fredag 4 januari 2013

1-minuts kanel & mandel mugg-kaka med cream cheese protein frosting, blåbär och mandel

Mugg-kakor har varit "inne" ganska länge i USA och det finns hur många varianter som helst. Men ett faktum består: de är sjukt snabba att göra, blir väldigt saftiga, kräver få moment, du kan göra en kaka till dig själv utan att behöva göra en hel sats som inte äts upp, de kan varieras i oändlighet, är sååå goda och det bästa av allt...de är nyttiga och kalorisnåla!
Jag gjorde denna till frukost imorse och lade ut den på Instagram. Jag lägger ofta ut recept även där men många av er har nog tröttnat på alla mina pannkakor i alla dess former jag äter nästan varje morgon så jag lägger ut dem på Instagram istället ;)
Men jag kunde inte låta bli att dela denna gobit med er! Den passar både till frukost, mellanmål och till kvällmål om man är sugen på något sött. Om du bara gör kakan rekommenderar jag att du komplimenterar med mer protein, tex proteinfluff, keso eller kesella. Konsistensen på kakan blir som en saftig muffins och du kan variera toppingen med vad du är sugen på.
 1-minuts mandel & kanel mugg-kaka med cream cheese proteinfrosting, blåbär och mandlar
1 portion

Mugg-kaka:
1 äggvita
1 msk lättkesella
1.5 msk kokosmjöl
1 msk mandelmjöl (eller havremjöl eller jordnötsmjöl)
1 msk Whey complete vanilj (kan uteslutas)
0,5-1 msk stevia strö
0,5 tsk bakpulver
1/4 tsk kanel
2,5 msk vatten eller mjölk

Frosting:
20 g 5% Philadelphiaost
1 msk Whey complete vanilj
1 tsk stevia strö
några droppar vatten till önskad konsistens

1. Smörj en normalstor mugg med kokosolja eller annan naturell olja.
2. Blanda ihop alla ingredienserna i en skål och häll sedan över i muggen. Kör på full effekt i 1 minut. Kolla efter att den är fast, kan behövas upp till 30 sekunder till beroende på microvågsugn.
3. Vänd muggen upp och ner på en tallrik, toppa kakan med frostingen och strö över blåbär och hackade mandlar.

 Näringsvärde för enbart mugg-kakan:
136 kcal
15 g protein
3 g kolhydrater
7 g fett

Med frosting:
182 kcal
22 g protein
4 g kolhydrater
8 g fett

32 kommentarer:

  1. Provade precis att göra denna 1minuters"kaka" och det var väldigt smidigt. Blev dock ingen frosting på utan äter den med varma, mosade hallon.

    Gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du gillade den!! Varma hallon låter inte fy skam det heller :)

      Radera
  2. Men vilken smart idé.. detta ska jag testa! :)

    //Frida
    Träning o Hälsa www.matsdotter.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett superenkelt recept och man kan ha i lite vad man vill...min absoluta favorit just nu :)

      Radera
  3. Herregud vilken bra blogg! Jag ramlade över ditt instagramkonto och är helt otroligt imponerad och inspirerad av alla recept. Tack för att du i en handvändning, bara sådär, gjort min vardag så mycket enklare :)

    /Nina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nina!
      Tack för den fina kommentaren, detta är en av anledningarna till varför jag bloggar och delar med mig recept...för att det ska vara lättare (och godare) att äta nyttigt :)

      Radera
  4. Hej, gud den var hur god som helst! Smaka som sockerkaka, perfekt när man blir sötsugen! jag har testat dina muffins, saffranspraliner, och micro ``kladdkakan´´ men de här var nog det godaste receptet jag ätit!!!! Så gott!!!!!!! nu vet jag vad jag ska äta om jag blir riktigt sötsugen taaack :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Visst är det gott??!! Och så snabbt att göra. Brukar göra en ibland till mellanmål eller på kvällen om jag är sugen.
      Tack för att du testar mina recept ;)

      Radera
  5. de har later ju super enkelt, gott o bra.
    tyvarr sa i de land dar jag bor ar de jatte svart att fa tag pa kesella o om man far tag pa de e de super dyrt. vad skulle man kunna anvanda istallet? keso (mixat till en slat smet med stavmixern? tack for otroligt fina o inspererade recept.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Finns det grekisk yoghurt där du bor? det funkar, men jag skulle tro att slätmixad keso också går bra. Har inte testat själv så gör du det får du gärna dela med dig av resultatet :)

      Radera
  6. Hej!
    Kan tyvärr inte äta ägg längre(allergisk men har alltid kunnat göra det, nu svullnar magen upp och jag ser ut att vara gravid i 6:e månaden) så jag undrar om man kan skippa ägget eller blir det en pannkaka av det hela då? ;)Apropå pannkakor, har du något recept utan ägg? Älskar pannkakor men kan inte äta dem längre :(
    Tusen tack för en grym blogg!
    Mvh Maja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maja!
      Tyvärr tror jag att det blir en enda sörja utan ägg. Du kan däremot testa (om du äter proteinpulver) min 30-sekunders proteinmicrokaka som finns på bloggen. Den är utan ägg men ändå väldigt god.
      Svårt att göra pannkakor utan ägg, har själv aldrig testat. Vet däremot att många veganer använder 1 msk linfrö blötlagt i 2-3 msk vatten som substitut för ägg :)

      Radera
    2. Tack Susanna! Ska testa din 30-sekunders proteinmicrokaka. Ska även testa att bara äta äggvita och se om jag reagerar. Provade din chokladproteingröt igår (jag får inte ner havregrynsgröt annars men tänkte ge det en chans då det såg så gott ut) och det var otroligt gott!:-) Längtar efter mitt mellanmål! (äter inte frukost kör periodisk fasta så det får bli mellanmål istället). Tusen tack för alla grymma recept!

      majabergstrom74

      Radera
    3. Ja ibland kan det ju gå bra att bara äta vitan om man är känslig mot ägg. Kul att du gillar gröten! Man får hitta lite knep för att den ska smaka bra...jag gillar inte heller "vanlig" havregrynsgröt :)

      Radera
  7. Supergod. Har ätit den 2 dagar i rad nu. Jag klarar inte av smaken a de andra microrecepten men den här med havremjöl är supergod. Går inte att jämföra! =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra! :) Det här är min favorit muggkaka också ;)

      Radera
  8. Hejhej!
    Jag undrar om kcal mängden med vs utan proteinpulver? :))
    Sen också varför chokladvarianten är högre i kcal mängd?

    DU ÄR SÅ GRYM OCH FANTASTISK!
    Läser din blogg o fäljer din instagram. Inspireras VARENDA dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är kanske max 20-30 kcal i 1 msk proteinpulver. Vilken chokladvariant menar du? Om det är den jag tror så är det nog kakaon som bidrar till den högre kalorimängden.

      Tack så mycket! Det värmer att höra :)

      Radera
  9. Hej, undrar varför du enbart använder äggvitan och inte hela ägget?

    Tack för en intressant blogg=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Dels för att jag gillar smaken bättre med bara vitan, dels för att hålla nere kalorierna lite, det är i gulan fettet (kalorierna) sitter :)

      Radera
  10. Gjorde denna med 1 kapsyl saffransarom och några russin. Till det en liten klick sockerfri jordgubbssylt(av lathet;) - sjukt gott och saftigt! Slår lussebullar med hästlängder :) TACK snälla du för alla underbara recept!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad gott det låter!! Det måste jag testa, tack för tipset! :)

      Radera
  11. Hej Susanna!

    Åt din blomkålspizza till middag ikväll för andra gången och blev nu framåt kvällen lite chokladsugen. Gjorde med andra ord min första muggkaka ikväll (utan kanel men med kakao istället) och jag är såld! Att den såg ut som en b**s-hög kan vi ju bortse ifrån (måste lära känna min mikro lite bättre tror jag). För fyra månader sedan började jag på riktigt med clean eating och har börjat lyfta tungt. De resultat jag sett på dessa månader har jag inte varit i närheten av när jag konditionstränade och bara var "hälsosam". Du och "muffintoppless", som du länkat till på Instagram, är en stor del i att jag når resultat jag inte visste jag kunde uppnå och jag vill bara säga TACK! Följer dig på Instagram och bloggen och inspireras varje dag.

    Har bara en liten fråga: Vad gör du med alla dina äggulor som måste bli över? Själv tål jag inte kolhydrater (förutom viss frukt) något vidare men fett, proteiner och frukt/grönt gör susen för min kropp. Undrar om man kan använda hela ägget i blomkålspizzan till exempel och också i muggkakan?

    Stor kram/Amanda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Amanda!

      Vad roligt att höra!! Visst är det skillnad på att styrketräna och äta rent, mot att bara köra konditionsträning!!?? Man får en helt annat "look".

      Jag ger äggulorna till mina hundar eller så köper jag äggvita på dunk.
      Det går bra att använda hela ägg, se bara till att konsistensen på smeten blir densamma (kanske tillsätter lite mer mjöl).

      Tack för din fina kommentar, så roligt att du blir inspirerad :)))

      Radera
    2. Ja, styrketräning är fantastiskt! Och med rätt mat ser man verkligen de första framsteget snabbt :-)

      Jag har gett äggula till hunden då och då men hon blir lite dålig i magen av det så jag har slutat med det. Var i Stockholm kan man köpa äggvita på dunk? Låter väldigt intressant!

      Ha en fin dag!

      Radera
    3. Jag brukar också ge gulorna till mina hundar men även dom kan ju få för mycket av det goda ;)

      Jag köper äggvita på dunk på Coop, börjar komma i många vanliga livsmedelsbutiker.

      Radera
  12. Jag hämtade ut min proteinpulverbeställning igår och testade detta recept igår kväll. Omg vad gott!!! En ny värld öppnar sig för mig :) Min skeptiska sambo gillade också den här så det kan nog bli kvällsfika många kvällar framöver för oss båda :-D Tack för att du delar med dig av alla härliga recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, vad kul att ni båda gillade receptet :)

      Radera
  13. Måste dela med mig av receptet jag körde! Ta bort pepparkakskryddor och ersätt med en halv påse saffran och en kapsyl (ca 1krm) vaniljarom. Lite stevia strö med. Och så hade jag fitnessgurus one whey isolate french vanilla som proteinpulver. Oh my god! Serverade med kesella blandat med lite vaniljarom och stevia. Fy tusan vad gott. Jag fick lite ostkake-feeling av konsistensen med. Underbart! Tusen tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter kanongott!!! Perfekt nu mot jul :)

      Radera
  14. Hej! Är det möjligt att byta ut kesellan mot något annat då jag köp på Paleo Diet för tillfället?

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...