhyllan eller i hälsokost-hyllan. De flesta hälsokostbutiker har de också och det går även att beställa på nätet.
   Kokosmjöl finns också i vanliga livsmedelsbutiker (bland bakprodukter), både Risenta och Kung Markatta har det. Jag köper det även på hälsokosten och då brukar jag köpa märket Aman Prana.
   Om du maler kokosflingor i matberedare får du kokossmör...jag har recept på det på bloggen :)

   Radera
 13. Hej!
  Mängden kikärtor står inte med i receptinnehållet, hur mycket ska man ha? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det står högst upp i receptet :) 125 g kikärtor (jag använde kikärtor i burk).

   Radera
 14. Oj! En ny favorit, och vad mätt man blir på en liten portion. Blandade även i lite kakao en dag och smakade som kladdkakssmet ;)Nu har jag alltid kikärtor hemma. Tack, du gör att min form bara blir bättre med den kalorisnåla maten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den mättande?! Och man blir då nöjd, kikärtornas höga fiberinnehåll gör det här "mellanmålet" så bra! Kul att du gillar det lika mycket som jag :)

   Radera
 15. Alltså.... Detta var nog det godaste jag ätit....smakar ju precis som degen i ben and Jerry glassen "cookie dough". Tack Sanna.... du är en ängel <33

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi hi, vad kul! Ja det smakar verkligen cookie dough! :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...