tisdag 15 januari 2013

Kosttillskott jag använder och frukosttips

Först måste jag bara tipsa om min fantastiskt goda frukost jag gjorde i morse. Jag var uppe tidigt (04.30) och körde cardio innan jobbet idag. Jag kör oftast lågintensiv träning och gillar att göra den på morgonen innan frukost. Jag tycker att det funkar lite bättre men det största skälet att göra den på morgonen är helt enkelt att jag vill ha den gjord så jag inte behöver tänka på att hinna med det under dagen eller kvällen, då jag är som tröttast. Är du en kvällsmänniska går det absolut lika bra och ger samma resultat om du kör cardio på kvällen. Det viktigaste är att det blir gjort.
I alla fall, frukosten jag åt var så himla god och det var riktigt mysigt att äta en varm skål havregrynsgröt medan man tittade på snöfallet utanför :)
Detta är Chokladproteingröt med varma hallon och lite kokosmjölk ringlat över. Jag använde:
1 dl havregryn, 1/2 msk kakao, 1 msk stevia strö, 1 krm vaniljpulver och 2-4 dl vatten (beroende på hur tjock du vill ha din gröt, jag gillar när den är riktigt tjock så jag använder lite mindre vatten). Koka upp allt i en kastrull och lår koka i ca 5 minuter. När gröten är klar rör du ner 1 skopa vassleprotein. Till gröten värmde jag 1 dl hallon i micron som jag mosade och ringlade sedan 1-2 tsk kokosmjölk över. Himmel så gott det var!!
Näringsvärdet för denna portion blev: 271 kcal, 28 g protein, 24 g kolhydrater, 6 g fett.

KOSTTILLSKOTT
Jag får en hel del frågor på olika kosttillskott och tänkte skriva ner vilka jag använder och varför.
Det är en djungel därute och det finns hur mycket kosttillskott som helst som ska hjälpa en att bygga muskler, prestera bättre, sova bättre, bli piggare osv. Mycket är väldigt onödigt och jag lägger personligen hellre ner pengar på bra mat (gärna ekologiskt) än kosttillskott. Det finns däremot några som jag använder och som jag sett bevis och forskning på att de funkar:

Proteinpulver: Jag använder både vassle och casein och äter det framförallt om jag har ont om tid eller om jag bakar och gör någon god proteindessert som kvällsmål. Protein är byggstenar för våra muskler, hår, hud och naglar. Protein är också det näringsämne som mättar bäst vilket kan vara en fördel då man vill gå ner i vikt. Proteintillskott är därför inte enbart för de som tränar mycket utan även för de som vill hålla vikten eller gå ner i vikt.


BCAA: Jag dricker BCAA (ca 5 g) under träning för att motverka muskelnedbrytning och för att påskynda återhämtningen. 

Omega-3: Jag äter 1-2 g omega-3 (1-2 kapslar) per dag. Omega-3 är bra för fettförbränningen, förbättrar hjärt- och kärlhälsan, kan minska träningsverk och minska risken för stroke, hjärtsjukdomar och cancer.

Kreatin: Jag tar det inte så ofta själv men är det något kosttillskott som det gjorts enorm mycket forskning på så är det kreatin, som kan ge ökad styrka och muskelutveckling. Kreatin binder vätska i muskeln vilket gör att man får ett ökat tryck och muskelstorlek. Man har också sett ökad funktionsförmåga hos äldre personer som man gett kreatin. Kreatin hjälper till att bilda ATP, vilket är den energi som muskeln använder vid explosivt arbete (styrkelyft, sprint, hopp etc)

Kaffe & grönt te: Om jag behöver pigga upp mig dricker jag kaffe och tar ibland även grönt te-kapslar som har en fettförbrännande effekt, innehåller mycket antioxidanter samt piggar upp. Det sägs också reglera glukosnivåerna (blodsockret) och ha en aptihämmande effekt. Bild: idawarg.chic.se
Många använder även så kallade Pre-workouts och det finns en hel del olika märken och produkter. De används främst för att ge ökad cirkulation och därigenom bättre "pump" i musklerna (Arginin, som sägs ha en cirkulationshöjande effekt), ökad fokus (koffein), ökad uthållighet (beta-alanin, som förövrigt är det som kan ge stickande/kliande känslor i kroppen då man druckit en pre-workout), ökad styrka (kreatin) och minskad muskelnedbrytning (bcaa). Jag personligen använder inte pre-workouts speciellt ofta utan tycker att det mesta sitter i huvudet :) Men det är helt upp till var och en att prova och välja vad man vill lägga pengar på.

Vad använder ni för kosttillskott?

5 kommentarer:

 1. Jag gör ju viktminskning genom att dricka proteindrink till frulle, förmiddagsmellis samt eftermiddagsmellis. Däremellan äter jag kolhydratfri mat i möjligaste mån och endast 1200 kcal/dag. Tillägg av kcal när jag tränar, Zumba eller på Curves. Ja, jag vet - låååångt ifrån din verklighet :)
  Jag äter D-vitamin, B-vitamin, Magnesium, enzymer, dricker Chaga-te - vet inte om detta räknas som kosttillskott men jag tror det ...
  Jag använder mig av Holistics produkter som sägs vara väldigt bra.
  Mvh

  SvaraRadera
 2. Jag äter omega 3, mitt val vegetarian, B50 och järntabletter.. allt för att jag är vegetarian typ, heh :)

  SvaraRadera
 3. Tack för (ännu ett) väldigt gott grötrecept! Hade ingen kokosmjölk hemma men den blev väldigt god ändå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var så lite så, har många fler på lager :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...