Men på den här middagen blev jag glatt överraskad! De hade verkligen ansträngt sig och gjort en fantastisk middag.
Till förrätt blev det en köttfärsröra inbakad i filodeg, och till mig hade de gjort samma sak men röran var inlindad i salladsblad. Jättegott!
Till varmrätt blev det grillat nötkött, haricot vert, blandsallad, tomatsallad med röd lök, hemgjord bearnaisesås, ugnsbakad potatis, allt i olika byttor och skålar så att alla kunde ta vad de ville. Perfekt!
Till efterrätt fanns det vattenmelon, ost & kex för de som ville ha det och sist men inte minst: citronsorbet gjord med sötningsmedel.
Jag blev nästan rörd, de hade verkligen tänkt till. Det var en jättegod och fräsch avslutning på middagen.
Det behöver inte vara så krångligt att äta hälsosamt!
Detta inpirerade mig att testa att göra sorbet själv. För att göra den lite syrligare använde jag både lime och citron. Resultatet? En söt-syrlig läskande sorbet som passar perfekt som avslutning på en middag en varm sommarkväll.
Sockerfri citron & limesorbet
4-6 portioner
4 dl vatten
2 dl Stevia strö el Sukrin
1 dl citronjuice
1 dl limejuice
2 äggvitor
Valfritt: 1 tsk rivet skal av lime och citron
1. Gör en "sockerlag" av vatten och Stevia strö, dva koka upp vattnet, ha i Stevia strö och låt koka i ca 5 minuter.
2. Häll över i en bunke och ställ in i kylen. Låt svalna helt.
3. Pressa limen och citronen och häll i juicen i sockerlagen.
4. Vispa de 2 äggvitorna styva med en elvisp.
5. Blanda äggen med sockerlagsblandningen. Vispa lätt med elvispen så att allt blandas.
6. Häll i en glassmaskin och lår gå tills sorbén stelnat. Servera på en gång eller häll över i en plastbunke och förvara i frysen. När du ska servera, ta ut sorbén och låt den smälta lite för att lättare kunna "skrapa" loss sorbét och servera i fina glas eller skålar.
Wow, vilken bra middagsbjudning! Håller med om att det kan vara lite krånligt att inte kunna/vilja äta allt. Då är plockmat smart
SvaraRaderaVisst blev det bra?! Blev verkligen glatt överraskad av mina vänners engagemang. Det gör det ju så mycket roligare om man kan vara med att äta, speciellt i och med att jag älskar mat :)
RaderaFinns det något annat att ha istället för sötningsmedel?
SvaraRaderaOm du inte vill använda sötningsmedel är ju vanligt socker närmast till hands, i samma mängd. Honung kanske också skulle fungera men jag har inte testat så jag kan inte garantera resultatet. Förslagsvis kanske 2 msk som man löser upp i 4 dl vatten.
RaderaOm du testar får du gärna berätta hur resultatet blev!
/Susanna
Hej Susanna!
SvaraRaderaJag undrar om man kan använda Dansukker stevia socker eller canderel, eller är det typ för "fin malt"?
Kram och gott nytt år
Hej!
RaderaJag har inte testat själv men det borde funka i och med att man "smälter" sockret/sötningsmedlet i vatten till en lag. Du kan dock behöva justera mängden sötningsmedel om du använder typ canderel, jag tycker det är sötare än Stevia strö.
Kram och gott nytt år!!
hej! Tack för inspiration och matglädje! :) Måste man ha en glassmaskin eller kan man bara ställa den i frysen?Tack på förhand!
SvaraRaderaHej!
RaderaJag har inte testat att bara stoppa in den i frysen utan har alltid använt glassmaskin, men om du bara kör den i frysen måste du röra om med jämna mellanrum så det inte blir för stora iskristaller :)
Hej, ville bara säga sjukt god glass!! tack för grymt recept nu ska jag exprementera med ännu fler sorber :)
SvaraRadera