tisdag 13 november 2012

Kladdig choklad & bananproteinmuffins & gilla maten du äter!

Min sambo tittar ofta lite snett på mig och skrattar när jag håller på och pysslar och fixar och trixar med min mat. Visst uppskattar han god mat och vi brukar ofta laga lite mer komplicerade rätter på helgerna tillsammans, dels för att vi båda älskar god mat men också för att det är ett mysigt sätt att umgås på. Däremot så har han inga problem att slänga i sig en oidentifierbar sörja bestående av proteinpulver, havregryn och olivolja (!) istället för mat bara för att det inte ska vara så krångligt. Så länge han får i sig rätt mängd kolhydrater, fett och protein så är han nöjd.
Det är ju så mycket godare om det ser aptitligt ut :-)
Jag däremot, vill att det jag äter ska smaka gott och gärna se aptitligt ut. Även om det jag äter ofta inte tar mer än 20 minuter att laga, så blir det en massa fix hit och dit med upplägg, kryddning, tillbehör (och fotning om det är till bloggen) och så vidare. Anledningen till detta är att jag anser att om man inte tycker om maten man äter, utan att man äter den för att man tror att det är bra eller för att man måste, då är inte det något man kan hålla i längden. Och det är ju detta vi ska sträva efter: att äta god, nyttig och näringsrik mat som man mår bra av och som man vill äta resten av livet och ha som livsstil!

Att börja med en "bara-äta-gurka-i-2-veckor-och gå-ner-3-kg-diet" är ju inte hållbart i längden! Vem vill bara äta gurka resten av sitt liv?? Så fort man börjar äta det man åt innan (för det kommer du garanterat ha en massa cravings efter i och med att du går på svält-diet) så kommer du gå upp de kilona du tappade och kanske till och med mer därtill eftersom du svält din kropp, tappat muskelmassa och därmed sänkt din förbränning. Låter inte så smart va? Nej, njut av maten du äter men välj det som ger kroppen byggstenar för att må bra, bli stark, pigg och snygg :-)
Detta recept är ett av mina favorit-recept när det kommer till muffins och detta var nog ett av de första recepten jag gjorde när jag började baka med proteinpulver. Jag fick inspiration till detta när jag tittade i en kokbok av Dr John Berardi, som startade företaget Precision Nutrition, där han skrivit en del recept med proteinpulver. Jag gör ofta dessa muffins och har med mig som mellanmål. De blir härligt kletiga i mitten om man undergräddar dem lite så håll koll på dem i ugnen. Har du dem inne för länge blir de torra och tråkiga.

Jag använde mig i detta recept av ett proteinpulver från Proteinbutiken som heter Super Protein Complex och det är en blandning av 6 olika proteinkällor (vassle isolat, vassle hydrolisat, vassle koncentrat, calcium caseina, micellärt casein och egg albumin). Jag gillar det för att om man dricker det som en shake enbart blandat med vatten blir konsistensen härligt krämig som en milkshake. Bakar man med det fungerar det i stort sett som vassle men gör bakverken lite saftigare.
Har du inte Super Protein Complex hemma går det jättebra med ett vanlig vassleproteinpulver men jag skulle inte rekommendera casein.
Kladdig choklad & bananproteinmuffins
6 stora muffins eller 8 små

4 skopor (ca 4x25 g) Super Protein Complex choklad eller Whey Complete choklad
2,5 dl (ca 85 g) havregryn
3-4 msk stevia strö
1/2 tsk salt
2 tsk kakao
1 tsk bakpulver
2 medium stora MOGNA bananer
2,5 msk naturellt jordnötssmör (eller annat nötsmör), jag använde märket Green choice
Valfritt: hackad sockerfri choklad, kryddor som kanel, kokos


1. Sätt ugnen på 175C.
2. Mixa hälften av havregrynen till ett mjöl i en matberedare eller med stavmixer. Blanda alla torra ingreienser (havremjöl, havregryn, kakao, bakpulver, salt, proteinpulver och ev hackad choklad) i en skål.
3. Lägg bananerna och jordnötssmöret i en matberedare (eller med stavmixer) och blanda tills du fått en slät smet.
4. Blanda ihop de torra ingredienserna med banannsmeten och blanda väl. Fördela smeten i 6 stora eller 8 små muffinsformar. Grädda i ca 13-15 minuter (kanske mer beroende på ugn, kläm försiktigt på dem och se om de är fasta med lite kletiga i mitten, så är de klara). Ta ut och låt svalna. Frys in de du inte äter på en gång, de blir torra ganska snabbt om de står framme mer än 1-2 dagar.

Näringsvärde per muffins av 6 st:
206 kcal
18 g protein
20 g kolhydrater
6 g fett

per muffins av 8 st:
155 kcal
13g protein
15g kolhydrater
4,5 g fett

46 kommentarer:

 1. Varför är casein inte lämpligt i detta recept? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Casein och vassle agerar helt olika när man bakar med dem och när jag testade detta recept med casein blev resultatet en ganska kompakt och "äggig" muffins medan det med vassle (eller blandning vassle/casein) blir luftigare men lite kletiga i mitten :)

   Radera
 2. Lagade dessa här om dagen och de smakade underbart, tack för receptet! Hade dem i ugnen 13 min, blev lite kladdiga i mitten, men nästa gång kommer jag nog ta ut dom ännu lite tidigare för att öka kladdigheten. Tack för en grym blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det nästan syndigt gott när de blir sådär kladdiga?! ;)
   Tack själv för att du testar mina recept :)

   Radera
 3. Gjorde dom idag i en sån muffin-maskin, blev väldigt torra (hade i dom för länge) men fan vad goda ändå! Mätt blir man också!;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kan tänka mig att de lätt kan bli för övergräddade i en sån maskin, temeraturen är nog mer än 175 grader som är det mesta jag bakar proteinpulver i :)

   Radera
 4. Hej! Jag satt och sökte på mjölkfria recept på bakning (då jag är allergisk mot mjölk (både laktos och protein). Hur definerar du mjölkfritt? Både vassle och casein är s.k mjölkproteiner.. Så skulle inte kalla recepten för mjölkfria..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Det stämmer alldeles riktigt att de proteinpulver jag använder är mjölkproteiner/innehåller mjölk. Jag har skrivit mycket om proteinpulver och hänvisar då till att de flesta som är laktoskänsliga ändå brukar kunna äta/dricka proteinpulver.
   När det står mjölkfritt menar jag då att de inte inte innehåller mejeriprodukter, men eftersom jag skrivit proteinpulver och att de flesta som läser nu förstått att proteinpulver kommer från mjölk.
   Men du har helt rätt, jag borde vara tydligare och inte kalla det mjölkfritt....

   Radera
 5. Hej!

  Tror du att dessa går att göra om man har MM Sports Body Science Casein som består av 80 % kasein och 20 % vassle? Här är länk till det: http://www.mmsports.se/Body-Science-Casein-100-Milkprotein.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm, jag är inte helt säker på att de får samma konsistens som om man gör med vassle eller 50% vassle/50% casein. Du kan testa men jag tror att de blir mycket kompaktare och liter mer "äggiga" i konsistensen.

   Radera
  2. Ah, okej!
   Har inget vassle hemma i choklad...har iofs lite Whey 100 med blåbärssmak. Kanske funkar att göra muffinsen med det också? Frågan är om det är gott att blanda blåbärssmaken med banan och jordnötssmör? Vad tror du? :)

   Radera
  3. Ja det tror jag. Jordnötssmöret kanske du ska byta ut mot mandelsmör så att smakerna inte skär sig. Banan och blåbär går ju bra ihop, även mandelsmör men jordnötssmöret funkar nog inte så bra med blåbär...?
   :)

   Radera
  4. Näe, kanske funkar inte jordnötssmöret där. Kan man ersätta nötsmöret med något annat annars? Eller jag kanske ska införskaffa mandelsmör (funkar det på mandelsmör som är med rostade mandlar från Kung Markatta)?

   Radera
  5. Skaffa mandelsmör :) Det är så sjukt gott, även att ha på äppelklyftor eller en klick på gröten på morgonen :)
   Kung markatta funkar fint.

   Radera
  6. Åh mina blev supertorra...
   Anv whey FX o tog 4 skopor. ..antar att det inte funkar så bra i bak som det protein du använt här? ... :(

   Radera
  7. Vad trist. Det kan absolut vara på grund av proteinpulvret men det kan också vara så att du bakade dem för länge? :)

   Radera
  8. Då är det nog proteinpulvret som är problemet...eller testa att ha i mer banan nästa gång :)

   Radera
 6. Ville bara säga: Sjukt goda! :) Ska så fort jag har möjlighet testa alla dina andra lockande recept! Tack för grym inspiration!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är dom, mitt absoluta favoritrecept på muffins!
   Tack själv :)

   Radera
 7. dom vart super goda. Gjorde en sats med lite kaffe i och dom vart så himla goda att jag måste gömma dom i frysen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, ja det är ett bra knep så man inte äter upp alla på en gång ;)

   Radera
 8. Nu står formarna i ugnen, och med tanke på hur god SMETEN var så känns det som att det inte kan bli fel =)
  Tack för allt du delar med dig av! Kram Marie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, ja smeten kan man ju nästan äta som den är :)
   Det var så lite så, det är så roligt att kunna hjälpa till :)

   Radera
  2. Mm :p Dom blev goda när dom blev klar med!

   Radera
 9. Hej! Jag är nötallergiker och undrar vad man kan ersätta jordnötssmöret med (som inte är ett annat typ av nötsmör)? Funkar typ kesella eller vanligt smör? Tack för en superbra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frö-smör som solrospasta (solrossmör funkar), annars vet jag faktiskt inte, jag har bara gjort receptet med de här ingredienserna...

   Radera
  2. Okej! Jag får prova mig fram, tack :)

   Radera
 10. Hej Susanna! Dessa ser riktigt goda ut. Vad mycket fina recept du har :) Har inget Vassle proteinpulver med chokladsmak hemma. Skulle det vara ett alternativ att ta ett med vaniljsmak och tillsätta kakao tror du? Är inte så förtjust i att dricka protein utan jag använder det mest till olika recept. Jag funderar på att köpa ett naturellt bakprotein, känns som det finns mycket man kan använda det till. Finns det något särskilt du rekommenderar? Tack för en grym blogg, du inspirerar! Bästa hälsningar Hanna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hanna!

   Det går jättebra att köra med vaniljproteinpulver och tillsätta kakao :)

   Radera
 11. Jag menade att jag inte har så många olika smaker på proteinen eftersom jag inte gillar att dricka dom, utan har dom främst till olika recept. Lät lite konstigt såg jag :)

  SvaraRadera
 12. Går dessa att göra med soija proteinpulver?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet faktiskt inte. Det borde funka, kanske att du måste tillsätta lite mer vätska, men det ser du om smeten blir för tjock...

   Radera
 13. Tror du det går att använda whey mintchoklad istället för choklad? Eller skär det sig med jordnötssmöret? :)
  Grymt bra sida med mycket gott :) :)

  SvaraRadera
 14. Hej, har just hittat din blogg med alla underbara recept, vill baka allt nu :)

  Iaf, jag håller på att göra dessa muffins, Jag använder Holistics proteinpulver. En skopa väger 14 g, 1 dl protein ca 36 gram..Jag behöver alltså 2,5-3 dl proteinpulver för att få ihop till 100g.
  Kan det stämma ungefär med hur många deciliter du får också av pulvret i receptet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Ja det låter som att det kan stämma :)

   Radera
  2. Tack för snabbt svar :)
   Jag hann slänga in de i ugnen ändå, vågade bara ta 1,25 dl protein, men det verkar funka bra ändå ser det ut som. Ska kolla av de bättre när de svalnat :)

   Radera
 15. Hej och tack för en jättebra sida!!!
  Undrar bara om det inte saknas någon vätska i detta recept. För mig blir det alldeles för torrt med bara bananer.
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anette!

   nej det ska inte vara någon mer vätska, men om du använder ett caseinpulver (det ska vara vassle eller en blandning av vassle/casein) eller om bananerna du använder inte är så mogna så kan det bli en torrare smet och du kanske får tillsätta några msk vätska :)

   Radera
 16. Hej! Jag har suttit och tittat igenom dina muffinsrecept och det vattnas ju i munnen! Men min fråga är om det går att göra dessa recept utan proteinpulver? Om man bara är sugen på något gott men ändå vill äta nyttigt men inte har proteinpulver hemma?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag har aldrig testat att baka dessa utan proteinpulver så jag kan inte garantera att det smakar likadant eller att konsistensen bli lika, men i de flesta recept brukar det gå att byta ut proteinpulvret mot en blandning av havremjöl och mandelmjöl....du skulle också kunna testa dinkel/ris/bovetemjöl....

   Radera
 17. Hej!
  Jag hade i whey body science choklad och banan proteinpulvret.
  Gjorde 6 muffins men 14 min var för länge, ska testa med 12 nästa gång.
  Tack för receptet!
  Emilie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh, bananchoklad-pulver låter gott att ha i :)

   Radera
 18. Thanks for provide information!
  Whether you want to build a website, rank it through search engine optimization, or launch a web or mobile application to showcase your brand, AppVerx is your one-stop digital marketing agency.

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...