måndag 9 juli 2012

Nyttig "kanelbulle"



Jag har egentligen aldrig varit speciellt förtjust i kanelbullar...det var innan jag blev rekommenderad att besöka Valhallabageriet på Östermalm i Stockholm för drygt ett år sedan. Oj oj oj! Deras kanelbullar/knyten är en klass för sig. Lite knaprig yta, mjukt kladdiga innuti och nästan lite knäckiga i botten. Så otroligt goda men såklart inte helt kalorifria.
Egentligen tycker jag att man gott kan äta en "riktig" kanelbulle då och då, bara det inte blir för ofta. Rör man på sig och äter hälsosamt större delen av tiden klarar kroppen av en bulle här och där. Och när det väl händer äter jag gärna en bulle från Valhallabageriet.
Men...ibland vill man kanske ha en bulle utan att få i sig allt socker och mjöl. Det är då man får vara lite uppfinningsrik :-)

I de här "kanelbullarna" är mjölet utbytt mot kokosmjöl och proteinpulver, socker/smör-fyllningen mot mandelmjöl, Stevia strö och kanel. Resultatet blev oväntat bra! De är mycket nyttigare än vanliga kanelbullar, protein- och fiberrika, nästan inga kolhydrater och lite kalorier. Till och med min kära sambo gav tummarna upp. De här kommer jag göra fler gånger när bullsuget sätter in :-)
Inspiration till receptet hittade jag HÄR

Nyttiga "kanelbullar"
3 rullar, 4-5 bullar per rulle

Till degen:
1.25 dl kokosmjöl
1 skopa vassleproteinpulver vanilj
1 tsk xanthan gum **
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 tsk Stevia strö (valfritt)
2 äggvitor
4 msk mandelmjölk eller vatten (kan ev behövas lite mer)

Till fyllningen:
ca 1 msk Stevia strö (mer om du gillar sött)
1.5 msk kanel
2 msk mandelmjöl
1.5-2 msk vatten

** En läsare har testat att göra bullarna på följande istället för xanthangum med kanonbra resultat:
Hade istället 1,5 tsk fiberhusk + 2 tsk pofiber. 
Istället för två äggvitor tog jag 1 helt ägg + 1 äggvita

Det funkar jättebra att använda mandelsmör el liknande till fyllningen.

1. Sätt ugnen på 200 C.
2. Blanda alla ingredienserna till degen i en bunke. Forma degen till en boll och lägg på bakplåtspapper.
3. Kavla ut degen till en rektangel, den ska vara ganska tunn. Ta lite kokosmjöl och sprid över degen om den fastnar.

4. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen.
5. Bred fyllningen på degen.
6. Rulla ihop degen och skär sedan till 3 "längder".
7. Ställ in i ugnen i ca 20-25 minuter, tills de blivit gyllenbruna på ytan. Låt svalna en stund och skär sedan i önskat antal bullar.De smakar bäst nygräddade så om du äter dem dagen efter så värm dem 10-15 sekunder i micron.

Näringsinnehåll per rulle (av 3):
116 kcal
15g protein
1,6g kolhydrater
5g fett

per bit (om du delar varje rulle i 4 bitar):
29 kcal
3,75g protein
0,4 g kolhydrater
1,25g fett

TIPS! Det är jättegott att göra en "glaze" och ringlar över kanelbullarna som man gör på:
2 msk Philadelphia light, 1 msk sockerfri pannkakssirap (eller sötningsmedel) samt 2-3 msk mandelmjölk.



42 kommentarer:

  1. Åh! Du förstår inte vad jag har suktat efter kanelbullar den senaste tiden! Själv är jag glutenallergiker plus att jag försöker äta mer av det kroppen behöver, alltså väldigt lite "riktiga" kanelbullar. Så detta recept ska jag prova redan imorgon!

    Din blogg ska jag definitivt följa! Nyttigt och bakverk i samma mening, kan ju knappast bli bättre :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elin!
      Vad roligt att du hittat hit :-) Jag är själv känslig mot gluten och bakar alltid glutenfritt, och försöker använda så naturliga produkter som möjligt (om man bortser från sötningsmedel).
      Lycka till med bakningen imorgon!
      /Susanna

      Radera
  2. gick efter receptet men degen bara smulade sönder för mig, gick inte alls att kavla ut eller att rulla ihop. ska man testa att ta mer vatten då eller vad kan jag ha gjort för fel? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Använde du xanthangum eller fiberhusk? Xanthangum har en förmåga att binda degen bättre, har själv inte testat med fiberhusk.
      Även märke på proteinpulver spelar roll, men jag skulle absolut testa att ha i mer vatten (ta 0,5 msk åt gången) så att du kan forma en deg och kavla ut.
      Hoppas du lyckas med dem, de är verkligen goda om man får till det :-)

      Radera
  3. vad kan man ha istället för proteinpulver? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vet jag faktiskt inte, har aldrig testat utan proteinpulver men jag kan tänka mig att det funkar att byta mot havremjöl eller annat valfritt mjöl. Du kanske får justera mängden vätska så degen blir fast.

      Radera
  4. Åhåå, låter gott! Älskar kanelbullar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Testa, de är riktigt goda för att vara nyttiga :) Senast jag gjorde dem hade jag mandelsmör, kanel och lite sockerfri vit choklad som fyllning...så gott!!

      Radera
  5. Gjorde med fiberhusk blev helt smuligt :/ vart kan man köpa Xanthangum?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag håller med, fiberhusk blir inte lika bra. Jag har en länk till en sida som säljer xanthangum under fliken "ingredienser". Du kan annars googla och se om det finns fler sidor som säljer det. Bor du i Stockholm finns det på butiken Ecoist på Östermalm. Även www.iherb.com har det.
      Hoppas det hjälper :)

      Radera
  6. Haha ja det där gick ju åt helvete! Nästa gång ska jag inhandla Xanthangum istället helt klart

    SvaraRadera
    Svar
    1. ha ha, ja det funkar inte alls lika bra med fiberhusk har jag märkt. Xanthangum håller ihop degen på ett helt annat sätt :)

      Radera
  7. Vad lustigt att jag råkade se det här nu för jag har precis börjat jobba på Hemköp på Jungfrugatan,
    som ligger alldeles intill Vallhallabageriet!! Oc på morgnarna kommer folk in med påsar nybakt därifrån
    för att kompletera til frukosten! Blivit rekommenderad flera ggr av mina kunder att gå dit om jag vill ha
    riktigt gott hembakat!! =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja de har riktigt goda bröd och kanelbullarna är helt underbara men livsfarliga! Har man ätit en så kommer man aldrig vilja äta någon annan kanelbulle....så jag låter oftast bli annars vill jag bara ha fler, ha ha!

      Men brödet är supergott om man vill lyxa till det någon gång ibland!

      Radera
  8. Är en skopa 20 gram i det här receptet? :) Äntligen fått hem Xhantam Gum så är såå sugen på att pröva! Gjort med fiberhusk tidigare och om än smaken varit sjukt grym ändå så har det inte varit det vackraste jag ätit ;)

    SvaraRadera
  9. Ja, jag använde 1 skopa. Jag håller med, de blir fortfarande goda med fiberhusk men de håller ihop mycket bättre med xanthangum :)

    SvaraRadera
  10. Kan man ta kasein ist för vassle protein? :)

    SvaraRadera
  11. Kan man använda något annat istället för vassleprotein? Har inget sånt hemma tyvärr! Tack för super goda recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet faktiskt inte, har inte testat. Du kanske kan försöka byta ut det mot någon annan typ av mjöl (mandelmjöl, dinkel, rismjöl osv).

      Radera
  12. 3 dagar i rad har dessa bakats! UNDERBARA

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är de goda?! Jag ska nog ta och baka en sats ikväll, det var så länge sen jag åt dem :)

      Radera
  13. Fantastik blogg! Tror du det går att använda naturellt vassleproteinpulver och tillsätta vaniljpulver? Med tanke på vad jag har hemma :)

    SvaraRadera
  14. Om jag ska testa att baka dessa med fiberhusk, vad bör jag tänka på, samt ha mer eller mindre av i degen? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många har testat, men det blir inte lika bra, degen smular sönder ganska lätt om du använder fiberhusk. Men testa att ha 2 tsk fiberhusk, det borde funka hyfsat :)

      Radera
  15. Tips till alla som Inte har xanthan gum!
    Testade precis att baka dessa,
    Hade istället 1,5 tsk fiberhusk + 2 tsk pofiber.
    Istället för två äggvitor tog jag 1 helt ägg + 1 äggvita

    Degen höll ihop jättebra! och dom blev supergoda!
    TACK Susanna för alla roliga och goda recept! Älskar dina proteinpannkakor med chokladsmak, kan äta flera gånger i veckan utan att tröttna! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket bra tips, ska skriva till det i receptet :)
      Tack!!

      Radera
  16. Wow vilka goda!!! Gjorde halv sats men med nästan 1 tsk fiberhusk och sen 2 äggvitor och de höll ihop helt ok. Lite svårt att rulla ihop men lika gott för det :D du är toppen!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, fiberhusk håller inte riktigt ihop degen lika bra, men goda blir de :)
      Tack!

      Radera
  17. Men gud så gott det ser ut! Jag är ett riktigt kanelbullefreak, men då jag äter LCHF-kost går det ju inte an att frossa i kanelbullar längre... men dessa ska jag testa! Förresten- var köper man sånt där proteinpulver? Trevlig helg! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Proteinpulvret köper jag på www.proteinbutiken.se, märket heter Nutritech och pulvret heter Whey complete

      Radera
  18. Hej! Tror du man kan använda casein istället för vassle i detta recept��/ Jennifer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Nej det kommer inte funka tyvärr.....

      Radera
  19. Jag älskar din hemsida, så mycket bra recept, jag e en riktig gottegris å nu kn jag äntligen få ihop nått gott men ändå nyttigt till fika! Tack för att du dela med dig av dina fina recept!
    Zandra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack Zandra! Vad roligt att höra att även barnen gillade dem :)

      Radera
  20. glömde skriva att dessa kanelbullar e supergoda å mina barn älskade dom! i fyllningen hade jag kesella, honung vaniljpulver, kanel och kardemumma, de blev jätte gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad roligt att höra, tack så mycket! Vad glad jag blir! :)

      Radera
  21. Hej!
    1. Går dessa att frysa?
    2. Kan man använda något annat mjöl istället för kokosmjöl?

    SvaraRadera
    Svar
    1. 1. Ja det tror jag.
      2. Nej, det tror jag faktiskt inte....men jaghar inte testat.

      Radera
  22. Går det att ha sukrin som sötning istället för stevia? Får ont i magen av stevia... :/

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...