Det är ju så mycket godare om det ser aptitligt ut :-) |
Att börja med en "bara-äta-gurka-i-2-veckor-och gå-ner-3-kg-diet" är ju inte hållbart i längden! Vem vill bara äta gurka resten av sitt liv?? Så fort man börjar äta det man åt innan (för det kommer du garanterat ha en massa cravings efter i och med att du går på svält-diet) så kommer du gå upp de kilona du tappade och kanske till och med mer därtill eftersom du svält din kropp, tappat muskelmassa och därmed sänkt din förbränning. Låter inte så smart va? Nej, njut av maten du äter men välj det som ger kroppen byggstenar för att må bra, bli stark, pigg och snygg :-)
Detta recept är ett av mina favorit-recept när det kommer till muffins och detta var nog ett av de första recepten jag gjorde när jag började baka med proteinpulver. Jag fick inspiration till detta när jag tittade i en kokbok av Dr John Berardi, som startade företaget Precision Nutrition, där han skrivit en del recept med proteinpulver. Jag gör ofta dessa muffins och har med mig som mellanmål. De blir härligt kletiga i mitten om man undergräddar dem lite så håll koll på dem i ugnen. Har du dem inne för länge blir de torra och tråkiga.
Jag använde mig i detta recept av ett proteinpulver från Proteinbutiken som heter Super Protein Complex och det är en blandning av 6 olika proteinkällor (vassle isolat, vassle hydrolisat, vassle koncentrat, calcium caseina, micellärt casein och egg albumin). Jag gillar det för att om man dricker det som en shake enbart blandat med vatten blir konsistensen härligt krämig som en milkshake. Bakar man med det fungerar det i stort sett som vassle men gör bakverken lite saftigare.
Har du inte Super Protein Complex hemma går det jättebra med ett vanlig vassleproteinpulver men jag skulle inte rekommendera casein.
Kladdig choklad & bananproteinmuffins
6 stora muffins eller 8 små
4 skopor (ca 4x25 g) Super Protein Complex choklad eller Whey Complete choklad
2,5 dl (ca 85 g) havregryn
3-4 msk stevia strö
1/2 tsk salt
2 tsk kakao
1 tsk bakpulver
2 medium stora MOGNA bananer
2,5 msk naturellt jordnötssmör (eller annat nötsmör), jag använde märket Green choice
Valfritt: hackad sockerfri choklad, kryddor som kanel, kokos
1. Sätt ugnen på 175C.
2. Mixa hälften av havregrynen till ett mjöl i en matberedare eller med stavmixer. Blanda alla torra ingreienser (havremjöl, havregryn, kakao, bakpulver, salt, proteinpulver och ev hackad choklad) i en skål.
3. Lägg bananerna och jordnötssmöret i en matberedare (eller med stavmixer) och blanda tills du fått en slät smet.
4. Blanda ihop de torra ingredienserna med banannsmeten och blanda väl. Fördela smeten i 6 stora eller 8 små muffinsformar. Grädda i ca 13-15 minuter (kanske mer beroende på ugn, kläm försiktigt på dem och se om de är fasta med lite kletiga i mitten, så är de klara). Ta ut och låt svalna. Frys in de du inte äter på en gång, de blir torra ganska snabbt om de står framme mer än 1-2 dagar.
206 kcal
18 g protein
20 g kolhydrater
6 g fett
per muffins av 8 st:
155 kcal
13g protein
15g kolhydrater
4,5 g fett
Varför är casein inte lämpligt i detta recept? :)
SvaraRaderaCasein och vassle agerar helt olika när man bakar med dem och när jag testade detta recept med casein blev resultatet en ganska kompakt och "äggig" muffins medan det med vassle (eller blandning vassle/casein) blir luftigare men lite kletiga i mitten :)
RaderaLagade dessa här om dagen och de smakade underbart, tack för receptet! Hade dem i ugnen 13 min, blev lite kladdiga i mitten, men nästa gång kommer jag nog ta ut dom ännu lite tidigare för att öka kladdigheten. Tack för en grym blogg!
SvaraRaderaVisst är det nästan syndigt gott när de blir sådär kladdiga?! ;)
RaderaTack själv för att du testar mina recept :)
Gjorde dom idag i en sån muffin-maskin, blev väldigt torra (hade i dom för länge) men fan vad goda ändå! Mätt blir man också!;)
SvaraRaderaJa, jag kan tänka mig att de lätt kan bli för övergräddade i en sån maskin, temeraturen är nog mer än 175 grader som är det mesta jag bakar proteinpulver i :)
RaderaHej! Jag satt och sökte på mjölkfria recept på bakning (då jag är allergisk mot mjölk (både laktos och protein). Hur definerar du mjölkfritt? Både vassle och casein är s.k mjölkproteiner.. Så skulle inte kalla recepten för mjölkfria..
SvaraRaderaHej! Det stämmer alldeles riktigt att de proteinpulver jag använder är mjölkproteiner/innehåller mjölk. Jag har skrivit mycket om proteinpulver och hänvisar då till att de flesta som är laktoskänsliga ändå brukar kunna äta/dricka proteinpulver.
RaderaNär det står mjölkfritt menar jag då att de inte inte innehåller mejeriprodukter, men eftersom jag skrivit proteinpulver och att de flesta som läser nu förstått att proteinpulver kommer från mjölk.
Men du har helt rätt, jag borde vara tydligare och inte kalla det mjölkfritt....
Hej!
SvaraRaderaTror du att dessa går att göra om man har MM Sports Body Science Casein som består av 80 % kasein och 20 % vassle? Här är länk till det: http://www.mmsports.se/Body-Science-Casein-100-Milkprotein.html
Hmmm, jag är inte helt säker på att de får samma konsistens som om man gör med vassle eller 50% vassle/50% casein. Du kan testa men jag tror att de blir mycket kompaktare och liter mer "äggiga" i konsistensen.
RaderaAh, okej!
RaderaHar inget vassle hemma i choklad...har iofs lite Whey 100 med blåbärssmak. Kanske funkar att göra muffinsen med det också? Frågan är om det är gott att blanda blåbärssmaken med banan och jordnötssmör? Vad tror du? :)
Ja det tror jag. Jordnötssmöret kanske du ska byta ut mot mandelsmör så att smakerna inte skär sig. Banan och blåbär går ju bra ihop, även mandelsmör men jordnötssmöret funkar nog inte så bra med blåbär...?
Radera:)
Näe, kanske funkar inte jordnötssmöret där. Kan man ersätta nötsmöret med något annat annars? Eller jag kanske ska införskaffa mandelsmör (funkar det på mandelsmör som är med rostade mandlar från Kung Markatta)?
RaderaSkaffa mandelsmör :) Det är så sjukt gott, även att ha på äppelklyftor eller en klick på gröten på morgonen :)
RaderaKung markatta funkar fint.
Åh mina blev supertorra...
RaderaAnv whey FX o tog 4 skopor. ..antar att det inte funkar så bra i bak som det protein du använt här? ... :(
Vad trist. Det kan absolut vara på grund av proteinpulvret men det kan också vara så att du bakade dem för länge? :)
Radera10 min...:(
RaderaDå är det nog proteinpulvret som är problemet...eller testa att ha i mer banan nästa gång :)
RaderaVille bara säga: Sjukt goda! :) Ska så fort jag har möjlighet testa alla dina andra lockande recept! Tack för grym inspiration!
SvaraRaderaVisst är dom, mitt absoluta favoritrecept på muffins!
RaderaTack själv :)
dom vart super goda. Gjorde en sats med lite kaffe i och dom vart så himla goda att jag måste gömma dom i frysen!
SvaraRaderaHa ha, ja det är ett bra knep så man inte äter upp alla på en gång ;)
RaderaNu står formarna i ugnen, och med tanke på hur god SMETEN var så känns det som att det inte kan bli fel =)
SvaraRaderaTack för allt du delar med dig av! Kram Marie
Ha ha, ja smeten kan man ju nästan äta som den är :)
RaderaDet var så lite så, det är så roligt att kunna hjälpa till :)
Mm :p Dom blev goda när dom blev klar med!
RaderaHej! Jag är nötallergiker och undrar vad man kan ersätta jordnötssmöret med (som inte är ett annat typ av nötsmör)? Funkar typ kesella eller vanligt smör? Tack för en superbra blogg!
SvaraRaderaFrö-smör som solrospasta (solrossmör funkar), annars vet jag faktiskt inte, jag har bara gjort receptet med de här ingredienserna...
RaderaOkej! Jag får prova mig fram, tack :)
RaderaHej Susanna! Dessa ser riktigt goda ut. Vad mycket fina recept du har :) Har inget Vassle proteinpulver med chokladsmak hemma. Skulle det vara ett alternativ att ta ett med vaniljsmak och tillsätta kakao tror du? Är inte så förtjust i att dricka protein utan jag använder det mest till olika recept. Jag funderar på att köpa ett naturellt bakprotein, känns som det finns mycket man kan använda det till. Finns det något särskilt du rekommenderar? Tack för en grym blogg, du inspirerar! Bästa hälsningar Hanna.
SvaraRaderaHej Hanna!
RaderaDet går jättebra att köra med vaniljproteinpulver och tillsätta kakao :)
Jag menade att jag inte har så många olika smaker på proteinen eftersom jag inte gillar att dricka dom, utan har dom främst till olika recept. Lät lite konstigt såg jag :)
SvaraRaderaGår dessa att göra med soija proteinpulver?
SvaraRaderaJag vet faktiskt inte. Det borde funka, kanske att du måste tillsätta lite mer vätska, men det ser du om smeten blir för tjock...
RaderaTror du det går att använda whey mintchoklad istället för choklad? Eller skär det sig med jordnötssmöret? :)
SvaraRaderaGrymt bra sida med mycket gott :) :)
Det skär sig nog :)
RaderaHej, har just hittat din blogg med alla underbara recept, vill baka allt nu :)
SvaraRaderaIaf, jag håller på att göra dessa muffins, Jag använder Holistics proteinpulver. En skopa väger 14 g, 1 dl protein ca 36 gram..Jag behöver alltså 2,5-3 dl proteinpulver för att få ihop till 100g.
Kan det stämma ungefär med hur många deciliter du får också av pulvret i receptet?
Hej!
RaderaJa det låter som att det kan stämma :)
Tack för snabbt svar :)
RaderaJag hann slänga in de i ugnen ändå, vågade bara ta 1,25 dl protein, men det verkar funka bra ändå ser det ut som. Ska kolla av de bättre när de svalnat :)
Det blir säkert bra :)
RaderaHej och tack för en jättebra sida!!!
SvaraRaderaUndrar bara om det inte saknas någon vätska i detta recept. För mig blir det alldeles för torrt med bara bananer.
Anette
Hej Anette!
Raderanej det ska inte vara någon mer vätska, men om du använder ett caseinpulver (det ska vara vassle eller en blandning av vassle/casein) eller om bananerna du använder inte är så mogna så kan det bli en torrare smet och du kanske får tillsätta några msk vätska :)
Hej! Jag har suttit och tittat igenom dina muffinsrecept och det vattnas ju i munnen! Men min fråga är om det går att göra dessa recept utan proteinpulver? Om man bara är sugen på något gott men ändå vill äta nyttigt men inte har proteinpulver hemma?
SvaraRaderaHej!
RaderaJag har aldrig testat att baka dessa utan proteinpulver så jag kan inte garantera att det smakar likadant eller att konsistensen bli lika, men i de flesta recept brukar det gå att byta ut proteinpulvret mot en blandning av havremjöl och mandelmjöl....du skulle också kunna testa dinkel/ris/bovetemjöl....
Hej!
SvaraRaderaJag hade i whey body science choklad och banan proteinpulvret.
Gjorde 6 muffins men 14 min var för länge, ska testa med 12 nästa gång.
Tack för receptet!
Emilie
Oh, bananchoklad-pulver låter gott att ha i :)
RaderaThanks for provide information!
SvaraRaderaWhether you want to build a website, rank it through search engine optimization, or launch a web or mobile application to showcase your brand, AppVerx is your one-stop digital marketing agency.