torsdag 5 juli 2012

Bloggens första inlägg och en hyllning till kokos!

Första inlägget, känns nästan lite nervöst, vad ska man skriva om?

Jo, jag tänkte faktiskt börja med att dela med mig av ett recept bestående av 1 ingrediens: kokos. What? Jo det stämmer :-)
När jag provsmakade fördes min tankar direkt tillbaka till min barndoms semestrar i Grekland då man efter middagarna fick en efterrätt bestående av en halv kokosnöt fylld med söt, krämig och iskall kokosglass. Mmmm....

Diskussionen om kokosens positiva eller negativa hälsoeffekter sparar jag till en annan gång, just nu bryr jag mig bara om hur fantastiskt gott det smakar. Att använda kokosolja i matlagning tycker jag funkar superbra men är ofta ganska dyrt och ger inte så mycket smak i bakning. Därför använder jag gärna kokossmör  och helst av allt gör jag eget. Det kan användas till så mycket, tänk:
Sockerfri Bounty
Kokos/mandel macaroons
Kokosglass
Kokosmousse kaka
....ni förstår! Recept på dessa kommer så småningom förresten ;-)

Så utan att dra ut på det mer, här är receptet:

KOKOSSMÖR

200g kokosflingor
Häll ner kokosflingorna i en matberedare. Slå på högsta effekt och kör i ett par minuter. Stoppa och skrapa ner det som är runt kanterna. Slå på igen.
Upprepa ett antal gånger tills du fått en smörliknande konsistens.
Häll över i en burk och förvara i rumstemperatur.17 kommentarer:

 1. Wow vilket recept! Vad smart! Det här måste absolut testas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det, smöret håller sig jättelänge (i rumstemperatur i skafferiet) och det smakar nästan som Bounty-godis :)

   Radera
 2. Jag har läst igenom hela din blogg nu och jag har hittat säkert ett 20-tal recept jag sparat och tänkt prova! Jag har precis kickstartat med träningen och kosten och tanken är att få en sundare, starkare och fastare kropp. Din blogg var precis vad jag behövde för att få massvis med inspiration på kostfronten. Din blogg är helt fantastisk och sluta aldrig med det du gör! Massa kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket för den fina kommentaren!! Jättekul att du gillar sidan och testar recepten :)
   Jag lovar, ska försöka hålla på så länge jag kan ;)
   Kram

   Radera
 3. Har nu dregglat mig igenom dina recept och jag tror jag börjar uppifrån och ner ;))) nötsmör brukar jag göra själv men har aldrig testat kokossmör. Blir till att fixa en sats i helgen. Tack för att du delar med dig och inspirerar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha...hoppas datorn klarade sig mot dregglet då ;)
   Ja det är riktigt gott och så enkelt! Att äta bara smöret som det är, känns precis som att äta en Bounty. Men det är även gott i kesellan/keson, på pannkakor, i gröten osv.
   Tack för din fina kommentar!!

   Radera
 4. Härsknar det inte (fettet i kokosen alltså) om den står framme i rumstemperatur för länge då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, så länge det inte står i värme under en längre tid så kommer det inte härskna. Du har ju kokosflingor framme i rumstemperatur utan att de härsknar...det är ju samma sak bara i en annan form :)

   Radera
  2. Jo jag vet... :) Men tänkte mest för jag läste på påsen att öppnad påse förvaras bäst i kylen :) Men då vet jag. Tack så mkt!

   Radera
 5. Kom att tänka på en annan sak :)

  Man borde väl nästan kunna använda rostade kokoschips och mala också eller? Kanske blir en annan smak dock... men ska testa och se :)

  SvaraRadera
 6. Jag försökte mig på detta ock fick bara fluffigt kokosmjöl..
  Något speciellt märke du använder på flingorna. ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, bara vanlig riven kokos. Det tar dock tid att få det till ett smör...typ 10-15 minuter :)

   Radera
 7. Hej :)

  Vad händer om man har i lite vatten? :)

  PS din blogg är toppen har provat massa recept och älskar de :)<3

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag tror det skär sig, precis som om du skulle hälla vatten i olivolja :)

   Radera
 8. Alltså wow. Att man aldrig tänkt på det här!

  SvaraRadera
 9. Funkade inte. Blev mjöl. Körde i nästan 20 min sen blev motorn för varm...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad konstigt. Ibland har jag hört att klimatet kan påverka, är det varmare funkar det bättre....men för mig att det alltid funkat. Och du skrapade ner kanterna hela tiden?

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...