söndag 27 januari 2013

Pannkakssöndag: Morotskaka-proteinpannkakor och lite från min helg

Varit en händelserik helg! Har självklart tränat (både fredag, lördag och ska träna idag) och har sjuk träningsvärk i hela kroppen, så skönt!
I fredags kväll var jag, David och två kollegor från gymmet på Scandic Park för att kolla på en av mina bästa vänner, Teresa Perrelli,som hade ett gig där. Var riktigt mysigt och de hade bra mat, tog en grillad biff med ugnsbakade tomater och en liten sallad vid sidan om. Lyxade till det med en cola light ;)
Teresa har förövrigt släppt en skiva som är grymt bra!! Hon finns på Spotify så vill ni lyssna på hennes fantastiska ballader (de är mina favoriter) så kan ni söka där.
Bild från wimpmusic.se
I går vad jag och min mamma på Svansjön på Dansens Hus och innan hade vi bokar bord på American Table som ligger i Clarion Sign-hotellet vid Norra Bantorget. JÄTTEmysig restaurang och de hade riktigt bra mat. Kändes lite som jag var tillbaka i New York. Jag tog en grillad tonfisk med saffransrisotto (åt mest tonfisken men smakade även lite på risotton)...supergott!!
Idag är det en hel del jobb framför datorn som gäller men ska försöka hinna ut på en långpromenad med hundarna och även köra ett benpass på gymmet.
Startade dagen med en otroligt god frukost! I Sverige har vi ju som tradition att äta ärtsoppa och pannkakor på torsdagar (fast det känns inte som att så många gör det nu för tiden??) men i USA har de pannkakssöndag. Riktigt trevligt så jag tror bestämt att varje söndag från och med idag kommer bli pannkakssöndag är på bloggen...nyttiga pannkakor såklart!! :) Börjar denna tradition med morotskaka-proteinpannkakor. Saftiga, fluffiga pannkakor med riktigt bra näringsvärde och perfekt att få in lite grönsaker på morgonkvisten. Morötter innehåller mycket stora mängder av karoten som i kroppen omvandlas till A-vitamin. A-vitamin är särskilt viktigt för ögonen men också för håret, naglarna och huden. Det finns också tecken som tyder på att det hjälper att förstärka immunförsvaret och förebygger cancer.
Morotskaka-proteinpannkakor
1 port

1 dl rågad (ca 40g)  havregryn
1 ägg
1 äggvita
1 skopa (20g) Whey complete vanilj
1,5 msk morotspuré (jag använde Semper barnmats-burk, går även bra med osötat äppelmos)
1,5 msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
1,5 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
0,5 tsk kanel
1/2 finriven morot

1. Ha i alla ingredienser utom den rivna moroten i en bunke. Mixa till en slät tjock smet med en stavmixer. Rör i den rivna moroten.
2. Stek i en medelvarm stekpanna (jag använde lite kokosolja), ca 2 minuter per sida.
Till pannkakorna gjorde jag en cream-cheese & kesella-kräm:
100 g lättkesella
1 msk 5% Philadelphiaost
en nypa stevia strö
1 krm vaniljpulver
Blanda ingredienserna med en sked och lägg sedan i lager mellan pannkakorna. Garnera med lite riven morot och valnötter.
Näringsvärde för pannkakorna (utan kesella-krämen):
364 kcal
36 g protein
29 g kolhydrater
12 g fett

18 kommentarer:

  1. Torkar mig runt munnen innan jag skriver här, haha.... så barnsligt gott det där såg ut :) Måste testa.... superblogg har du =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, ja lite dreggel-varning är det allt...de var verkligen supergoda!
      Tack :)

      Radera
  2. Ser riktigt gott ut! Just morot är gott i så mycket - både i ren form så väl som i matlagning, kakor, bröd och pannkakor. Brukar ofta ha rivna morötter, kanel och kardemumma i mina pannkakor, då smakar de precis som morotskaka *mums*

    Bra initiativ förresten med pannkakssöndag, en tradition som även jag skulle kunna tänka mig att ta till mig ;)

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja morötter är ju så naturligt söta och passar så bra med kanel...mmm! :)
      Då kan vi utbyta lite pannkaksidéer då ;)

      Radera
  3. Waiting for Wednesday morning when I actually have time to have a nice breakfast and to make this pancakes! Btw, we also have the Thursday peasoup and pancake tradition in Finland as well as the tradition with those buns with cream. I defs will try them next weekend while everybody else are eating unhealthy buns!

    SvaraRadera
    Svar
    1. I didn't know that you have that tradition in Finland as well!! You learn something new every day ;)
      I hope you like them!!!

      Radera
  4. Hej! Lika fantastiska recept som vanligt, blir så inspirerad. Tack för en super bra blogg!

    Jag har en fråga.. Hur gör du när du räknar ut antal kalorier i en måltid? Använder du dig av någon internetsida eller en app i telefonen? Hade varit roligt att se hur mycket kalorier min frukost innehåller :) KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack! :)
      Jag använder ett program som heter Dietist XP men det finns en hel del appar du kan använda i telefonen, typ Shape-up. Den är lätt att använda :)

      Radera
  5. Tack för en inspirerande blogg! Har egentligen en rätt allmän fråga men hittar inget svar på nätet så vänder mig till dig! Är kakao egentligen "nyttigt"? Är det någon skillnad om man köpet den vanliga ögonkakaon från ica eller kakao från någon hälsokostbutik? Använder kakao flitigt i mugkakor osv så vore intressant att veta om man ovetande fördärvar kroppen.. :p
    Tack på förhand!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Kakao är jättebra att använda och innehåller bla mycket antioxidanter. Kakao är malda kakaobönor och har faktiskt många bra hälsoeffekter. Det är när man tillsätter dåliga fetter och socker (tex i choklad) som man bör akta sig lite. Kakao är ett relativt kaloritätt livsmedel (330 kcal/100g)men man använder oftast ganska små mängder så så länge du inte äter flera dl per dag är det ingen fara ;) Du fördärvar absolut inte kroppen utan fortsätt använda det.

      Radera
  6. ÅÅÅÅ SÖTA!!!! sent som fan såg ja detta men ACK så gla jag blev!!! (så himla dålig på de här me blogar å sånt) TACK för ditt stöd vännen! betyder mycket!! <3 diggar din blogg dock!! :-) BÄSTA!

    SvaraRadera
  7. Testade dessa, använde dock fiberhavregryn istället för vanligt havregryn eftersom det var det enda som fanns hemma. Jag upplevde att smeten blev sjukt tjock och klibbig, helt omöjlig att steka. Så jag fick käka den "rå" istället.. var god så också, haha.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Använde du vassleprotein eller casein (eller casein/vassle-blandning)?
      Smeten ska vara tjock, men inte SÅ tjock. Låter som att du använt ett casein pulver vilket gör smeten betydligt tjockare än vassle :)

      Radera
    2. Jag körde med vassle - Body science's "whey 100%". Vad konstigt..
      Att jag använde fiberhavregryn kan väl inte påverka allt för mkt?

      Radera
    3. Nej det bör inte göra så stor skillnad, men visst, det är mer fiber som suger i sig vätska. Hur stora äggen var har också betydelse. Så nästa gång kan du bara tillsätta lite vätska (typ mjölk) så att smeten går att steka så ska det nog gå bättre :)

      Radera
    4. Yep, ska helt klart pröva igen! Tack för responsen :)

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...